Home » Beste hondenspeelgoed voor een Collie

Beste hondenspeelgoed voor een Collie

Inhoud verberg

Heel veel hondenrassen vinden het heerlijk om te spelen, zéker collies. Ze willen graag op een mentale en fysieke manier uitgedaagd worden en zitten niet graag stil. Maar wat zijn de belangrijkste voordelen van het hebben van hondenspeelgoed en welke speeltjes zijn populair onder honden? In dit artikel vertellen we je meer over het belang van hondenspeelgoed en over de meest favoriete speeltjes van honden.

Waarom is het belangrijk dat je hond speelgoed heeft?

Collies zijn over het algemeen vaak intelligente honden. Ze hebben veel commando’s vaak snel onder de knie en zijn constant op zoek naar nieuwe uitdagingen. Naast hun hoge intelligentie zijn ze ook nog eens enorm actief. De hele dag in hun mand liggen luieren is voor hen gewoonweg geen optie.

Ze willen spelen en het liefst zo veel mogelijk. Wordt aan hun behoefte niet voldaan? Dan gaan ze zich vervelen en kunnen ze destructief gedrag gaan vertonen. Dit houdt in dat ze op zoek gaan naar dingen die ze kapot kunnen maken en focussen hier dan hun aandacht op.

Het is dan ook niet voor niets belangrijk dat collies zowel fysiek als mentaal worden uitgedaagd. Dit kun je doen door middel van het inzetten van speelgoed. Er is speelgoed waarmee je een collie op een fysieke manier uitdaagt, maar er kunnen ook mentale aspecten aan hondenspeelgoed verbonden zijn. Dit is dan ook waarom speeltjes zo belangrijk en waardevol kunnen zijn voor bijna elke hond.

Beste hondenspeelgoed voor een Collie – Top 7

Onze KeuzeTypePrijsWinkel
Adori SpeeltouwTouwtrekken of touwspeelgoed€ 10,99PetsPlace.nl
Adori Shooter Werpstick Met BalWerp- en apporteerspeelgoed€ 8,63Bol.com
Snuffle Mat XL van PawzleVoedsel puzzels€ 39,95Bol.com
Nina Ottosson Treat Tumble (Groot)Traktatie verspreidend speelgoed€ 17,57Bol.com
Yap Pull My Leg PaardPluche speelgoed€ 13,99Bol.com
KONGKauwspeelgoed€ 18,05Bol.com
Tandverzorging Hondenspeelgoed van DutchwideSpeelgoed voor de tanden€ 23,97Bol.com

Welke verschillende soorten hondenspeelgoed zijn er?

Misschien heb je bij het lezen van de tekst hierboven al begrepen dat er veel verschillende soorten speelgoed is voor honden. Het kan dan ook voorkomen dat je voor de schappen in de dierenwinkel staat en totaal niet weet waar je voor moet kiezen. Om de keuze net wat makkelijker te maken, hebben we hieronder een aantal voorbeelden van verschillende soorten hondenspeelgoed voor je op een rijtje gezet.

Interactief speelgoed

Honden zijn vaak dol op interactief speelgoed. De benaming zegt het eigenlijk al; het is speelgoed waarmee jij lekker samen met de hond kunt spelen. Niet alleen vinden honden dit leuk om te doen, je kunt er ook nog eens een sterkere band mee opbouwen. Onder interactief speelgoed valt onder andere touwspeelgoed of werp- en apporteerspeelgoed.

Touwtrekken of touwspeelgoed

Touwspeelgoed is eigenlijk gewoon speelgoed waaraan zowel jijzelf als de hond aan kan trekken. Wanneer je dit soort speelgoed inzet, kun je spelletjes spelen zoals touwtrekken. Dit is echter niet het enige wat je ermee kunt doen, want een touw kun je ook prima weggooien. Op die manier kan de hond erachteraan rennen en het touw voor jou gaan halen. Over het algemeen is touwspeelgoed sterk, waardoor het niet snel kapot zal gaan tijdens een fanatiek potje touwtrekken.

Hoe en wanneer kun je touwtrekken of touwspeelgoed het beste gebruiken?

Touwtrekken is een geweldig spel wanneer je een band wil opbouwen met jouw hond. Het is wel belangrijk dat je hem de regels aanleert. Zorg ervoor dat hij snapt wat je bedoelt met ‘los’ of ‘pak het touw’. Zo zorg je voor een leuke manier om de hond wat nieuwe commando’s aan te leren. Ook kan touwtrekken prima samengaan met een bijt-remmingstraining bij puppy’s. Laat je hond niet op het touw kauwen, of let er in ieder geval op dat je hond geen stukken touw binnenkrijgt. Dit kan levensgevaarlijke darmverstoppingen veroorzaken.

Beste Keuze Adori Speeltouw

Hoewel het er op het eerste gezicht misschien onaantrekkelijk uitziet, is een hondentouw een geweldig, multifunctioneel speeltje dat je hond uren speelplezier zal bezorgen. Ten eerste is het interactief, wat betekent dat zowel jij als je hond het spel zullen moeten aangaan.

Het zal je helpen een betere band met je hond te krijgen, en hem spelenderwijs te leren wat acceptabel gedrag is en wat niet. Ten tweede helpt de constructie van het touw om de tanden van je hond te flossen terwijl je aan het spelen bent.

Tijdens het spelen ontwarren de touwvezels zich en bewegen rond de bek van de hond, waardoor vuil wordt uitgetrokken en het tandvlees en de tanden van je hond worden gereinigd.

Dit eenvoudige speeltje is goedkoop en zeer praktisch en zou hoe dan ook in de mand met hondenspeeltjes moeten liggen.

Werp- en apporteerspeelgoed

Werp- en apporteerspeelgoed is zeer populair bij veel honden. Collies vinden het vaak fantastisch om achter voorwerpen als ballen of frisbees aan te rennen. Om het spelen nog wat leuker te maken, kun je ook gaan voor ongewoon gevormde speeltjes van rubber.

Deze stuiteren alle kanten op, waardoor het voor de hond een nog grotere uitdaging wordt om het speeltje te grijpen. Frisbees zijn er in enorm veel verschillende vormen en maten. Ga bijvoorbeeld voor een zachte versie, aangezien deze comfortabeler zijn voor de bek van jouw hond. Er zijn zelfs apparaten die je in kunt zetten om de bal te gooien, zodat je de afstand vergroot en de hond nog langer kan rennen.

Hoe en wanneer kun je werp- en apporteerspeelgoed het beste gebruiken?

Je kunt werp- en apporteerspeelgoed het beste gebruiken om jouw hond wat energie kwijt te laten raken. Zoals we al eerder hebben benoemd, zijn collies energieke honden die het niet fijn vinden als ze hun energie niet kwijt kunnen. Ook is dit typte speelgoed uitstekend voor het opbouwen van conditie. Op die manier houd je jouw hond fit en gezond.

Let bij je Collie goed op dat hij niet over zijn grenzen gaat. Collies vinden apporteren fantastisch en stoppen er vaak niet uit zichzelf mee. Trap dus zelf op de rem als je merkt dat je hond moe wordt.

Beste Keuze – Adori Shooter Werpstick Met Bal

De kans is groot dat je dit speeltje al eens eerder hebt gezien in het hondenpark. De Adori werpstok is een eenvoudige maar effectieve balwerper (Adori Shooter Werpstick) die je helpt om moeiteloos urenlang apporteerspelletjes met je hond te spelen zonder dat je het zweet uitbreekt.

Dankzij de constructie kun je de bal ver gooien met minimale inspanning, wat perfect is voor kinderen of oudere hondenbezitters. Hij is gemaakt van duurzaam plastic en gaat jaren mee, zelfs bij veelvuldig gebruik.

Het is ook een van de meest budgetvriendelijke speeltjes op de markt.

Apporteer spelletjes zijn zeer nuttig voor honden omdat ze helpen bij de lichaamsbeweging en de honden fysiek en mentaal stimuleren. Met het gebruik van Adori werpstok zorg je ervoor dat je hond zijn hele leven lang fit en gezond blijft.

Belonend speelgoed

Het is logisch dat belonend speelgoed één van de favorieten is onder honden. Zoals de naam al zegt, krijgt de hond een beloning tijdens het spelen. Dit maakt de motivatie om te spelen nóg groter, als dat al mogelijk is.

Voedsel puzzels

Met voedsel puzzels kun je etenstijd combineren met speeltijd. Hierdoor maak je zelfs van het eten een uitdaging. Het is een fantastische manier om de hond mentaal uit te dagen. Denk bijvoorbeeld aan een voederbak met groeven, waardoor de hond extra veel moeite moet doen om het eten uit de bak te krijgen.

Hoe en wanneer kun je voedsel puzzels het beste gebruiken?

Wanneer een hond te snel eet, kan een voedsel puzzel goed van pas komen. Sommige Collies schrokken als het ware hun eten naar binnen, wat niet altijd goed is voor de vertering van het voedsel. Ook kun je ze mentaal uitdagen met dit soort puzzels. Door voedsel puzzels in te zetten vertraag je hun voedselinname en daag je ze mentaal uit tijdens het voeden. Twee vliegen in één klap!

Beste Keuze – Snuffle Mat XL van Pawzle

Snuffelmatten zijn een goed voorbeeld van voedselpuzzels voor honden. Persoonlijk verkies ik ze boven de plastic of houten alternatieven omdat ze moeilijker op te lossen zijn voor honden en zachter zijn voor je vloer tijdens het spelen. Van alle snuffelmatten is die van Pawzle mijn favoriet.

Het komt in 3 verschillende maten (ik geef de voorkeur aan grotere) en het heeft meerdere compartimenten waar je snacks voor je hond kunt verstoppen. In tegenstelling tot andere voedselpuzzels is het aantal mogelijke combinaties waarin je de traktaties kunt verstoppen bijna onbeperkt, wat het altijd leuker maakt voor de hond.

Het is gemaakt van zacht materiaal en het is heel gemakkelijk te wassen, Het is perfect voor honden met voedselmotivatie om ze te laten spelen terwijl je bezig bent of weinig tijd hebt.

Traktatie verspreidend speelgoed

Naast voedsel puzzels zijn er ook traktatie verspreidende speeltjes. Met dit type speelgoed kun je een hond vaak lekker lang bezighouden. Ze zijn er bijvoorbeeld in de vorm van een bal met gaatjes, waarin je kleine koekjes of brokken kunt stoppen.

De hond zal met de voerbal moeten bewegen en deze op en neer moeten rollen om de traktaties eruit te krijgen. Niet alleen vinden ze dit leuk om te doen, ze worden ook nog eens beloond voor hun speelse gedrag. Voor jou als baasje is het niet intensief en je kunt de hond lekker zijn gang laten gaan.

Hoe en wanneer kun je traktatie verspreidend speelgoed het beste gebruiken?

Je kunt traktatie verspreidend speelgoed het beste inzetten op momenten dat jij niet zoveel tijd hebt om te spelen en jouw hond zich verveelt. Met dit soort speelgoed kan de hond zichzelf prima vermaken en wordt hij ook nog eens mentaal uitgedaagd.

Beste Keuze – Nina Ottoson Treat Thumble (Groot)

De Treat Thumble Ball van Nina Ottoson is een ideale traktatie dispenser voor elke hond. Het is zeer eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken na het spelen.

Het enige wat je hoeft te doen is het te vullen met droge brokjes en toekijken hoe je hond de bal achtervolgt in de hoop op een smakelijke beloning. Dit speeltje zal je hond voorzien van ontelbare speeluren en kan op elk moment worden gebruikt ook voor een gedragstraining.

Het kan ook worden gebruikt als een slowfeeder in plaats van de traditionele voerbak als je hond de neiging heeft om te snel te eten.

De Treat Tumble Ball zal je hond zowel fysiek als mentaal uitdagen en tegelijkertijd helpen om verveling te bestrijden. het is zeker een must-have hondenspeelgoed.

Comfort speelgoed

Waar je een hond vaak ook blij mee maakt is met comfort speelgoed. Deze zijn meestal niet bedoelt om een hond fysiek of mentaal uit te dagen, maar meer om hem op zijn gemak te laten voelen. Hieronder bespreken we een aantal voorbeelden van dit type speelgoed.

Pluche speelgoed

Pluche speelgoed kan worden ingezet voor verschillende doeleinden. Toch zijn ze niet geschikt voor alle honden. Voor kleine honden zal het pluche speelgoed klein genoeg moeten zijn om het met zich mee te kunnen nemen. Wanneer je een hond hebt die wild omgaat met zijn speelgoed en graag met een pluche speeltje schudt, zal het stevig genoeg moeten zijn om dit aan te kunnen.

Hoe en wanneer kun je pluche speelgoed het beste gebruiken?

Eigenlijk kun je een pluche speeltje op elk moment inzetten. Vaak ligt het rondom het huis en heeft een hond constant toegang tot dit speelgoed. Ze kunnen het pakken op momenten dat ze lekker uit willen rusten of even rustig willen spelen. Let er altijd op dat je hond de inhoud niet opeet. Om deze reden kun je je hond beter niet met dit soort speelgoed alleen laten als je weet dat hij ze uit elkaar haalt.

Beste Keuze – Yap Pull My Leg Paard 

Laten we eerlijk zijn, pluche speelgoed is niet voor iedere hond weggelegd. Als je hond niet weet hoe hij voorzichtig met zijn speelgoed moet spelen zal hij het waarschijnlijk binnen een week verscheuren.

Er zijn echter pluche speeltjes die de moeite waard zijn om eens naar te kijken voordat je ze voor altijd verbant. Een van de leukste pluche speeltjes die ik ben tegengekomen is het Pull My Leg Paard van Yap.

Dit leuk uitziende speeltje heeft vier lange poten waar honden aan kunnen trekken, bijten en mee kunnen spelen.

Het is getest door vele hondeneigenaren en heeft een zeer goede beoordeling voor duurzaamheid, sterkte van de materialen en de algehele constructie.

Het houdt de hond ook lang bezig waardoor het de perfecte pluche metgezel is voor de meeste honden tijdens het spelen of tijdens het slapen. Als je op zoek bent naar een veilig en leuk pluche speeltje dan is Pull My Leg Paard er een die je zeker moet overwegen.

Duurzaam speelgoed

Bij duurzaam speelgoed kun je denken aan kauwspeelgoed en speelgoed voor de tanden. Hieronder vertellen we je wat dit precies is en hoe en wanneer je dit type speelgoed het beste in kunt zetten.

Kauwspeelgoed

Harde, rubberen speeltjes die aan beide uiteinde hol zijn, kunnen uitstekend dienen als kauwspeeltjes voor collies. Om het spelen met dit type speelgoed nog wat aantrekkelijker te maken, kun je in de uiteindes wat traktaties stoppen. Daarnaast kun je het kauwen bij de hond aanmoedigen door wat pindakaas of roomkaas aan de binnenkant van het speeltje te smeren. Door kauwspeelgoed in te zetten train je de kaken van de hond en geef je hem de kans om zichzelf te vermaken.

Hoe en wanneer kun je kauwspeelgoed het beste gebruiken?

Je kunt kauwspeelgoed het beste inzetten wanneer het van belang is dat jouw hond zichzelf even vermaakt. Met dit type speelgoed kunnen ze namelijk prima zelf aan de gang en hebben ze jouw begeleiding niet per se nodig.

Beste Keuze KONG

KONG is mijn persoonlijke favoriete hondenspeeltje aller tijden en ik zou deze aan iedereen aanraden. Het is een multifunctioneel speeltje dat jou en je hond kan helpen tijdens training, oefening of speeltijd.

Ten eerste is het een geweldig hulpmiddel om je hond te voeren in plaats van de traditionele voerbak. Het zal je hond dwingen langzamer te eten en hem fysiek stimuleren tijdens etenstijd.

Het is ook een geweldig speeltje om bij je hond te laten als je op stap bent. Vul hem gewoon met wat lekkers en laat hem in zijn bench of bed liggen om mee te spelen.

Het kan ook gebruikt worden als beloning na een dag hard trainen of trainen. KONG is gemaakt van extreem duurzaam rubber dat praktisch onverwoestbaar is.

Bovendien is het door zijn vorm en constructie zeer gemakkelijk schoon te maken en te verbergen voor je hond. In het algemeen is het een “must have” speeltje dat jou en je hond jaren zal plezieren en voor vele hondeneigenaars zal het een “go-to” speeltje zijn elke keer dat de hond wil spelen.

Speelgoed voor de tanden

Speelgoed voor de tanden is niet noodzakelijk en hoeft ook niet vaak te worden ingezet. Je kunt ze echter uitstekend gebruiken bij het poetsen van de tanden van de hond. Doe dan wat tandpasta op het speeltje en laat de hond zijn gang gaan. Houdt op dit soort momenten wel altijd de hond in de gaten. Uiteraard zul je na het spelen het speelgoed wel goed schoon moeten maken. Controleer de speeltjes na elke speelbeurt. Eventuele masserende noppen of vinnen kunnen namelijk loslaten. Wanneer dit het geval is, is het niet verstandig om het speelgoed nog te gebruiken. Check dan ook regelmatig op eventuele loslatende deeltjes en vervang het speelgoed wanneer dit nodig is.

Hoe en wanneer kun je speelgoed voor de tanden het beste gebruiken?

Speelgoed voor de tanden kun je het beste inzetten op momenten dat de tanden van de hond moeten worden gepoetst. Op die manier maak je dit makkelijker voor jouzelf en leuker voor de hond.

Beste Keuze – Tandverzorging Hondenspeelgoed van Dutchwide

Als je op zoek bent naar een kauwspeeltje dat de tanden van je hond reinigt tijdens het spelen, dan zou je dit hondenspeeltje van Dutchwide kunnen overwegen.

Het is een stervormig rubberen kauwspeeltje bedekt met intelligent gevormde kleine knopjes die in de bek van je hond dringen en de tanden en het tandvlees reinigen van etensresten of vuil.

Je kunt dit speeltje vullen met lekkers om je hond aan te moedigen ermee te spelen of gewoon geven zoals het is. Er wordt ook een tube hondentandpasta meegeleverd die over het speeltje kan worden verspreid voor een ultiem resultaat.

Als je de tandhygiëne van je hond belangrijk vindt en als je van de slechte adem van je hond af wilt komen, is dit speeltje een geweldige manier om dat te doen.

Favoriete hondenspeelgoed van Collie eigenaren – Wat Collie eigenaren vinden

Border Collies, Collies of Australian Shepherds staan bekend om hun hoge energieniveau en werklust.

Als je een van deze rassen bezit, heb je waarschijnlijk gemerkt dat je hond een eindeloze voorraad energie en een groot uithoudingsvermogen heeft. Collies zijn niet lui, en ze moeten bewegen om in een goede mentale en fysieke conditie te blijven.

Het is dan ook geen verrassing dat toen we Collie-eigenaars vroegen welk speelgoed hun favoriet is, ze massaal voor werp- en apporteerspeelgoed kozen (68%). Deze speeltjes zijn geweldig om de energie van de hond af te voeren, en stellen je in staat om je hond lang te laten spelen.

Collies hebben een natuurlijk instinct om te werken, wat in combinatie met hun neiging tot rennen maakt dat werpspeelgoed het meest geschikt is voor hun behoeften.

Zoals sommige Collie-eigenaars echter opmerkten, moet je niet vergeten je Collie in de gaten te houden en hem niet uit te putten door langdurig te spelen.

Mijn meisje is half Border Collie en zal apporteren tot ze erbij neervalt als ik haar haar gang laat gaan.

Nicole – Border Collie eigenaar

Als harde en toegewijde werkers hebben Collies de neiging om te blijven spelen, zelfs als ze moe zijn. Dit is de reden waarom je een speelsessie van 60-90 minuten moet plannen en je hond moet laten rusten na de sessie, zelfs als je hond eruitziet alsof hij nog wel even door kan spelen.

De tweede favoriete speeltjes in onze poll zijn touwtrekspeeltjes (12%), terwijl elke 1 op de 10 Collie-eigenaren die we vroegen zei dat kauwspeeltjes hun voorkeur hebben.

Verrassend genoeg beweert slechts 1% van de Collie-eigenaars dat voedselpuzzelspeelgoed hun meest geliefde speelgoed is.

Favoriete hondenspeelgoed van Collie eigenaren
Favoriete hondenspeelgoed van Collie eigenaren

Wat zijn de voordelen van het gebruik van hondenspeelgoed?

Zoals we hierboven al benoemd hebben is het voornaamste voordeel dat je de hond op een leuke en speelse manier uitdaagt. Speeltjes zoals een bal of een flos kun je lekker ver weggooien, zodat de hond erachteraan kan rennen en zijn energie kwijt kan.

Het kan wel zijn dat ze dit apporteren even onder de knie moeten krijgen, maar zodra ze dit spelletje snappen wordt dit één van hun favoriete bezigheden. Naast actieve spelletjes zijn er ook speeltjes die een hond op een mentale manier uitdagen, zoals een hondenpuzzel.

Door dit type speelgoed in te zetten geef je de hond de kans om zijn mentale vaardigheden te blijven ontwikkelen. Een ander voordeel van het aanschaffen van speelgoed is dat een collie zich daar soms ook prima alleen mee kan vermaken. Heb je even geen tijd om aandacht te besteden aan jouw trouwe viervoeter? Dan is het voor sommige collies geen probleem om even zelf met het speelgoed te gaan spelen.

beste hondenspeelgoed voor Collie Border Collie Australian Shepherd

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste halsbanden voor een Collie

Beste voer- en waterbak voor een Collie


Hoeveel speeltjes moet een hond ongeveer hebben?

Een handige vuistregel is dat een hond tien tot vijftien speeltjes moet hebben. Het is wel van belang dat deze regelmatig worden omgewisseld, zodat je voor voldoende afwisseling zorgt. Een oudere hond heeft wellicht minder speeltjes nodig dan een puppy, maar dit zul je vanzelf merken. Vaak voel je zelf wel aan hoeveel speeltjes jouw hond ongeveer nodig heeft. Het kan echter nooit kwaad om wat te veel speeltjes te hebben. Hoe meer speeltjes, hoe makkelijker het is om jouw hond uit te dagen.

Moet een hond altijd toegang hebben tot al zijn speelgoed?

Het antwoord op deze vraag is simpel; nee, een hond hoeft niet altijd toegang te hebben tot al zijn speeltjes. Allereerst is het bij sommige speeltjes belangrijk dat je de hond in de gaten houdt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan speelgoed voor de tanden.

Ook kan het voorkomen dat de hond net wat te enthousiast is tijdens het spelen en het speelgoed kapot maakt. Wanneer hij dan losgekomen stukjes inslikt, kan dit gevaarlijk zijn. Houdt een hond dan ook zo veel mogelijk in de gaten bij het spelen en berg het overgrote deel van het speelgoed op wanneer je hiertoe niet in staat bent.

Welk hondenspeelgoed is het beste voor een collie?

Je kunt veel verschillend speelgoed inzetten bij collies. Toch zijn speeltjes die de hond fysiek en mentaal zo veel mogelijk uitdagen het beste. Denk hierbij aan apporteerspeeltjes en puzzels. Deze dagen een collie het meeste uit en zorgen ervoor dat ze niet verveeld raken. Ook touwtrekken vinden ze vaak leuk. Hiermee daag je hem namelijk uit, maar bouw je ook een sterkere band op met jouw hond.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenborstel voor een Collie

Beste matras, kussen of mand voor een Collie

Beste hondenbench voor een Collie