Home » Mijn puppy verliest zijn tanden – is dit normaal?

Mijn puppy verliest zijn tanden – is dit normaal?

Collie-pups hebben net als andere pups een melkgebit. Als je eenmaal een pup hebt, kom je misschien hier en daar een vreemd tandje tegen dat op de grond ligt. Geen paniek, dat is heel normaal. Het betekent alleen dat je puppy bezig is een nieuw stel volwassen tanden te laten groeien en zich moet ontdoen van de oude melktanden.

Is het normaal dat een puppy tanden verliest?

Ja, het is normaal dat puppy’s tanden verliezen. Als pups groeien en zich ontwikkelen, vallen hun melktanden uit om vervolgens te worden vervangen door permanente volwassen tanden.

Honden verliezen hun melktanden op verschillende momenten, afhankelijk van het ras, maar de meeste pups hebben al hun melktanden verloren op de leeftijd van 6-8 maanden.

Bekijk dit artikel voor meer informatie over de leeftijd waarop puppies hun tanden verliezen.

Hoe zien puppytanden eruit als ze uitvallen?

Het eerste gebit van puppies wordt een melkgebit genoemd. Ze worden ook wel melktanden genoemd, en vallen al heel vroeg in het leven van de hond uit.

De melktanden worden vervangen door de permanente tanden die een hond voor de rest van zijn of haar leven heeft. Dit blijvende gebit blijft lang groeien, dus de grootte ervan kan in de loop der tijd sterk variëren.

De tanden van puppy’s beginnen te groeien als ze ongeveer 2-3 weken oud zijn. Als ze voor het eerst doorkomen, zijn het kleine witte bultjes die lijken op de punten van luciferstokjes. Naarmate de tanden verder ingroeien, worden ze beter zichtbaar en zien ze er uiteindelijk uit als kleine witte driehoekjes met een roze basis.

Als de volwassen tanden van je puppy beginnen door te groeien, is er een duidelijke ruimte tussen de tanden en kiezen. Naarmate deze tussenruimtes kleiner worden, zul je merken dat de nieuwe tanden van je puppy er heel anders uitzien dan de oude.

Bloedt het tandvlees van puppies bij het loslaten van tanden?

Ja, het tandvlees van pups bloedt soms als ze hun tanden verliezen. Het bloeden is echter minimaal en duurt slechts enkele seconden. Dat komt omdat de bloedvaten in de mond van een puppy erg klein en kwetsbaar zijn, zodat ze gemakkelijk kunnen breken of scheuren als de tand eruit komt.

Je kunt ook kleine bloedvlekken ontdekken op het speelgoed of andere voorwerpen van de puppy als hij die heeft aangeraakt op het moment dat hij zijn tand verloor. Dit is ook normaal en je hoeft niet te schrikken.

Meestal is het bloeden niet erg en stopt het vanzelf. Als het bloeden echter niet na enkele minuten stopt of als het lijkt te komen uit een gebied waar de tand uitkwam, is het belangrijk om met je puppy naar een dierenarts te gaan.

Ik denk dat mijn puppy zijn melktand heeft ingeslikt – kan dit schadelijk voor hem zijn?

Het komt vaak voor dat honden hun melktanden inslikken. Als dit gebeurt, is er geen reden tot zorg – de tand zal uiteindelijk door hun spijsverteringsstelsel gaan en binnen een paar dagen uit hun lichaam verdwijnen.

Houd in de tussentijd een oogje op je hond, neem hem mee naar buiten als hij moet en let op tekenen van pijn of ongemak. Als je pup zich normaal gedraagt nadat hij een tand of twee heeft doorgeslikt, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken.

Maar als je pup zich lusteloos of ongecoördineerd gaat gedragen (of als hij overgeeft), neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Doet het pijn als de pup zijn melktanden verliest?

Puppy’s zijn erg jong als ze hun melktanden verliezen, dus ja, dat kan pijnlijk zijn.

In feite zijn doorkomende tandjes een van de meest frustrerende aspecten van een nieuwe puppy in huis. Het is normaal dat ze op alles kauwen waar ze hun tanden in kunnen zetten, en dit kauwgedrag kan vaak schade veroorzaken aan je meubels, schoenen en zelfs je huid!

Maar er zijn manieren om de pijn van doorkomende tandjes te verzachten en ervoor te zorgen dat je pup niet te veel schade aanricht terwijl hij opgroeit naar volwassenheid.

Hoe kan ik het ongemak van mijn hond tijdens het doorkomen van de tandjes verminderen.

Je kunt het ongemak van je hond tijdens het wisselen verminderen door de volgende stappen te nemen:

Tip 1 – Geef de hond voldoende tijd om te rusten. Tijdens het doorkomen van de tandjes kan je hond sneller geïrriteerd en van streek raken. Hij kan ook wat agressiever of angstiger worden. Geef hem zoveel mogelijk rust om hem rustig en ontspannen te houden.

Tip 2 – Geef hem veel kauwspeeltjes die ontworpen zijn voor puppy’s. Ze geven je puppy niet alleen een leuke bezigheid, maar masseren ook het tandvlees en helpen de pijn tijdens het doorkomen van de tandjes te verzachten.

Lees Ook: Beste hondenspeelgoed voor een Collie

Tip 3 – Als je liever je eigen speelgoed maakt, kun je allerlei kleine handdoeken, sokken of touwspeeltjes gebruiken. Week deze in water en leg ze een nacht in de vriezer. De volgende dag kun je je puppy een bevroren speeltje geven waar hij lang op kan kauwen.

Tip 4 – Doe een klein stukje bevroren banaan in een KONG en leg het een tijdje in de vriezer. Eenmaal bevroren kun je het aan je puppy voeren. Je kunt hetzelfde doen door er een stukje wortel in te stoppen.