Home » Schotse Collie Levensduur – Hoe lang leeft een Schotse Collie?

Schotse Collie Levensduur – Hoe lang leeft een Schotse Collie?

Helaas worden onze trouwe viervoeters niet zo oud als wij mensen. Kleine honden worden vaak maximaal 15 jaar, middelgrote honden kunnen doorgaans een leeftijd tot 12 á 13 jaar bereiken en grotere honden worden vaak helaas niet ouder dan 10 jaar. Alhoewel we er liever niet over nadenken, is het toch belangrijk om voorbereid te zijn op wat komen gaat. Daarom onderzoeken we de vraag; Hoe lang leven Schotse Collies?

De gemiddelde levensverwachting van een Schotse Collie ligt tussen de 10 en 14 jaar. De meeste honden worden 12 á 13 jaar oud. Een gezonde levensstijl en goede verzorging kunnen bijdrage aan een lange levensduur. Zorg bovendien regelmatig voor een medische check-up om eventuele gezondheidsproblemen tijdig te behandelen.

Ben jij benieuwd hoe oud jouw Schotse Collie kan worden, en wil je meer weten over de tekenen van ouderdom en de mogelijkheden om de levensduur van jouw trouwe viervoeter te verlengen? Dan raden wij je aan het onderstaande artikel grondig door te nemen. Wij vertellen je namelijk precies wat je kunt verwachten en welke actie jij als baasje dient te ondernemen. Laten we dus snel van start gaan!

Wat is de gemiddelde levensduur van de Schotse Collie?

De gemiddelde levensduur van de Schotse Collie ligt tussen de 10 en 14 jaar oud. De meeste honden binnen dit ras bereiken een leeftijd die hiertussen ligt. Echter zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen en is er een kleine groep die het voorrecht heeft om de leeftijd van 14 nog te passeren. Het tegenovergestelde is helaas ook waar. Er zijn ook uitzonderingen waarbij de Collie slechts 8 of 9 jaar oud mag worden. Ziekte en onvoorziene omstandigheden treffen ons immers allemaal.

Hoelang leven Schotse Collies volgens de ervaring van hun baasjes?

Om een beter beeld te krijgen bij de gemiddelde levensduur van de Schotse Collie, besloten wij om enkele baasjes naar hun ervaringen te vragen. Wij vroegen maar liefst meer dan 400 baasjes; Op welke leeftijd is jouw Collie overleden? De antwoorden vind je terug in het onderstaande staafdiagram.

Schotse Collie Levensduur
Op welke leeftijd is jouw Schotse Collie overleden?

In de bovenstaande grafiek is duidelijk te zien dat de meeste Schotse Collies 12 of 13 jaar oud werden. Maar liefst meer dan 40 procent van alle ondervraagde gaf aan dat hun hond deze leeftijd bereikte. Iets meer dan 10 procent van de ondervraagde had een Schotse Collie die helaas slechts 11 jaar oud werd.

Gelukkig zijn er ook uitschieters. Om en nabij 13 procent van de ondervraagde gaf aan dat hun hond wel 14 jaar oud is geworden. Minder dan 5 procent werd 15 jaar of ouder. Alhoewel deze resultaten jou inzicht kunnen geven in de gemiddelden, is het goed om je te realiseren dat dit geen garantie is. Iedere hond is immers anders, en helaas is niemand gevrijwaard van ziekte of ongelukken.

Welke leeftijd is oud voor een Schotse Collie?

Een Schotse Collie van 11 jaar of ouder wordt beschouwd als een oude hond. In hondenjaren is dit immers al meer dan 80 jaar. Hier dien jij als baasje absoluut rekening mee te houden. Echter hoeft een hoge leeftijd niet altijd iets te zeggen over de gezondheid van jouw hond. Een Schotse Collie op leeftijd kan immers nog heel vitaal zijn.

Hoeveel jaar werd de oudste Schotse Collie ooit?

De oudste Schotse Collie ooit werd maar liefst 25 jaar oud. Dit is dus het dubbele van de gemiddelde levensduur van dit hondenras. In hondenjaren is deze hond dus maar liefst bijna 190 jaar oud geworden. Dit is absoluut een zeer unieke en uitzonderlijke gebeurtenis. Een gezonde levensstijl is zonder twijfel het geheim geweest van deze bijzondere viervoeter en zijn baasje. Daar is geen twijfel over mogelijk.

Wat zijn de tekenen van ouderdom bij Schotse Collies?

Ouderdom komt met gebreken, dat weten we allemaal. Maar nu vraag jij je waarschijnlijk af op welke manier deze tekenen van ouderdom zich uiten bij jouw Schotse Collie. Er zijn diverse tekenen te benoemen. Echter is het goed om in gedachte te houden dat iedere hond anders is, en zodoende niet per definitie met dezelfde soort ouderdomskwaaltjes te maken krijgt.

Een Schotse Collie op leeftijd kan te maken krijgen met verminderde energie. Dit kun je herkennen aan het feit dat je hond bijvoorbeeld meer uren slaapt. Ook de eetlust van jouw hond kan met de jaren afnemen. Wellicht zal je merken dat de hond steeds een klein beetje meer eten laat staan. Wees echter wel waakzaam. Te weinig eten kan resulteren in gewichtsverlies, wat de algehele gezondheid van jouw hond niet ten goede komt.

Andere tekenen van ouderdom bij de Schotse Collie zijn verminderde flexibiliteit of stijfheid van de spieren en gewrichten. Ook de vacht van jouw hond kan er op den duur droger en minder gezond uit gaan zien.

Twijfel jij of bepaalde ouderdomskwaaltjes gevaarlijk zijn? Dan is het altijd verstandig om voor de zekerheid contact op te nemen met de dierenarts. Je wilt de gezondheid van jouw hond immers goed in de gaten houden, zeker wanneer deze op leeftijd is.

Wat kan ik doen om de levensduur van mijn Schotse Collie te verlengen?

Ieder baasje wil er natuurlijk alles aan doen om de levensduur van zijn of haar hond te verlengen. Dat begrijpen wij maar al te goed. Alhoewel een lange levensduur nooit een garantie is, blijft er gelukkig veel dat jij als baasje kunt doen om hier een positieve invloed op te hebben. Onderstaand een opsomming van enkele belangrijke actiepunten.

  • Een gezond en gebalanceerd dieet
  • Dagelijks voldoende lichaamsbeweging
  • Zorg voor mentale stimulatie en uitdagingen
  • Geef aandacht aan het gebit van jouw hond
  • Bezoek regelmatig de dierenarts voor een check-up
  • Geef jouw hond voldoende aandacht en liefde

Door de bovenstaande punten op het gebied van een gezonde levensstijl toe te passen, is de kans groot dat jouw hond op een gezonde manier oud wordt. Naast het feit dat je jouw hond zo lang mogelijk bij je wenst te houden, is de kwaliteit van leven natuurlijk ook van uitermate groot belang. Volg dus de bovengenoemde tips en geef jouw trouwe viervoeter het leven dat hij of zij verdient!


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Schotse Collie Prijs – Hoeveel Kost een Schotse Collie?

Het ideale gewicht van een Schotse Collie

Hoeveel beweging Heeft een Schotse Collie Nodig?