Home » Wat is drijfgedrag bij een Border Collie en hoe ga je ermee om?

Wat is drijfgedrag bij een Border Collie en hoe ga je ermee om?

Border Collies zijn herdershonden. Ze werden oorspronkelijk gefokt om herders te helpen bij het hoeden van hun schapen. Door dit drijfinstinct te blijven ontwikkelen, is deze erg sterk geworden en zijn Border Collies tegenwoordig zelfs één van de beste herdershonden ter wereld.

Het drijfinstinct is bij Border Collies zeer aanwezig, en dit kan problemen opleveren als eigenaren niet weten hoe zo ermee om moeten gaan. Dit kan vervelend zijn wanneer een Border Collie wordt aangeschaft als gezinshond. Maar wat houdt dit gedrag precies in en hoe beperk je excessief drijfgedrag? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en gaan we hier wat dieper op in.


TOP TIP: De beste manier om met het drijfgedrag van je Border Collie om te gaan is door het in je voordeel te gebruiken. Het is een eigenschap van Border Collies die je moet waarderen en leren controleren. Lees bijvoorbeeld het boek ‘Sheepdog Training and Trials‘ om alles te leren over de training van een Border Collie.


Wat is excessief drijfgedrag?

Of een Border Collie nu op het platteland woont of in de stad, het drijfinstinct blijft aanwezig. De behoefte om te drijven zit in hun DNA verankerd en zelfs de meest vertroetelde hond zal nog sporen van dit gedrag vertonen. Bij dit gedrag kun je denken aan de focus op je voeren wanneer je rondrent of het achternarennen van auto’s of hardlopers.

Dit zijn echter niet de enige kenmerken van excessief drijfgedrag. Het was vroeger de taak van Border Collies om voor een kudde dieren uit te lopen en dominantie uit te stralen. Het kan dan ook voorkomen dat een Border Collie langdurig oogcontact maakt, blaft of nipt.

Wanneer je een Border Collie puur als gezinshond aanschaft is het niet gek dat je niet bepaald op dit gedrag zit te wachten. Dit is zeker zo wanneer je kleine kinderen hebt, want Border Collies hoeden ook graag kinderen. Er zijn echter dingen die je kunt doen om dit excessieve drijfgedrag bij een Border Collie te beperken.

Wat voor ongewild gedrag kan bij excessief drijfgedrag voorkomen?

Voordat we ingaan op de dingen die je kunt doen om excessief drijfgedrag te beperken, is het handig om te weten op welk gedrag je je moet focussen. We gaan wat dieper in op één van de gedragingen die je wilt beperken, namelijk nippen.

Border Collies nippen vanuit hun instinct. Ze laten dit gedrag vooral zien wanneer ze een lid van de roedel proberen te vangen, zoals bijvoorbeeld een klein kind. Wanneer je nog niet zo bekend bent met honden kan dit gedrag gevaarlijk overkomen.

Over het algemeen is het echter ongevaarlijk, maar het is geen gedag dat je aan wil moedigen. Dit natuurlijke instinct zal vaak al bij jongeren honden naar voren komen. Ze zullen dit bijvoorbeeld laten zien binnen het gezin, maar ook bij vreemdelingen die langs komen rennen of fietsen.

Een Border Collie zal de betreffende persoon niet daadwerkelijk bijten, maar het is eerder een soort van happen. Wanneer je dit gedrag niet afleert kan het schade aanbrengen aan je schoenen, kleren, meubels en eventueel zelfs aan jouzelf.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe oud kan een Border Collie worden?

Beste hondenspeelgoed voor een Border Collie

Waar kun je het beste een Border Collie pup kopen?


Wat kun je doen om het nippen bij een Border Collie te beperken?

Allereerst is het belangrijk dat je de hond observeert en goed zijn interacties met andere honden, mensen en vooral met kinderen in de gaten houdt. Probeer erachter te komen wat ervoor zorgt dat de hond gaat hoeden.

Is dit bijvoorbeeld mensen die rennen of is het de aanwezigheid van een specifiek persoon? Het kan ook zijn dat het wordt aangewakkerd door andere honden, wilde dieren, fietsen of auto’s. Er is een belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen tijdens dit proces. Deze vraag luidt als volgt:

Welke signalen laten zien dat de hond op het punt staat om te beginnen met drijven?

Hierbij kun je letten op intens staren, neerduiken of het laten vallen van het hoofd. Hoe meer kennis je hebt over de factoren die het kuddegedrag van de hond triggeren, hoe makkelijker het zal zijn om dit gedrag te corrigeren.

Nadat je het gedrag hebt geobserveerd kun je dan ook daadwerkelijk overgaan op het corrigeren van het gedrag. Hierbij kun je gebruik maken van een aantal technieken waarmee je het nippen kunt beperken of zelfs kunt stoppen. We zullen deze technieken stap voor stap behandelen.

Stap 1. Bijtremming

Puppy’s bijten veel en dit doen ze ook bij elkaar. De broertjes, zusjes en moeder van de pup zullen hem leren wat kan en wat te ver gaat. Bij het spelen zie je vaak dat puppy’s elkaar bijten en zul je merken dat ze aangeven wanneer een broertje of zusje te ver gaat door te gillen of te piepen.

De moeder zal niet gillen of piepen, maar weglopen. Dit doet ze wanneer een puppy te ruw wordt of vervelend is. Op die manier leert een puppy over bijtremming. Ook jij kunt deze technieken gebruiken om het nippen bij een Border Collie puppy te beperken.

Je zou bijvoorbeeld een klein geluid kunnen laten horen wanneer hij jouw vinger of teen in zijn bek doet. Vervolgens stop je met spelen of aandacht geven. Op die manier kun je laten weten dat je dit niet op prijs stelt. Deze manier van leren is het meest effectief bij een puppy van een paar maanden. Het aanleren van bijtremming is belangrijk bij het beperken van excessief kuddegedrag.

Stap 2. Speelgoed of knuffeldieren als vervanging

Wat goed kan helpen bij het afleren van nippen is het afleiden van de hond. Je zult zijn aandacht naar iets anders moeten trekken. Wil jouw pup aan jouw hand of voet nippen? Trek deze dan terug en geef hem meteen iets anders, zoals een speeltje of een knuffeldier.

Het is belangrijk dat je dit blijft doen, want het zal niet gelijk werken. Door deze handeling te blijven herhalen leert de pup waar hij wel op mag kauwen en waar hij dat niet op mag doen. Eén ding is erg belangrijk bij deze techniek en dat is geduld. Bewaar deze dan ook goed en verwacht niet dat het gedrag na één keer proberen als is afgeleerd.

Stap 3. Impulscontrole

Het werken aan de impulscontrole van een hond is erg belangrijk. Wanneer je een hond een nieuw commando aanleert, zoals ‘zit’ of ‘blijf’, zul je merken dat hij maar kort het betreffende commando opvolgt. Door impulscontrole te trainen kun je ervoor zorgen dat de hond leert om commando’s langer uit te voeren en dat hij niet na een paar seconden alweer opspringt.

Impulscontrole heeft ook betrekking op het nippen. Wanneer je een hond een standje geeft als hij nipt, zal hij hier even mee stoppen. Wanneer de impulscontrole niet goed genoeg ontwikkeld wordt, zal hij hier na een paar seconden weer vrolijk mee doorgaan. Het is dus belangrijk dat de hond begrijpt dat hij dit helemaal niet meer moet doen. Je kunt dit bereiken door hem te belonen op momenten dat hij goed gedrag vertoont en door te blijven trainen. Ook hierbij geldt; geduld is belangrijk.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Beste hondenborstel voor een Border Collie

Is het drijfinstinct van de Border Collie een probleem?


Stap 4. Ga stil staan tijdens een wandeling

Merk je dat jouw hond tijdens de wandeling aan je voeten of broekspijpen nipt? Stop dan onmiddellijk met lopen, mits dit veilig is. Door stil te gaan staan leert de hond dat hij door middel van het nippen niet gaat bereiken wat hij wil. Blijf dit doen, want op die manier leert de hond dat hij moet stoppen met nippen.

Stap 5. Socialisatie

De socialisatie is een enorm belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van een hond. Dit heeft betrekking op zowel mensen als op andere honden. Socialisatie zorgt ervoor dat een Border Collie kan leren van andere honden over bijvoorbeeld de rangorde. Wanneer de alfahond van een roedel aan een puppy laat weten dat nippen niet gewenst is, zal hij hier snel van leren.

Stap 6. Probeer eens wat anders

Wanneer een Border Collie nipt of bijt probeert hij niet ongehoorzaam te zijn. Het is belangrijk dat je dit onthoudt tijdens de training, ook al is dat soms moeilijk. Probeer dit gedrag dan ook eens toe te passen op een activiteit waarbij dit wel geaccepteerd wordt, zoals touwtrekken.

Touwtrekken is een fantastisch spel voor honden die veel nippen. Gebruik een touwspeeltje op momenten dat de hond de neiging heeft om te nippen en gebruik deze om met hem te spelen. Op die manier wordt de aandacht afgeleid en leert de pup dat hij wel mag nippen wanneer hij aan het spelen is.

Stap 7. Toegewijde trainingstijd

Voordat je deze stap gaat uitvoeren is het belangrijk dat de hond al andere commando’s heeft geleerd, zoals ‘zit’, ‘hier’ en ‘blijf’. Als dit het geval is kun je beginnen met een ander soort training. Wanneer je de stappen hebt gevolg weet je welke dingen het drijfgedrag triggeren bij jouw hond.

Doe een situatie na waarin de hond wordt getriggerd, zoals iemand die langsfietst. Laat de hond naast jou zitten en doe hem aan een lange riem. Vraag of een volwassene langs wil fietsen en kijk wat de hond doet. Wil hij gaan hoeden? Geef hem dan het commando ‘blijf’.

Waarschijnlijk doet hij dit niet, maar dat is niet erg. Gebruik dan het commando ‘hier’ en beloon hem wanneer hij gehoorzaamt. Is dit commando succesvol in deze situatie? Probeer dan weer de commando ‘blijf’. Ook hierbij geldt dat geduld belangrijk is, want de hond zal niet meteen snappen wat van hem wordt verwacht.

Als je volledige controle wil over het drijfgedrag van je Border Collie, kun je ook overwegen om een cursus schapendrijven te doen met je hond. Je kunt dit ook hobbymatig doen met je hond. Je Border Collie zal je dankbaar zijn dat hij zijn drijfinstinct mag gebruiken, en je leert van ervaren schapenhoeders hoe je je hond kunt controleren.

De commando’s en het gedrag dat je je hond aanleert tijdens het schapendrijven, kunnen ook uitstekend gebruikt worden in andere situaties. Je kunt het drijfgedrag nooit uit een Border Collie halen, dus het is het beste om te leren samen te werken.

Stap 8. Het beloningssysteem

Border Collies begrijpen consequenties en oorzaak en gevolg. Vaak werkt het beloningssysteem en is straffen juist niet effectief. Nipt de hond naar jou? Trek je dan terug. Doe hij dit tijdens het wandelen? Ga dan stil staan. Bijt hij naar je kleding? Vervang dit dan met een speeltje.

Het is belangrijk dat je tijdens deze training absoluut niet gaat slaan, schreeuwen, aan de riem gaat trekken of de hond een muilkorf om doet. Wanneer jij agressief reageert, wordt de kans groter dat de hond dit ook zal gaan doen. Maak gebruik van het beloningssysteem en beloon de hond wanneer hij goed gedrag vertoont. Op die manier zal hij leren welk gedrag wel en welk gedrag niet gewenst is.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe erg verharen Border Collies?

Hoeveel mag mijn Border Collie wegen?

Beste voer- en waterbak voor een Border Collie