Home » Zijn Border Collies geschikte honden voor senioren?

Zijn Border Collies geschikte honden voor senioren?

Veel mensen voelen zich aangetrokken tot deze intelligente, actieve en mooie honden. Maar is dit hondenras voor iedereen geschikt en hoe zit dit met ouderen? Wat maakt een Border Collie geschikt voor senioren en wat niet? In dit artikel geven we dan ook antwoord op de vraag; zijn Border Collies goede honden voor senioren?

Zijn Border Collies geschikt voor senioren?

Senioren voelen zich over het algemeen aangetrokken tot de slimme Border Collie. Dit komt doordat ze middelgroot en rustig zijn, gek zijn op mensen en taken kunnen uitvoeren om senioren te helpen. Hierbij kun je denken aan het brengen van voorwerpen.

Toch past een Border Collie niet altijd goed bij ouderen, tenzij ze aan bepaalde eisen kunnen voldoen. Hieronder hebben we deze eisen op een rijtje gezet.

  • Het is belangrijk dat een senior een Border Collie een ‘taak’ kan geven die hem mentaal uitdaagt.
  • Een senior moet in staat zijn een Border Collie meer dan 30 minuten per dag intensief te laten bewegen.
  • Een Border Collie moet twee keer per week geborsteld worden.

Border Collies kunnen een uitdaging zijn voor senioren, maar senioren kunnen een Border Collie ook gelukkig houden. In de rest van het artikel gaan we in op de voor- en de nadelen van een Border Collie voor senioren.

Wat maakt een Border Collie een goede hond voor ouderen?

Border Collies zijn over het algemeen honden die niet heel veel verzorging nodig hebben. Ze vereisen geen speciaal dieet en hoeven ook niet vaak gewassen te worden. Het is wel de bedoeling dat ze twee à drie keer per week worden geborsteld. Toch is dit in vergelijking met sommige andere hondenrassen niet heel veel. Houdt er wel rekening mee dat in de seizoenen dat de hond verhaart hij wat meer geborsteld zal moeten worden.

Het wassen van een Border Collie hoeft maar één keer in de drie maanden, wat zeer weinig is.

border collie senior

Ook zijn Border Collies zeer sociale honden die van het gezelschap van hun baasjes houden. Ze vinden het over het algemeen niet fijn om overdag alleen te zijn en houden meer van menselijk gezelschap dan van het gezelschap van andere honden. Aangezien senioren over het algemeen gepensioneerd zijn en dus ook wat vaker thuis zijn, passen Border Collies in dit opzicht goed bij hen.

Wanneer Border Collies voldoende bewogen hebben en hun energie kwijt zijn, vinden ze het heerlijk om tegen hun baasjes aan te kruipen en tonen ze ook veel genegenheid. Ze zijn dan ook perfect voor senioren die zich een beetje eenzaam voelen, aangezien Border Collies een empathisch en aanhankelijk karakter hebben.

Wanneer een senior in staat is om aan de energiebehoeften van een Border Collie te voldoen, zullen zij over het algemeen worden beloond met een trouwe vriend die eenvoudig is in de omvang en het heerlijk vindt om te knuffelen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe lang kan een Border Collie alleen thuis blijven?

Beste hondenbench voor een Collie

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?


Waardoor is een Border Collie geen geschikte hond voor senioren?

De voornaamste reden dat een Border Collie geen goede hond is voor senioren is dat het enorm actieve honden zijn. Dit hondenras is zowel intelligent als actief, wat betekent dat ze zowel mentaal als lichamelijk zullen moeten worden uitgedaagd. Dit kan veel tijd innemen en veel energie vereisen. Een paar keer de bal gooien is niet genoeg voor Border Collies.

Border Collies moeten worden voorzien van een uitdagende activiteit en dat ook nog eens dagelijks. Senioren moeten er dus zeker van zijn dat ze dit energieniveau kunnen volhouden gedurende de levensduur van een Border Collie, wat over het algemeen 12 tot 15 jaar bedraagt. Krijgen Border Collies niet voldoende lichamelijke en mentale uitdaging? Dan kunnen ze zich gaan vervelen en destructief gedrag gaan vertonen.

Het is voor een senior dan ook echt van belang dat ze kunnen voldoen aan de behoefte aan fysieke en mentale uitdaging van een Border Collie.

Of een Border Collie geschikt is voor ouderen hangt dus volledig van de persoon af. Is een senior actief en houdt hij of zij ervan dagelijks te bewegen en lekker met de hond te gaan wandelen? Dan zou een Border Collie zeker geschikt kunnen zijn voor een senior.

Is een senior niet in staat om aan de behoefte van een Border Collie aan fysieke en mentale uitdaging te voldoen? Dan is het verstandiger om op zoek te gaan naar een ras die deze behoefte minder heeft. Het is dus belangrijk om te bepalen of er aan de behoefte van de hond kan worden voldaan. Is het antwoord ja? Dan is een Border Collie zeker een geschikte hond voor senioren.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Beste hondenborstel voor een Collie

Zijn Border Collies goede honden voor in kleine appartementen?