Home » Hoe erg verharen Border Collies?

Hoe erg verharen Border Collies?

Niet alle hondenrassen verharen, maar Border Collies verharen helaas wel. Wanneer je kiest voor een hond die verhaart, zul je te maken krijgen met pluisjes haar door je huis en met haren aan je handen en kleren. Nu is dat niet zo’n grote ramp, en meestal kun je de hoeveelheid haar in je huis wel onder controle houden. Hier lees je alles over het verharen bij een Border Collie én hoe je dit onder controle houdt.

Verharen Border Collies?

Border Collies verharen, net als dat de meeste honden dat doen. Een Border Collie is een langharig hondenras met een dubbele vacht. De Border Collie verliest het hele jaar door licht haar, en twee keer per jaar wisselt de hond zijn ondervacht.

Twee keer per jaar verliest je Border Collie dus veel meer haar dan je gewend bent. Hier zul je misschien even aan moeten wennen, aangezien het moeite kost om dit onder controle te houden, helemaal als het aankomt op het schoonhouden van het huis.

Haar gaat namelijk niet alleen midden in de kamer liggen, maar het gaat ook in hoekjes, onder de meubels en in tapijten zitten. Het is nu ook weer niet zo dat het verharen zó extreem is dat het af te raden is om een Border Collie aan te schaffen. Het is onder controle te houden, wanneer je dit op de juiste manier doet.

Waarom verharen Border Collies?

Niet alle honden verharen, maar voor veel rassen is het nou eenmaal een natuurlijk proces. Wanneer een hond verhaart, verplaatst hij oud en beschadigd haar voor nieuwe, frissere haren. Of jouw Border Collie verhaart of niet hangt af van verschuivingen in het daglicht.

Ook het feit of jouw Border Collie veel losloopt kan invloed hebben op het verharen. Een Border Collie krijgt hoe dan ook twee keer per jaar een nieuwe vacht. Verder vallen het hele jaar door haren uit de vacht van je Border Collie, maar dit is minder heftig dan de seizoensverharing.

Eén van de voordelen van het verharen voor een Border Collie is het feit dat ze in het voorjaar een dunnere vacht krijgen door het verharen en dat ze in het najaar een dikkere vacht krijgen. Zo hebben ze in de warmere periodes meer verkoeling en in de koudere periodes meer bescherming tegen de kou.

Wanneer begint het verharen bij Border Collie pups?

Bijna alle puppy’s hebben een dikke vacht die ervoor zorgt dat ze lekker warm blijven. Deze warme vacht behouden ze totdat ze een jaar of één zijn. Vanaf dan gaan puppy’s, en dus ook Border Collie pups, verharen.

De zachte, donzige puppyvacht maakt dan plaats voor hun nieuwe, volwassen vacht. In het begin zullen puppy’s dus nog niet zo veel verharen. Pas vanaf het punt dat de pup één wordt, zul je te maken krijgen met het vinden van wollige pluisjes door je huis.

Hoe vaak verharen Border Collies?

Border Collies kunnen het hele jaar door licht verharen, maar over het algemeen verharen ze gemiddeld wanneer je het vergelijkt met andere hondenrassen. Border Collies verharen normaal gesproken twee keer per jaar.

Eén keer in het voorjaar en één keer in het najaar. In het voorjaar verhaart vooral de onder-vacht. Deze laat geheel los om te zorgen voor verkoeling. Je zult vanzelf merken wanneer dit is, want je vindt dan redelijk wat haren.

In het najaar laat de zomerse vacht weer los om plaats te maken voor een dikkere vacht. Deze zal je Border Collie dan op zijn plaats weer beschermen tegen de kou.

Wat kan overmatig verharen bij Border Collies veroorzaken?

Als je Border Collie meer verhaart dan normaal, komt dat meestal door stress, allergieen, huidproblemen, slechte voeding of parasieten. Deze dingen zijn vaak op te lossen, maar dan moet je wel eerst de oorzaak achterhalen. Hieronder staan vier factoren beschreven die invloed kunnen hebben op het verharen van jouw Border Collie.

Stress en verharen

Niet alleen mensen, maar ook honden kunnen last hebben van stress. Misschien heb je zelf wel eens meegemaakt dat je zoveel stress had dat je zelf last kreeg van haaruitval. Precies hetzelfde proces maken honden door wanneer zij gestrest zijn.

Wanneer een Border Collie stress heeft, verhaart hij meer. Een Border Collie kan last hebben van stress door veranderingen in zijn omgeving of omdat hij last heeft van lichamelijke pijn of een ziekte.

Heb je zelf last van stress? Dan kun je dit onbewust ook uitstralen naar jouw Border Collie. Border Collies erg gevoelig voor de gevoelens van hun baasje, waardoor ze het dus snel door zullen hebben wanneer jij last hebt van stress.

Probeer gevoelens van stress dus zo min mogelijk te uitten wanneer je tijd doorbrengt met je Border Collie. Stress kan ook verminderd worden door ervoor te zorgen dat de Border Collie een taak heeft, en zich ergens mee bezig kan houden.

Verdiep je bijvoorbeeld eens in alle verschillende hondensporten die je kunt doen, lees bijvoorbeeld het boek ´Honden in de Sport´ voor inspiratie. Ook het boek ´100 hondentrucjes´ kun je goed gebruiken voor een Border Collie, ze vinden het namelijk heerlijk om samen met jou bezig te zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

In welke hondensporten zijn Border Collies goed?


Allergieën

Ook honden kunnen last hebben van allergieën. Hierdoor kunnen ze veel gaan krabben en uiteindelijk ook meer gaan verharen. Een allergie kan ontstaan door voedsel dat jouw Border Collie eet of door de omgeving.

Wanneer je vermoedt dat jouw hond overmatig aan het verharen is door een allergie, kun je op verschillende symptomen gaan letten. Hierbij kun je denken aan jeuk, ontstekingen tussen de voetzolen en ontstoken, jeukende oren.

Denk je dat jouw Border Collie last heeft van een allergie? Neem dan contact op met een dierenarts. Een dierenarts kan jouw helpen met het oplossen van de problemen.

Slechte voeding

Misschien denk je dat het niet zo heel veel uitmaakt welk voer jouw hond eet. Toch kan dit een enorme invloed hebben op het welzijn van jouw Border Collie. Een goede en gezonde voeding bevordert sterke haarwortels en een gezonde huid.

Deze twee dingen zorgen ervoor dat het verharen minder extreem zal zijn. Kijk bij het kiezen van het hondenvoer goed naar de ingrediënten. Lees bijvoorbeeld het etiket en doe een beetje onderzoek naar het voer.

Het beste hondenvoer vind je meestal bij kleinere of individuele dierenwinkels, waar je meestal ook advies krijgt over het voer. Ga op zoek naar hondenvoer met een hoge kwaliteit eiwitten en omega vetzuren.

Vlooien en teken

Vlooien en teken zijn parasieten die je überhaupt niet bij je hond wil aantreffen. Vlooien en teken zorgen er bijvoorbeeld voor dat jouw Border Collie veel jeuk heeft en zich niet comfortabel voelt.

Dit kan leiden tot overmatig krabben én haaruitval. Probeer af en toe goed te controleren of jouw hond last heeft van vlooien. Je kunt dit eventueel ook door de dierenarts laten doen.

Wanneer er toch vlooien of teken worden aangetroffen, kan dit goed worden behandeld met een vlooienshampoo of met insecticiden die je bij de dierenarts of bij de dierenwinkel kunt verkrijgen. Vraag altijd even aan de dierenarts welke middelen je het beste kunt gebruiken bij je Border Collie, want niet alle middelen worden goed verdragen door sommige Collies.

Doe ook alles van jouw hond in de was en probeer het huis goed schoon te maken, wanneer bij jouw Border Collie vlooien zijn geconstateerd.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het beste vlooienmiddel voor honden

Wat je moet doen als een vlooienmiddel niet meer werkt

Hoe vaak moet je je hond ontvlooien?


Huidproblemen

Border Collies hebben over het algemeen een gezonde huid en vacht, maar er zijn ook Border Collies die sneller last hebben van huidproblemen.

Er zijn allerlei verschillende huidproblemen die kunnen zorgen voor problemen. Soms is er een overproductie van talg, en soms is de huid juist enorm droog waardoor de Border Collie huidschilfers of ´roos´ in zijn vacht krijgt.

Als je Border Collie veel last heeft van zijn huid, is het altijd goed om het probleem bij de dierenarts te laten onderzoeken. Dit is zeker het geval als er sprake is van een ontsteking, een vreemde uitslag op de huid of bijvoorbeeld wondjes.

Virbac heeft uitstekende shampoo´s voor honden met huidproblemen, zoals bijvoorbeeld Virbac Sebolytic, Sebocalm of Allerderm shampoo. Het is belangrijk dat je eerst uitzoekt wat het probleem is, zodat je de juiste shampoo kunt gebruiken.

Virbac Sebolitic
Gaat schilfers, overmatige talgproductie en korstjes tegen. Werkt ook tegen geurtjes.
Virbac Allermyl
Helpt bij het herstellen en sterker maken van de huid barrière, bij allergie klachten
Virbac Sebocalm
Een onderhoudsshampoo, goed voor honden met schilferige droge huid.

Hoe kun je het verharen van jouw Border Collie onder controle houden?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het verharen van je Border Collie onder controle te houden. Je kunt het verharen niet voorkomen, maar wel zo veel mogelijk verminderen. Het is niet eens moeilijk om dat te doen. Het kan al met een eenvoudige routine.

Borstel je Border Collie

Als je het verharen van je Border Collie wil verminderen, is het belangrijk dat je de hond regelmatig borstelt. Je hoeft een Border Collie niet dagelijks te borstelen, maar ongeveer drie keer per week borstelen kan toch echt bijdragen aan het verminderen van het verharen.

Doe dit met een speldenborstel of een slickerborstel. Vooral een slickerborstel is erg effectief en verwijdert losse haren en vervilting aan de oppervlakte goed. Met het borstelen pak je de oppervlaktevacht aan, maar je zult nog een andere stap moeten ondernemen.

Het ‘harken’ van de onder-vacht

Voor het verzorgen van de onder-vacht heb je een ‘hark’ nodig. Een ‘hark’ is een metalen kam waarmee je door de ondervacht kunt kammen. De kam gaat dieper in het haar en verwijdert al het zachte haar van de ondervacht. Deze kam is een goed voorbeeld van een fijne ondervachtkam voor Border Collies.

De ondervacht is de plek waar de meeste haren vandaan komen tijdens het verharen. Haal de ‘hark’ tijdens het borstelen langzaam door de vacht en ga met de haargroei mee. Doe het voorzichtig, want bij te veel druk kun je de huid van jouw Border Collie irriteren.

Probeer de ondervacht minstens twee keer per week goed uit te kammen tijdens de twee verhaar-seizoenen. Dit is dus in de lente en in de herfst. Doe het één keer per week tijdens het gewone seizoen.

Met deze eenvoudige routine maak je het gemakkelijker voor jou én je Border Collie. Je helpt je Border Collie bij het verharen en je zorgt ervoor dat je niet de hele dag hoeft te stofzuigen.

Door je hond goed in de gaten te houden en af en toe te verwennen met een heerlijke borstelsessie maak je zowel jezelf als je Border Collie blij. Je voorkomt op deze manier ook dat er zich klitten of matten vormen in de wollige ondervacht van je Border Collie.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenborstel voor een Collie

Beste halsbanden voor een Collie

Beste matras, kussen of mand voor een Collie