Home » Een Border Collie pup van Marktplaats, belangrijke tips

Een Border Collie pup van Marktplaats, belangrijke tips

Er zijn verschillende manieren waarop je een Border Collie pup kunt kopen. De meest bekende is via een fokker, maar er zijn ook veel mensen die een Border Collie pup zoeken via marktplaats. Een fokker is meestal betrouwbaar, heeft vaak verstand van wat hij of zij doet en heeft over het algemeen het beste voor met zijn of haar pups.

Dit is echter niet de enige manier waarop je een Border Collie pup aan kunt schaffen. Een andere manier is via internetbronnen, zoals Marktplaats of sociale media, zoals Facebook. Maar is dit wel veilig? En waar moet je op letten wanneer je dit doet? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het kopen van een Border Collie op Marktplaats.

Is het verstandig om een Border Collie op Marktplaats te kopen?

Of het verstandig is om een Border Collie op Marktplaats te zoeken, is afhankelijk van je eigen ervaring met honden, je voorkeuren en je kennis over honden.

Marktplaats is niet onbekend bij mensen die op zoek zijn naar een pup. Veel mensen gebruiken het platform dan ook tijdens hun zoektocht. Het feit dat veel mensen Marktplaats hiervoor gebruiken komt doordat het aanbod vaak groot en divers is.

Ook is het zo dat je soms je pup al heel snel op mag komen halen. Bij het kopen van een pup via Marktplaats krijg je vaak niet te maken met wachtlijsten en kun je meestal profiteren van gunstige prijzen. Dit alles maakt Marktplaats een aantrekkelijk platform voor het kopen van een Border Collie pup. Maar is het wel verstandig om op deze manier een pup aan te schaffen?

Uiteraard kan het zijn dat je te maken krijgt met iemand die eerlijk is en die goed met de puppy’s omgaat. Echter is het ook zo dat Marktplaats hét platform is voor broodfokkers (grootschalige hondenhandelaren) en andere mensen die niet helemaal netjes met hun honden omgaan.

Of je via Marktplaats een gezonde pup aanschaft ligt eigenlijk voor een groot deel bij jezelf. Het hangt af van je onderzoekvaardigheden, je kennis over honden en je mensenkennis. Houdt er dus rekening mee dat het aardig wat tijd kost om een betrouwbare advertentie voor een pup op Marktplaats te vinden.

Gelukkig heeft Marktplaats de regels voor het verkopen van dieren aangepast. Door deze aangepaste regels wordt het voor broodfokkers moeilijker en minder aantrekkelijk om via Marktplaats te adverteren. Je moet nu bijvoorbeeld betalen voor het plaatsen van een advertentie voor puppy’s.

Dit zorgt er ook voor dat je minder anoniem bent wanneer je illegaal honden fokt. Dit betekent helaas niet dat er helemaal geen advertenties van broodfokkers op Marktplaats te vinden zijn. Marktplaats is dus niet de meest gunstige plek voor het kopen van een Border Collie pup, maar wanneer je genoeg onderzoek doet, geduld hebt en verstand hebt van honden én mensen is het wel degelijk mogelijk om een leuke pup via Marktplaats te kopen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Waar kun je het beste een Border Collie pup kopen?

Border Collie Fokkers

Border Collie prijs – Wat kost een Border Collie?


Waar moet je op letten bij het zoeken naar een Border Collie op Marktplaats?

Wanneer je het spannend vindt om via Marktplaats een pup aan te schaffen of wanneer je niet goed weet waar je moet beginnen, is het verstandig om op deze vijf dingen extra goed te letten.

Vermijd typische ‘standaard’ teksten in advertenties

Broodfokkers doen vaak niet zo heel veel moeite om een originele tekst te schrijven voor hun advertenties. Ze benoemen meestal alleen het hoogstnoodzakelijke. Typische dingen die je in dit soort advertenties vaak ziet zijn:

 • In bezit van gezondheidsverklaring;
 • Ontwormd en gevaccineerd;
 • Gewend aan andere huisdieren en kleine kinderen;
 • In bezit van geldig paspoort;
 • Puppy’s mogen direct weg;
 • Pup staat onder toezicht van (eigen) dierenarts;
 • Inclusief puppypakket.

Broodfokkers schrijven meestal wat jij als potentiële koper graag wil lezen. Houd er rekening mee dat dit niet altijd klopt. Het komt zelfs voor dat paspoorten, gezondheidsverklaringen en vaccinatiebewijzen vervalst worden door een dierenarts die meewerkt met de broodfokker.

voorbeeld van advertentie

Bekijk de foto’s van zowel de puppy’s als de ouders goed

Het is van belang dat je goed naar de foto’s kijkt van de puppy’s en de ouders. Hieronder staat een lijstje van dingen die erop wijzen dat je met een onbetrouwbare fokker te maken hebt.

 • Puppy’s die liggen op zaagsel;
 • Steeds dezelfde foto’s bij andere nestjes van de adverteerder;
 • Foto’s waarbij de moederhond nergens te bekennen is;
 • Alleen foto’s waarop de puppy’s buiten spelen;
 • Alleen foto’s waarbij de puppy’s netjes in bijvoorbeeld een mand of op een bank zijn neergezet.

Het kan ook zijn dat de adverteerder foto’s gebruikt die niet eens van hem of haar zelf zijn. Controleer de foto’s dan ook goed. Dit kun je doen door een foto in te voeren via Google Images. Je komt er op deze manier makkelijk achter of de foto’s van het internet gehaald zijn. Vraag de adverteerder ook naar foto’s en informatie over de moederhond en de vaderhond. Wanneer je te maken hebt met een broodfokker, zal hij of zij deze informatie meestal niet hebben en dus ook niet kunnen geven.

Vermijd hondenkennels die een website vol met pups hebben

Het is soms zo dat broodfokkers niet eens moeite doen om hun handel te verbergen. Ze laten dan gewoon foto’s zien van hun kennels en de grote hoeveelheden beschikbare pups. Laat je niet ompraten door de verhalen van deze fokkers. Ze kunnen je wel vertellen dat er goed voor de puppy’s gezorgd wordt, maar je kunt vaak met je gezonde verstand al bedenken dat dat op zo’n grote schaal gewoonweg niet mogelijk is. Probeer dit soort advertenties dus ook te vermijden.

Bekijk de andere advertenties van de puppyadverteerder

Het checken van de andere advertenties van de adverteerder is één van de meest belangrijke dingen die je moet controleren. Heeft de adverteerder nog veel meer andere nestjes in de advertentie staan? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een broodfokker.

Heeft de adverteerder maar één nestje? Zoek dan nog even verder op de woonplaats van de adverteerder. Het kan namelijk zijn dat hij meerdere advertenties heeft geplaatst onder verschillende namen. Om dit te checken kun je kijken naar het telefoonnummer. Wanneer het telefoonnummer steeds overeenkomt met de telefoonnummers van de andere advertenties, zijn ze dus waarschijnlijk van dezelfde adverteerder.

Voorbeeld van een profielpagina van een hondenfokker

Vraag extra informatie aan de verkoper van de puppy’s

Een uitstekende manier om erachter te komen met wat voor verkoper je te maken hebt, is door naar extra informatie over de puppy’s en de ouderhonden te vragen. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar informatie en foto’s van de ouders. Vraag ook naar hun karakter, naar wat er met hen wordt gedaan en vraag of ze gezondheidsproblemen hebben gehad.

Een broodfokker zal op dit soort vragen vaak niet eens ingaan. Een betrouwbare fokker neemt maar al te graag wat tijd om jouw vragen te beantwoorden. Zij willen niets liever dan een fijn thuis voor hun pup.

Vijf tips die je kunt gebruiken bij het kopen van een Border Collie op Marktplaats

1. Houd goed contact met de verkoper

Betrouwbare fokkers doen moeite om het contact met jou zo goed mogelijk te houden. Ze willen jou een beetje leren kennen om erachter te komen of hun pup goed bij jou past. Een broodfokker zal hier veel minder moeite voor doen. Ze zijn dan ook vaak slecht bereikbaar. Probeer ook de naam van de verkoper terug te voeren tot een bestaand persoon of tot een officiële kennel. Kijk ook naar de plek waar de verkoper vandaan komt. Is hij of zij niet te lokaliseren? Dan is dat verdacht.

2. Vermijd broodfokkers en meld verdachte advertenties

Wanneer je het gevoel hebt dat je te maken hebt met een broodfokker, schaf dan geen pup van hem of haar aan. De kans is groot dat je een ongezonde pup aanschaft wanneer je dit bij een broodfokker doet. Broodfokkers geven alleen maar om geld en zijn een stuk minder bezig met de leefomstandigheden van de honden. Kom je een verdachte advertentie tegen? Meld dit dan. Zo voorkom je dat andere mensen in dit soort advertenties trappen.

3. Neem de tijd voor het zoeken van een pup

Het aanschaffen van een pup doe je niet binnen vijftien minuten. Maak eerst een afspraak bij een aanbieder en let op een aantal dingen. Kijk of de moederhond aanwezig is, of de puppy’s bij deze hond drinken en of de moederhond opgezette tepels heeft.

Wanneer dit niet het geval is, is dit niet de moederhond. Kijk ook hoeveel tijd je krijgt om meteen te beslissen. Bij betrouwbare fokkers kun je een pup meestal niet meteen meenemen. Moet je hem wel meteen meenemen? Dan klopt er vaak iets niet. Vraag naar een koopcontract en vermijd uitsluitende voorwaarden. Stel vragen over de ouders en de vaccinaties.

4. Check de herkomst van het paspoort en de chip van de pup

Let goed op dat het paspoort en de chip van de pup uit hetzelfde land komen. Wanneer dit niet het geval is, is de kans zeer aanwezig dat je met een broodfokker te maken hebt. Over het algemeen hebben puppy’s een Europees paspoort waarin het land van herkomst in de taal van het paspoort te zien is. Dit betekent dus dat een pup die uit Nederland komt een Nederlandstalig, Europees paspoort heeft met een Nederlandse chip.

5. Vertrouw op je gevoel

Luister goed naar je gevoel. Lijkt het allemaal te mooi om waar te zijn? Dan is het dat waarschijnlijk ook. Laat je niet verleiden door gunstige voorwaarden en lage prijzen. Koop ook geen pup bij een broodfokker om hem te redden. Hiermee houdt je namelijk de malafide handel en fokkerij in stand en help je de honden niet. Voelt het kopen van een pup bij een bepaalde verkoper niet goed? Doe het dan niet.

We hopen je met dit artikel alle informatie te hebben gegeven die je nodig hebt over het kopen van een pup via Marktplaats. Je kunt dit platform gebruiken, zolang je goed en uitgebreid onderzoek doet en je niet laat verleiden door gunstige voorwaarden en lage prijzen. Vertrouw op je gevoel en maak geen overhaaste beslissingen. Weet waar je op moet letten en vermijd broodfokkers.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Het adopteren van een Border Collie

De oorsprong en geschiedenis van de Border Collie

Een puppy kopen via Marktplaats – lees dit eerst!