Home » Is een Border Collie een goede keuze voor een nieuwe hondeneigenaar?

Is een Border Collie een goede keuze voor een nieuwe hondeneigenaar?

Wanneer je voor de eerste keer een hond aan gaat schaffen is het belangrijk dat je goed onderzoek doet naar de verschillende rassen. Past een bepaald hondenras bij jouw woonsituatie en heb je een ras nodig die goed alleen kan zijn of is dat niet nodig? Ook kan de moeilijkheid van het trainen en verzorgen van de hond een belangrijke factor zijn. In dit artikel bespreken we of een Border Collie een goede keuze is voor een nieuwe hondeneigenaar.

Is een Border Collie een goede keuze voor iemand die voor het eerst een hond aan gaat schaffen?

Of een Border Collie een goede keuze is voor een hondeneigenaar die voor het eerst aan een hond begint hangt af van de persoon. Een Border Collie past goed bij een actief persoon die de tijd heeft om dagelijks met de hond te bewegen en hem uit te dagen. Een Border Collie eigenaar moet zich willen verdiepen in hondentraining en moet graag bezig willen zijn met zijn hond.

Border Collies kunnen goed functioneren in elke gezinssamenstelling, maar let wel op hun drijfinstinct als er jonge kinderen aanwezig zijn. Border Collies kunnen ook wat afwachtend gedrag vertonen ten opzichte van vreemden. Hun intelligentie en uitstekende trainingscapaciteiten zijn ook factoren die het geschikte eerste honden maken.

Waarom zijn Border Collies goede honden voor een nieuwe hondeneigenaar?

Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat Border Collies goede honden zijn voor nieuwe hondeneigenaren. Border Collies hebben wel een actief baasje nodig, die het niet erg vindt om zich te verdiepen in hondentraining. Hieronder vind je verschillende redenen waarom een Border Collie een goede hond kan zijn voor een beginnende hondeneigenaar.

Ze zijn slim en makkelijk te trainen

Border Collies zijn zeer intelligent. Ze kunnen dan ook talloze commando’s gemakkelijk onthouden. Dit is een groot pluspunt bij het aanpakken van eventuele gedragsproblemen. Er zijn veel activiteiten waarmee je een Border Collie blij kunt maken. Hierbij kun je denken aan behendigheidsspelletjes, apporteren of buiten rennen en zwemmen. Ook binnen kun je een Border Collie goed vermaken door middel van hondenpuzzels en speeltjes.

Wanneer we kijken naar het trainen van Border Collies is dit hondenras bovengemiddeld goed te trainen. Wanneer je vroeg begint met trainen, consequent blijft en alleen positieve bekrachtiging gebruikt, kun je hem waarschijnlijk met succes trainen om elke activiteiten te doen of elk gedrag af te leren dat je niet goedkeurt.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe intelligent is een Border Collie?


Border Collie Fokkers

Hoe makkelijk is het om een Border Collie te trainen?


Border Collies zijn perfect voor buitenactiviteiten

Wanneer je houdt van joggen, sprinten of wandelen is een Border Collie de perfecte hond voor jou. Ze hebben namelijk een groot uithoudingsvermogen, zijn zeer nieuwsgierig en vinden het heerlijk om buiten een activiteit te doen. Border Collies vinden het heerlijk om altijd bij hun baasjes te zijn, dus bereid je erop voor om je Border Collie overal mee naartoe te nemen.

Ze zijn over het algemeen gezond

De Border Collie is over het algemeen een zeer gezond ras met een levensverwachting van tussen de 10 en 18 jaar. Uiteraard hebben ze kans op een aantal genetische erfelijke gezondheidsproblemen, zoals de meeste rassen. Een paar van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Border Collies zijn heupdysplasie, epilepsie, doofheid en progressieve nieraandoeningen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe is de algemene gezondheid van Border Collies?


Border Collies zijn makkelijk te onderhouden

Een Border Collie is relatief gemakkelijk te onderhouden. Ze hebben over het algemeen geen speciaal dieet nodig. Drie à vier borstelbeurten per week is voldoende en je hoeft ze maar één keer per drie maanden te wassen. Wat de verzorging betreft zijn Border Collies dus zeer geschikt voor nieuwe baasjes.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Waar kun je het beste een Border Collie pup kopen?

Het adopteren van een Border Collie


Waarom zijn Border Collies geen goede honden voor een nieuwe hondeneigenaar?

Er zijn ook een aantal factoren die ervoor zorgen dat Border Collies goede honden zijn voor nieuwe hondeneigenaren. Zoals eerder aangegeven, zijn Border Collies vooral geschikt voor actieve hondenbaasjes die het niet erg vinden om zich ten minste een beetje te verdiepen in hondentraining. Je hebt wel wat kennis nodig om de intelligentie en werkdrift van een Border Collie in goede lijnen te leiden.

Hieronder bespreken we er een paar redenen waarom Border Collies voor sommige beginnende hondeneigenaren niet geschikt zijn.

Een Border Collie heeft veel uitdaging nodig

Aangezien Border Collies vroeger werden gefokt voor het drijven van schapen, zijn ze nog steeds ijverig in alles wat ze doen. Dit betekent dus ook dat ze elke dag iets te doen moeten hebben. Wanneer ze niet de fysieke en mentale stimulatie krijgen die ze nodig hebben, kunnen ze rusteloos en ongelukkig worden. Sommige Border Collies vertonen dan zelfs destructief gedrag.

Het betekent niet dat je de hele dag lang met je Border Collie bezig moet zijn, maar je moet wel creatief willen zijn om je Border Collie mentale stimulatie te geven. Border Collies kunnen verder, net als alle andere honden, ook heel rustig slapen voor het grootste deel van de dag.

Border Collies zijn over het algemeen terughoudend tegenover vreemden

Border Collies zijn vaak voorzichtig in de buurt van dieren die ze niet kennen. Ze kunnen ook blaffen of ander gedrag vertonen dat kan worden opgevat als agressie. Ook zijn Border Collies vaak waakzaam rondom nieuwe mensen.

Je moet tijd willen besteden aan de socialisatie van je Border Collie, en willen leren hoe je dat moet doen als je hier nog geen ervaring mee hebt. Aangezien een Border Collie heel snel leert, kan hij ook snel leren angstig te zijn voor objecten of mensen. Je moet hier vanaf het begin goed op letten, en veel positieve bekrachtiging gebruiken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenspeelgoed voor een Border Collie

Beste matras, kussen of mand voor een Border Collie


Border Collies hebben een drijfinstinct

Een Border Collie zal je niet snel vinden zonder drijfinstinct. Het is bij elke Border Collie in meer of mindere mate aanwezig. Dit betekent dat je Border Collie de neiging zal hebben voorwerpen of mensen te ‘hoeden’. Fietsers, eenden, maar ook kinderen kunnen het drijfinstinct van je Border Collie aanwakkeren.

Je moet deze neiging in goede banen kunnen leiden, en het ook leuk vinden dat je hond een drijfinstinct heeft. Het drijfinstinct van een Border Collie is namelijk niet weg te trainen, maar je kunt het wel in je voordeel gebruiken als je leert hoe dat moet.

Border Collies brengen door te blaffen hun baasjes op de hoogte van eventuele indringers of vreemdelingen. Wanneer het blaffen ongewenst is of wordt, is dit soms moeilijk af te leren. Gelukkig zijn Border Collies wel makkelijk te trainen, wat betekent dat het niet onmogelijk is om dit gedrag te verminderen.

We hopen je met dit artikel voldoende geïnformeerd te hebben over de geschiktheid van Border Collies voor nieuwe hondeneigenaren. Border Collies zijn uitstekende eerste honden, mede doordat ze zeer intelligent en sociaal zijn. Ze zijn makkelijk te trainen en kunnen in alle gezinssamenstellingen goed functioneren.

Houdt er wel rekening mee dat ze veel beweging en mentale uitdaging nodig hebben. Wanneer je niet in staat bent om dit aan een hond te bieden, is het verstandiger om een hondenras te overwegen die dit minder nodig heeft.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe erg verharen Border Collies?

Beste hondenborstel voor een Border Collie

De uiterlijke verzorging van een Border Collie