Home » Border Collie prijs – Wat kost een Border Collie?

Border Collie prijs – Wat kost een Border Collie?

Border Collies zijn prachtige honden die bekend staan om het hoeden van schapen. Dit hondenras wordt beschouwd als zeer intelligent, energiek, acrobatisch en atletisch. Volgens velen zijn Border Collies zelfs het meest intelligente hondenras. 

Wanneer je overweegt om een Border Collie te nemen, zul je rekening moeten houden met de kosten van zo’n hond. In dit artikel vind je dan ook alles wat je moet weten over de prijs van een Border Collie, met of zonder stamboom.

HondPrijs
Border Collie pup met een stamboom€ 800 – € 1 500
Border Collie pup zonder een stamboom€ 600 – 900
Volwassen Border Collie met een stamboom€ 1 000 – € 7 500
Volwassen Border Collie zonder een stamboom < € 500
Border Collie prijs – tabel

Wat is de prijs van een Border Collie mét een stamboom?

Dat Border Collies nogal een hoog prijskaartje hebben is een feit. Dit komt vooral doordat ze enorm intelligent zijn, er mooi uitzien, geweldige gezinshonden zijn en over het algemeen onderhoudsarm zijn.

De kosten van Border Collies kunnen afhankelijk zijn van verschillende factoren. Hierbij kun je denken aan de reputatie van de fokker, de nestgrootte en natuurlijk de stamboom. Honden mét een stamboom zijn duurder dan honden die deze niet hebben.

We bespreken van zowel Border Collie puppy’s als van volwassen Border Collies wat ze kosten mét een stamboom.

Een Border Collie puppy mét een stamboom

Er zijn veel factoren die invloed hebben op de prijs van een Border Collie, maar meestal zal de prijs van een Border Collie pup mét stamboom varieren tussen de € 800 en de € 1500.

De kosten van een Border Collie puppy kunnen over het algemeen erg variëren. Je moet kijken naar factoren als de prestaties van de ouderdieren en de bloedlijn van de hond.

Bloedlijnen kunnen echter ook interessant zijn voor mensen die graag met hun Border Collie willen fokken. Over het algemeen is het altijd aan te bevelen goed naar het gedrag van de ouderdieren te kijken om te bepalen of het karakter van de pup goed bij je zal passen.

Misschien schrikt  de gemiddelde prijs van een border collie je af, omdat het gewoonweg veel geld is. Toch zitten er een hoop voordelen aan het investeren van wat meer geld in een hond, en het kiezen van een goede fokker. Je hebt namelijk een grotere kansdat je een pup kiest uit een gezond nest. Hierdoor hoef je je meestal ook geen zorgen te maken over eventuele erfelijke aandoeningen.

Ook het gedrag kan een stuk stabieler zijn bij een hond die gefokt is door de ouderdieren met zorg te kiezen. Ze moeten niet alleen gezond zijn, maar ook een goed karakter hebben.

Een volwassen Border Collie mét een stamboom

De prijs van een volwassen Border Collie met stamboom kan uiteenlopen van bijna gratis, tot € 7500 of meer. De prijs is afhankelijk van de leeftijd, de opleiding van de Border Collie, de bloedlijnen en de gezondheid van het dier.

Sommige mensen kiezen voor een volwassen Border Collie met een stamboom. Meestal zijn deze honden al opgevoed vóórdat ze verkocht worden, wat voor sommige mensen een echte pré is.

Een hond is volwassen tussen de 12 en 36 maanden. Dit is oud genoeg om een hond goed op te voeden. Ga je voor een getrainde, volwassen Border Collie? Dan kunnen de kosten oplopen tot maar liefst € 7500. Het feit dat dit zo’n enorm bedrag is komt doordat de fokkers veel moeite doen voor het goed opvoeden en africhten van de hond. Dit kost nou eenmaal tijd en moeite.

Als je geen Border Collie wil voor de sport of een bepaald doel, zoals hulphond of schapen drijven, kan de prijs een stuk lager zijn. Volwassen Border Collies met een stamboom worden regelmatig herplaatst.

Je vindt honden met een stamboom meestal niet in het asiel, maar op toegewijde herplaatsingswebsites, facebookgroepen, of op een website van de rasvereniging. De eigenaar bepaalt de prijs van de hond, en dit kan een symbolisch tientje zijn, maar ook een veel hoger bedrag.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Border Collie Fokkers

Hoeveel mag mijn Border Collie wegen?

Beste matras, kussen of mand voor een Border Collie


Wat is de prijs van een Border Collie zonder een stamboom?

Heb je wat minder geld beschikbaar, maar wil je toch graag een Border Collie kopen? Dan zou je kunnen kiezen voor een Border Collie zonder stamboom. Deze zijn over het algemeen goedkoper en kunnen ook geschikte honden zijn.

De prijs van een Border Collie is afhankelijk van factoren zoals de leeftijd van de hond, de gezondheid en het gedrag.

Meestal is de prijs van een Border Collie pup zonder stamboom ongeveer 600 tot 900, en die van een volwassen Border Collie tussen de 100 en 500.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, sommige honden kun je gratis overnemen, en voor een andere hond wil de eigenaar misschien wat meer geld.

Het is wel zo dat je goed onderzoek moet doen voordat je een Border Collie zonder stamboom aanschaft. Als de ouderdieren geen stamboom hebben, zijn ze meestal niet getest op erfelijke aandoeningen, of afwijkingen aan het skelet.

Wanneer je goed onderzoek doet kun je echter wel een geschikte Border Collie voor een lagere prijs aanschaffen. Blijf weg van broodfokkers, en let heel goed op dat je hier niet per ongeluk een pup vandaan haalt. Je kunt hier lezen hoe je zo’n fokker kunt herkennen:

Een Border Collie puppy zonder een stamboom

Wanneer je gaat voor een Border Collie puppy zonder stamboom, dan kun je denken aan een prijs van €600. Uiteraard is dit een gemiddelde. De prijs zou eventueel iets lager of iets hoger kunnen zijn.

Wanneer je dit vergelijkt met de prijs van een Border Collie puppy mét stamboom, dan kan het een groot verschil zijn. Doe van tevoren goed onderzoek naar de fokker en probeer erachter te komen of de honden leiden aan erfelijke ziektes.

Het is ook heel belangrijk dat je weet hoe je een broodfokker herkent. Dit zijn fokkers die veel Border Collie teefjes hebben om continu nestjes te produceren, of handelaars die de pups uit het buitenland halen om ze hier voor meer geld te verkopen.

De pups die ze uit het buitenland halen worden meestal onder vreselijke omstandigheden gefokt, te vroeg bij de teef weggehaald en meestal krijgen ze geen entingen. Ze krijgen een vervalst entingenboekje en paspoort mee. Ze hebben vaak wormen en ziektes, zoals Parvo.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Een puppy kopen via Marktplaats! – lees dit eerst!

Hoe erg verharen Border Collies?

Beste hondenborstel voor een Border Collie


Een volwassen Border Collie zonder een stamboom

Een volwassen Border Collie zonder stamboom vind je meestal in het asiel. Er is niks mis met het kopen van een hond in een asiel, aangezien deze honden ook een liefdevol huis nodig hebben.

Wanneer je gaat voor een volwassen hond uit het asiel zonder stamboom, dan kan de hond minder dan €200 kosten. Het feit dat het dier geen stamboom heeft, al ouder is en uit het asiel komt zorgt ervoor dat hij minder duur is.

Wanneer je een hond niet vanaf het begin op wil voeden en je graag een Border Collie een liefdevolle plek wil bieden die het nodig heeft, dan is het kiezen van een volwassen Border Collie uit het asiel de perfecte keuze.

Volwassen Border Collies zijn ook regelmatig te vinden om verschillende social media kanalen. Wordt bijvoorbeeld lid van een Border Collie herplaatsingspagina of een algemene Border Collie groep, plaats een oproep en wacht geduldig tot je de juiste hond tegenkomt.

Bijkomende kosten

Wanneer je een Border Collie wil kopen blijven de kosten niet bij de aanschaffingskosten. Na het aanschaffen van de hond komen er nog meer kosten bij kijken. Je kunt hierbij denken aan vaccinaties en medicatie voor het ontwormen van de hond.

Ook heeft een hond voedsel nodig en zal het een bench of een mand moeten hebben. De kosten van voedsel en een slaapplek heb je zelf in de hand, maar die van vaccinaties en medicatie niet. Hier vind je wat de vaccinaties en de medicatie voor het ontwormen van een Border Collie precies kosten.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Het adopteren van een Border Collie

Hoe oud kan een Border Collie worden?

Beste halsbanden voor een Border Collie


Vaccinaties

Wanneer je een Border Collie aanschaft zul je rekening moeten houden met de kosten van vaccinaties. Een puppy wordt meestal drie à vier keer ingeënt. Deze vaccinaties zijn vaak tegen de Hondenziekte, Parvo, de Ziekte van Weil en tegen een besmettelijke leverziekte.

Wanneer je je hond niet vaccineert, loop je het risico dat je hond één van deze ziektes oploopt en dat wil je niet. Een vaccinatie kost gemiddeld €50. Wanneer je voor alle vier de vaccinaties kiest, zullen de kosten rond de €150 komen te liggen. Het zou kunnen dat de hond later nog wat meer vaccinaties nodig heeft. Houd dan ook rekening met een prijs van €50 per vaccinatie.

Ontwormen

Een hond zal regelmatig ontwormd moeten worden. Wanneer een hond wormen krijgt, kan het zijn dat ze diarree krijgen, vermageren, achterblijven in de groei of een opgezette buik krijgen. Om dit te voorkomen hebben ze medicijnen tegen wormen nodig.

Hoe duur deze zijn ligt aan het gewicht van de Border Collie. Een Border Collie reu weegt gemiddeld 14 tot 20 kilogram. Een Border Collie teef weegt gemiddeld 12 tot 19 kilogram.

Het ontwormen van een Border Collie met een gewicht tussen de 12 en 19 kg kost ongeveer €10 per keer.

De prijs is afhankelijk van het ontwormingsmiddel, sommige middelen zijn wat goedkoper dan andere. Het middel Milbemax wordt vaak aangeraden door dierenartsen, omdat het werkzaam is tegen een groot aantal verschillende soorten wormen.

Een hond moet ongeveer vier keer per jaar worden ontwormd. Hierdoor komen de kosten per jaar voor het ontwormen van een Border Collie op ongeveer €40 per jaar.

Hopelijk heb je nu een idee van de prijs van een Border Collie. Of je er nu een koopt van een fokker of uit een asiel, het blijft een hele investering. Denk dus goed na of je het geld hebt en of je de hond kunt onderhouden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Waar kun je het beste een Border Collie pup kopen?

Beste hondenbench voor een Border Collie

Alles wat je moet weten over het kopen van een Border Collie op Marktplaats