Home » Wat is het verschil tussen een werklijn en een showlijn Border collie?

Wat is het verschil tussen een werklijn en een showlijn Border collie?

Veel mensen denken dat alle Border Collies hetzelfde zijn. Dit is echter niet het geval. Binnen het ras zijn er verschillende types, namelijk de Show Border Collie, de werk of werkende Border Collie, en tegenwoordig ook de sport Border Collie. We leggen je in dit artikel precies uit wat werk en show Border Collies zijn en wat het verschil is.


TOP TIP: Border Collies zijn gevoelige honden die erg op hun baasje gericht zijn. De connectiemethode is een trainingsmethode die heel goed past bij dit soort honden. Lees het boek Je hond opvoeden met de Connectiemethode om er meer over te leren.


De belangrijkste verschillen tussen een werklijn en een showlijn Border Collie

Er zijn een aantal verschillen tussen werklijn en showlijn Border Collies. De belangrijkste verschillen zijn het uiterlijk en het temperament. Een Border Collie uit werklijnen is meestal slanker, en heeft een groter drijfinstinct. Deze honden zijn puur voor het schapen drijven gefokt.

Waarvoor worden werklijn en showlijn Border Collies gefokt?

Border Collies kunnen gefokt worden voor verschillende doeleinden. Twee van deze doelen zijn dan ook om te werken (de werklijn Border Collie) en om te showen (de showlijn Border Collie). De namen zeggen het dus eigenlijk al. Werklijn Border Collies zijn vooral bedoeld om schapen mee te drijven en om dus mee te werken.

Showlijn Border Collies zijn vooral bedoeld voor het meedoen aan hondenshows en dus om mee te showen. Wel is het belangrijk om te beseffen dat het niet betekent dat een werklijn Border Collie niet kan showen en dat een showlijn Border Collie niet kan werken.

De fysieke verschillen tussen werklijn en showlijn Border Collies

Er zijn zeker waarneembare fysieke verschillen tussen een werklijn en een showlijn Border Collie. Het zijn geen officiële verschillen, maar in de Border Collie wereld worden die verschillen wel zeker erkend. Een showlijn Border Collie is over het algemeen iets grover gebouwd dan werklijn Border Collies.

Werklijn Border Collies zijn vaak erg slank en atletisch gebouwd. Ook hebben showlijn Border Collies vaker een overvloedige vacht en werklijn Border Collies een wat kortere vacht. De vacht van showlijn Border Collies ziet er op het oog wat zachter uit dan die van werklijn Border Collies. De fysieke verschillen zitten hem dus vooral in de bouw en in de vacht.

De temperamentverschillen tussen werklijn en showlijn Border Collies

Er zijn enkele karakterverschillen tussen werklijn en showlijn Border Collies. Ze willen allebei enorm graag bewegen en zijn dan ook zeer energiek. Werklijn Border Collies hebben echter een sterk drijfinstinct, waardoor ze het dus erg goed doen bij het schapenhoeden.

Naast dit instinct zijn ze ook er geschikt voor behendigheid en hondensporten. Een Border Collie wordt vaak een werklijn Border Collie genoemd wanneer beide ouders en enkele generaties daarvoor intensief met schapen hebben gewerkt.

Een showlijn Border Collie is voornamelijk een actieve huishond. Het drijfvermogen is net wat minder dan bij werklijn Border Collies. Showlijn Border Collies zijn dan ook vaak wat eerder voldaan. Toch betekent dit niet dat ze geen uitdaging nodig hebben.

Ook showlijn Border Collies zijn namelijk goed in hondensporten. Denk hierbij aan gehoorzaamheid en behendigheid. Uiteraard zijn ze ook zeer geschikt om mee te showen. De verschillen tussen de twee soorten Border Collies zijn dus klein, maar ze zijn wel aanwezig.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

In welke hondensporten zijn Border Collies goed?

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?

Beste hondenspeelgoed voor een Border Collie


Het verschil in de behoefte aan beweging

Werklijn Border Collies hebben dus meer behoefte aan beweging dan showlijn Border Collies. Werklijn Border Collies hebben een sterk drijfinstinct, waardoor het lang duurt voordat ze voldaan en moe zijn. Showlijn Border Collies zullen dat wat eerder zijn, omdat het drijfinstinct bij dit soort Border Collies net wat minder aanwezig is. Beiden hebben veel beweging nodig, want het blijven energieke honden.

Het verschil in de behoefte aan verzorging

Beide soorten hebben behoefte aan verzorging. Het is niet zo dat een showlijn hond extreem veel meer verzorging nodig heeft dan een werklijn hond. Verzorging is nodig om de hond gezond te houden. Wanneer showlijn honden ook daadwerkelijk shows lopen zal de verzorging iets intensiever zijn dan wanneer ze geen shows lopen. Showhonden zien er altijd perfect uit, waardoor je de hond ook net wat meer zal moeten borstelen.

Werklijn Border Collies

Om alles nog even zo overzichtelijk mogelijk te maken, vind je onder dit kopje alles wat je moet weten over werklijn Border Collies.

Fysieke omschrijving van werklijn Border Collies

Een werklijn Border Collie is over het algemeen slank en ziet er atletisch uit. Ook is hun vacht wat korter en wat ruwer. Ze kunnen verschillende kleuren zijn. Vaak zijn ze zwart en wit, maar ze kunnen ook bruine tinten in hun vacht hebben.

Werklijn Border Collie

Het temperament en het karakter van werklijn Border Collies

Werklijn Border Collies hebben nog een erg sterke drang naar het hoeden van schapen. Het zijn harde werkers en doen niets liever dan bewegen en commando’s opvolgen. Ze luisteren over het algemeen erg goed en zijn ook enorm intelligent.

De behoefte aan beweging

Een werklijn Border Collie wordt niet snel moe. Ze moeten zowel fysiek als mentaal worden uitgedaagd. Een dag werken is dus ook ideaal voor een werklijn Border Collie. Bij het hoeden van schapen kunnen ze intensief bewegen én worden ze uitgedaagd om de schapen bij elkaar te houden.

De behoefte aan verzorging

Werklijn Border Collies moeten, net als alle anderen honden, goed worden verzorgd. Bij deze verzorging hoort 2 à 3 keer in de week borstelen, één keer in de drie maanden wassen en zo vaak mogelijk tandenpoetsen. Het is ook verstandig om de lengte van de nagels bij te houden en om af en toe even de oren schoon te maken wanneer het nodig is. Controleer de poten op eventuele wondjes of sneetjes en maak ze af en toe goed schoon.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Alles wat je moet weten over de werklijn Border Collie

Is het drijfinstinct van de Border Collie een probleem?

Beste halsbanden voor een Border Collie


Showlijn Border Collies

Om alles net zo overzichtelijk te maken voor showlijn Border Collies, vind je onder dit kopje alles wat je over dit soort Border Collies moet weten.

Fysieke omschrijving van showlijn Border Collies

Een showlijn Border Collie is wat breder en zwaarder dan een werklijn Border Collie. Ook hun vacht is langer en voller. Ze zien er dan ook meestal wat zachter uit. Door deze fysieke kenmerken ogen ze soms ook groter dan werklijn Border Collies.

Showlijn Border Collie

Het temperament en het karakter van showlijn Border Collies

Showlijn Border Collies zijn over het algemeen actieve huishonden. Ze hebben net wat minder drijfvermogen en zijn vaak eerder voldaan dan een werklijn Border Collie. Showlijn Border Collies zijn meestal goed in hondensporten. Hierbij kun je vooral denken aan gehoorzaamheid en behendigheid. Ze luisteren dus goed en leren dan ook graag.

De behoefte aan beweging

Net als alle andere soorten Border Collies willen ook showlijn Border Collies enorm graag bewegen. Ze zijn dan misschien net wat minder actief dan werklijn Border Collies, maar dat betekent niet dat ze graag luieren. Ze vinden het fantastisch om te wandelen, te rennen en te spelen. Zorg er daarom dus voor dat ook dit type Border Collie de aangeraden tijdsduur van 90 minuten kan bewegen.

De behoefte aan verzorging

Het is niet zo dat het woord ‘show’ ook betekent dat je ze 24/7 in de watten moet leggen. Ze hebben net zoveel verzorging nodig als werklijn Border Collies. Dit houdt dus in dat ze geborsteld moeten worden, eens in de drie maanden gewassen moeten worden en dat je de oren, tanden, nagels en poten bij moet houden. Doe je met jouw Border Collie mee aan een show? Dan zul je waarschijnlijk wat meer tijd kwijt zijn aan de vachtverzorging.

Werklijn vs. showlijn Border Collie – welke past bij jou?

Door de verschillen tussen werklijn en showlijn Border Collies kan het zijn dat de één beter bij jou past dan de ander. Houdt dus goed rekening met het karakter en de behoeftes van de hond.

Bij wie past een werklijn Border Collie het best?

Een werklijn Border Collie past uiteraard het allerbest bij een schapenhouder. Schapenhouders kunnen hun Border Collie de mogelijkheid geven om te helpen bij het hoeden van de schapen. Dit is ook wat ze het liefste doen. Ben je nou geen schapenhouder, maar wel enorm actief en wil je een hond die daarbij past?

Dan kun je ook gaan voor een werklijn Border Collie. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat hij kan ‘werken’. Dit hoeft niet per se in de vorm van het hoeden van schapen, maar sportieve activiteiten waarbij je Border Collie zijn drijfinstinct kan gebruiken zijn wel aan te raden.

Bij wie past een showlijn Border Collie het best?

Een showlijn Border Collie past het beste bij gezinnen die wel een actieve hond willen, maar het niet fijn vinden om een extreem scherpe hond te hebben die alles op wil drijven. Showlijn Border Collies zijn ook erg actief, maar worden net wat sneller bevredigd dan een werklijn Border Collie.

Uiteraard passen showlijn Border Collies ook bij hondenliefhebbers die graag meedoen aan hondenshows. Het is echter niet zo dat je, wanneer je een showlijn Border Collie aanschaft, ook per se mee moet doen met zo’n hondenshow. Je kunt ook heerlijk genieten van een fijne, energieke gezinshond.

We hopen in dit artikel meer duidelijk te hebben gegeven over het verschil tussen werklijn Border Collies en showlijn Border Collies. Met deze informatie kun jij beslissen welke van de twee het beste bij jou past.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De uiterlijke verzorging van een Border Collie


Border Collie Fokkers

Border Collie prijs – Wat kost een Border Collie?