Home » Wat Zijn de Meest Voorkomende Gezondheidsproblemen bij Shelties?

Wat Zijn de Meest Voorkomende Gezondheidsproblemen bij Shelties?

De meest voorkomende gezondheidsproblemen onder honden verschillen natuurlijk per ras. Vaak kampen honden van hetzelfde ras op den duur met soortgelijke problemen. Erfelijke aandoeningen komen bovendien bij het ene hondenras vaker voor dan bij het andere. Nu vraag jij je ongetwijfeld af wat de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Shelties zijn.

Enkele gezondheidsproblemen die bij Shelties kunnen optreden zijn heupproblemen, schildklieraandoeningen, een ontwikkelingsstoornis van het oog, galblaas mucocele en diverse ontstekingen van de huid. Alhoewel niet iedere Sheltie hiermee te maken krijgt, zijn ze hiervoor wel meer vatbaar dan andere hondenrassen.

Wil jij meer weten over de gezondheidsproblemen waar jouw Sheltie in de toekomst mee te maken zou kunnen krijgen? Dan raden we jou aan het onderstaande artikel grondig te lezen. Wij vertellen je namelijk alles wat je moet weten over de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de Shetland Sheepdog.

TIP: Ervoor zorgen dat je Sheltie gezond blijft, kan ook met behulp van natuurlijke middelen en methoden. In het boek ‘Holistisch zorgen voor je huisdier’ wordt alles uitgelegd over natuurlijke manieren om je hond te verzorgen en kwaaltjes te behandelen. Aangezien Shelties gevoelige honden zijn, kan dit boek een fantastische aanvulling zijn op de verzorging van je hond!

Worden Shelties als een gezond hondenras beschouwd?

Over het algemeen wordt de Sheltie bezien als een gezond hondenras. De hond is sterk en kan op een gezonde manier oud worden. De meeste Shelties blijven lang fit en actief. Echter is hierbij een gezonde levensstijl van cruciaal belang. Dit is dan ook iets waar jij als baasje zorg voor dient te dragen.

De Sheltie is dus een gezond hondenras dat gebaat is bij een actieve levensstijl. Iedere dag 60 minuten aan lichaamsbeweging is absoluut noodzakelijk voor een volwassen Sheltie. Daarnaast is gezonde voeding ook enorm belangrijk.

Toch kan ook de Sheltie worden getroffen door erfelijke aandoeningen. Hieronder duiken we iets dieper in op de meest voorkomende gezondheidsproblemen die zich voor kunnen doen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Levensduur Sheltie – Hoe lang leven Shetland Sheepdogs?

Hoeveel Beweging Heeft een Sheltie Nodig?


De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de Sheltie

De Sheltie kan gedurende zijn leven te maken krijgen met diverse gezondheidsproblemen.

Enkele daarvan zijn typerend en komen specifiek vaker voor onder Shelties. Laten we eens enkele van deze problemen nader onder de loep nemen. Alhoewel niet al deze gezondheidsproblemen altijd voor zullen komen, is het goed om op de hoogte te zijn van de mogelijke problemen die zich voor kunnen doen. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.

Heupdysplasie

Sommige Shelties kunnen in hun leven te maken krijgen met heupproblemen. Het heupgewricht toont soms een afwijkende ontwikkeling wat resulteert in een heupkop die niet goed in zijn kom past. Dit kan op de lange termijn schade aan het gewricht veroorzaken. Alhoewel het een erfelijke aandoening betreft, kunnen diverse externe factoren invloed hebben. Zo kan bijvoorbeeld overgewicht of een verkeerde vorm van lichaamsbeweging een negatieve impact hebben op deze aandoening.

Ook jongere honden kunnen last krijgen van deze aandoening. Daarom is het van uitermate groot belang om te zorgen voor de juiste lichaamsbeweging.

Lees Meer: Heupdysplasie bij honden

MDR1 Gen Mutatie

Een afwijking in het MDR1 gen kan erin resulteren dat sommige geneesmiddelen zich ophopen in de hersenen van de hond. Dit kan vervolgens leiden tot verschillende klachten. Zenuwverschijnselen en overmatig braken zijn hiervan twee voorbeelden. Ook zullen bijwerkingen van het betreffende geneesmiddel een grotere kans hebben om op te treden.

Gelukkig zijn er tegenwoordig DNA-testen beschikbaar waarmee je erachter kunt komen of jouw Sheltie drager is van deze gen mutatie. Dan weet je in ieder geval of jouw hond overgevoelig is voor deze aandoening, en kan hier bij medicijn gebruik dus rekening mee worden gehouden.

Schildklieraandoening

Shelties hebben in vergelijking met andere hondenrassen een relatief hoog risico op schildklieraandoeningen. Het betreft een auto-immuunziekte van de schildklier. Deze resulteert in het te traag functioneren van dit orgaan. Wellicht vraag je je af wat er precies met de hond gebeurt bij een dergelijke aandoening. Wij geven een beknopte uiteenzetting.

Het immuunsysteem keert zich bij een schildklieraandoening tegen de eigen schildkliercellen. Dit zorgt er vervolgens voor dat de schildklier van de hond langzaam vernietigd wordt. Deze aandoening heeft ook een negatieve invloed op de regulering van de stofwisseling. Daarom kan de schildklieraandoening veel gevolgen hebben voor de hond. Zo kan er sprake zijn van sloomheid, overgewicht, een trage hartslag en kreupelheid.

Wanneer jouw Sheltie last heeft van deze schildklieraandoening is er gelukkig wel iets dat jij als baasje kunt doen. Door de hond te voorzien van extra schildklierhormonen, zullen de symptomen al binnen enkele weken afnemen. Wel dient de hond altijd onder behandeling te blijven voor deze auto-immuunziekte.

Lees Meer: Hypothyreoidie bij honden

Ontwikkelingsstoornis oog

Uit onderzoek is gebleken dat sommige Shelties in hun leven te maken krijgen met een ontwikkelingsstoornis van het oog. Deze is beter bekend als de ‘Collie Eye Anomaly’. Wanneer de hond een milde vorm heeft, hoeft dit niet per definitie klachten met zich mee te brengen. Echter kan dit bij een ernstigere vorm wel het geval zijn. Zo kan volledige blindheid of gedeeltelijk gezichtsverlies optreden.

Tegenwoordig is er een genetische test beschikbaar waarbij gekeken kan worden of een Sheltie pup lijdt aan deze aandoening. Een dergelijke test kan al worden uitgevoerd wanneer de pup 6 weken oud is. Op deze manier kun je er dus vroeg bij zijn.

Galblaas mucocele

Nog een aandoening waar sommige honden mee te maken kunnen krijgen is galblaas mucocele. Dit betreft een aandoening aan de galblaas waarbij een slijmprop ontstaat. Hierdoor kan de galblaas ontsteken of zelfs gedeeltelijk afsterven. Wanneer er een scheur in de galblaaswand ontstaat, kan dit bovendien leiden tot buikvliesontsteking. Wanneer er sprake is van een dergelijke complicatie, dient een spoedoperatie uitgevoerd te worden.

Galblaas mucocele gaat niet altijd gepaard met symptomen. Wanneer dit wel het geval is kan braken, diarree, gewichtsverlies of koorts optreden. Dit zijn dan ook symptomen waarmee je altijd het beste bij de dierenarts langs kunt gaan. Je wilt er immers vroeg bij zijn wanneer er iets met jouw trouwe viervoeter aan de hand blijkt te zijn.

Familiaire dermatomyositis

Het laatste gezondheidsprobleem dat we onder een vergrootglas willen leggen is familiaire dermatomyositis. Het betreft een erfelijke aandoening die kan zorgen voor diverse ontstekingen in de huid en de spieren van de hond. Ontstekingen van de huid treden doorgaans als eerste op. Dit kan reeds bij jonge pups gebeuren. Deze ontstekingen van de huid treden vaak op rond de ogen, snuit, oren, tenen of staart. Bij minder ernstige gevallen kunnen deze ontstekingen vanzelf verdwijnen. Wanneer er echter sprake is van een heftige aandoening, kunnen medicijnen noodzakelijk zijn. Deze verlichten de symptomen maar kunnen de aandoening helaas niet genezen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Het ideale gewicht van een Sheltie

Sheltie Prijs – Hoeveel Kost een Sheltie pup?

Verharen Shelties Veel?