Home » Mijn puppy jaagt op mijn kat – Wat kan ik doen om het te stoppen

Mijn puppy jaagt op mijn kat – Wat kan ik doen om het te stoppen

Puppy’s kunnen om verschillende redenen achter katten aanzitten, zoals nieuwsgierigheid, speelsheid en jachtinstinct. In veel gevallen handelen puppy’s gewoon naar hun natuurlijke instinct om andere dieren te onderzoeken en ermee te spelen.

Als het gedrag echter niet goed wordt begeleid en gecorrigeerd, kan het een probleem worden. Als je puppy een kat in huis achtervolgt, is het belangrijk om in te grijpen en het gedrag zo snel mogelijk te stoppen. Jagen kan gevaarlijk zijn voor zowel de puppy als de kat, en het kan leiden tot verwondingen of gevechten.

Om te voorkomen dat je puppy katten gaat achtervolgen, is het belangrijk om veel toezicht en begeleiding te bieden tijdens het spelen, en om je puppy essentiële gehoorzaamheidscommando’s te trainen, zoals “zit”, “blijf” en “laat het”.

Het is ook belangrijk om je puppy voldoende beweging en mentale stimulatie te bieden, omdat dit verveling en de ontwikkeling van ongewenst gedrag kan helpen voorkomen.

Waarom jagen puppy’s achter een kat aan?

Als je puppy achter je kat aanzit, is het belangrijk om te begrijpen waarom de hond dat doet. Sommige rassen zijn meer geneigd katten te achtervolgen dan andere. Terriërs, retrievers en collies jagen bijvoorbeeld vaker achter katten aan dan andere hondenrassen.

Als je een jonge pup hebt die graag achter je kat aanzit, kan dat zijn omdat hij gewoon nieuwsgierig is naar de kat. Het kan ook zijn dat je hond met de kat probeert te spelen of dat zijn jachtinstinct ervoor zorgt dat hij achter de kat aan wil jagen. Als dit het geval is, probeer dan je pup te trainen met positieve beloningstechnieken zoals traktaties en speeltjes in plaats van hem te straffen als hij de kat achtervolgt.

Wat kan ik doen om te voorkomen dat mijn puppy achter mijn kat aanzit?

Je kunt niet verwachten dat je puppy meteen de grenzen van je kat respecteert. Het kost tijd voor een puppy om te leren katten te negeren, en sommige honden doen dat nooit.Als algemene regel zullen de meeste puppy’s opgewonden reageren als ze een ander dier zien, ongeacht of dat dier een kat of een andere hond is.

Het maakt deel uit van hun normale ontwikkeling als puppy – ze zijn nieuwsgierig naar alles! Er zijn echter enkele dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je puppy achter je kat aanzit:

Toezicht houden op speeltijd

Wanneer de puppy en de kat samen zijn, zorg er dan voor dat je aanwezig bent om zo nodig in te grijpen. Het is belangrijk om toezicht te houden op de speeltijd als je puppy achter de kat aanzit, omdat de kat zich kan bezeren als hij speelt met een grotere en energiekere hond.

De puppy kent zijn eigen kracht misschien niet en kan de kat per ongeluk pijn doen. Als je puppy je kat achtervolgt, doet hij dat misschien uit speelsheid. Weet je het niet zeker? Hou dan in de gaten of hij stopt als je hem wegroept of een commando geeft. Wanneer hij niet reageert, stop dan met spelen.Als je puppy je kat blijft achtervolgen, houd dan nauwlettend toezicht op hun interacties totdat de pup volwassen is.

Veel honden stoppen na ongeveer 16 weken met het achtervolgen van katten, maar sommige gaan door tot ze volwassen zijn. De beste manier om ongewenste agressie te voorkomen, is toezicht houden op de speeltijd tussen de pup en de kat.

Honden zijn roedeldieren en hebben graag structuur in hun leven. Als ze niet genoeg gestimuleerd worden, kunnen ze zich gaan misdragen door katten of andere kleine dieren te achtervolgen.

Als je puppy achter de kat aan blijft gaan wanneer je hem zegt te stoppen, moet je hem misschien een paar minuten in een andere kamer zetten zodat hij kan kalmeren voordat je het opnieuw probeert.

Gebruik positieve bekrachtiging

Training met positieve bekrachtiging houdt in dat je je puppy beloont iedere keer dat hij stopt met het achtervolgen van de kat (al is het maar voor een paar seconden). Geef hem bijvoorbeeld veel beloningen als hij wegkijkt van de kat in plaats van er voortdurend naar te staren (wat betekent dat hij denkt aan jagen!).

Het idee achter een positieve bekrachtigingstraining is het vermijden van de kat te associëren met iets positiefs. Wanneer de puppy niet achter de kat aanzit, moet je hem prijzen en belonen met lekkers of speelgoed. Dit kan helpen om goed gedrag te versterken en je puppy aan te moedigen de kat te blijven vermijden.

Train je puppy

Het trainen van je puppy om je kat niet te achtervolgen zal tijd en geduld van je vergen, maar het kan gedaan worden als je weet hoe je de situatie op de juiste manier moet benaderen. De beste manier om een puppy te stoppen met het achtervolgen van katten is om het al vroeg te trainen.

Het is nooit te laat om je puppy te trainen om niet op katten te jagen, maar het is veel gemakkelijker als je begint als ze jong zijn. Je kunt je puppy leren om niet op katten te jagen of te bijten door positieve bekrachtigingsmethoden te gebruiken.

De sleutel is om de puppy op het moment van achtervolgen te betrappen en zijn aandacht af te leiden met een speeltje of traktatie, zodat hij stopt met wat hij doet en aandacht besteedt in plaats van achter de kat aan te jagen. Bovendien moet je je puppy basisgehoorzaamheidscommando’s leren zoals “zit”, “af” en “blijf”. Je kunt deze commando’s gebruiken om ongewenst gedrag, zoals op dingen kauwen, op mensen springen of achter voorwerpen aanzitten, tegen te gaan.

Zodra je deze commando’s onder de knie hebt, kun je beginnen met je puppy dingen te leren als “laat het” en “kom hier” – beide nuttige commando’s om te voorkomen dat hij achter katten en andere kleine dieren aanzit als we niet in de buurt zijn om elke minuut van de dag toezicht op hem te houden. Ten slotte kun je altijd hulp zoeken bij een professionele hondentrainer, die je zal helpen je puppy te trainen en je te begeleiden hoe je kunt voorkomen dat hij achter je kat aangaat. 

Zorg voor voldoende beweging

Zorg ervoor dat je puppy voldoende lichamelijke en geestelijke stimulatie krijgt in de vorm van beweging, spel en training. Dit kan helpen voorkomen dat hij zich gaat vervelen en de kat opzoekt om mee te spelen.

Als je hond goed is uitgelaten voordat hij binnenkomt, zal hij minder snel achter je kat aan gaan als die in zijn bench of in een andere kamer zit. Dit geldt vooral als hij lange tijd in een bench heeft gezeten voordat hij weer naar buiten wordt gelaten.

Zorg ervoor dat je minstens twee keer per dag 15-20 minuten met je pup wandelt, afhankelijk van de leeftijd. Neem je pup, als hij ouder is, mee hardlopen of zwemmen als je hem niet kunt uitlaten, want dit zal hem nog meer vermoeien dan alleen wandelen.

De beste manier om je hond gezond te houden is door regelmatig te bewegen en te spelen met zijn favoriete speelgoed en spelletjes! Hondenspeelgoed voor denkspelletjes kan ook heel nuttig zijn om de pup van de kat af te leiden.

Denk bijvoorbeeld aan een snuffelmat, of misschien gewoon een goed gevulde kong. Beweging en mentale stimulatie zal helpen hem gelukkig en actief te houden; dit betekent minder tijd besteed aan het achtervolgen van katten door het huis! 

Houd de buurt van de kat verboden terrein.

Puppy’s worden aangetrokken door beweging en geluid. Een kat zal snel bewegen als hij gevaar bespeurt. Dit kan een bedreiging zijn voor een puppy en ervoor zorgen dat hij de kat achterna gaat. Als een puppy een kat in je huis probeert achterna te gaan, moet je ze allebei scheiden voordat een dier zich bezeert.

Als de kat een bepaalde ruimte in je huis heeft, zorg er dan voor dat de puppy niet in die ruimte mag komen. Dit kan helpen voorkomen dat er per ongeluk achtervolgingen of gevechten plaatsvinden.

Raadpleeg een professional

Als je puppy ondanks je inspanningen blijft jagen, kan het nuttig zijn advies in te winnen bij een professionele hondentrainer of gedragstherapeut. Zij kunnen het gedrag van je puppy beoordelen en specifieke aanbevelingen doen om het probleem aan te pakken.

Overleg met een professionele hondengedragstherapeut kan vooral nuttig zijn als je puppy nog jong is (jonger dan zes maanden). Het kan helpen voorkomen dat je puppy in de toekomst een groot probleem ontwikkelt.

Een professionele trainer of gedragstherapeut kan je helpen bij het opstellen van een effectief trainingsplan voor je puppy dat desensibilisatie-oefeningen zal bevatten. Deze oefeningen leren de puppy dat jagen helemaal niet zo interessant is – zeker niet als het om katten gaat!

Zorg voor voldoende speelgoed

Zorg voor voldoende veilig speelgoed waarmee je puppy kan spelen in plaats van achter je kat of andere huisdieren in huis aan te rennen. Dit houdt hem bezig als je niet in staat bent toezicht op hem te houden.

Het geeft de puppy iets anders te doen dan jagen op dieren die hij als prooi ziet wanneer hij zich verveelt of te lang alleen gelaten wordt zonder dat er speelgoed of stimulatie voor hem beschikbaar is.

Kauwspeeltjes zoals een Kong gaan lang mee voordat je puppy op zoek gaat naar andere dingen in huis. Het zal ook de energie van de puppy snel en op een veilige manier ontladen zonder gevolgen voor je kat.