Elke Collie (Sheltie, Border Collie, Australian Shepherd etc.) gaat door verschillende ontwikkelingsfasen. Tijdens deze fasen moet je ervoor zorgen dat je aan de behoeften van de hond voldoet. Op die manier krijg je een goed aangepaste en sociale hond. Wanneer je de basis wil leggen voor een geweldige Collie zul je moeten beginnen met de juiste training in elke ontwikkelingsfase.
Ook zul je de juiste richtlijnen moeten opstellen, zodat een Collie puppy goed in het gezin wordt geïntegreerd. Tijdens de ontwikkelingsstadia van een Collie puppy zul je veel gedragsveranderingen zien. Wanneer je weet hoe je in elke ontwikkelingsfase met de puppy om moet gaan, zul je je hond zo goed mogelijk kunnen opvoeden. In dit artikel gaan we dan ook wat dieper in op de ontwikkelingsstadia van een Collie puppy.
De ontwikkelingsstadia van een Collie
De ontwikkeling van een Collie bestaat uit vijf hoofd- ontwikkelingsfasen; de Neonatale Fase, de Overgangsfase, de Socialisatiefase, de Testfase en de Adolescentiefase. We gaan wat dieper in op elke fase, zodat je precies weet wat deze inhouden.
Fase 1. De Neonatale Fase (0 – 14 dagen)
De Neonatale Fase vindt plaats in de eerste twee weken van het leven van een puppy. Dit is dan ook het eerste stadium van de ontwikkeling van de puppy, die begint bij de geboorte. Tijdens deze fase hebben puppy’s alleen nog maar smaak en tastzin. Ook zijn ze nog volledig afhankelijk van hun moeder.
De eerste twee weken van hun leven zien of ruiken puppy’s niets omdat hun ogen en oren nog gesloten zijn. Ze zijn afhankelijk van hun moeder voor voedsel, verzorging en bescherming. Omdat ze maar weinig kunnen bewegen, slapen ze het grootste deel van hun tijd samen met hun nestgenoten (bijna 90% van hun dag).
Tenzij je eigen hond puppy’s heeft gehad, zul je tijdens deze periode in het leven van een puppy niet aanwezig zijn. Desalniettemin is het belangrijk om te weten dat puppy’s tijdens de neonatale fase niet bij hun moeder of nestgenoten mogen worden verwijderd.
Als alles goed gaat, zou de moeder in staat moeten zijn om aan alle behoeften van de puppy te voldoen gedurende deze tijd en tegelijkertijd de natuurlijke en goede ontwikkeling van de puppy te stimuleren.
Wel Doen
- Laat de puppy bij de moeder.
- Geef puppy en moeder een warme en droge plek om te rusten en te slapen.
- Beperk prikkels van buitenaf, zorg voor een rustige, schaduwrijke en veilige plek voor het nest om in te verblijven.
Niet Doen
- Haal de pup niet weg bij de moeder en nestgenoten.
- Vermijd harde geluiden, een hectische omgeving rond de puppy.
- Onderbreek de moeder niet wanneer ze de puppy’s voedt en verzorgt.
Fase 2. De Overgangsfase (15 – 21 dagen)
De overgangsfase is een tweede fase in het ontwikkelingsproces van een Collie puppy. Deze korte fase wordt voornamelijk gekenmerkt door een snelle neurologische vooruitgang die leidt tot veranderingen in het lichaam van de puppy.
Tijdens deze fase gaat de zintuigelijke ontwikkeling verder met het gehoor en de reukzin van de puppy. Ook beginnen de tandjes door te komen en beginnen de ogen zich te openen. Op deze leeftijd begint ook de persoonlijkheid van de Collie puppy zich te ontwikkelen.
Je zult ook zien dat puppy’s met hun broertjes en zusjes gaan communiceren. Ook gaan ze kwispelen met hun staart, proberen ze te staan, een beetje te lopen en te blaffen.
Tijdens de overgangsfase zijn puppy’s nog steeds erg kwetsbaar voor de omgeving, maar ze beginnen er steeds meer mee om te gaan. Houd er rekening mee dat ze nog erg jong zijn en gevoelig voor prikkels van buitenaf, dus ze mogen niet te veel worden blootgesteld aan de buitenwereld. Het is het beste om ze in deze fase bij hun moeder en nestgenoten te houden.
Wel Doen
- Houd puppies samen met hun nestgenoten en moeder.
- Zorg voor een veilige en rustige omgeving voor de moeder en de pups.
- Introduceer de pups langzaam aan mensen door ze af en toe aan te raken en te aaien.
Niet Doen
- Verwijder de puppy niet bij zijn moeder of nestgenoten.
- Probeer de omgeving van de pup rustig te houden, verander niet teveel.
- Vermijd lawaai en een chaotische omgeving rond het nest.
Fase 3. De Socialisatiefase (22 dagen – 12 weken)
De Socialisatiefase vindt plaats van de derde week tot de twaalfde week van het leven van een Collie puppy. Het is de belangrijkste fase in de ontwikkeling van de puppy. Het is dan ook belangrijk dat je deze fase begrijpt, aangezien de veranderingen sneller gaan en de meeste puppy’s tijdens deze fase naar hun nieuwe baasjes gaan.
Fase 3a – Primaire Socialisatie Periode (3 weken – 7 weken)
Tijdens het eerste deel van de socialisatiefase (22 dagen – 7 weken) richten puppy’s zich vooral op socialisatie met hun nestgenoten. Ze ontdekken en beginnen het juiste hondengedrag en de juiste gewoonten aan te leren.
Tijdens deze periode leren Collie puppy’s niet alleen acceptabel individueel gedrag, maar leren ze ook hoe ze goed kunnen deelnemen aan een groepsomgeving. Het is daarom van cruciaal belang om de puppy bij zijn nestgenoten en moeder te laten, aangezien ze het juiste gedrag leren door interactie en spelen met andere puppy’s in het nest en de interactie met de teef.
Dit vind je misschien ook interessant om te lezen
Beste hondenbench voor een Border Collie
Border Collie Fokkers
Beste hondenspeelgoed voor een Border Collie
Tussen de drie en vijf weken beginnen Collie puppy’s zich bewust te worden van hun omgeving. Ook kunnen ze vanaf dat moment een relatie ontwikkelen met mensen en dus ook met hun baasjes. Ook raken ze vertrouwd met de geluiden van een gewoon huishouden.
Naast de relatie ten opzichte van mensen, leren ze ook hoe ze met andere puppy’s om moeten gaan. Hun sociale vaardigheden worden ontwikkeld en ze leren hun rangorde binnen hun roedel. De puppy’s zijn in deze fase nieuwsgierig en ze beginnen met bijten.
‘Nieuwsgierigheid’ Fase (5 weken – 7 weken)
Binnen de twee weken tussen de 5e en 7e week gaan Collie puppy’s door wat een nieuwsgierigheidsperiode kan worden genoemd. Gedurende deze tijd ontwikkelen ze een sterk verlangen om nieuwe dingen te leren en nieuwe omgevingen te ervaren. Ze raken geïnteresseerd in alles om hen heen en gaan graag op onderzoek uit.
Daarom is het een goed moment om nieuwe dingen aan de Collie puppy’s te introduceren, aangezien ze het leuk vinden om te ontdekken. Het spreekt voor zich dat elke nieuwe introductie moet plaatsvinden in een veilige ruimte waar puppy’s geen schade kunnen oplopen.
Wel Doen
- Zorg voor een veilige omgeving waarin de pup zonder gevaar kan spelen met zijn nestgenoten.
- Introduceer langzaam nieuwe dingen, zoals speeltjes, objecten en nieuwe omgevingen.
- Zorg voor positieve ervaringen.
Niet Doen
- Verwijder de pup niet voor lange tijd uit het nest.
- Vermijd nieuwe situaties of objecten die mogelijk angst kunnen veroorzaken.
- Laat pups niet zonder begeleiding in een onveilige omgeving spelen, verberg kabels etc.
Fase 3b – Secundaire Socialisatie periode (8 weken – 12 weken)
Als Collie pups acht tot negen weken oud zijn, zijn ze klaar om naar hun nieuwe baasjes te gaan. Wanneer je een puppy mee naar huis neemt begeeft de hond zich in het midden van de Socialisatiefase. Het is dan ook erg belangrijk dat je de puppy met zo veel mogelijk andere honden, mensen, voorwerpen en omgevingen kennis laat maken.
Doe dit wel op een gecontroleerde manier, zodat je de puppy nooit in een gevaarlijke situatie brengt. Zo raakt hij niet gewond, wordt hij niet bang en zal hij geen ziektes oplopen.
Tijdens deze fase kun je de Collie puppy aanleren om in een bench of mand te gaan en kun je beginnen met zindelijkheidstraining. De puppy’s zullen ook nieuwsgieriger zijn en willen dan ook hun omgeving verkennen. Houd hier rekening mee en houd jouw puppy dan ook dicht bij je en aangelijnd.
Wel Doen
- Introduceer je puppy aan veel nieuwe mensen en situaties.
- Zorg ervoor dat de situaties en omgevingen veilig zijn.
- Zorg voor veel positieve ervaringen en beloon met spel of lekkers.
Niet Doen
- Overprikkel de pup niet, zorg voor veel rust.
- Breng je pup niet in situaties die beangstigend kunnen zijn zonder goede voorbereiding.
- Laat je pup niet alleen thuis zonder voorbereiding.
Angstfase (8 weken – 10 weken)
De eerste angstfase vindt plaats tussen de 8e en 10e week van het leven van de Collie puppy. Dit is het moment waarop puppy’s vatbaar zijn voor overweldigende negatieve prikkels die kunnen leiden tot langdurige gedragsproblemen. Gedurende deze tijd kan een negatieve ervaring een blijvende indruk op een puppy achterlaten en een trauma veroorzaken dat het hele leven van een hond kan aanhouden.
In dit stadium is het belangrijk om te onthouden dat je je Collie puppy niet overweldigt met prikkels van buitenaf. Dwing je puppy niet om iets te doen als hij duidelijke tekenen van ongemak of angst vertoont. Vermijd straf en harde geluiden die de puppy bang kunnen maken.
Doe je best om je pup niet te overweldigen of overprikkelen. Probeer ook dagelijkse taken leuk en boeiend te maken, maar niet te stimulerend of krachtig. Je kunt niet alle enge situaties vermijden, dus zorg ervoor dat je altijd positief kunt belonen en af kunt leiden met snacks of speelgoed.
De angstperiode vindt meestal plaats tussen de 8e en 10e week, maar in sommige gevallen kunnen Collie puppy’s langer dan slechts 2 weken vatbaar zijn voor angst. Het is het beste om je puppy tot de 12e week in een positieve, veilige en rustige omgeving te houden.
Wel Doen
- Gebruik positieve training met behulp van speelgoed of snacks.
- Zorg ervoor dat je altijd speelgoed of snacks bij je hebt.
- Bereid je voor op situaties die eng maar onvermijdelijk zijn (vuurwerk, OV, drukke plekken, drukke straten).
Niet Doen
- Vermijd overstimulatie, een dag weinig doen is ook prima.
- Vermijd correcties
- Vermijd negatieve ervaringen, of situaties die pijnlijk kunnen zijn.
Dit vind je misschien ook interessant om te lezen
De uiterlijke verzorging van een Border Collie
Beste hondenborstel voor een Border Collie
Waar kun je het beste een Border Collie pup kopen?
Fase 4. De Jeugdfase (3 – 6 maanden)
De Jeugdfase vindt plaats wanneer een puppy drie tot zes maanden oud is. Collie puppy’s beginnen in deze fase hun grenzen te testen. Dit doen ze bij zowel hun baasjes als bij andere dieren. In deze fase kunnen puppy’s ook problematisch gedrag gaan vertonen omdat ze uit proberen te testen hoever ze kunnen gaan bij hun baasjes.
Zorg ervoor dat je op dit moment al begonnen bent of begint met een trainingsprogramma. Pups zullen ook meer op dingen gaan bijten. Zorg ervoor dat je hem in de gaten houdt en dat hij genoeg kauwstaafjes en speeltjes heeft.
Tijdens deze fase blijven Collie puppy’s groeien en zich ontwikkelen. Ze worden iets onafhankelijker en wagen zich met meer wil en gedrevenheid op het onbekende. Ze kunnen commando’s gaan vermijden en jou en je geduld een beetje meer op de proef stellen dan voorheen. Op dit moment worden puppy’s rusteloos en avontuurlijk.
Als je pup ongeveer 3 maanden oud is, beginnen zijn tanden te wisselen. Dit zorgt er vaak voor dat de pup veel bezig is met zijn bek door overal op te kauwen. Je kunt je voorbereiden op dit gedrag door voor veel kauwmateriaal te zorgen en je eigen spullen veilig op te bergen.
Wel Doen
- Gebruik veel beloningen
- Leer je pup basiscommando’s aan
- Zorg voor veel kauwmateriaal
- Berg gevaarlijke of waardevolle spullen veilig op (kabels, telefoons, pillen).
- Blijf je pup blootstellen aan nieuwe situaties, locaties, mensen en dieren.
Niet Doen
- Laat je pup niet voor een lange tijd alleen, en niet zonder training.
- Gebruik liever geen correcties.
- Overprikkel je pup niet, pups hebben veel rust nodig.
- Stimuleer ongewenst gedrag niet, zoals blaffen of opspringen.
Fase 5. De Puberfase (6 – 18 maanden)
De Puberfase is een van de moeilijkste ontwikkelingsfasen van een Collie puppy en vindt plaats wanneer een puppy zes tot achttien maanden oud is. Het wordt ook wel de puberteit genoemd. Een puppy is in deze fase vergelijkbaar met een tiener en gaat hormonen aanmaken. Dit kan zorgen voor gedragsveranderingen.
Je Collie kan bijvoorbeeld wat agressiever worden naar andere honden, om te experimenteren met zijn rangorde. Honden kunnen ook wat eigenwijs worden, en ineens gedrag vertonen dat ze niet eerder vertoonden. Sommige honden luisteren ineens veel slechter en negeren commando’s. Ze beginnen in dit stadium hun grenzen te testen.
Pups hebben veel fysieke en mentale stimulatie nodig in dit stadium, maar ook rust. Zorg voor een goede balans, zodat je hond zich niet verveelt maar ook niet overprikkkeld raakt.
Omdat het lichaam van je Collie pup seksueel volwassen begint te worden, veranderen er op dit gebied ook een aantal dingen. Bij reuen beginnen de testikels te dalen, ze beginnen met geurmarkeren en raken meer geïnteresseerd in honden van het andere geslacht. Sommige reuen worden ook wat agressiever naar andere reuen.
Teven krijgen te maken met hun eerste loopsheid. Hormonale veranderingen kunnen voor wisselend gedrag zorgen. Ook teven kunnen op deze leeftijd wat agressiever worden naar soortgenoten.
Wel Doen
- Blijf trainen en blijf goed gedrag bevestigen.
- Gebruik veel beloningen
- Speel, wandel en train veel
Niet Doen
- Vermijd overbelasting door teveel training of beweging.
- Zorg ervoor dat de hond niet overprikkeld raakt.
- Blijf geduldig en beperk correcties tot een minimum.
Je Collie wordt als ‘volwassen’ beschouwd vanaf een leeftijd van 18 maanden. Vanaf deze leeftijd hoef je geen gigantische veranderingen in gedrag meer te veranderen. Je ziet nu het resultaat van al je harde werk en training tijdens de eerdere fasen van je pup.
Een volwassen hond begrijpt basiscommando’s, komt netjes terug op commando en weet hoe hij zich gedragen moet met andere honden en kan deze ook negeren als je dat wil. Een goed opgevoede volwassen Collie is gewend aan allerlei verschillende mensen, dieren en situaties en kan hiermee op een kalme manier omgaan.
Dit vind je misschien ook interessant om te lezen
Wat is de beste leeftijd voor een Border Collie om het nest te verlaten?
Beste matras, kussen of mand voor een Collie
Wat is het verschil tussen een werklijn en een showlijn Border collie?