Home » Hoe stop je het kauwen op schoenen door een puppy?

Hoe stop je het kauwen op schoenen door een puppy?

Een huis met een puppy kan snel veranderen in een huis vol ellende. Puppy’s kauwen graag op alles, van je schoenen, planten, meubels of zelfs vloerplanken tot hun eigen speelgoed. Hoewel kauwen normaal gedrag is voor honden, kan het frustrerend worden als ze je spullen kapot maken. Dit artikel laat je zien hoe je een puppy kunt laten stoppen met het kauwen op schoenen en geeft enkele tips waarmee je dit gedrag onder controle kunt krijgen.

Waarom kauwen puppy’s op schoenen?

Voordat we dieper ingaan op manieren om te voorkomen dat een puppy op schoenen kauwt, is het belangrijk om te weten waarom puppy’s dit doen. Een juist vastgestelde oorzaak van dit gedrag kan je helpen bij het kiezen van een juiste reactie en een methode om dit gedrag het in de toekomst te voorkomen en te beheersen.

De meeste puppy’s kauwen niet op schoenen omdat ze ondeugend willen zijn, maar omdat ze onderliggende redenen hebben voor dit gedrag.

Er zijn een paar redenen waarom puppy’s op voorwerpen zoals je schoenen kauwen.

Ten eerste kauwen puppy’s op schoenen en schoenveters omdat ze tandjes krijgen. Als puppy’s tandjes krijgen, hebben ze iets nodig om op te kauwen om hun pijnlijke tandvlees te verzachten. Schoenen en schoenveters zijn een goede keuze, omdat ze vaak gemaakt zijn van leer of een ander materiaal waarop gekauwd kan worden zonder de tanden en het tandvlees van de pup te beschadigen.

Tijdens het proces van doorkomende tandjes zullen puppy’s vaak op dingen kauwen – waaronder schoenen en schoenveters – omdat het helpt de pijn van het loslaten van tanden en kiezen te verlichten. Als een puppy op iets kauwt, probeert hij of zij het niet kapot te maken; ze gebruiken het alleen om zich te troosten.

TIP: Als je een puppy hebt, kun je hem of haar leren dat kauwen op andere voorwerpen dan je schoenen en meubels oké is door hem of haar veel geschikt kauwspeelgoed te geven. Hier zijn slechts enkele voorbeelden van goed kauwspeelgoed.

Ten tweede worden pups geboren met een natuurlijk instinct om op voorwerpen te kauwen. Zo leren ze over de wereld om hen heen, en het kan een teken zijn dat je puppy zich verveelt, eenzaam is of zelfs gewoon honger heeft.

Kauwen is ook belangrijk voor de ontwikkeling van puppy’s. Het helpt ze sterke kaakspieren en tanden te ontwikkelen, en verbetert hun smaak- en reukzintuigen. Bovendien kan kauwen hen ook helpen overtollige energie kwijt te raken, vandaar dat ze vaak op dingen kauwen op momenten dat ze erg opgewonden of gespannen zijn.

TIP: Door de verveling van je puppy te bestrijden met kauwsnacks kun je het kauwen op andere voorwerpen nu en in de toekomst beperken.

Ten derde zijn puppy’s van nature nieuwsgierige wezens die vrijwel alles minstens één keer zullen uitproberen, dit geldt ook voor schoenen en schoenveters. Bovendien is kauwen een natuurlijk gedrag dat pups helpt hun omgeving te leren kennen en zich te ontwikkelen tot volwassen honden. Ze kunnen het ook als een spel beschouwen, vooral als je je schoenen aantrekt. Bewegende delen zoals schoenveters kunnen de pup verleiden om er achteraan te gaan en er een spelletje van te maken. Dit kan gemakkelijk onder controle worden gehouden met commando’s als “laat het” of “Nee”.

TIP: Als je je puppy veel mogelijkheden kunt geven om de omgeving veilig te verkennen door de pup buiten rond te laten snuffelen en op voorwerpen te laten kauwen, zal hij dat misschien minder snel met je schoenen doen.

Stoppen puppy’s uit zichzelf met kauwen op spullen?

Naarmate je pup ouder wordt en meer gewend raakt aan zijn omgeving, zal hij stoppen met kauwen op dingen die niet van hem zijn en beginnen te kauwen op voorwerpen waarop hij wel mag kauwen.

Dit kan een proces zijn en het zal wat tijd kosten om zover te komen, maar je moet onthouden dat de meeste honden vanzelf stoppen met overmatig kauwen, zolang ze genoeg manieren hebben om hun energie kwijt te raken en genoeg voorwerpen hebben waarmee ze veilig kunnen spelen.

Op welke leeftijd stoppen puppy’s met overdreven kauwen op dingen?

Het antwoord op deze vraag hangt af van de pup. Als puppy’s heel jong zijn, hebben ze scherpe tanden, melktanden genaamd, die veel schade kunnen aanrichten aan de voorwerpen waar puppy’s op kauwen.

Naarmate pups ouder worden vallen hun melktanden echter uit en worden ze vervangen door een permanente set volwassen tanden. Over dit proces kun je meer lezen in dit artikel.

Als de pup ongeveer 4-5 maanden oud is, beginnen de volwassen tanden te komen (meer daarover hier) en dit is de tijd dat je pup vaker kauwt.

Deze volwassen tanden zijn veel steviger dan de melktanden en kunnen het kauwen op voorwerpen als hout of plastic weerstaan zonder ze te breken of te beschadigen.

Zodra de volwassen tanden zijn doorgekomen, rond de 8e maand, zou de drang van je puppy om op dingen te kauwen moeten afnemen.

Maar als de onderliggende oorzaak van het kauwen verveling of opgebouwde energie is, zal het kauwen doorgaan totdat je de oorzaak opspoort en stappen onderneemt om die op te lossen.

Mijn puppy is geïnteresseerd in schoenveters en niet in de schoenen – hoe komt dat?

Sommige puppy’s zijn geïnteresseerd in schoenveters in plaats van in de schoenen, omdat ze de perfecte grootte en textuur hebben voor de puppy om op te kauwen. Het kan ook zijn dat ze je zien terwijl je je schoenen aantrekt en je veters dichtknoopt en dat ze dat zien als een uitnodiging om te spelen.

Overweeg in dit geval om je schoenen niet voor je puppy te zetten en geef hem in plaats daarvan iets dat een soortgelijke textuur heeft. Stukjes materiaal of oude schoenveters vastgebonden in een knoop kunnen misschien precies genoeg zijn om je puppy af te leiden van je schoenen en schoenveters.

Hoe voorkom ik dat mijn puppy op schoenen kauwt

Een puppy trainen om niet op dingen te kauwen kan een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om je puppy dit vroeg te leren. Ze moeten leren dat kauwen op dingen waar ze niet op horen te kauwen niet goed is. Als je puppy net zo dol is op schoenen als de mijne, dan kunnen de volgende paar tips je helpen dat gedrag te beperken.

Een paar handige trucs waarmee je je schoenen en soortgelijke voorwerpen kunt beschermen

Hieronder heb ik een paar handige tips opgesomd waarmee je je schoenen en soortgelijke voorwerpen kunt beschermen tegen de scherpe tanden van je puppy.

1. Voorzie de pup van veel speelgoed

De beste manier om dit gedrag aan te pakken is je puppy te voorzien van veel speelgoed waarop gekauwd kan worden in plaats van huishoudelijke voorwerpen. Deze speeltjes moeten gemaakt zijn van materialen die onverwoestbaar zijn, zodat ze niet vernield worden door de kauwgewoonten van je puppy. Dit helpt je huis veilig te houden en geeft je puppy tegelijkertijd iets leuks te doen met zijn tijd!

De aandacht van je puppy verleggen van je schoenen naar speelgoed kan zijn gedachten afleiden van voorwerpen waarop je niet wilt dat er gekauwd wordt en hem wijzen op de voorwerpen die er speciaal om die reden zijn.

Hieronder heb ik een lijst gemaakt van enkele speeltjes die ik bijzonder nuttig vond in de tijd dat mijn puppy overal op kauwde. Bekijk ze gerust zelf.

2. Speel met je puppy

Het hebben van speelgoed is misschien niet genoeg voor een puppy om op magische wijze te besluiten erop te kauwen. Je zult je met je puppy moeten bezighouden door te spelen. Speelgoed is een geweldig hulpmiddel, maar op zichzelf is het maar speelgoed. Sommige puppy’s vinden het leuker om met speelgoed te spelen dan andere. Onze puppy genoot ongeveer 15 minuten van elk nieuw speeltje voordat hij het liet vallen en onaangeroerd liet tot we het zouden gebruiken om met hem te spelen. Daarom moet je speelgoed gebruiken om je puppy’s aandacht te trekken en hem uit te nodigen ermee te spelen.

Sommige speeltjes zijn veel beter voor dit doel, terwijl andere niet zo geschikt zijn. Speelgoed zoals een KONG of soortgelijke types die gevuld kunnen worden met verschillende etenswaren of kauwstaafjes kunnen de aandacht van je hond langer vast te houden. Touwen of kauwballen vragen misschien meer inzet van jou voor een goed resultaat.

3. Koop Crocs

Als je je binnenschoenen niet wilt verstoppen en je puppy er toch op gaat kauwen, zou mijn beste advies zijn om Crocs aan te schaffen. Die binnenschoenen zijn onverwoestbaar en geen enkele pup zal er ooit een kras op kunnen maken. Ze zijn gemaakt van zeer duurzaam rubber en kunnen tegen veel gekauw. Mijn Crocs zijn in perfecte staat, zelfs na 3 maanden constant bijten, knagen en kauwen door mijn hond. Je zou niet geloven hoe goed ze al het misbruik door mijn puppy hebben overleefd.

Hier kun je Crocs vinden.

4. Schaf een kast aan voor je schoenen

Dit zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar een goede kast beschermt je schoenen heel goed. Het laat je huis er ook opgeruimder uitzien, waardoor het veiliger wordt voor jou en je pup. Wij hebben het open schoenenrek dat we eerder hadden ingeruild voor een moderne, dichte kast die al onze schoenen beschermt en onze voordeur opgeruimd houdt, of in ieder geval iets minder rommelig.

5. Anti-kauw sprays

Antikauwsprays zijn geweldig om te voorkomen dat pups op ongewenste voorwerpen kauwen. Bovendien kunnen ze snel en gemakkelijk worden aangebracht. Ze werken door een bittere smaak te creëren op het oppervlak van wat je ook maar wilt beschermen tegen de scherpe tandjes van je puppy. De spray verandert het voorwerp in een “vies smakende” zone voor je pup, waardoor hij zich wel twee keer bedenkt om op iets te bijten waar hij niet op hoort te bijten!

Je kunt deze sprays op alles gebruiken, van meubelpoten tot schoenen en sokken – alles waar je pup op zou kunnen kauwen! Bekijk hier de beste anti-kauwspray.