Home » Is een Border Collie een goede gezinshond?

Is een Border Collie een goede gezinshond?

Veel mensen houden van honden en zijn dan ook op zoek naar een trouwe viervoeter. Wanneer je op zoektocht gaat naar een hond, moet je met verschillende zaken rekening houden. Niet elk hondenras past namelijk bij elke persoon. Heb je tijd genoeg of werk je veel en ben je doordeweeks niet zoveel thuis? Woon je in een appartement of in een huis met een grote tuin? En woon je alleen of heb je thuis een heel gezin waar de hond mee overweg moet kunnen? Vooral dit laatste is voor sommige mensen belangrijk bij de aanschaf van een hond. In dit artikel geven we antwoord op de vraag; is een Border Collie een goede gezinshond?

Is een Border Collie een goede gezinshond?

Ja, een Border Collie is een geschikte gezinshond. Dit is zeker het geval wanneer je met je gezin in een huis woont met een grote tuin waarin ze lekker kunnen rennen en hun energie kwijtkunnen. Ze passen dan ook het best bij actieve gezinnen die vaak naar buiten gaan.

Border Collies passen niet goed bij mensen die bijna nooit thuis zijn. Bij gezinnen is dat dan ook meestal niet het geval. Border Collies kunnen niet de hele dag opgesloten zitten en hebben de tijd en ruimte nodig om te bewegen. Houdt hier dus wel rekening mee als je kleine kinderen hebt. De tijd die je aan deze kleine koters moet besteden kun je uiteraard niet besteden aan de hond.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Kunnen Border Collies goed overweg met kinderen?

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Beste hondenborstel voor een Border Collie


Wat maakt een Border Collie een goede gezinshond?

Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat een Border Collie een goede gezinshond is. Hieronder bespreken we een aantal van deze factoren.

Intelligent

Border Collies zijn enorm intelligent. Dit betekent dat ze commando’s redelijk snel aanleren en begrijpen. Wanneer je even tijd nodig hebt voor het verzorgen van je kinderen, dan vraag je de hond te gaan liggen of in de mand of de bench te gaan en kun je gewoon je gang gaan. Ze luisteren goed als je ze goed traint, wat ontzettend handig is wanneer je kleine kinderen hebt.

Weinig verzorging nodig

Border Collies hebben niet veel verzorging nodig. Twee à drie keer borstelen in de week is al voldoende. Ook hoeven ze over het algemeen maar één keer in de drie maanden gewassen te worden. Ben je dus veel tijd kwijt aan het verzorgen van je kinderen en heb je niet heel veel tijd over om je hond te borstelen en te wassen? Dan past een Border Collie dus goed bij jouw gezin.

Mensgericht

Border Collies zijn erg mensgericht. Ze zijn dan ook meer geïnteresseerd in mensen dan in andere dieren. Ze vinden het heerlijk om lekker te knuffelen en zijn erg trouw aan hun baasjes. Dit is een fijne eigenschap voor een gezinshond.

Gezelschap nodig

Border Collies zijn niet graag alleen. Wanneer ze lang alleen gelaten worden gaan ze zich vervelen en kunnen ze destructief gedrag gaan vertonen. Als je met een gezin in een huis woont zijn er vaak mensen thuis en is er genoeg gezelschap voor de hond. Dit is dus een perfecte combinatie.

Wat maakt een Border Collie een minder goede gezinshond?

Er zijn ook een aantal factoren die ervoor zorgen dat een Border Collie een minder goede gezinshond is. Hieronder bespreken we een aantal van deze factoren.

Herdersinstinct

Border Collies werden vroeger gefokt voor het drijven van schapen. Het is dan ook niet gek dat dit hondenras een sterk herdersinstinct heeft. Tegenwoordig komt deze ook nog duidelijk naar voren. Dit kan nadelig zijn wanneer je kleine kinderen in het gezin hebt. Border Collies hebben namelijk de neiging om deze kleine koters in de gaten te houden en ze te gaan ‘drijven’ wanneer ze gaan lopen. Zorg er dus altijd voor dat je een hond niet alleen met kleine kinderen in een kamer laat en dat je ze altijd in de gaten kunt houden.

Veel fysieke en mentale uitdaging nodig

Border Collies hebben enorm veel fysieke en mentale uitdaging nodig. Wanneer ze dit niet genoeg krijgen kunnen ze zich gaan vervelen en kunnen ze destructief gedrag gaan vertonen. Sommige gezinnen hebben hier de tijd niet voor, wat dus betekent dat een Border Collie minder goed bij het gezin past. Wanneer je een actief gezin hebt, past een Border Collie daar wel goed bij.

Een Border Collie kan een uitstekende gezinshond zijn, maar dan moet hij wel bij het gezin passen. Border Collies passen het beste bij actieve gezinnen die voldoende tijd hebben om lekker met de hond te bewegen en hem zowel fysiek als mentaal uit te dagen. Wanneer dat het geval is, kan een Border Collie de perfecte aanvulling zijn voor het gezin.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste halsbanden voor een Collie

Hoe vaak moet je met een Border Collie wandelen

Beste matras, kussen of mand voor een Collie