Home » Het Karakter van de Schotse Collies

Het Karakter van de Schotse Collies

Wanneer je overweegt een hond te nemen, is het belangrijk om het hondenras in kwestie grondig onder de loep te nemen. Je wilt er immers zeker van zijn dat jij als baasje een goede match bent met deze trouwe viervoeter. Vooral het karakter van de hond is belangrijk. Wat kunnen we zeggen over het karakter van de Schotse Collie?

De Schotse Collie is een hond met een zachtaardig karakter. Deze hond is intelligent en zeer trouw aan zijn baasje. Doorgaans kan de Schotse Collie met zowel mens als dier goed door één deur. Ook de alertheid en het beschermende karakter van de hond is kenmerkend.

Als toekomstig baasje wil jij ongetwijfeld meer weten over het unieke karakter van de Schotse Collie. In dat geval ben je bij ons aan het juiste adres. In het onderstaande artikel vertellen we jou namelijk alles wat je moet weten over dit hondenras en zijn unieke, liefdevolle karakter.

Wat is het algemene karakter van de Schotse Collie?

Wanneer je op zoek bent naar een lief en zachtaardig hondenras, zit je absoluut goed bij de Schotse Collies. Deze honden hebben namelijk een ontzettend zacht karakter. Ze zijn gehoorzaam en hebben een sterk verlangen om hun baasje te behagen. De hond is dan ook zeer aanhankelijk en is bovendien leergierig.

Al met al kunnen we wel stellen dat de Schotse Collie een zeer vrolijke viervoeter is. Het is tegelijkertijd wel een hond die altijd op zijn hoede is en vocaal ook erg sterk is. Dit moet je als baasje dus ook voor lief nemen wanneer je besluit een Schotse Collie aan te schaffen.

Over hun baasjes gesproken, laten we eens gaan kijken wat hun te zeggen hebben over de positieve en negatieve karaktereigenschappen van de Schotse Collie. Dit zal ons ongetwijfeld meer inzicht gaan geven in het karakter van dit interessante hondenras.

Top 5 positieve karaktereigenschappen volgens Schotse Collie baasjes

De Schotse Collie heeft veel verschillende karaktereigenschappen die positief van aard zijn. Het is immers een lief hondenras dat veel te bieden heeft. Maar nu is de vraag natuurlijk welke positieve karaktereigenschappen doorgaans het meest voorkomen. Om antwoord te krijgen op deze vraag, hebben wij verschillende Schotse Collie-eigenaren gevraagd naar hun ervaringen. De resultaten vind je terug in het onderstaande staafdiagram.

De positieve eigenschappen van Schotse Collie - wat de eigenaren van de Schotse Collie denken
De positieve eigenschappen van Schotse Collie

Uit deze enquête is een top vijf naar voren gekomen. Onderstaand bespreken we deze karaktereigenschappen beknopt.

Aanhankelijk

De nummer één uit onze lijst met positieve eigenschappen is aanhankelijkheid. Meer dan 150 baasjes gaven aan dat zij deze eigenschap bij hun hond herkennen. De Schotse Collie hecht zich sterk aan zijn baasje. Dit doet hij uit liefde en genegenheid voor zijn verzorger. Maar ook voor de overige leden in het huisgezin is de hond ontzettend lief. Hij stelt zich over het algemeen op als een aanhankelijk gezinslid, dat graag deelneemt aan alle activiteiten binnen het gezin.

Zachtaardig

Zoals reeds benoemd heeft de Schotse Collie een zeer zacht karakter. Zachtaardigheid is dan ook een positieve karaktereigenschap die veel baasjes naar voren brengen. De hond reageert doorgaans lief en mild op zowel mensen als dieren. Agressie komt zelden voor bij dit zachtaardige hondenras.

De zachtaardigheid van de Schotse Collie maakt het een prima gezinshond. Het is echter wel noodzakelijk om te zorgen voor een goede socialisatie wanneer de hond opgroeit in een gezin met andere dieren en kinderen.

Vrolijk

Wanneer je op zoek bent naar een vrolijke viervoeter, zit je absoluut goed bij de Schotse Collie. De hond lijkt altijd in een goed humeur te zijn. Het komt niet vaak voor dat de Schotse Collie met het verkeerde been uit bed stapt. Meer dan 100 ondervraagde gaven aan dat de vrolijkheid van hun hond één van zijn aantrekkelijke eigenschappen is.

Mensvriendelijk

De Schotse Collie is een hondenras dat zeer mensvriendelijk is. Dit uit zich in een respectvolle houding tegenover ieder mens. De hond heeft doorgaans goed ontwikkelde sociale skills, en is niet vies van een beetje gezelligheid. Het huis vol met visite? De Schotse Collie zal hier geen moeite mee hebben. Ook het contact met kinderen gaat doorgaans prima. Uiteraard geldt voor al dit sociale contact dat een correcte socialisatie als pup van uitermate groot belang is.

Trainbaar

De laatste positieve eigenschap die we in het zonnetje willen zetten is de trainbaarheid van de Schotse Collie. De hond is intelligent en bovendien enorm leergierig. Dit maakt het dus een eenvoudige hond om te trainen. Het bijwonen van een puppy cursus zal absoluut zijn vruchten afwerpen met een hond als deze. Uiteraard kun je jouw Schotse Collie pup ook zelf trainen, nadat je hier de nodige research voor hebt gedaan.

Top 5 negatieve karaktereigenschappen volgens Schotse Collie baasjes

Hoe goed en zachtaardig het karakter van de Schotse Collie ook is, er zijn natuurlijk ook altijd minder goede eigenschappen te benoemen. Deze hebben we immers allemaal. Daarom vroegen wij ook enkele Schotse Collie-eigenaren naar de negatieve eigenschappen van hun hond. In het onderstaande staafdiagram vind je hiervan de resultaten.

De negatieve eigenschappen van Schotse Collie - wat de eigenaren van de Schotse Collie denken
De negatieve eigenschappen van Schotse Collie

Wij hebben wederom een top vijf samengesteld van de meest voorkomende negatieve eigenschappen die baasjes van de Schotse Collie lijken te ervaren. Graag zetten we ook deze kort uiteen.

Alert

De Schotse Collie staat bekend om het feit dat deze altijd alert is. Er ontgaat hem niets. Dit betekent echter ook dat de hond zich altijd in de opperste staat van paraatheid bevindt. Voor hun baasje kan dat soms nog best lastig zijn. Soms wens je immers een rustige wandeling te maken, echter kan de alertheid van de Schotse Collie dan nog weleens roet in het eten gooien. Op zich is er verder niets verkeerd aan deze eigenschap, de hond wil zichzelf en zijn baasje nu eenmaal goed beschermen tegen mogelijke gevaren.

Vocaal

Sommige baasjes geven aan dat hun Schotse Collie vocaal goed onderlegd is. De hond blaft doorgaans meer dan gemiddeld. Dit kan diverse redenen hebben. Om te beginnen zorgt de alertheid van de hond dat hij visueel snel gestimuleerd is. Daarnaast kan veel blaffen ook voortkomen uit verveling, honger of vanuit een vraag om aandacht.

Beschermend

De Schotse Collie voelt de behoefte om zijn baasje te beschermen. Echter kan deze beschermende houding soms net een stapje te ver gaan. Zo kan de hond de postbode die voor de deur staat al zien als een enorme bedreiging, terwijl hier natuurlijk helemaal geen sprake van is. Meer dan 50 van de ondervraagde eigenaren gaf aan dit probleem te herkennen. Dit is dus absoluut iets om rekening mee te houden wanneer je een Schotse Collie overweegt te verwelkomen in jouw huisgezin.

Jaloers

Nog een negatieve eigenschap die sommige Schotse Collie-eigenaren hebben ervaren is jaloezie. De hond kan jaloers gedrag vertonen wanneer hij de aandacht van zijn baasje moet delen. Dit hangt natuurlijk samen met de aanhankelijkheid van de hond richting zijn eigenaar. Het is belangrijk om in gedachte te houden dat de Schotse Collie een hondenras is dat veel aandacht nodig heeft. Dit moet je als baasje dus wel kunnen bieden.

Angstig

Eerder in dit artikel hebben we gezien dat aanhankelijkheid en zachtaardigheid kernpunten zijn in het karakter van de Schotse Collie. Dergelijke eigenschappen kunnen echter ook een keerzijde hebben. De zachtaardigheid van de hond zorgt er bijvoorbeeld voor dat hij zich niet snel dominant zal opstellen. Dit kan in geval van confrontaties zorgen voor gevoelens van angst. Je wilt er dan ook zo goed mogelijk voor zorgen dat jouw hond niet in een dergelijke situatie terechtkomt.


.Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Verharen Schotse Collies Veel?

Blaffen Schotse Collies Veel?

Zijn Schotse Collies Goed met Katten?