Home » Wat is een Merle Border Collie?

Wat is een Merle Border Collie?

Border Collies zijn er in allerlei soorten en kleuren. De vier basiskleuren waarin een Border Collie voorkomt zijn zwart, bruin, blauw en lila. Hier blijft het echter niet bij, want er bestaan ook Merle Border Collies.

Maar wat is een Merle Border Collie nou precies? En hoe ontstaat Merle bij een hond? In dit artikel leggen we precies uit wat een Merle Border Collie is, hoe het Merle gen werkt, wat een double Merle Border Collie is, bespreken we of ze gezond zijn, of ze zeldzaam zijn en hoeveel ze kosten.

Wat is een Merle Border Collie?

Merle is een genetisch patroon dat kan voorkomen in de vacht van een hond. Een Merle Border Collie is dus een Border Collie met zo’n patroon. Merle kan voorkomen in verschillende kleuren en patronen. Ook komt het voor op alle mogelijke vachtkleuren. Het Merle gen kan zorgen voor vlekken in een effen of bont gekleurde vacht en voor blauwe of zelfs oneven gekleurde ogen. Het kan zelfs het huidpigment beïnvloeden.

Er zijn twee algemene type gekleurde vlekken die te vinden zijn in een Merle vacht. Dit zijn leverkleurig (red Merle) en zwart (blue Merle). De genetische eigenschap Merle moet serieus worden genomen door fokkers die Merle Border Collies fokken.

Het is bijvoorbeeld ten zeerste af te raden om twee Merle Border Collies met elkaar te fokken. Dit kan namelijk resulteren in ernstige gezondheidsproblemen bij de hond. Je kunt daarom alleen een Merle Border Collie met een niet-Merle Border Collie kruisen.

Blue Merle Border Collie
Red Merle Border Collie

Kunnen alle vachtkleuren bij Border Collies Merle zijn?

Merle kan voorkomen bij alle vachtkleuren. Het is echter niet zo dat alle Merle Border Collies hetzelfde type Merle in hun vacht hebben. Er zijn vier type Merle Border Collies. Dit zijn Mh harlekijn Merle, M Merle, Ma en Ma+ atypical Merle en Mc en Mc+ cryptic Merle. Hieronder gaan we wat dieper in op de verschillende soorten Merle.

Mh harlekijn Merle

Mh is het langst mogelijke Merle gen. De meest duidelijke variant is het harlekijn Merle. De andere twee varianten van Mh zijn gewone Merle en minimal Merle. Bij deze laatste variant is bijna geen Merle zichtbaar.

M Merle

M Merle is het bekende Merle. Wanneer een hond twee M genen heeft betekent dit dat het een double Merle is. Wat dit precies inhoudt bespreken we verderop in het artikel.

Ma en Ma+ atypical Merle

Bij honden met Ma Merle zie je met het blote oog af en toe de Merle vlekken nog. Vooral wanneer de honden nog jong zijn is dit soms nog goed te zien. Toch moet je vaak wel je best doen. Ma Merle staat ook bekend als Maltese Merle. Dit type Merle hond ziet er anders uit dan de andere types.

Mc en Mc+ cryptic Merle

Bij Mc Merle honden zie je het Merle helemaal niet meer. Dit type hond ziet er het zelfde uit als een hond zonder Merle. Genetisch gezien zijn ze wel Merle, maar dit is aan de buitenkant niet te zien.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe erg verharen Border Collies?

Wat is een Tricolor Border Collie?

Beste voer- en waterbak voor een Collie


Hoe werkt het Merle gen?

Merle is een verdunningsgen. Dit houdt in dat het de basiskleur van een Border Collie lichter maakt. Het lichter worden van de vacht gaat niet gelijkmatig. Dit betekent dus dat er vlekken van onverdunde kleur over het lichaam van de hond ontstaan.

Het oplichten van de kleur lijkt voornamelijk te werken op het zwarte pigment in de vacht van een hond. Onder het zwarte pigment valt niet alleen zwart, maar ook effen rood en bruin.

Het Merle gen op een Border Collie met een zwarte vacht produceert een blue Merle. Dit is een min of meer blauwachtige grijze hond met zwarte vlekken. Bij een Merle hond kunnen ook nog steeds tan points voorkomen. Dit zijn vlekken boven de ogen, aan de zijkanten van de snuit, op de poten en onder de staart van een Border Collie.

Het Merle gen op een Sable Border Collie levert een Sable Merle Border Collie op. De kleur van een Sable Merle is minder voorspelbaar dan die van een blue Merle. De kleur kan variëren van een duidelijke Sable kleur tot iets dat meer lijkt op een zeer roestige blue Merle. Ook kunnen er witte aftekeningen voorkomen in de vacht van de hond.

Het Merle gen werkt ook in op het zwarte pigment in de iris van het oog van de hond. Hierbij geldt dus eigenlijk hetzelfde als bij de vacht. Dit zorgt ervoor dat bij Merle Border Collies vaak een deel van of zelfs het hele oog blauw is. Dit heeft geen invloed op het gezichtsvermogen van de hond. Het is wel zo dat bepaalde oogproblemen moeilijker vast te stellen kunnen zijn, omdat de Merle in zekere mate ook in het netvlies voorkomt.

En dan nog even over het gen zelf. Er zijn altijd twee exemplaren van een gen in elke hond, of deze nu gelijk of verschillend zijn. Een Border Collie kan mm, Mm of MM zijn. Wanneer er een ‘M’ voorkomt bij een Border Collie, betekent het dat de hond het Merle gen meedraagt en dus een Merle Border Collie is. Een mm Border Collie draagt het Merle gen niet met zich mee. Dan is er ook nog een MM Border Collie. Een MM Border Collie is een double Merle Border Collie.

Wat is een Double Merle?

Een double Merle Border Collie is een hond met twee Merle genen. Dit betekent dus dat het een MM hond is. Deze honden zijn overwegend wit en hebben een verhoogde kans op doofheid en blindheid. Ook krijgen ze vaak te maken met andere lichamelijke problemen.

Het kan zelfs zo zijn dat een MM-pup helemaal zonder ogen wordt geboren. Wanneer een Merle Border Collie met een andere Merle Border Collie wordt gefokt is een deel van de pups vaak een full-colour Border Collie, een deel een half-Merle Border Collie en een deel een double Merle Border Collie.

Bij deze laatste pups zal het hoogstwaarschijnlijk om overwegend witte Border Collie pups met gezondheidsproblemen gaan. Het wordt dan ook ten zeerste afgeraden om twee Merle Border Collies met elkaar te fokken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenborstel voor een Border Collie

Border Collie Fokkers

Beste hondenspeelgoed voor een Border Collie


Zijn Merle Border Collies gezond?

Over het algemeen zijn Merle Border Collies, net als ‘gewone’ Border Collies, gezond. Dit is echter meestal niet het geval bij double Merle Border Collies. Double Merle Border Collies kampen vaak met verschillende gezondheidsproblemen. Hieronder bespreken we de twee meest voorkomende.

Wat zijn de mogelijke gezondheidsproblemen bij double Merle Border Collies?

Oogproblemen

Double Merle Border Collies hebben vaak visuele gebreken. Oogproblemen die voorkomen bij deze Border Collies zijn onder andere microphthalmia, aandoeningen die een verhoogde oogdruk veroorzaken en colobomas. Ze kunnen blind raken en de pups kunnen zelfs geboren worden zonder ogen.

Gehoorproblemen

Double Merle Border Collies kampen ook vaak met gehoorproblemen. In een studie van achtendertig Teckels, uitgevoerd door een Duitse onderzoeker, werd bij 54,6% van de double Merle Teckels gedeeltelijk gehoorverlies vastgesteld. Bij de single Merle Teckels was dit 36,8%. Van de double Merle Teckels was maar liefst 9,1% volledig doof, terwijl geen van de single Merle Teckels dit was.

Een ander onderzoek dat werd uitgevoerd door de Texas A&M University, toonde aan dat van tweeëntwintig double Merle honden er acht volledig doof waren  en twee doof waren aan één oor. Van achtenveertig single Merle honden was er slechts één hond doof aan één oor en geen enkele was volledig doof.

Deze studies laten dus zien dat doofheid bij double Merle honden een stuk vaker voorkomt dan bij single Merle honden. Dove, blinde en doofblinde honden kunnen uiteraard een goed leven hebben wanneer ze goed worden verzorgd. Toch wordt het fokken met twee Merle honden afgeraden, aangezien we gezondheidsproblemen bij honden zo veel mogelijk moeten voorkomen.

Zijn Merle Border Collies zeldzaam?

Het Merle patroon is te zien als onregelmatige, donkergekleurde vlekken, vegen of strepen over een verdunde tint van de basisvachtkleur. Border Collies komen er in allerlei verschillende kleuren en kleurcombinaties. Het Merle patroon komt echter niet enorm vaak voor, wat betekent dat ze vrij zeldzaam zijn.

Hoeveel kost een Merle Border Collie?

Zoals eigenlijk met alles geldt wat je kunt kopen, is het zo dat de vraag en de schaarste de prijs beïnvloeden. Aangezien een Merle Border Collie pup redelijk zeldzaam is, zal de prijs ook stijgen. Hoe zeldzamer de Merle puppy is die je zoekt, hoe duurder de puppy zal zijn.

Wanneer je een Merle Border Collie pup aan wilt schaffen, moet je zeker rekening houden met een prijs van ongeveer 1300 euro. Dit is een fors verschil wanneer je dit vergelijkt met een ‘normale’ Border Collie pup. Deze kosten vaak rond de 800 euro.

We hopen je met dit artikel meer informatie te hebben gegeven over Merle Border Collies. Ze zijn prachtig en over het algemeen gezond, zolang je ze niet met elkaar kruist. Double Merle Border Collies kampen vaak met gezondheidsproblemen als blindheid en doofheid, wat we uiteraard zo veel mogelijk willen voorkomen.

Bij Merle Border Collies is het nog belangrijker om goed naar de gezondheid van de ouderdieren te kijken. Dit geldt eigenlijk altijd bij kleuren die populair en zeldzamer zijn. Sommige fokkers hebben een aparte kleur als hun eerste prioriteit, terwijl de gezondheid van de hond natuurlijk de eerste prioriteit moet zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe oud kan een Border Collie worden?

Hoeveel mag mijn Border Collie wegen?

Beste halsbanden voor een Border Collie