Home » Border Collie alleen thuislaten, oplossingen en hulpmiddelen

Border Collie alleen thuislaten, oplossingen en hulpmiddelen

In dit artikel lees je hoe lang een Border Collie alleen thuis kan blijven, en hoe je ervoor kunt zorgen dat je Border Collie niet in paniek raakt als je hem alleen moet laten.

Wanneer je een hond aan wil schaffen zul je met allerlei dingen rekening moeten houden. Eén daarvan is het feit dat je hond niet de hele dag zonder zijn baasje kan. Sommige honden kunnen erg goed alleen thuis blijven en andere hebben daar juist weer moeite mee.

Kun je een Border Collie alleen thuis laten?

Het is niet verstandig om een Border Collie veel alleen te laten. Een Border Collie pup moet je eerst stap voor stap leren dat er niks aan de hand is als je even weggaat. Wanneer je je hond niet goed traint, kan het stressvol zijn voor het dier. Probeer een Border Collie niet langer dan 4 of 6 uur alleen te laten.

Border Collies zijn echte gezelschapsdieren die graag bewegen. Ze zijn harde werkers en ze houden van contact. Het zou kunnen dat ze verlatingsangst ontwikkelen als je ze te lang alleen laat.

Toch zijn er nou eenmaal momenten waarop je jouw Border Collie niet mee kunt nemen en dus thuis moet laten. Het is ook echt niet zo dat een Border Collie helemaal niet alleen gelaten kan worden, maar laat ze niet té lang alleen, en zorg ervoor dat je het alleen zijn langzaam opbouwt.

Border collie leeftijdAanbevolen tijd alleen thuis
< 3 maanden< 1,5 uur
3-6 maanden2 – 4 uur
6-12 maanden4 – 6 uur
12+ maanden6 – 8 uur
Bordercollie alleen thuis – tabel

Hoe lang kan een Border Collie pup alleen thuis blijven?

Border Collie-puppy’s jonger dan 3 maanden mogen niet langer dan 1 – 1,5 uur per keer alleen worden gelaten, omdat ze hun ontlasting niet langer dan twee uur kunnen ophouden. Oudere puppy’s in de leeftijd van 3 tot 6 maanden kunnen maximaal 4 uur alleen thuisblijven zonder toezicht, maar moeten elke 4 uur een toiletpauze krijgen.

Hoe lang je een Border Collie pup alleen thuiis kunt laten, hangt af van de leeftijd van de pup. Een puppy kan minder lang alleen blijven dan een volwassen hond. Het klinkt misschien zielig om een puppy alleen thuis te laten, maar het zal toch af en toe moeten.

Niet alleen zul je boodschappen moeten doen, het is ook goed voor een puppy om alvast te wennen aan het feit dat je niet continu thuis bent. Bouw het alleen zijn altijd langzaam op, zodat je Border Collie pup niet in paniek raakt. Van een langzame, goede training heb je later veel profijt.

Hoe lang kan een volwassen Border Collie alleen thuis blijven?

Jonge Border Collies tussen de leeftijd van 6 en 12 maanden kunnen tot 6 uur alleen thuisblijven, maar het wordt aanbevolen om ze niet langer dan 4 – 5 uur alleen te laten om ongelukjes te voorkomen en om ze te corrigeren als ongewenst gedrag zich voordoet, zodat je kunt voorkomen dat dit gedrag in de toekomst escaleert.

Volwassen, goed getrainde en goed opgevoede Border Collie’s kunnen tot 8 uur alleen thuisblijven zonder dat een toiletpauze nodig is, maar het wordt aanbevolen om zelfs een volwassen Border Collie niet te vaak alleen thuis te laten. Border Collies hebben veel beweging nodig en een eenzame levensstijl op een dagelijkse basis kan niet alleen leiden tot gedragsproblemen, maar ook tot fysieke en fysiologische problemen die moeilijk te corrigeren zijn.

Het hangt van de individuele Border Collie af hoe lang deze alleen thuis kan blijven. We gaan echter uit van een gemiddelde van 4 tot 6 uur voor een volwassen Border Collie.

Het is wel zo, dat je je hond kunt trainen in het alleen thuis blijven. Hierdoor kan jouw Border Collie er beter tegen wanneer je het huis voor een wat langere tijd verlaat. Je zult hem hier echter vanaf het begin af aan in moeten trainen.

Het feit dat Border Collies er niet goed tegen kunnen om alleen gelaten te worden komt doordat ze erg sociaal zijn. Border Collies verlangen ernaar om gezelschap te hebben. Ze hebben dan ook vaak een sterke band met hun baasjes.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenbench voor een Border Collie

Border Collie Fokkers

Beste hondenspeelgoed voor een Border Collie


Hoe lang kun je een Border Collie pup alleen laten zonder te plassen?

Bij een puppy alleen laten hoef je niet zozeer rekening te houden met het feit dat hij moet bewegen, want een puppy beweegt nog niet zo veel. Waar je wel rekening mee moet houden is hoe vaak de pup moet plassen.

Een puppy plast vaker dan een volwassen hond en zal dus ook vaker naar buiten moeten. Laat je jouw Border Collie pup te lang alleen? Dan zal hij in de bench of in je huis plassen. Het verschilt per leeftijd hoe vaak een pup eruit moet.

Is de pup pas 8 tot 10 weken? Dan zal hij er minimaal één keer per uur uit moeten. Het is al een hele opgave voor een puppy om zijn plas één uur op te houden, laat staan voor een langere periode.

Hoe ouder de pup, hoe langer hij zijn plas in zal kunnen houden.

Er is dan ook een ezelsbruggetje; voor iedere maand dat de pup oud is, kan de pup één uur zijn plas ophouden. Is jouw puppy dus 10 à 12 weken? Dan kan de pup zijn plas maximaal twee uur ophouden. Is hij drie maanden oud? Dan zal dat drie uur zijn.

Kom je aan bij de zes maanden? Dan heb je het maximum bereikt. Een volwassen hond kan zijn plas ongeveer zes uur ophouden. Bij Border Collies is dat, zoals eerder benoemd, meestal iets minder. Hierna zal het dus niet meer oplopen.

Hoe lang kun je een Border Collie pup alleen in de bench laten?

Wanneer de pup 8 tot 10 weken oud is, kan het hondje een half uur tot een uur alleen in de bench liggen, daarna zal het er weer uit moeten. Bij 11 tot 14 weken kun je dit al opbouwen tot 3 uur en bij 15 tot 16 weken tot 4 uur. Na 17 weken kan een pup 4 tot 5 uur in een bench, maar het is van belang dat je dit zo min mogelijk doet.

Veel mensen vinden het zielig wanneer een hond of een puppy in een bench zit. Toch is het voor zowel jou als voor de hond erg voordelig. Jij hoeft niet bang te zijn dat de hond heel het huis sloopt wanneer je weg bent, maar ook voor de hond heeft het een rustgevend aspect.

Wanneer jij weg bent, heeft een hond het gevoel dat het huis door hem beschermd moet worden. Doe je hem in de bench? Dan zal hij alleen de bench willen bewaken, wat een veel minder groot oppervlak is en dus ook minder stressvol is.

Ook puppy’s kun je in een bench doen. Het is belangrijk dat je de hond traint om in de bench te gaan. Dit zul je van jongs af aan al moeten doen. Toch moet je de pup niet te lang achter elkaar in een bench laten zitten.

Om het op te bouwen, kun je hondenkoekjes in de bench leggen, zodat de pup went aan zijn nieuwe slaapplek. Vind je het gebruik van een bench helemaal niks, maar pakt je Border Collie wel af en toe een schoen of kussen?

Het is heel normaal dat je Border Collie pup af en toe ergens op kauwt, onthoud goed dat je pup nog niet weet wat wel en niet mag. Het is aan jou om hem dit te leren. Houd je pup tot die tijd veilig, door hem in een veilige ruimte achter te laten.

Zorg ervoor dat je pup niet bij kabels kan, en geen gekke dingen op kan eten. Gebruik bijvoorbeeld traphekjes of een puppyren om een stuk van je kamer veilig te maken voor je pup.

Hoe leer je een Border Collie om alleen thuis te blijven?

Je kunt een Border Collie prima leren om wat langer alleen thuis te blijven, maar dit zul je stap voor stap moeten doen. Het belangrijkste is dat de Border Collie het vertrouwen krijgt dat je terugkomt.

Wanneer de hond dat vertrouwen heeft, zal hij niet meer nerveus worden wanneer je weggaat. Blijf de eerste keer dus niet te lang weg. De hond zal dan namelijk het onprettige gevoel koppelen aan het feit dat jij weg bent.

Wil je jouw Border Collie leren om alleen thuis te blijven? Doe dat dan op momenten dat hij moe is. Hierdoor is het makkelijker om hem rustig in de mand of in de bench te laten liggen. Verlaat niet meteen de kamer, maar laat hem rustig worden.

Blijft je pup netjes rustig? Beloon hem dan met iets lekkers. Hierna kun je de kamer verlaten. Volgt je Border Collie je? Zet hem dan rustig terug in de kamer en ga ook meteen weer weg. Het is misschien moeilijk om die schattige puppy-ogen te negeren, maar het is van belang dat jij het langste volhoudt.

Geef je hond een speeltje om hem af te leiden, zodat hij ergens anders mee bezig is dan met het feit dat jij weg bent. Blijft je hond voortaan rustig liggen? Dan kun je de tijd dat je weggaat uit gaan breiden en later zelfs het huis gaan verlaten. Vergeet je pup niet te belonen wanneer hij het gewenste gedrag vertoont.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is een Tricolor Border Collie?

Beste matras, kussen of mand voor een Border Collie

Wat is een Merle Border Collie?


Tips voor het thuis laten van jouw Border Collie

Om het alleen thuis blijven voor jouw Border Collie net even wat makkelijker te maken, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Hieronder staat per tip beschreven wat je moet doen en waarom het kan helpen.

1. Geef je Border Collie een oud, ongewassen t-shirt van jezelf

Wanneer je je hond een ongewassen t-shirt van jezelf geeft, voelt hij zich vaak minder alleen. Hij ruikt namelijk jouw geur en dat kan ervoor zorgen dat jouw Border Collie zich meer op z’n gemak voelt.

2. Geef je Border Collie een eigen plekje

Zoals al eerder benoemd kun je je hond een eigen plekje geven, zoals een bench. De hond voelt zich dan vaak veiliger en meer op zijn gemak. Laat in het begin het deurtje altijd open, zodat de hond de mogelijkheid heeft om naar binnen en buiten te gaan.

Uiteindelijk kun je langzaam het deurtje wat langer dicht doen. Een bench is niet bedoeld om je hond lange tijd in op te sluiten. Het is een handig hulpmiddel die kan helpen je hond en je huis veilig te houden als je even weg moet. Veel honden vinden het ook een fijn en beschut plekje om zich even terug te trekken.

De meeste honden kunnen uiteindelijk alleen thuis blijven zonder dingen te slopen, zeker als je dit goed traint en langzaam opbouwt. Sluit je hond nooit lange tijd op in een bench!


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoeveel mag mijn Border Collie wegen?

Beste voer- en waterbak voor een Border Collie

Hoe oud kan een Border Collie worden?


3. Laat eventueel de radio of TV aan

Wanneer je Border Collie het moeilijk vindt om alleen te zijn, kun je ervoor kiezen om een radio of TV aan te laten staan wanneer je weg bent. Geluiden van buitenaf worden dan overstemt, zodat de hond niet onrustig wordt door deze geluiden.

4. Zorg voor interactief speelgoed

Border Collies zijn intelligent, dus het is een goed idee om ze met interactief (puzzel)speelgoed te vermaken. Een Border Collie kan zich hier lang mee vermaken én het leidt de hond af van het feit dat jij weg bent.

Let er wel op dat je alleen veilig speelgoed gebruikt, zeker als je Border Collie graag spullen uit elkaar trekt. Je hond kan in veel materialen stikken, of het materiaal kan vast raken in het maag-darm kanaal.

Een Kong is een speeltje dat bijna niet kapot kan, en dus vaak veilig om bij je Border Collie achter te laten. Kijk altijd eerst even wat je hond doet met het speelgoed voordat je hem ermee alleen laat.

5. Zorg voor beweging voordat je weggaat

Border Collies hebben veel energie en moeten veel bewegen. Wanneer je voor een paar uur weggaat, is het dus verstandig om van tevoren met de hond te gaan wandelen of te gaan spelen. Zo kunnen ze wat energie verbruiken en krijgen ze geen onrustig gevoel wanneer je weg bent.

Border Collies kunnen dus over het algemeen gewoon alleen thuis blijven. Ga echter niet té lang weg en probeer het de hond zo makkelijk mogelijk te maken. Met goede training en af en toe wat afleiding is het voor jouw Border Collie geen probleem om even alleen te blijven.

Hulpmiddelen voor het alleen thuislaten van je Border Collie

Soms kan het nodig zijn om wat hulp van moderne technologie en handige trucjes in te schakelen om je Border Collie te leren alleen te zijn. Het is belangrijk dat je je hond leert dat je weer terug komt en er geen reden is voor paniek.

Voerbal

Geef je hond iets lekkers in een voerbal. Deze rugbybal is een handig voorbeeld van een hulpmiddel dat je kunt gebruiken om je Collie te leren alleen thuis te blijven. Je kunt brokjes tussen de tandjes stoppen, en iets lekkers zoals (stevig) natvoer in het midden.

Houd goed in de gaten hoe lang je hond hiermee bezig is. Loop even weg als hij druk bezig is, en kom weer terug voordat het helemaal op is. Het is belangrijk dat je dit stap voor stap opbouwt.

Huisdiercamera met voerfunctie

Gelukkig kunnen we tegenwoordig gebruik maken van technologie om ons leven wat makkelijker te maken. Je Border Collie mist jou als je weggaat, dus je kunt ervoor zorgen dat je er toch nog een beetje bent door een huisdiercamera neer te zetten.

Kies er eentje met een audio functie, zodat je je hond kunt horen en tegen hem kunt praten. Soms is dit al genoeg om je hond te kalmeren. Er zijn echter ook huisdiercamera’s waarmee je je hond af en toe snacks kunt geven als beloning, zoals deze van Petcube. Dit werkt heel goed als je hond snel piept of blaft. Is hij even stil? Dan geef je gelijk een snack. Border Collies zijn slim en zullen snel genoeg door hebben wat de bedoeling is.

Apparaat om te trainen op afstand

Als je je hond op afstand wil trainen maar niet perse een webcam wil gebruiken, kun je ook kiezen voor het Petsafe Treat & Train apparaat. Deze is wat steviger en werkt wat sneller en betrouwbaarder dan een webcam met voerfunctie. Perfect als je vanaf buiten je hond in de gaten kunt houden, of in combinatie met een gewone webcam. Hij is ook te gebruiken voor allerlei andere trainingen!


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Het adopteren van een Border Collie

Border Collie prijs – Wat kost een Border Collie?

Beste halsbanden voor een Border Collie