Home » Hoeveel puppy’s kan een Border Collie krijgen?

Hoeveel puppy’s kan een Border Collie krijgen?

Border Collies zijn zeer geliefd. Mensen moeten dan ook vaak wachten totdat er een puppy beschikbaar is. Uiteraard kan een Border Collie teef niet altijd puppy’s dragen en zullen mensen geduld moeten hebben. Het is voor de teef zelf ook niet gezond om constant drachtig te zijn. De teef heeft tijd nodig om te herstellen. Maar hoeveel puppy’s kan een Border Collie precies krijgen? En wanneer kan een Border Collie het beste drachtig worden? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen.

Hoeveel puppy’s kan een Border Collie krijgen?

Wanneer een Border Collie teef drachtig is, krijgt ze meestal vier tot acht puppy’s. Gemiddeld krijgt een Border Collie teef zes puppy’s.

Wanneer je dit vergelijkt met andere hondenrassen is dit redelijk royaal, aangezien de gemiddelde nestgrootte van hondenrassen vijf puppy’s is. Je weet van tevoren nooit hoeveel puppy’s een Border Collie teef zal baren. Het kan zijn dat het vier puppy’s zijn, maar het is dus ook mogelijk dat het er maar liefst acht zijn.

Wat kan de nestgrootte beïnvloeden?

Er zijn een aantal factoren die invloed kunnen hebben op de hoeveelheid puppies die een Border Collie teef krijgt. Deze factoren zijn de grootte van de hond, leeftijd, gewicht en de gezondheid van de hond.

Grote en jonge Border Collies hebben de neiging om meer pups te krijgen dan kleine, oudere en minder gezonde Border Collies. De gemiddelde grootte van een nest is 7 puppies bij gezonde en jonge Border Collies, maar ze kunnen er ook 8 of meer krijgen. Oudere en kleinere Border Collies krijgen vaak kleinere nesten van ongeveer 5 pups.

Hoeveel pups je hond uiteindelijk zal krijgen is lastig te voorspellen, want het bovenstaande gaat natuurlijk over gemiddelden. Een kleine, oudere Border Collie kan een heel groot nest krijgen, en een grote, jonge Border Collie kan slechts één pup krijgen.

Hoeveel weegt een pasgeboren Border Collie pup?

Afhankelijk van het gewicht, de leeftijd en de gezondheid van de Border Collie teef, wegen pasgeboren Border Collie tussen de 250 en 450 gram.

Wat is de aanbevolen leeftijd voor een Border Collie om drachtig te worden?

Wanneer men wil gaan fokken met reuen en teven zal er soms een basisbeoordeling aan te pas komen. Deze beoordeling wordt uitgevoerd op het gebied van gezondheid, werkvermogen en temperament. Deze beoordeling kan pas worden gedaan wanneer de hond minstens 18 maanden oud is. Men mag niet fokken met een teef die jonger is dan 18 maanden oud. Ook het fokken met een teef van ouder dan negen jaar wordt afgeraden. Wanneer er toch met een oudere teef wordt gefokt, is het belangrijk dat een dierenarts wordt geraadpleegd. Hetzelfde geldt voor een teef die eerder problemen heeft gehad bij het fokken, bij het dragen of bevallen van de puppy’s.

Hoe vaak kan een Border Collie drachtig worden?

Het is belangrijk dat een fokker ervoor zorgt dat het aantal puppy’s in overeenstemming is met het gezonde aantal dat een teef kan dragen. Ook moet er voldoende tijd zijn om de gezondheid van het vorige nest te evalueren voordat er weer opnieuw wordt gefokt. Het is belangrijk dat een teef niet meer dan vier tot vijf nesten in haar leven draagt. Ook mag dit alleen gebeuren wanneer de teef gezond is.

Wanneer er overmatig wordt gefokt of wanneer er commercieel wordt gefokt brengt dat grote gevolgen voor de honden met zich mee. Het is van belang dat fokkers streven naar kwaliteit en niet naar kwantiteit. Wanneer er meer dan vier a vijf nesten per jaar worden geproduceerd kan een fokker geen honden voortbrengen van hoge kwaliteit en heeft de fokker geen tijd om de puppy’s en honden goed te verzorgen. Ook is er niet genoeg tijd voor een goede socialisatie en plaatsing van de puppy’s.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe erg verharen Border Collies?

Beste hondenborstel voor een Border Collie

Hoeveel mag mijn Border Collie wegen?


Op welke leeftijd kan een Border Collie puppy het nest het beste verlaten?

Het is belangrijk dat een puppy niet te vroeg en niet te laat het nest verlaat. Wanneer een puppy te vroeg of te laat uit het nest wordt gehaald kan dat het gedrag van de puppy voor de rest van zijn leven beïnvloeden. De meningen verschillen wanneer het gaat over de ideale leeftijd voor een puppy om het nest te verlaten. Ook hangt deze ideale leeftijd af van een aantal factoren. De meeste dierenartsen en fokkers schatten de meest optimale leeftijd om een puppy uit het nest te halen ergens tussen de acht en tien weken oud.

Wanneer je dit eerder of later doet brengt dat verschillende risico’s met zich mee. Zo kan de socialisatieperiode van de puppy verstoord worden en kan hij niet goed wennen aan nieuwe situaties. Een puppy moet niet te vroeg worden blootgesteld aan andere honden, nieuwe mensen, situaties en prikkels. Na ongeveer zeven weken zijn ze oud genoeg om hieraan te wennen en nieuwe dingen te gaan ontdekken. Een ander risico van het te vroeg uit het nest halen van een Border Collie is het risico op nervositeit, bijten en blaffen. Ook kunnen puppy’s zich agressief opstellen tegenover andere honden.

Border collie puppies
7 border collie-puppy’s uit één nest

Ook wanneer men een puppy te laat uit het nest haalt kan dit verschillende risico’s met zich meebrengen. Zo kunnen ze te gehecht raken aan hun nestgenoten. Wanneer een puppy over het algemeen naar een nieuwe eigenaar gaat, vergeten ze de moederhond en hun broertjes en zusjes relatief snel. Wanneer ze te lang in het nest blijven raakt de puppy steeds meer gehecht aan hun nestgenoten en wordt het voor hen steeds moeilijker om hen te verlaten. Hetzelfde kan gebeuren bij hun eigenaar. Wanneer ze te lang bij de fokker blijven, raken ze steeds meer gehecht en wordt het voor hen moeilijker om zich te hechten aan hun nieuwe eigenaar. Het is dus belangrijk dat de puppy’s niet te kort en niet te lang in het nest blijven.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is een Merle Border Collie?


Beste hondenbench voor een Collie

De ontwikkelingsfasen van een Collie puppy