Home » In welke hondensporten zijn Border Collies goed?

In welke hondensporten zijn Border Collies goed?

Border Collies hebben een hoog energieniveau. Het is dan ook belangrijk dat ze de energie die ze hebben kwijt kunnen. Wanneer ze hiervoor niet de mogelijkheid krijgen, kunnen ze zich gaan vervelen. Deze verveeldheid kan zich dan weer uiten in destructief gedrag.

Hierbij kun je denken aan kauwen op voorwerpen, stereotiep gedrag, het kapotmaken van voorwerpen etc. Gelukkig zijn er genoeg manieren voor een Border Collie om lekker actief bezig te zijn en zijn energie kwijt te kunnen. Hiervoor hoeven ze niet per se met schapen te werken, al doe je een echte werkhond hier wel een plezier mee.

Een andere mogelijkheid is namelijk een hondensport. Maar zijn Border Collies hier goed in? En in welke hondensporten zijn Border Collies goed? Hier gaan we in dit artikel wat dieper op in.

Zijn Border Collies goed in hondensporten?

Border Collies zijn zeer intelligente herdershonden. Herdershonden hebben een uitlaatklep nodig voor hun energie en intelligentie. Dit zorgt er ook voor dat Border Collies uitstekend zijn voor allerlei hondensporten. Door het hoge energieniveau en de intelligentie van Border Collies is het belangrijk dat ze zowel fysiek als mentaal worden uitgedaagd. Hondensporten kunnen een goede manier zijn om een Border Collie tevreden te houden.

Hieronder hebben we een aantal hondensporten op een rijtje gezet, waar Border Collies zeer geschikt voor zijn.

In welke hondensporten zijn Border Collies goed?

Border Collies zijn ze geschikt voor bijna alle hondensporten, voornamelijk omdat ze gewoon graag samenwerken met hun baasje. De meest voor de hand liggende is natuurlijk schapendrijven, maar veel Border Collies zijn ook op hoog niveau aanwezig bij frisbee, behendigheid, gehoorzaamheid, hoopers, treibball, doggydance, en speuren.

Hieronder hebben we er zeven sporten op een rijtje gezet.

Schapendrijven

Deze hondensport past vanzelfsprekend bij Border Collies. Border Collies hebben een sterk drijfinstinct waar ze dan ook graag gebruik van maken. Ook wanneer je niet op een boerderij woont en geen schapen hebt, kun je gebruik maken van de schapen van anderen door middel van trainingen en wedstrijden.

Je kunt je inschrijven voor schapendrijflessen en je hond meenemen naar een schapendrijfproef. Bij zo’n proef krijgt je hond een instincttest waarbij hij wordt blootgesteld aan vee. Een beoordelaar kijkt dan of de instincten van de hond beginnen te werken.

Meer informatie over schapendrijven en lessen kun je vinden op de volgende websites:

Dit zijn zeker niet alle aanbieders van schapendrijf lessen, dus geef de moed niet op als er niks bij jou in de buurt is. Je kunt altijd contact opnemen met een van deze trainers voor advies over iemand bij jou in de buurt.

Behendigheidssporten

Behendigheidssporten zijn zeer bekende hondensporten. Herdershonden zoals Border Collies, Australian Shepherds en Shetland Sheepdogs blinken uit bij behendigheidsproeven. Tijdens zo’n proef moet de hond met zijn begeleider samenwerken om een hindernisbaan zo foutloos en zo snel mogelijk af te leggen binnen een bepaalde tijd. Eigenschappen die goed van pas komen bij deze sporten zijn intelligentie, snelheid en fysieke behendigheid.

Behendigheid kun je bij veel hondenscholen leren. Als je op hoger niveau behendigheid wil doen met je Border Collie, kan het verstandig zijn om een trainer te vinden die zich voornamelijk op behendigheid focust.

Flyball

Flyball is een snel, getimed, team-estafette evenement. Het is perfect voor herdershonden die ervan houden om te rennen, springen en apporteren. Bij deze sport worden er teams gevormd van vier honden. De honden racen één voor één over horden, apporteren een tennisbal en gaan weer terug over de horden, zodat de volgende hond het parcours kan afleggen. Twee teams racen tegelijkertijd tegen elkaar en het team dat het snelst is wint.

Reukproeven en speuren

Veel politie-zoekhonden zijn herdersrassen. De scherpe intelligentie en hun geweldige neus maken herdershonden zeer geschikt voor deze taak. Border Collies kunnen meedoen aan proeven die het reukvermogen op de proef stellen. Ze vinden het dan ook heerlijk om te snuffelen. Door middel van reukproeven geef je de hond een uitlaatklep om dit vermogen te oefenen.

Wil je meer weten over speuren met je Border Collie? Dan is het boek ‘De neus van de hondzeker een aanrader.

Meer over speuren kun je vinden op deze website – Praktijkspeuren

Dock Diving

Houdt jouw Border Collie van het water? Dan zal hij dokspringen zeker leuk vinden. Ook is dit een geweldige manier om in de zomer koel te blijven. Alles wat je nodig hebt voor deze sport is een zwembad, meer of vijver en een plastic apporteer dummy die drijft. Deze sport wordt ook wel ‘dokduiken’ genoemd.

Meer over Dock Diving kun je hier vinden – Dockdiving

Disc Dog of dog frisbee

Wanneer jouw hond onderdeel is van een Disc Dog- team zal hij hoogvliegende sprongen, trucs en vangballen uit kunnen voeren. Herdershonden blinken dan ook uit in deze spannende sport. De sport is fysiek veeleisend voor zowel de hond als voor de begeleider. Je kunt zelf ook deze sport uitoefenen met de hond door aan de slag te gaan met een frisbee in een open ruimte.

Het is het beste om in ieder geval een aantal lessen te volgen voordat je helemaal zelf aan de slag gaat. Tijdens de lessen leer je hoe je je hond zo laat rennen en springen dat hij zijn gewrichten zo min mogelijk belast.

Meer over dog frisbee vind je hier – Dogfrisbee

Treibball

Zelfs als je geen schapen hebt kun je de kudde-instincten van een Border Collie op de proef stellen. Dit kun je doen met Treibball. Dit is een competitieve sport waarbij honden grote ballen ‘hoeden’. Dit doen ze met behulp van een combinatie van gehoorzaamheid en signalen voor het schapendrijven.

Meer informatie over treibball vind je op Comeby

We hopen je met dit artikel voldoende te hebben geïnformeerd over  Border Collies en hondensporten. Dit hondenras is zeer geschikt voor deze sporten en vindt het dan ook heerlijk om hieraan mee te doen. Ze zijn actief en intelligent, wat ervoor zorgt dat ze geschikt zijn voor veel verschillende hondensporten. Het is niet alleen leuk voor de hond zelf, maar ook voor de begeleider. Door middel van hondensporten kun je ook voldoen aan de behoefte aan fysieke en mentale uitdaging van dit hondenras.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenspeelgoed voor een Collie

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Hoe vaak moet je met een Border Collie wandelen

Border Collie Fokkers