Home » Waarom bijt, hapt of nipt mijn Border Collie?

Waarom bijt, hapt of nipt mijn Border Collie?

Als je ooit een puppy hebt opgevoed, zul je weten dat een puppy’s de neiging hebben om te happen. Ze kunnen bijten in je enkels, je benen of je armen. Ze bijten meestal niet hard maar je voelt het wel. Het is ook niet echt bijten, maar meer knabbelen aan mensen of zelfs aan andere honden.

Volwassen Border Collies kunnen echter ook wel eens bijten of happen. De redenen voor het bijten of happen kunnen verschillen. Soms is het happen of nippen onschuldig, en soms is het aan te raden om het gedrag aan te pakken met behulp van training.


TOP TIP: Veel vormen van agressie kunnen voorkomen worden door je Border Collie beter te trainen en beter te begrijpen. Lees het boek ‘Door de ogen van de hond’ van Jos Oosting‘ om meer te leren over hondengedrag. In dit boek staat alles dat je moet weten om fijn samen te leren werken met je hond.


Waarom bijten of happen Border Collies mensen?

Net als alle andere hondenrassen kunnen Border Collies bijten of happen. Meestal bijten ze uit verdediging of om afstand te vragen. Ook kunnen ze bijten om te proberen een interactie te laten stoppen. Een andere reden voor het bijten van een Border Collie is het bewaken van een voorwerp, locatie of persoon.

Een veel voorkomende oorzaak van agressie bij honden is dan ook het feit dat ze iets bewaken. Dit hoeft niet eens iets heel groots te zijn, zelfs bij het bewaken van een bot, speeltje, etensbak, slaapplaats of een baasje kunnen ze bijten.

Een hond kan je ook bijten wanneer je hem aanraakt. Dit komt doordat sommige honden er een hekel aan hebben om op bepaalde plekken van hun lichaam of zelfs op bepaalde manieren aangeraakt te worden. Heel veel honden vinden het niet fijn wanneer je hun poten aanraakt. Het kan zelfs zo zijn dat een hond pijn heeft door een medische aandoening wanneer hij bijt bij een aanraking.

Een andere reden voor het bijten door Border Collies is het binnenkomen of het benaderen van eigendommen door vreemden. Dit wordt ook wel territoriale agressie genoemd. Dit komt voor wanneer honden gebieden van het huis verdedigen. Meestal is er ook angst bij betrokken. Een Border Collie kan van nature afstandelijk zijn en hun verlegenheid kan zich ontwikkelen tot angst-agressie.

Ook kan een Border Collie bijten wanneer hij honden of mensen achter een hek ziet. Het feit dat hij hen niet kan achtervolgen, kan voor hoge opwinding zorgen dat weer overgaat in agressie. Dit wordt ook wel omgeleide agressie genoemd.

Een Border Collie kan ook rondrennende en spelende kinderen bijten. Dit komt doordat ze hen zien als oncontroleerbaar vee. Het is belangrijk dat je dit gedrag probeert af te leren. Wanneer je bepaald bijtgedrag af wil leren, is het verstandig om een gedragsprofessional in te schakelen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Waarom is een Border Collie soms agressief tegenover vreemden?

Waarom is een Border Collie soms agressief tegenover gezinsleden?


Beste hondenbench voor een Collie


Waarom bijten Border Collies andere honden?

Border Collies kunnen wat minder interesse in andere honden hebben. Ze vinden het vaak niet fijn wanneer een andere hond in de buurt van hun baasje of in de buurt van hun voedsel of speelgoed komt. Wanneer de andere hond niet naar waarschuwingssignalen luistert, zoals lichaamstaal, grommen, blaffen en snauwen, bestaat er een risico dat een Border Collie de andere hond bijt.

Het gedrag van een Border Collie kan ook leiden tot conflicten met andere honden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het drijfgedrag van een Border Collie. Dit drijfgedrag is niet per se agressie, maar het kan wel verkeerd overkomen bij een andere hond. Sommige honden voelen zich namelijk geïntimideerd door dit gedrag of vinden het niet fijn wanneer een andere hond hen probeert te controleren.

Worden Border Collie puppy’s rustiger en stoppen ze met bijten of knabbelen?

Dat puppy’s in je handen en andere dingen bijten is volkomen normaal. Het zal dan ook afnemen wanneer ze ouder worden. Wanneer ze volwassen zijn zal het bijten waarschijnlijk helemaal stoppen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat jouw puppy je bijt. Hieronder hebben we deze dingen op een rijtje gezet.

  • Speel geen spelletjes die agressie aanmoedigen.
  • Zeg bijvoorbeeld ‘nee’ en trek je hand terug wanneer een puppy bijt.
  • Stop met spelen wanneer je puppy je bijt en negeer hem een korte periode voordat je weer verder speelt.
  • Zorg ervoor dat iedereen in het huishouden hetzelfde doet. Puppy’s hebben consequente regels nodig.
  • Prijs spelen zonder bijten.

We hopen je met dit artikel genoeg te hebben geïnformeerd over het bijten bij Border Collies. Het bijtgedrag van Border Collie puppy’s gaat over het algemeen vanzelf voorbij. Achter het bijten bij volwassen Border Collies kunnen verschillende redenen zitten. Wanneer dit problematisch wordt, kun je de hulp van een gedragsprofessional inschakelen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Kunnen Border Collies goed overweg met katten?

Blaffen Border Collies veel of valt dat wel mee?


Beste halsbanden voor een Collie