Home » Alles wat je moet weten over de werklijn Border Collie

Alles wat je moet weten over de werklijn Border Collie

Border Collies zijn niet allemaal hetzelfde. Ten eerste zien ze er niet allemaal hetzelfde uit en ten tweede kunnen ze ook nog eens van verschillende lijnen afkomen. Eén van deze lijnen is de werklijn. Dit artikel helpt je erachter te komen of dit type Border Collie bij jou past én te begrijpen wat een werklijn Border Collie precies is.

Het uiterlijk van een werklijn Border Collie

De verschillen tussen werklijn Border Collies en showlijn Border Collies hoeven niet groot te zijn. Soms lijken ze op elkaar, maar vaak hebben ze wel een behoorlijk verschillend uiterlijk. Om ervoor te zorgen dat je in staat bent om een werklijn Border Collie te herkennen hebben we een aantal uiterlijke kenmerken op een rijtje gezet.

TIP: Als je meer wilt weten over Border Collies, lees dan dit fascinerende e-book Border Collie Geheimen. Je kunt het direct downloaden en vandaag nog lezen!

De lichaamsbouw van een werklijn Border Collie

Werklijn Border Collies zijn over het algemeen redelijk slank. Ze zijn niet enorm groot in omvang en ogen dus ook wat kleiner dan andere Border Collies. Toch zien ze er zeer atletisch uit.

Border Collies uit werklijnen hebben vaak een wat spitser hoofd, en wat langere poten. Ze worden gefokt op hun werkwilligheid en omgang met de schapen. Werklijn Border Collies zijn daarom vaak wat minder uniform als het op hun uiterlijk aankomt dan Border Collies uit showlijnen.

Werklijn Border Collie reuen zullen gemiddeld tussen de 14 en 20 kilo wegen. Border Collie teven wegen iets minder. Het gemiddelde gewicht van de teven ligt tussen de 12 en 19 kilo. Het verschil tussen reuen en teven is niet enorm groot, maar hij is er wel.

De vacht van een Border Collie

De Border Collies die je meestal bij gezinnen ziet zijn showlijn Border Collies. Dit type Border Collie heeft meestal een lange, zachte vacht. Ook zijn ze vaak zwart wit.

Werklijn Border Collies hebben vaak een wat kortere vacht dan showlijn Border Collies. De vacht is ook wat minder vol, wat hen een slankere uitstraling geeft.

Werklijn Border Collies zijn niet altijd zwart wit. Soms hebben ze ook bruine tinten en vaak zijn ze een combinatie van meerdere kleuren.

Werklijn Border Collie

Werklijn Border Collie – Temperament en persoonlijkheid

Zoals we hebben besproken is er een uiterlijk verschil tussen de verschillende lijnen Border Collies. Er is echter ook een verschil te merken wanneer je kijkt naar het temperament en de persoonlijkheid.

Een werklijn Border Collie heeft een eigen, typerend temparement en ook een eigen, andere persoonlijkheid. Werklijn Border Collies worden gefokt om te werken. Ze doen dan ook niets liever dan het hoeden van schapen. Eén van de kenmerken van werklijn Border Collies is dan ook dat hun herdersinstinct erg sterk aanwezig is. Je zult merken dat ze alles hoeden wat op schapen lijkt.

Werklijn Border Collies hebben over het algemeen nóg wat meer energie dan de andere lijnen. Ook zijn werklijn Border Collies erg intelligent. Ze vinden het fantastisch om nieuwe dingen te leren en commando’s op te volgen. Wanneer je een werklijn Border Collie aanschaft kun je uitgaan van een hond dat erg mensgericht is en enorm goed luistert. Ook het leren zal snel gaan. Over het algemeen hebben Border Collies dingen snel onder de knie.

Een werklijn Border Collie moet ook echt kunnen werken, en werken met schapen is vaak het beste om hem tevreden te houden. Soms kan een werklijn Border Collie een geschikte hond zijn voor hondensporten, al worden daar tegenwoordig ook speciale ‘sporthond’ lijnen voor gefokt.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Is het drijfinstinct van de Border Collie een probleem?

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?


Border Collie – De verzorgingseisen

Werklijn Border Collies hebben in vergelijking tot sommige andere lijnen niet zo veel verzorging nodig. Uiteraard zul je ze moeten voeden, zo’n 2 à 3 keer per dag. Overleg met de dierenarts welk voedsel het beste bij jouw hond past en vraag ook wat de aanbevolen hoeveelheid is.

Zorg er ook voor dat hij altijd toegang heeft tot water wanneer je thuis bent en wanneer de hond zich voor langere tijd in moet spannen. Naast het voeden van de hond, zul je hem ook moeten borstelen. Wanneer je een Border Collie 2 à 3 keer per week borstelt is het al genoeg. Een werklijn Border Collie hoef je niet vaak te wassen.

Met één keer wassen in de maand houdt je hem schoon. Het is uiteraard anders wanneer je vaak met de hond door modderige weilanden of bossen wandelt en hij over het algemeen wat viezer wordt. Je zult dan merken dan een wasbeurt vaker nodig is.

Naast deze basisverzorging, zijn er ook nog andere factoren waar je rekening mee moet houden. Het is namelijk verstandig om de poten, de oren en de nagels goed in de gaten te houden. Maak de poten goed schoon en check de onderkant op eventuele sneetjes of wondjes, zéker wanneer de Border Collie een hele dag gewerkt heeft.

Het is ook van belang dat je de oren schoonmaakt wanneer je ziet dat ze vies zijn geworden. Dan zijn er ook nog de nagels. Wanneer een Border Collie te lange nagels heeft, zal dit oncomfortabel voor hem zijn tijdens het lopen. Check dus of de nagels te lang zijn en knip ze wanneer dat nodig is.

Als laatste is er nog het tandenpoetsen. Een gezond gebit draagt bij aan de algemene gezondheid van een hond. Zorg er dus voor dat je de tanden van een werklijn Border Collie zo veel mogelijk poetst. Drie keer per dag is niet reëel, maar wanneer je de tanden elke dag twee minuten kunt poetsen is dit zeker verstandig om te doen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Hoe erg verharen Border Collies?

Hoe lang kan een Border Collie alleen thuis blijven?


Border Collie – Bewegingsvereisten

Werklijn Border Collies willen, zoals de naam al zegt, graag werken. Het is dan ook belangrijk dat je aan deze behoefte kunt voldoen. Wanneer een Border Collie namelijk niet voldoende beweegt of niet voldoende mentale stimulatie krijgt, kan dit ervoor zorgen dat de hond ongelukkig wordt.

Ook kan het resulteren in destructief en nerveus gedrag. Om dit te voorkomen moet je rekening houden met het energielevel van een werklijn Border Collie en met de fysieke en mentale stimulatie die hij nodig heeft.

Het energielevel van een Border Collie

Werklijn Border Collies zijn één van de meest energieke lijnen van het Border Collie ras. Ze kunnen erg moeilijk stilzitten en bewegen het liefst de hele dag. Hun drang om te werken is ontzettend groot en wanneer ze dit niet kunnen doen zullen ze ongelukkig worden.

Werklijn Border Collies moeten minstens negentig minuten per dag bewegen. Het is ideaal wanneer dit langer kan, vandaar dat ze ook perfect zijn voor schapenhouders. Zorg ervoor dat je zéker niet minder dan negentig minuten lang met een werklijn Border Collie beweegt. Heb je nu eenmaal niet zoveel tijd? Dan is het waarschijnlijk geen goed idee om dit type Border Collie aan te schaffen.

De behoefte aan fysieke stimulatie

Om ervoor te zorgen dat een werklijn Border Collie zijn energie kwijt kan, zul je gebruik moeten maken van fysieke stimulatie. Het meest ideale is uiteraard het hoeden van schapen. Over het algemeen zijn werklijn Border Collies ook echt bedoelt voor dit type werk. Ze hebben nou eenmaal een sterk drijfinstinct. Wanneer ze hier niet aan kunnen voldoen, is dit niet goed voor het welzijn van de hond.

Het is dus ook het beste dat werklijn Border Collies zo veel mogelijk belanden bij schapenhouders, zodat ze kunnen doen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Wil je nou toch graag een werklijn Border Collie en ben je geen schapenhouder. Zorg er dan in ieder geval voor dat je de mogelijkheid hebt om zo veel mogelijk te bewegen met de hond.

Een Border Collie heeft minstens negentig minuten beweging per dag nodig, maar voor een werklijn Border Collie mag dit zeker wat meer zijn. Ga met hem wandelen, laat hem rennen, neem hem mee fietsen of laat hem zwemmen in een vijver of meertje. Je kunt ook af en toe een apporteerspelletje doen, maar maak het niet te gek.

Leer je Border Collie al vroeg dat het leven niet om alleen apporteren draait, want daar kunnen Border Collies vaak wat neurotisch van worden. Speuren is een goede manier om de hersenen van je Border Collie bezig te houden op een wat meer ‘ontspannen’ manier.

Sommige eigenaren zeggen dat hun werklijn Border Collie niet uit te putten is, en na een wandeling van uren nog steeds vol energie naast hun staat. Dit komt omdat een van de eigenschappen van een goede herdershond is dat hij doorgaat tot hij erbij neervalt.

Je moet als baasje de regie nemen, en je hond al vroeg leren wanneer het tijd is om te rusten. Je hond zal zichzelf deze rust anders niet gunnen. Hij is uitgeput maar blijft altijd ‘aan’ staan omdat de eigenaar door blijft gaan met spelen en trainen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

In welke hondensporten zijn Border Collies goed?

Border Collie Fokkers

Beste hondenspeelgoed voor een Border Collie


De behoefte aan mentale stimulatie

Naast de behoefte aan fysieke stimulatie heeft een werklijn Border Collie ook behoefte aan mentale stimulatie. Aangezien Border Collies één van de meest intelligente hondenrassen ter wereld zijn, raken ze redelijk snel verveeld. Het is belangrijk dat ze genoeg uitgedaagd worden, zodat ze gebruik kunnen maken van hun intelligentie.

Om een werklijn Border Collie mentaal te stimuleren is het hoeden van schapen wederom het meest ideaal. Daarnaast kun je hem uiteraard trainen. Leer hem verschillende commando’s als ‘af’, ‘zit’ of ‘blijf’. Ook kun je spelletjes met hem spelen.

Hierbij kun je denken aan verstoppertje. Verstop iets lekkers of iets wat de hond leuk vindt en laat het hem daarna zoeken. Je kunt ook jezelf verstoppen. Om de hond een handje te helpen kun je af en toe een zacht geluidje maken. Naast verstoppertje spelen zijn er ook andere spellen gemaakt speciaal voor honden. Deze behendigheidsspelletjes zijn een perfect hulpmiddel voor het mentaal stimuleren en uitdagen van een Border Collie.

Snuffelen is rustgevend voor honden, dus als je Border Collie wat nerveus of reactief is, kun je met behulp van speurspelletjes wat rust terug proberen te brengen in de wandeling.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe vaak moet je met een Border Collie wandelen

Beste halsbanden voor een Border Collie


Border Collie – Trainingseisen

Werklijn Border Collies zijn, net als alle andere lijnen Border Collies, enorm intelligent. Het is daarom niet uitzonderlijk moeilijk om dit ras hond te trainen. Wanneer je een werklijn Border Collie gebruikt om schapen mee te hoeden, moet dit hen uiteraard wel worden geleerd. Ze hebben dan wel een drijfinstinct, maar dat betekent echter niet dat ze meteen weten hoe het precies werkt.

Wanneer een werklijn Border Collie niet wordt gebruikt om schapen mee te hoeden, zul je hem ook moeten trainen. Hierbij kun je denken aan commando’s, eventuele trucjes en natuurlijk behendigheidsspellen. Zorg er in ieder geval voor dat je ze zowel fysiek als mentaal uitdaagt. Begin bij de aanschaf van de hond eventueel met een puppycursus.

Veel mensen nemen een Border Collie omdat ze zo makkelijk te trainen zouden zijn, maar vaak valt ze dit uiteindelijk toch tegen. Een Border Collie is een ingewikkelde hond, en een werklijn Border Collie heeft zeker voordeel bij een eigenaar met wat meer ervaring.

Je moet het gedrag van de hond goed kunnen lezen, en in kunnen schatten wanneer de hond te veel of te weinig mentale en fysieke stimulatie heeft gehad. Ook moet je in kunnen spelen op het enorm sterke instinct om te ‘drijven’. Vanaf jonge leeftijd moet je je Border Collie leren dat hij geen fietsen, kinderen en bijvoorbeeld huisdieren mag opdrijven.

De prijs van een werklijn Border Collie

De gemiddelde prijs van een Border Collie pup is €700,-. Deze prijs kan echter enorm oplopen. Het is daarom ook moeilijk om te zeggen hoe duur een werklijn Border Collie precies is.

De prijs hangt onder andere af van de papieren, de fokrechten, de afstamming en de leeftijd van een hond. Wil je alle papieren hebben en wil je een pup van een superieure afstamming? Dan kunnen de kosten oplopen tot ver boven de €1000,-. Er is ook nog de optie om een getrainde Border Collie te kopen. Wanneer je dit wil, zou het kunnen dat je een bedrag opzij moet leggen van €3500,- euro.

We hopen je in dit artikel zo veel mogelijk informatie te hebben gegeven over werklijn Border Collies. Het zijn dé Border Collies die worden gebruikt voor het hoeden van schapen en dat is dan ook wat ze het liefste doen. Ook zijn ze energiek, intelligent en luisteren ze ontzettend goed.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is een Tricolor Border Collie?

Beste hondenbench voor een Border Collie

Wat is een Merle Border Collie?