Home » Wat is het ideale gewicht van een Border Collie – tabel en grafiek

Wat is het ideale gewicht van een Border Collie – tabel en grafiek

Wanneer je een hond aanschaft is het belangrijk om het gewicht van de hond altijd in de gaten te houden. Wanneer je ervoor zorgt dat je Border Collie een gezond gewicht heeft, zorg je ervoor dat het dier een betere kwaliteit van leven heeft én een minder grote kans heeft op ernstige aandoeningen.

Ben je benieuwd welke gewichten gezond zijn voor Border Collies? En wil je graag weten hoe je je Border Collie op een gezond gewicht houdt? Dan vind je hier precies wat je wil weten.


TOP TIP

Geef je Border Collie gezonde snacks, zo kun je je hond belonen zonder dat hij te dik wordt.


Wat is het gewicht van een gezonde Border Collie pup?

De meeste Border Collie puppies wegen tussen de 300 en 400 gram na de geboorte. Je zult zien dat dit gewicht in het begin snel toe zal nemen. Wanneer de pup twee weken oud is, is het gewicht vaak al verdubbeld. Uiteraard verschilt het per pup hoe snel hij aankomt, maar bij Border Collies gaat dit over het algemeen sneller dan je zou verwachten.

Gewicht Border Collie pup 3 maanden:

Een Border Collie pup van 3 maanden weegt tussen de 5 kg en 8 kg. Een Border Collie teef zal ongeveer een halve tot een hele kilo lichter zijn dan een Border Collie reu.

Als het gewicht van je Border Collie pup binnen deze marge valt, hoef je je meestal geen zorgen te maken. Het is altijd het beste om naar de specifieke hond te kijken, en te voelen of je Border Collie te veel of te weinig vet heeft.

Ook bij pups hoor je de ribben te voelen, en ze mogen iets zichtbaar zijn maar zeker niet teveel.

Gewicht Border Collie pup 6 maanden:

Op een leeftijd van 6 maanden, wegen de meeste Border Collie pups tussen de 9 kg en 15 kg. Teefjes wegen op deze leeftijd vaak ongeveer 1 tot 2 kg minder dan reutjes.

Blijf de lichaamsconditie van je Border Collie beoordelen door goed te kijken en te voelen. Als je de ribben van je Border Collie te goed kunt voelen, is hij mogelijk te mager. Raadpleeg altijd de dierenarts voor advies als je twijfelt.

Wanneer je hond gezonde voeding en genoeg beweging geeft, zal de Border Collie niet heel veel meer groeien, maar zijn spiermassa zal wel toenemen.

Een hond is een puppy totdat het volwassen is, en Border Collies zijn volwassen wanneer ze 12 tot 18 maanden oud zijn. Dit geldt voor zowel teven als reuen. Vanaf die leeftijd is je hond dus geen puppy meer.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De ontwikkelingsfasen van een Collie puppy

Beste hondenspeelgoed voor een Collie puppy


Border Collie Fokkers


Hoeveel weegt een gezonde, volwassen Border Collie?

Net als bij mensen, zijn mannelijke Border Collies over het algemeen iets zwaarder dan vrouwelijke Border Collies. Een Border Collie teef heeft dus een ander ideaal gewicht dan een Border Collie reu. Aangezien je dus ook aandacht moet besteden aan het geslacht van de hond, bespreken we zowel het ideale gewicht van een Border Collie teef, als dat van een Border Collie reu.

Hoeveel weegt een gezonde Border Collie teef?

Een gezonde Border Collie teef heeft een gemiddelde schofthoogte van 45 tot 52 centimeter, en een gezond gewicht bij deze afmetingen is 13 tot 19 kilo. Een teefje weegt over het algemeen minder dan een reutje. Dit komt door een verschillende bouw en door een verschillende grootte.

LeeftijdMin. gezond gewichtMax. gezond gewicht
3 maanden4.9 kg7.7 kg
4 maanden6.8 kg9.9 kg
5 maanden8.1 kg12.2 kg
6 maanden9.0 kg14.1 kg
7 maanden9.9 kg15.4 kg
8 maanden10.8 kg16.3 kg
9 maanden11.3 kg17.2 kg
10 maanden11.7 kg17.6 kg
11 maanden12.2 kg18.1 kg
12 maanden / 1 jaar12.5 kg18.5 kg
15 maanden12.7 kg19.0 kg
18 maanden / 1,5 jaar13.0 kg19.5 kg
Tabel gewichten Border collie teef

Teefjes zijn wat slanker en ook wat kleiner. Dit resulteert dan ook in een lager lichaamsgewicht. Wil je ervoor zorgen dat jouw Border Collie teef een gezond gewicht heeft? Zorg er dan voor dat ze in ieder geval binnen deze marge van zes kilo valt. Houd ook rekening met de schofthoogte. Hoe lager de schofthoogte, hoe lager het ideale gewicht van de hond is.

Het gwicht van een Border Collie teef chart graph

Hoeveel weegt een gezonde Border Collie reu?

Een gezonde Border Collie reu heeft een gemiddelde schofthoogte van 47 tot 55 centimeter. Dit is twee à drie centimeter groter dan een teefje. Een gezond gewicht voor een Border Collie reu bij deze afmetingen is 15 tot 21 kilo.

Leeftijd Min. gezond gewicht Max. gezond gewicht
3 maanden5.5 kg7.9 kg
4 maanden7.2 kg10.4 kg
5 maanden9.5 kg12.7 kg
6 maanden10.8 kg14.5 kg
7 maanden11.7 kg16.3 kg
8 maanden12.7 kg17.2 kg
9 maanden13.1 kg18.1 kg
10 maanden13.6 kg 18.5 kg
11 maanden14.0 kg19.0 kg
12 maanden / 1 jaar14.0 kg19.5 kg
15 maanden14.5 kg 19.9 kg
18 maanden / 1,5 jaar15.0 kg21.0 kg
Tabel gewichten Border collie reu

Een Border Collie reu wordt groter dan een Border Collie teef en heeft ook een bredere lichaamsbouw. Aan dit verschil is duidelijk te zien dat een reutje wat meer mag wegen dan een teefje. Ook bij reutjes geldt; hoe lager de schofthoogte, hoe lager het ideale gewicht van de hond is.

Het gwicht van een Border Collie reu chart graph

Waarom is het belangrijk om je hond op gewicht te houden?

Misschien vraag je je af of het veel uitmaakt als je Border Collie iets te zwaar of te mager is. Het is erg belangrijk om hier goed mee om te gaan, helemaal bij een Border Collie. Een Border Collie is namelijk een hond met veel energie.

Dit zorgt er ook voor dat de hond fit moet blijven. Border Collies zijn atletisch gebouwd en dit moet zo blijven als je blessures en gewrichtsaandoeningen wil vermijden. Door je hond op een gezond gewicht te houden, zorg je voor een betere kwaliteit van leven voor het dier.

Naast het feit dat een Border Collie fit moet zijn, mag hij ook geen overgewicht hebben. Dit kan namelijk enorm gevaarlijk zijn voor een Border Collie. Wanneer de hond overgewicht heeft, kan dit gepaard gaan met hart- en gewrichtsproblemen.

Ook hebben honden met overgewicht meer huid- en maagproblemen, een verminderde afweer bij infecties én worden ze over het algemeen minder oud dan honden met een gezond gewicht. Dit alles zorgt ervoor dat het erg belangrijk is om ervoor te zorgen dat je Border Collie een gezond gewicht heeft.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste voer- en waterbak voor een Border Collie


Lichaamslengte en -hoogte

Border Collies worden beschouwd als middelgrote honden.  Afhankelijk van het geslacht en andere factoren die specifiek zijn voor de individuele hond (zoals gezondheid, genetica, enz.) kunnen ze een schofthoogte bereiken tussen 45 en 55 cm (het gebied boven de schouders). Gemeten vanaf de top van het hoofd kunnen ze wel 70 cm hoog worden.

Net als de hoogte hangt ook de lengte van de Border Collie af van een aantal individuele factoren, maar gewoonlijk varieert deze van 75 tot 85 cm van de snuit tot de basis van de staart.

Border Collie - lichaamslengte en -hoogte, vergeleken met mens, illustratie
Border Collie – lichaamslengte en -hoogte

Wat zijn de oorzaken van overgewicht bij een Border Collie?

Er zijn verschillende oorzaken van overgewicht bij een Border Collie. Over het algemeen is het zo dat de hond te veel voeding en te veel tussendoortjes en koekjes krijgt. Bij veel huishoudens wordt bedelen of ‘schooien’ aan tafel beloond met iets lekkers.

Het is af en toe ook moeilijk om die lieve oogjes en die aandoenlijke blik te weerstaan, maar je moet er toch echt niet aan toegeven. Natuurlijk mag je je Border Collie af en toe belonen met iets lekkers, maar doe het niet te vaak.

Een andere oorzaak van overgewicht is een gebrek aan lichaamsbeweging. Zoals al eerder benoemd is een Border Collie een actieve hond. Wanneer je één keer met hem naar buiten gaat om een rondje te wandelen is dat niet genoeg.

Te weinig lichaamsbeweging resulteert in een te zware hond. Ga dus twee à drie keer per dag langer met de hond naar buiten en zorg ervoor dat hij ook beweegt. Je zult zien dat dit bijdraagt aan het behouden van een gezond gewicht én de hond vindt het ook nog eens ontzettend leuk.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Border Collie prijs – Wat kost een Border Collie?

Beste matras, kussen of mand voor een Border Collie


Hoe lang kan een Border Collie alleen thuis blijven?


Wanneer is een Border Collie te dun?

Een Border Collie heeft mogelijk ondergewicht als hij minder dan 14 kg tot 12 kg weegt. Een teef mag wat minder wegen dan een reu.

Border Collies kunnen met dit gewicht ook prima op gewicht zijn als ze wat aan de kleine kant zijn. Een gemiddelde Border Collie teef is echter aan de lichte kant als ze 12 kg of minder weegt, en een reu is vaak te licht als hij 14 kg of minder weegt.

Zoals je hierboven kon lezen, is het beter om de conditie van je hond op het oog en gevoel te beoordelen. Als je het niet zeker weet, kun je ook de hulp van een dierenarts inschakelen.

Tekenen van ondergewicht bij Border Collie

 1. Je kunt botten (ribben, bekken) van een afstand zien.
 2. Zichtbare heupen
 3. Sterk overdreven taille
 4. Geen lichaamsvet
 5. Ernstig spierverlies rond schouders en dijen
 6. Lange en dunne snuit met weinig tot geen vet
ernstig ondergewicht border collie

Sommige Border Collies eten minder goed, en zeker als ze veel moeten sporten of werken, kunnen ze snel te licht worden. Je kunt dan het voer aanpassen, en kiezen voor voer met een hoger energiegehalte, zoals Royal Canin Sporting Energy.

Hoe weet je dat je Collie overgewicht heeft?

Je kunt aan verschillende dingen merken dat jouw Border Collie overgewicht heeft. Eén van de kenmerken is dat de taille van de hond niet meer zichtbaar is. Ook kun je bij overgewicht de ribben niet meer voelen.

Naast deze zichtbare kenmerken, kun je overgewicht ook herkennen aan het ‘gedrag’ van de hond. Wanneer jouw Border Collie overgewicht heeft, zul je merken dat hij kortademig en futloos is én weinig energie heeft. Uiteraard kun je jouw hond ook gewoon wegen of laten wegen bij de dierenarts.

Als een Border Collie meer weegt dan 25 kg, heeft hij hoogstwaarschijnlijk overgewicht. Het is het beste om de lichaamsconditie van je hond te beoordelen door te voelen. Voor elke hond is het ideale gewicht anders. De ene Border Collie heeft overgewicht als hij 20 kg weegt, en een andere kan met dit gewicht prima op gewicht zijn.

Voel je de ribben nauwelijks meer, en lijkt de taille van je Border Collie verdwenen? Dan is het waarschijnlijk tijd voor een dieet.

Tekenen van overgewicht bij Border Collie

 1. Ribben zijn moeilijk te voelen en bedekt met een laagje vet.
 2. Vet is voelbaar langs de rug en de basis van de staart
 3. Weinig of geen taillelijn
 4. Vet zichtbaar bij kop en hals
 5. Problemen met lopen en rennen
overgewicht Border Collie

Hoe houd je je Border op een gezond gewicht?

Om je Border Collie op een gezond gewicht te houden, kun je een aantal dingen doen. Allereerst is het verstandig om de hond minimaal twee uur beweging per dag te geven. Dit kun je doen door met hem te gaan spelen of te gaan rennen.

Border Collies houden hiervan, waardoor je ze er erg blij mee zult maken. Naast beweging is het ook belangrijk om op de voeding te letten. Laat je eventueel adviseren door een dierenarts en houd je aan de richtlijnen die op de verpakking van de voeding staan. Beperk ook het aantal tussendoortjes. Uiteraard kun je je hond af en toe verwennen met iets lekkers, maar doe dit met mate. Wanneer je goed rekening houdt met het ideale gewicht van je hond, zul je een gelukkigere hond hebben én verleng je zijn leven. Wat wil je nog meer?


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe oud kan een Border Collie worden?

Beste hondenbench voor een Border Collie

Het adopteren van een Border Collie