Home » Beste hondenborstel voor een Collie

Beste hondenborstel voor een Collie

Bij het hebben van een hond komt ook redelijk wat verzorging kijken. Denk hierbij aan het fysiek uitdagen van de collie, het voeren van de hond en het borstelen van de haren. Dit laatste is erg belangrijk en het is ook niet onverstandig om je eens te verdiepen in de verschillende borstels en mogelijkheden die er zijn.

Want welke borstel kun je het beste gebruiken en waarom is het eigenlijk zo belangrijk om een hond te borstelen? In dit artikelen geven wij antwoord op deze vragen en geven wij je meer inzicht in een aantal verschillende soorten hondenborstels waar jij als hondenbaasje uit kunt kiezen.

Waarom is het borstelen van je Collie belangrijk?

Het borstelen van een hond is absoluut belangrijk en dit is niet zomaar zo. Het is een cruciaal onderdeel van de verzorging en draagt bij aan een fijn leven voor de hond. Er zitten dan ook een heleboel voordelen aan een borstelbeurt. Zo voorkom je bijvoorbeeld de vorming van pijnlijke matten en klitten in de haren van de hond. Ook wordt het verharen verminderd en ligt niet heel jouw huis steeds onder de plukken haar.

Daarnaast geeft het borstelen je de mogelijkheid om de hond te controleren op eventuele knobbels, bulten, parasieten en huidproblemen. Ook de uiterlijke verzorging is een belangrijk aspect, want door de vacht te borstelen zorg je ervoor dat jouw collie er op zijn best uitziet. Als laatste is het ook nog eens een fantastische gelegenheid om een band te scheppen met je trouwe viervoeter.

Beste hondenborstel voor een Collie – TOP 6

Onze KeuzeTypePrijsWinkel
Mister Mill SlickerborstelDe slickerborstel€16,95Bol.com
TwinQ Professionele Ondervacht kamDe hark ondervacht borstel€14,95Bol.com
Moser Combi BorstelDe Pinborstel€10,39PetsPlace.nl
Beeztees VerzorgingsborstelDe Bristle Brush€9,79K9Shop.nl
Hunter VlooienkamDe vlooienkam€7,99 – €12,99Petsonline.nl
JC Pets Premium VachtverzorgingshandschoenVerzorgingshandschoenen€8,99Bol.com

Wat zijn de meest voorkomende soorten hondenborstels?

Er zijn veel verschillende soorten hondenborstels, waardoor je bij de keuze voor een geschikte borstel soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wij hebben daarom een aantal veel voorkomende borstels voor je op een rijtje gezet. We vertellen je waar ze precies goed voor zijn en wanneer je ze het beste kunt gebruiken.

De slickerborstel

De slicker borstel is enorm populair onder hondeneigenaren. Dit type borstel heeft een plat oppervlak waarop veel fijne borstelharen zitten. Deze borstelharen zitten dicht bij elkaar, wat er mede voor zorgt dat het een uitstekende borstel is om knopen, klitten en matten mee te verwijderen.

Dit is echter niet het enige waar dit type borstel goed voor is, want je kunt hem ook prima gebruiken om vuil uit de vacht weg te halen. Speelt jouw hond graag buiten en rolt hij weleens in de modder? Dan is de slicker borstel naderhand jouw beste vriend. Ook staan de borstelharen van een slickerborstel schuin, waardoor je de huid van de hond niet krabt tijdens het borstelen.

Er kan nog een ander groot voordeel aan de slicker borstel zitten. Sommigen hebben namelijk een zelfreinigende functie. Bij de nieuwere modellen zit er vaak een knop op waarmee je al het verzamelde haar rechtstreeks in de prullenbak kunt laten vallen.

Wat doet een slicker borstel en wanneer kun je deze het beste gebruiken?

Zoals we al eerder hebben benoemd kun je met een slicker borstel knopen, klitten en matten verwijderen en houd je er de vacht mee schoon. Ze zijn geschikt voor werkelijk elk hondenras, maar zijn het meest waardevol bij langharige, krulharige of wiry-coated hondenrassen. Deze rassen hebben namelijk meer kans op knopen en klitten. Probeer altijd eerst met een slicker borstel te beginnen voordat je met een andere borstel aan de gang gaat.

Beste Keuze – Mister Mill Slickerborstel

Deze borstel is perfect voor de dagelijkse verzorgingsroutine van je hond. Het verwijdert klitten en losse haren en verfrist de gehele vacht van de hond. Daarnaast vermindert het huidirritatie en helpt het de huid van je hond gezond te houden.

De borstel is gemaakt van duurzaam plastic en roestvrij stalen borstelharen, afgemaakt met een comfortabel in de hand te houden antislip handvat.

Deze borstel wordt hoog gewaardeerd en aanbevolen door dierenartsen en andere hondenbezitters als de beste borstel die op de markt verkrijgbaar is. Bovendien is deze borstel mijn persoonlijke favoriet dankzij zijn veelzijdigheid, effectiviteit en kwaliteitsontwerp.

De hark ondervacht kam

De hark kam is ontworpen voor honden met dikke en dubbele vachten. Dit type borstel kan diep doordringen in de vacht en heeft één of twee rijen met lange metalen pinnen. Deze pinnen zijn in staat om knopen, klitten en dode haren te verwijderen. Heeft jouw hond de neiging om zijn ondervacht te verharen in ‘klontjes’? Dan kan een hark borstel goed van pas komen, aangezien deze veel dieper kan doordringen in de vacht dan de meeste andere borstels. Ook maakt dit type borstel het makkelijker om alle losse vacht te verwijderen.

De pinnen van een hark borstel kunnen erg dicht op de huid van de hond komen. Hierom is het belangrijk dat je niet te hard duwt tijdens het borstelen. Dit kan namelijk pijnlijk zijn voor de hond. Probeer een hark borstel te kiezen met metalen pinnen die ongeveer dezelfde lengte hebben als de vacht van de hond. Hierdoor kunnen ze de ondervacht gemakkelijk bereiken.

Wat doet een hark borstel en wanneer kun je deze het beste gebruiken?

Een hark borstel kan diep doordringen in dikke en dubbelen vachten en haalt knopen, klitten en dode haren weg. Je kunt hem dus het best gebruiken bij honden met een dikke en/of dubbele vacht. Perfect geschikt voor tijdens de verhaarperiode van je Collie dus!

Beste Keuze – TwinQ Professionele Ondervacht kam

Deze Twinq ondervacht kam is speciaal ontworpen voor het borstelen van de ondervacht van een hond. Het dringt dieper door in de dubbele vacht van de hond en helpt het verharen tot 90% te verminderen.

Deze borstel is het beste voor honden met een middellange en lange, dubbele vacht. Deze borstel bestaat uit ronde en robuuste kammen van roestvrij staal die helpen om zelfs de ergste geklitte vacht netjes te maken. Het is een geweldig hulpmiddel voor borstelen in de periode wanneer de hond veel haren verliest.

TwinQ staat bekend om producten die lang meegaan en zeer functioneel zijn om de hondenvacht het gehele jaar in perfecte conditie te houden

De Bristle Brush

De Bristle Brush is waarschijnlijk een favoriet bij de honden zelf. Het is een borstel met zachte, geclusterde haren die een borstelbeurt zacht en ontspannend maken. Hij is vooral bedoelt voor de bovenste laag van de vacht. Daarnaast verdeelt het ook nog eens de natuurlijke oliën in de vacht van de hond.

Wat doet een Bristle Brush en wanneer kun je deze het beste gebruiken?

Hierboven hebben we al benoemd dat een Bristle Brush de natuurlijke oliën in de vacht verdeelt en kan worden ingezet voor het borstelen van de bovenvacht. Je kunt dit type borstel het beste inzetten wanneer je de gevoelige plekken van de hond wil gaan borstelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gezicht en de buik. Ook is een Bristle Brush zeer geschikt voor het borstelen van een puppy. Door een zachte borstel te gebruiken kun je een jonge hond uitstekend laten wennen aan de vachtverzorging.

Beste Keuze – Beeztees Verzorgingsborstel

Deze standaard hondenborstel van Beeztees is een borstel die is ontworpen om vuil en haar van de bovenste laag van de vacht van je hond te verwijderen.

De borstel is perfect voor een snelle dagelijkse borstelbeurt van je hond, en als je niet te veel tijd wilt besteden aan het verzorgen en borstelen van het huisdier. Als je op zoek bent naar een borstel om je hond schoon te maken na een dagelijkse wandeling, dan is deze borstel precies wat je nodig hebt.

Dit product is perfect om de toplaag van je hond schoon en glanzend te houden. Ook is deze handig in combinatie met andere borstels of verzorgingsproducten.

De pinborstel

Een pinborstel lijkt over het algemeen redelijk op de borstels die wijzelf gebruiken. Ze zijn vaak ovaalvormig en hebben een bos van flexibele pinnen met kleine bolletjes op de top. Dit type borstel wordt zowel éénzijdig als dubbelzijdig verkocht. De pinnen van dit type borstel zijn erg zacht en de brede opening tussen de pinnen zorgt ervoor dat je de vacht van de hond kunt borstelen zonder deze te beschadigen of een statische lading te creëren.

Wat doet een pinborstel en wanneer kun je deze het beste gebruiken?

Pinborstels zijn het meest geschikt voor het borstelen van middellang tot lang haar. Ook bij krullend haar kun je dit type borstel prima gebruiken. Ze pakken losse vacht op en zorgen voor een mooie finish, maar zijn niet per se bedoeld voor het verwijderen van knopen en klitten. Een pinborstel wordt vooral gebruikt bij showhonden die een glanzende vacht nodig hebben, maar ook als afwerkborstel bij honden met middellang, lang, krullend of zijdeachtig haar.

Beste Keuze – Moser Combi Borstel

Deze Moser hondenborstel is een verbeterde versie ten opzichte van de vorige borstel van Beeztees.

Deze dubbelzijdige borstel heeft aan de ene kant zachte haren die gemakkelijk de toplaag van de hondenvacht kunnen reinigen. Aan de andere kant zit een roestvrijstalen borstel om dieper in de vacht van de hond te dringen en stof en kleine stukjes vuil te verwijderen uit de vacht van uw huisdier.

Een bijkomend voordeel van de Moser borstel is de gel handgreep die zorgt voor een sterke en stevige grip tijdens het borstelen. Als je het kopen van meerdere hondenborstels wilt voorkomen, is dit een ideale optie.

De vlooienkam

De naam ‘vlooienkam’ spreekt eigenlijk voor zich. Deze kam is geschikt voor het verwijderen van vlooien in de vacht van de hond. Hij bestaat uit harde pinnen, waardoor het belangrijk is dat je tijdens het kammen niet te hard drukt. Naast het verwijderen van vlooien, kun je deze kam ook gebruiken om de vacht van de hond te controleren op vlooien.

Wat doet een vlooienkam en wanneer kun je deze het beste gebruiken?

Een vlooienkam verwijdert vlooien uit de vacht van de hond. Je kunt deze het best gebruiken wanneer jouw hond last heeft van vlooien of wanneer je vermoedt dat hij hier last van heeft.

Beste Keuze – Hunter Vlooienkam

De vlooienkam van Hunter is een unieke borstel die ontworpen is voor het grondig reinigen van de vacht van de hond en het effectief verwijderen van alle soorten vuil, teken en vlooien.

Het is een zeer handig hulpmiddel, vooral in de zomermaanden wanneer het tekenseizoen in volle gang is. De kam is gemaakt van roestvrijstalen borstelharen die kunnen doordringen tot de onderste laag van de vacht van de hond en verwijderen zo gemakkelijk al het vuil dat je hond van de buitenwereld heeft meegebracht.

De brede handgreep is gemaakt van plastic en leer, en is hierdoor comfortabel en gemakkelijk vast te houden. Hoewel je dit product wellicht minder vaak gebruikt dan andere borstels, is deze kam erg handig als je ervoor wil zorgen dat je hond geen teken of vlooien in zijn vacht draagt.

Verzorgingshandschoenen

Een verzorgingshandschoen is eigenlijk een handschoen met een rubberen gedeelte waarmee je de vacht van een hond kunt borstelen. Het rubber verdeelt de natuurlijke oliën die aanwezig zijn in de vacht van de hond. Ook voorkomt het uitdroging en onnodig verharen. Naast deze voordelen geeft het jouw hond een fantastische massage terwijl je hem borstelt.

Honden vinden het gevoel van rubber vaak heerlijk en met behulp van een verzorgingshandschoen kun je vuil en huidschilfers uit zijn vacht verwijderen. De losse haren blijven aan de siliconen uiteinden kleven. Op deze manier wordt het borstelen niet alleen leuker voor de hond, maar ook nog eens makkelijker voor jou als baasje.

Wat doen verzorgingshandschoenen en wanneer kun je deze het beste gebruiken?

Een rubberen verzorgingshandschoen kun je het gebruiken bij het borstelen van zowel langharige als kortharige rassen. Ook kun je voor een verzorgingshandschoen kiezen wanneer je een hond met krullend haar hebt.

Best ChoiceJC Pets Premium Vachtverzorgingshandschoen

Verzorgingshandschoenen, hoewel technisch gezien geen borstel, bieden een geweldige uitkomst wanneer uw hond de verharingsperiode doormaakt. Ze zijn ontworpen om losse haren te scheiden en te verzamelen met behulp van een siliconen oppervlak aan de binnenkant van de handschoen. Ze zijn gemaakt van waterafstotende materialen voor gebruik binnen en buiten. Ook zijn ze zeer gemakkelijk te gebruiken, schoon te maken en op te bergen na gebruik. Naast het verwijderen van uitgevallen haar, geven deze handschoenen een massage aan je hond, welke huidirritatie vermindert.

De handschoenen zijn perfect als je hond niet graag geborsteld wordt met een standaard borstel of kam, of van je wegloopt als je hem wilt borstelen. De handschoenen zijn geschikt voor elk type hondenras en vachtlengte, en maken het borstelen van je hond een beetje leuker voor jou en je hond.

Moet je één of meerdere hondenborstels hebben?

Hoeveel borstels je nodig hebt ligt aan de vacht van jouw hond. Heb je een hond met een dubbele vacht? Dan kan het zijn dat je zowel een borstel voor zijn ondervacht, als een borstel voor zijn bovenvacht aan moet schaffen. Uiteraard zul je ook een vlooienkam moeten kopen wanneer je hond last blijkt te hebben van deze parasieten. Eén ding is zeker; het combineren van borstels kan nooit kwaad.

Verschillende borstels combineren voor het beste resultaat

Om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen, kun je kiezen om verschillende borstels met elkaar te combineren. Gebruik bijvoorbeeld een slicker borstel om knopen, klitten en matten bij je Collie te verwijderen. Ga vervolgens over op een harkborstel om de eventuele ondervacht te bereiken en om losse haren te verwijderen. Sluit de borstelbeurt af met een Bristle Brush om de natuurlijke oliën in de vacht te verdelen en de gevoeligere plekken te borstelen. Dit is bijvoorbeeld al één potentiële combinatie om de vacht van jouw hond optimaal te verzorgen.

Welke hondenborstels heb je nodig voor lange dubbelharige collie rassen?

Collie rassen hebben over het algemeen vaak een lange, dubbelharige vacht. Dit betekent dus ook dat je aan één borstel niet genoeg hebt. Het best kun je een combinatie gebruiken van een slicker borstel en een harkborstel. Wij vertellen je waarvoor je deze in kunt zetten bij een collie en hoe vaak je dit het beste kunt doen.

De slicker borstel

Je kunt het beste met de slicker borstel beginnen. Met deze borstel haal je eerst de knopen, klitten en matten in de vacht van de hond weg. Collies zijn vaak actieve honden die graag buitenspelen. Met een slicker borstel kun je gemakkelijk het vuil verwijderen die ze tijdens het spelen hebben opgevangen met hun vacht. Borstel de haren van jouw collie drie tot vijf keer per week met de slicker borstel voor het beste resultaat.

De harkborstel

Nadat je klaar bent met de slicker borstel, kun je met de harkborstel aan de slag. Met de harkborstel kun je diep doordringen in de vacht en de ondervacht van de hond bereiken. Zo kun je ook daar knopen, klitten en dode haren verwijderen. De harkborstel hoef je wat minder vaak te gebruiken dan de slicker borstel, namelijk maar één keer per week.

beste hondenborstelen voor Collie Border Collie Australian Shepherd

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste matras, kussen of manden voor een Collie

Beste halsbanden voor een Collie


Beste hondenspeelgoed voor een Collie


Hoe weet je wanneer je moet stoppen met het borstelen van je hond?

Een collie kun je het best drie tot vijf keer per week borstelen, maar hoelang moet één borstelbeurt ongeveer duren? Je hoeft uiteraard niet eindeloos te blijven borstelen. Stop met borstelen wanneer er geen plukjes haar meer uit de vacht komen. Zo weet je dat je de dode haren hebt verwijderd.

Nuttige tips voor het borstelen van je collie

Het is niet altijd makkelijk om een hond te borstelen. Zéker niet wanneer je een actieve collie hebt die niet graag stil zit. Maar hoe houd je hem nou rustig en zorg je ervoor dat hij niet steeds beweegt of wegloopt? Hieronder staan een aantal tips die jij toe kunt passen om je hond rustig te houden tijdens het borstelen.

Tip 1. Deel de borstelbeurt op in kleine stapjes

Sommige collies vinden het gewoonweg niet fijn om geborsteld te worden. Laat hem dan ook niet meteen een half uur stilzitten en deel de borstelbeurt op in kleine stapjes. Beloon hem ook met traktaties wanneer hij het gewenste gedrag vertoond. Blijft hij goed stilzitten? Geef hem dan iets lekkers. Zo weet hij wat je van hem verwacht.

Tip 2. Werk met voldoende traktaties

Traktaties zijn belangrijk bij het borstelen van een onrustige collie. Laat de hond even aan de borstel ruiken en geef hem een kleine traktatie. Zo associeert hij de borstel met iets leuks. Borstel hem daarna een paar keer en geef hem meteen een nieuwe traktatie. Verleng steeds de tijd dat je de hond borstelt een beetje vóórdat je hem weer een traktatie geeft. Eindig de borstelbeurt met een wat grotere traktatie, zoals bijvoorbeeld een bot.

Tip 3. Houd het borstelen goed bij

Wanneer je het borstelen goed bijhoudt, hoeft een borstelbeurt ook niet zo lang te duren. Op die manier is het makkelijker voor een collie om zijn aandacht erbij te houden en stil te blijven zitten. Zo is het borstelen voor zowel de hond als voor jouzelf een prettige ervaring.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenbench voor een Collie

Beste voer- en waterbak voor een Collie