Home » Welke Puppy Pads het beste werken, en waarom ze nuttig zijn

Welke Puppy Pads het beste werken, en waarom ze nuttig zijn

Puppies kosten geld, dat is een feit. Naast de kosten van hun voeding, vaccinatie en andere basisbenodigdheden, moet je ook rekening houden met de impact die ze op je huis hebben. Honden geven er van nature de voorkeur aan zich buiten te ontlasten, maar puppy’s doen dat niet zomaar, daar moeten ze voor getraind worden. Als ze niet goed getraind zijn, zullen ze af en toe je vloer als grasveld gebruiken en iets achterlaten wat je niet wilt zien of ruiken.

Dit is waar puppy training pads een zeer handig hulpmiddel zullen zijn om je puppy te helpen begrijpen waar de plaats is om te plassen, en tegelijkertijd om je huis te beschermen tegen alle kleine plasongelukjes die onvermijdelijk zullen gebeuren, of je het nu leuk vindt of niet.

Puppypads die ik aanbeveel

Dus laten we meteen ter zake komen. Ik heb de Happy Home Training pads gebruikt en die hielden alles goed schoon en beschermd.

Ze zijn dubbelzijdig: de onderkant is waterdicht en de bovenkant is gevuld met zacht absorberend materiaal. Ze komen in één maat van 60 cm x 60 cm en bedekken de plaats die je wilt beschermen heel goed. Er zijn wat grotere pads op de markt en als je wilt kun je die aanschaffen, maar persoonlijk vind ik vierkante pads van 60 cm meer dan voldoende.

Bovendien zijn deze pads heel gemakkelijk op te bergen en te gebruiken, maar ook schoon te maken en weg te gooien als ze eenmaal gebruikt zijn. Je kunt ze kopen op Bol.com (hier te vinden) of in PetsPlace.nl (hier te vinden) voor dezelfde prijs. Het is zeker een aankoop waar je geen spijt van zult krijgen.

Hoeveel pads heb ik nodig?

Dit is een lastige vraag, en afhankelijk van de situatie en de hond zal iedereen een andere hoeveelheid pads gebruiken.

Voor onze puppy gebruikten we in totaal ongeveer 250 pads, met 3 pads verspreid over het huis. We vervingen gebruikte pads voor nieuwe en verwijderden ze langzaam als ze een tijdje niet werden gebruikt. In het algemeen kan je met 100 pads ongeveer 2 tot 3 weken vooruit, ervan uitgaande dat je moeite doet om je puppy mee naar buiten te nemen als je denkt dat hij moet plassen en de pads alleen gebruikt als bescherming.

Bij de zindelijkheidstraining van mijn Collie gebruikte ik in totaal ongeveer 200-250 pads, en deze hoeveelheid ging ongeveer 5-6 weken mee. Vergeet niet dat je niet al die matjes in één keer hoeft te kopen. Je kunt er altijd nog meer halen als dat nodig is.

Maar ik raad elke nieuwe puppy-eigenaar ten zeerste aan om te beginnen met een doos van 100 pads, want deze hoeveelheid zal zeker vrij snel opgebruikt worden. Met de tijd en een goede training zal je puppy steeds minder binnen zijn behoefte doen, zodat je niet zoveel pads hoeft te gebruiken als in het begin, tot je op een dag beseft dat ze helemaal niet meer nodig zijn.

Waarom je puppy pads zou moeten halen

Sommige mensen willen misschien geen puppy training pads gebruiken en denken dat het hun hond alleen maar aanmoedigt om binnen te plassen, maar ik denk dat het een verstandige keuze is, vooral als je een beginnende hondeneigenaar bent.

Bescherming

Ten eerste bieden puppy pads je vloeren en tapijten enige vorm van bescherming, voornamelijk tegen de urine van de hond. Zonder de pads loop je elke 2-3 uur rond om de rommel op te ruimen die je puppy voor je heeft achtergelaten.

Puppy’s moeten zich vaak ontlasten (lees hier meer), dus zelfs met je beste bedoelingen kun je ze niet elke keer uitlaten. Vaak geven ze niet eens een duidelijk teken dat ze moeten plassen, wat het nog lastiger maakt.

Pas na verloop van tijd begint een opgroeiende pup met zijn stem en lichaamstaal aan te geven dat hij moet plassen. Het kan echter tijd kosten voor jou om de signalen te begrijpen en de hond op het juiste moment op te vangen om hem uit te laten voordat het te laat is.

Dit is wanneer puppypads van pas komen en jou schoonmaken en frustratie kunnen besparen. Een houten of laminaatvloer kan vrij gemakkelijk worden schoongemaakt, maar voor tapijt is het verwijderen van urine en veel borstelen nodig om het schoon te krijgen. Het is gewoon een verstandige keuze om 30 euro te investeren in een grote doos met pads die je vloeren zullen beschermen.

Hulp met training

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn puppytrainingsmatjes gedeeltelijk bedoeld om je hond te leren buiten te plassen. Persoonlijk heb ik gemerkt dat mijn puppy liever op de onderlegger plast dan op de vloer. Puppypads voelen zacht aan en puppy’s leren snel om erop te plassen en niet op andere plaatsen.

Dit kan in je voordeel werken, omdat je de pads kunt plaatsen waar je ze wilt hebben en je puppy naar de uitgangen van je huis kunt leiden. Na verloop van tijd kun je de pads gewoon dichter bij de deuren leggen en ze uiteindelijk verwijderen zodra je hond geleerd heeft aan te geven dat hij naar buiten moet.

Hoe vaak moeten puppy´s plassen?

Dit hangt uiteraard af van elke individuele hond, de eigenaar, zijn trainingsvaardigheden en zijn inzet. Sommige honden, die vanaf de eerste dag goed getraind zijn, kunnen binnen enkele weken stoppen met het gebruik van puppy pads. Andere gaan er veel en veel langer mee door.

Mijn ervaring met onze collie is dat we ongeveer 6 weken lang puppy-pads moesten gebruiken voordat onze pup groot genoeg was om duidelijk aan te geven dat hij naar buiten moest. Daarvoor gebruikte hij af en toe pads of plaste hij zonder ons te laten weten waar de pads waren.

Hoe lang zal een puppy training pads nodig hebben?

Dat hangt af van hoe goed je je pup traint. Volgens mijn enquête onder Collie-eigenaars beweerde 87% dat het hun slechts 1 tot 4 weken kostte om hun puppy’s zindelijk te maken. Daarna kwam 6% die zei dat het ongeveer 1-2 maanden duurde. Er was ook een gelukkige 2% die puppies kregen die al zindelijk waren, maar ik was niet zo gelukkig.

Hoe lang duurd het om je Collie of Hond zindelijk te maken
Hoe lang duurde het om je Collie zindelijk te maken?

Vanuit mijn persoonlijke ervaring zou ik zeggen dat het me ongeveer 5-6 weken kostte om een pup te laten wennen aan het idee van buiten plassen. Natuurlijk zullen er kleine ongelukjes gebeuren en misschien nog wel een tijdje, maar 95% van de tijd zal de hond buiten zijn behoefte doen.

Hoe ga je over van pads naar buiten plassen?

Als je de juiste stappen volgt en er wat moeite voor doet, zou de overschakeling van het gebruik van pads vanzelf moeten gaan. Na verloop van tijd kun je de pads die niet of het minst worden gebruikt, verwijderen en degene behouden die voor je puppy de belangrijkste plasplaats is. Als je eenmaal doorhebt wanneer je met je puppy moet gaan wandelen, kun je de laatste mat verwijderen.

Lees Meer: Hoe maak je de overstap van puppypads naar zindelijk worden buiten

Je kunt wat meer lezen over de overgang in dit artikel waar ik kort beschreef wat wij deden om onze puppy te helpen af te stappen van het binnen plassen en hem buiten zijn behoefte te laten doen.