Home » Beste voer- en waterbak voor een Collie

Beste voer- en waterbak voor een Collie

Net als wij mensen moeten honden eten en drinken. Je kunt natuurlijk je eigen borden of schaaltjes gebruiken, maar een honden voer- en waterbak werken beter. Het lijkt misschien alsof alle voer- en waterbakken ongeveer hetzelfde zijn, maar niets is minder waar.

Elke keer worden er weer nieuwe bakken ontwikkeld die het voor elke hond zo comfortabel mogelijk maken om te eten en te drinken. Maar welke soorten zijn er allemaal en waarom is het zo belangrijk dat je een goede voer- en waterbak aanschaft? In dit artikel lees je alles over hondenvoerbakken en drinkbakken.

Waarom heb je een voer- en waterbak nodig voor je hond?

Veel hondeneigenaren denken misschien dat het niet zoveel uitmaakt wat voor hondenvoer- en waterbakken ze aanschaffen. Toch is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Uiteraard eet een hond zijn voedsel wel op, of het nu in een bak zit of over de grond ligt verspreid.

Toch zijn er een aantal voordelen aan het aanschaffen van goede bakken. Wanneer je de juiste voer- en waterbak kiest, zal je hond zich comfortabeler en meer op zijn gemak voelen tijdens het eten. Ook is het voor jou handiger, aangezien alles netjes bij elkaar in één bak zit.

Toch klinkt het misschien allemaal wat simpeler dan dat het is, want welke hondenbakken zijn de juiste en waar kun je uit kiezen? Hier gaan we in het vervolg van het artikel nog wat verder op in.

Top 6

Om de keuze makkelijker te maken, vind je hieronder een tabel met onze beste keuzes voor elk type voerbak en waterbak. Meer informatie over alle soorten bakken kun je verderop in dit artikel vinden.

Onze KeuzeTypePrijsWinkel
Savic Voerbak DelicePlastic hondenvoer- en waterbakken€5,79PetsPlace.nl
HUNTER Hondenvoerbak “Osby”Keramische hondenvoer- en waterbakken€19,90Alsa-nature.nl
BeOneBreed Betonnen Drinkbak of VoerbakRoestvrijstalen hondenvoer- en waterbakken€19,95Petsonline.nl
Popware Adjustable Height HondenvoerbakDe verhoogde voedsel- en waterbak€64,05Bol.com
Kong WobblerDe voerbak met langzame voedering€18,50Bol.com
DKProducts Automatic VoedbakDe automatisch voederautomaat€99,95Bol.com

Wat zijn de meest voorkomende soorten voer- en waterbakken?

Je zou het misschien niet verwachten, maar er zijn veel verschillende soorten voer- en waterbakken. Wij vertellen je graag wat meer over een aantal van deze soorten en wanneer je het best voor elk type bak kunt kiezen.

De standaard voer- en waterbak

Een standaard voer- en waterbak bestaan uit twee losse of aan elkaar zittende bakken die op de grond staan. Ze zijn laag en kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. We zullen je iets meer vertellen over een aantal van deze materialen.

Plastic hondenvoer- en waterbakken

Hondenvoer- en waterbakken van plastic kun je aanschaffen in veel verschillende vormen, kleuren en maten. Het is meestal één van de goedkopere opties en het is onwaarschijnlijk dat ze stuk gaan als je ze laat vallen. Een ander voordeel is dat ze vaak prima in de vaatwasser kunnen. Het kan wel verstandig zijn om deze apart te wassen van jouw eigen vaat, aangezien je dan minder kans loopt op salmonella.

Ondanks deze voordelen, raden we je toch niet aan om voor plastic bakken te kiezen. Voor een hond is het namelijk niet moeilijk om deze kapot te maken door erop te kauwen. Ook bacteriën zetten zich graag vast op deze plastic voer- en waterbakken. Daarnaast kan een hond allergisch zijn voor plastic of hier op latere leeftijd een allergie voor ontwikkelen. Hierbij zouden ze last kunnen krijgen van milde huidproblemen op het gezicht of de kin.

Beste Keuze – Savic Voerbak Delice

De Savic Delice voerbak is goedkoop, simpel en redelijk stevig. Hij kan makkelijk in de vaatwasser schoongemaakt worden. Het is misschien niet de mooiste voerbak, maar hij doet wat hij moet doen.

 • Lichtgewicht, makkelijk mee te nemen
 • Makkelijk schoonmaken
 • Kan binnen en buiten gebruikt worden
 • Gaat lang mee
 • Anti-slip rubber ring tegen glijden
 • Budgetvriendelijk

Keramische hondenvoer- en waterbakken

Wanneer je ervoor wil zorgen dat je hond de beste smaaksensaties heeft en dat de hondenvoer- en waterbakken zo goed mogelijk bij een modern interieur passen, kun je het beste voor keramische bakken gaan. Elk voer kan in dit type bakken geserveerd worden en de smaak blijft heerlijk voor de hond.

Vaak hebben ze een beschermende laag van glazuur, waardoor je ze makkelijk schoon kunt maken. Er is echter één groot nadeel: keramische hondenvoer- en waterbakken breken zeer gemakkelijk. Als je hem laat vallen, is de kans zeer klein dat hij heel blijft.

Zorg ervoor dat je de bakken regelmatig checkt op beschadigingen, want deze zouden gevaarlijk kunnen zijn voor de hond. Bacteriën kunnen zich in barsten nestelen en wanneer een bak afbrokkelt, kan de hond wat van het materiaal binnenkrijgen. Het is een hele mooie variant, maar je zult wel goed op moeten letten.

Beste Keuze – HUNTER Hondenvoerbak “Osby”

Met de Hunter Osby voerbak eet je hond in stijl! Deze voerbakken zijn niet alleen duurzaam en van hoge kwaliteit, ze zijn ook heel mooi.

 • Mooi design en moderne uitstraling
 • Zwaar en duurzaam
 • Met rubberen anti-slip ring
 • Verkrijgbaar in 3 verschillende kleuren
 • Twee verschillende maten beschikbaar

Roestvrijstalen hondenvoer- en waterbakken

Als laatste gaan we nog wat dieper in op de roestvrijstalen variant. Dit type standaard bak is de meest duurzame optie en is meestal niet duur. Is jouw doel dat de hondenbak zo lang mogelijk meegaat? Dan kun je het best kiezen aan roestvrijstalen bakken.

Vaak hebben ze een antislip laag aan de onderkant, waardoor hij stevig blijft staan wanneer de hond eet of drinkt. Probeer er dus voor te zorgen dat je er een kiest met zo’n laag. Roestvrijstalen hondenvoer- en waterbakken hebben vaak een simpel design, waardoor ze in bijna elk interieur perfect passen.

Zorg er wel voor dat je ze regelmatig wast wanneer je ze buiten hebt staan. Let erop dat de hond niet aan de onderkant van de bakken bijt, want dan zou hij zowel zijn tanden als zijn tandvlees kunnen beschadigen.

Niet alle honden vinden het fijn om uit een metalen voerbak te eten of te drinken. Het metaal kan voor schitteringen zorgen, een bijsmaak geven of vervelende geluiden maken.

Beste Keuze – BeOneBreed Betonnen Drinkbak of Voerbak

Ook deze voer- of drinkbak is heel geschikt voor de hondeneigenaar die een mooi design wil. De betonnen voerbak van BeOneBreed is lekker zwaar, waardoor hij niet snel verschuift. Het beton geeft het een hippe industriële uitstraling.

 • Stevig en zwaar
 • Metalen bak is verwijderbaar
 • Makkelijk schoon te maken
 • Voor binnen en voor buiten
 • Met anti slip onderkant

De verhoogde voedsel- en waterbak

Verhoogde voedsel- en waterbakken staan hoger dan de standaard varianten. Ze zijn vooral geschikt voor extreem grote hondenrassen. Denk hierbij aan Duitse Doggen of Mastiffs. Dit type bakken voorkomen dat een hond gewrichtspijn heeft tijdens en na het eten.

Honden die vatbaar zijn voor een levensbedreigende maagtorsie, kunnen beter niet uit dit soort hondenvoer- en waterbakken eten en drinken. Dit geldt vooral voor honden met een diepe borstkas.

Wanneer kun je het beste voor een verhoogde voer- en waterbak kiezen?

Zoals we hierboven hebben benoemd, is dit type hondenbak perfect voor extreem grote rassen. Ook ouderen honden eten hun voedsel graag uit verhoogde bakken. Het is ook de beste optie voor honden met fysieke beperkingen of honden die net zijn geopereerd.

Beste Keuze – Popware Adjustable Height Hondenvoerbak

Voor oudere honden, of honden die last hebben van hun rug, ellebogen of nek, kan deze verhoogde voerbak verlichting geven. De voerbak is op precies de goede hoogte in te stellen.

 • Verstelbare hoogte
 • Stevige poten met anti-slip
 • Metalen voerbakken
 • Makkelijk te gebruiken en schoon te maken
 • Goed voor oudere honden en honden met gewrichtsproblemen

Slowfeeder voerbak

Wanneer een hond te snel eet kan dit leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Veel honden eten enorm snel en hier is dan ook een oplossing voor gevonden.

Slowfeeders zorgen ervoor dat het een grotere uitdaging wordt voor de hond om zijn voedsel uit de bak te krijgen. Dit zal resulteren in het feit dat hij minder snel gaat eten.

Bij een slowfeeder kun je denken aan een voerbak met diepe groeven, waardoor de hond met zijn tong de brokjes tussen de randen uit moet priegelen. Er is echter ook hondenspeelgoed waar je voer in kunt doen, en deze kunnen ook gebruikt worden als slowfeeder.

Wanneer kun je het best voor een slowfeeder voerbak kiezen?

Je kunt het beste voor een slowfeeder kiezen wanneer jouw hond er een handje van heeft om zijn voedsel in hoog tempo op te schrokken. Door dit type bakken te gebruiken, zorg je ervoor dat de kans op bepaalde gezondheidsproblemen zo veel mogelijk wordt verminderd.

Beste Keuze – Kong Wobbler

De Kong Wobbler is speelgoed dat uitstekend geschikt is voor honden die schrokken. Door de Wobbler te bewegen vallen er af en toe brokjes uit. Je houdt je hond er dus even mee bezig, en te snel eten is er niet meer bij.

 • Stevig en leuk speelgoed
 • Bijna onverwoestbaar
 • Kan binnen en buiten gebruikt worden
 • Maak de voertijd een leuke bezigheid
 • Stimuleert de hond fysiek en mentaal
 • Perfecte grootte voor veel soorten droog voer.

De automatisch voederautomaat

Automatische voederautomaten zijn misschien wel de meest luxe varianten onder de hondenvoer- en waterbakken. Je kunt helemaal zelf inplannen hoe vaak de automaat voedsel vrijgeeft. Op die manier sla je nooit een voedselbeurt over en voorkom je overvoeding. Je kunt de maaltijden van jouw hond al een aantal dagen van tevoren inplannen, wat een enorm handige functie is.

Wanneer kun je het beste voor een automatisch voederautomaat kiezen?

Je kunt het best voor een automatisch voederautomaat kiezen wanneer je veel tijd buitenshuis doorbrengt. Op die manier zorg je ervoor dat jouw hond het voedsel krijgt dat hij nodig heeft en bespaar je hem stress. Je hoeft dan ook niet thuis te zijn voor elke voedselbeurt, want hij gaat zo vaak af als jij instelt.

Ook voor honden op dieet kan een automatische voerbak een voordeel zijn. Door regelmatig precies afgewogen hoeveelheden te voeren, voer je minder snel teveel.

Beste Keuze – DKProducts Automatic Voedbak

Deze automatische voerbak hoef je alleen bij te vullen en in te stellen, de rest doet hij zelf! Perfect als je hond op dieet is, of als je bijvoorbeeld tussen de middag niet zelf kunt voeren.

 • 6 liter capaciteit
 • Met app voor conrole op afstand
 • Redelijke prijs
 • Mooi design en hoge kwaliteit
 • Weegt voer voor goede dosering
 • Plant alle maaltijden voor je

Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een voer- en waterbak?

Het kan lastig zijn om een keuze te maken tussen alle verschillende opties. Gelukkig zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om een zo goed mogelijke keuze te maken.

De gezondheid, de leeftijd en de grootte van de hond

Houd rekening met de gezondheid van de hond. Heeft jouw hond last van veel gezondheidsproblemen, zoals gewrichtspijn? Overweeg dan verhoogde voer- en waterbakken. Hetzelfde geldt voor oude honden. Oudere honden geven namelijk ook de voorkeur aan de hogere varianten.

Heb je een kleine hond? Dan kun je gemakkelijk voor de standaard types kiezen. Grotere honden prefereren wederom de verhoogde bakken. Let wel op dat een verhoogde voerbak de kans op een maagtorsie kan vergroten. Als je hond snel eet en hierbij veel lucht inslikt is een verhoogde voerbak minder geschikt. Ook bij grote honden met een diepe borstkas moet je opletten.

Het gedrag en het temperament van de hond

Is jouw hond vaak gestrest en hecht hij veel waarde aan zijn routine? Overweeg dan een automatische voederautomaat. Ze kosten misschien een beetje meer, maar je bespaart jouw hond een hoop stressvolle situaties. Het kan ook zijn dat jouw hond elke keer weer een snelheidsrecord probeert te zetten wanneer hij zijn brokken eet. Wanneer dit het geval is kun je het best kiezen voor een slowfeeder om eventuele gezondheidsproblemen te voorkomen.

Duurzaamheid en algemene constructie

Als je voor roestvrijstalen bakken gaat, weet je zeker dat ze lang mee zullen gaan. Het zijn goedkope, duurzame bakken waar je lang plezier van hebt. Maakt duurzaamheid je niet zoveel uit en ga je liever voor een set dat goed in een modern interieur past? Dan kun je voor keramische bakken gaan.

Houd er wel rekening mee dat deze eerder kapot gaan en dat je ze regelmatig moet controleren op eventuele beschadigingen. Ook zijn Collies gevoelige honden, waardoor ze vaak de geluiden die een metalen bak maakt niet fijn vinden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenspeelgoed voor een Collie

Beste matras, kussen of mand voor een Collie

Beste halsbanden voor een Collie


Welke maat voer- en waterbak past het beste bij jouw collie?

Als hondeneigenaar wil je uiteraard de beste voer- en waterbak voor jouw collie aanschaffen. Maar welke past nou het beste bij een collie en is dat voor voerbakken en waterbakken hetzelfde? Eén van de belangrijkste aspecten waar je rekening mee moet houden is de maat van de bakken. Wij vertellen je welke maten het beste bij een collie passen.

Voerbak

Het is niet zo dat elke collie dezelfde bakken nodig heeft. Je zult zelf even moeten uitzoeken welke het beste bij jouw hond past. De voerbak moet zo groot zijn als nodig is om de snuit van de hond comfortabel het voer te kunnen laten pakken of aan het voer te kunnen laten likken.

Honden met een kleinere en kortere snuit hebben een minder diepe bak nodig dan honden met een langere en grotere snuit. Collies hebben over het algemeen een dunnere en langere snuit, dus zul je voor wat diepere bakken moeten gaan. Zorg ervoor dat de diepte zo goed mogelijk past en probeer in ieder geval te grote of te kleine bakken zo veel mogelijk te vermijden.

Waterbak

En hoe zit het met de waterbak? Het is belangrijk dat jouw hond op elk moment toegang heeft tot water. Je kunt deze dan ook het best elke dag verversen en we raden je aan de waterbak elke dag uit te wassen. Probeer hem wekelijks grondig te wassen, want hij zal veel worden gebruikt. Spoel de bak na het wassen goed af, zodat je sporen van zeep en eventueel andere schoonmaakmiddelen zo goed mogelijk verwijdert.

Een handige vuistregel om te gebruiken is dat er in een waterbak voldoende water moet zitten waarmee de hond minstens 24 uur mee vooruit kan. Een bak waar voor 36 tot 48 uur aan water kan is zelfs nog beter. Maar hoeveel drinkt een hond nou precies?

Over het algemeen drinken honden 40 tot 60 milliliter water per kilo lichaamsgewicht per dag. Dit is drie tot vier kopjes water bij een hond van 10 kilo. Weeg jouw collie en reken aan de hand van zijn gewicht uit hoeveel water hij ongeveer nodig heeft per dag. Schrik er niet van als je uitkomt op een grote bak.

Vind je het niet handig om één grote bak neer te zetten? Dan kun je er ook nog voor kiezen om een aantal kleine bakken door het huis heen te plaatsen. Je kunt de bak natuurlijk ook regelmatig tussendoor even bijvullen.

Hebben puppy’s een kleinere voer- en waterbak nodig dan volwassen honden?

We hoeven je niet te vertellen dat puppy’s kleiner zijn dan volwassen honden. Het is dan ook belangrijk dat je rekening houdt met de grootte van de bakken wanneer je er een uitkiest voor jouw puppy.

Je kunt ervoor kiezen om kleinere bakken te kopen voor de puppy en later te kiezen voor grotere varianten. Toch is het over het algemeen vaak makkelijker om een goede maat voor jouw puppy te kopen wanneer hij al volgroeid is.

Zoek op hoe groot een pup van het betreffende hondenras ongeveer zal zijn als hij volgroeid is. Je zou hiervoor ook eventueel een dierenarts kunnen raadplegen. Gebruik deze informatie om een voer- en waterbak uit te kiezen die groot genoeg is voor de hoeveelheid brokken of voedsel die je hem uiteindelijk zal gaan geven.

Kies bakken die breed genoeg zijn om ervoor te zorgen dat jouw collie makkelijk zijn snuit in zijn voer- en waterbak kan laten zakken. Ook moet hij genoeg ruimte hebben om zijn bek te openen. Je hoeft er dus niet per se voor te kiezen om met kleinere bakken te beginnen, maar dit kan natuurlijk wel.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe erg verharen Border Collies?

Beste hondenborstel voor een Collie

Hoeveel mag mijn Border Collie wegen?