Home » Border Collies en verlatingsangst

Border Collies en verlatingsangst

Border Collies zijn niet graag alleen. Het zijn sociale honden die ontzettend graag bij hun baasjes zijn. Het kan zijn dat ze destructief gedrag gaan vertonen wanneer ze alleen zijn. Ze kunnen dan alles gaan vernielen waar ze hun tanden in of poten tegenaan kunnen zetten. Maar waarom doen ze dit? Kan een hond verlatingsangst hebben en hoe zit dat bij Border Collies? In dit artikel gaan we dieper in op verlatingsangst bij Border Collies.

Hebben Border Collies last van verlatingsangst?

Border Collies kunnen leiden aan verlatingsangst. Omdat Border Collies sociale honden zijn die graag in de buurt blijven van hun baasje, komt verlatingsangst bij veel Border Collies voor. Het maakt deel uit van hun instinct om bij een roedel te blijven. Wanneer het hele gezin weggaat, kan dit dus vervelend zijn voor een Border Collie. Verlatingsangst is een gedragsstoornis die veel lijkt op een angststoornis bij mensen. Wanneer een Border Collie een overdreven angst ontwikkelt om van jou en de rest van het gezin gescheiden te worden is er sprake van verlatingsangst.

Het betekent echter niet dat je een Border Collie nooit alleen kunt laten. Als je veel van huis bent is een Border Collie niet de juiste hond voor je, maar je kunt een Border Collie goed leren even alleen thuis te zijn. Het kan soms wel wat meer training en geduld vergen van de eigenaar.

In de rest van het artikel bespreken we wat het precies inhoudt, hoe je het kunt herkennen en wat je kunt doen om het te verminderen.

Wat is verlatingsangst bij honden?

Verlatingsangst kan omschreven worden als ‘de overdreven angst van een huisdier om van zijn baasje gescheiden te worden’. Wanneer een Border Collie last heeft van verlatingsangst is hij bang om alleen gelaten te worden. Dit komt dus door het feit dat honden roedeldieren zijn en dat het gezin voor hen hun roedel vormt. Wanneer de roedel weggaat, zijn ze ongelukkig.

Een andere factor die bij kan dragen aan verlatingsangst is het feit dat honden geen tijdsbesef hebben. Ze begrijpen dan ook vaak niet dat je slechts een tijde weg bent en dat je weer terug komt. Door dit onbegrip kunnen ze gevoelens van angst, stress en zelfs paniek ervaren. De mate waarin een hond verlatingsangst ervaart verschilt per hond.

Wat zijn symptomen van verlatingsangst bij Border Collies?

Er zijn een aantal symptomen van verlatingsangst. Wanneer je wil weten of jouw hond verlatingsangst heeft kun je eens letten op deze symptomen. Hieronder hebben we de symptomen overzichtelijk op een rijtje gezet. Meestal zal een Border Collie met verlatingsangst veel blaffen en piepen als je weggaat, en objecten in huis kapotbijten of krabben.

  • Te veel of te weinig eten
  • Hyperactiviteit
  • Diarree
  • Ongepast urineren
  • Schrikkerig
  • Oorsuizingen
  • Braken
  • Aanhankelijkheid
  • IJsberen
  • Speekselvorming
  • Plassen in huis
  • Agressiviteit
  • Blaffen
  • Verstoppen
  • Hijgen
  • Rondspringen of stuiteren

Het verschilt per hond welke symptomen worden vertoond. Sommige Border Collies kunnen een aantal minuten alleen gelaten worden voordat ze tekenen van een paniekaanval vertonen, terwijl dit bij andere honden pas na een tijdje gebeurt.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe vaak moet je met een Border Collie wandelen

Beste hondenspeelgoed voor een Border Collie

De uiterlijke verzorging van een Border Collie


Hoe kun je de verlatingsangst van een Border Collie verminderen?

Je kunt de verlatingsangst van je Border Collie verminderen door de hond te leren alleen te zijn. Dit moet stap voor stap gedaan worden, en vergt veel geduld. Het is een goed idee om een professionele hondentrainer in te schakelen als je weinig ervaring met hondentraining hebt.

Verlatingsangst is voor zowel jou als baasje als voor de hond niet prettig. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om verlatingsangst bij een Border Collie te verminderen. Hieronder bespreken we er een paar.

Leer een Border Collie alleen te zijn

Het kan zeer waardevol zijn om een Border Collie te leren alleen te zijn. Dit kun je doen door een veilige plek in het huis aan te wijzen en hier het favoriete speelgoed van jouw Border Collie neer te leggen. Speel een paar minuten met de hond en laat hem daarna alleen.

Ga een korte tijd weg en doe de deur dicht. Laat de hond in het begin een paar minuten alleen. Wanneer je terugkomt prijs je de hond en geef je hem een beloning. Blijf dit herhalen en laat de Border Collie steeds iets langer alleen.

Je kunt ook proberen om het huis elke keer voor 10 minuten te verlaten. De tijd dat je weg bent kun je daarna geleidelijk opvoeren. Op die manier leer je een Border Collie dat het niet uitmaakt hoe lang je weg bent, aangezien je weer thuis komt.

Training

Het is belangrijk dat je een basis gehoorzaamheidtraining met een Border Collie doet. Leer hem zo veel mogelijk commando’s, zoals ‘zit’, ‘af’, ‘blijf’, ‘hier’ etc. Het is van belang dat iedereen in het huishouden consequent is met de training van de Border Collie en ook dezelfde regels hanteert.

Wanneer één persoon uit het huishouden volkomen andere regels hanteert voor de hond, heeft het geen zin om een hond te trainen. Tegenstrijdigheden in de training brengen een Border Collie alleen maar in de war. Het is ook belangrijk dat je begint met de training als de hond een pup is, en niet pas als er problemen ontstaan zijn.

Dit is zeker het geval bij verlatingsangst. We weten dat Border Collies graag bij hun baasje zijn, dus het is belangrijk om de pup al vroeg langzaam te laten wennen aan alleen zijn.

Deze training kun je doorvoeren bij het verminderen van verlatingsangst. Wanneer de hond het gewenste gedrag vertoont, zoals wanneer hij ontspannen en tevreden is, prijs dit dan.

Kalmerende middelen

Soms ervaart de hond zoveel stress dat je wel wat hulp kunt gebruiken. Kalmerende middelen kunnen soms helpen om de symptomen wat minder extreem te maken. Als je hond kalmer blijft, leert hij vaak ook sneller.

Je hoeft niet direct te denken aan heftige kalmerende medicijnen van de dierenarts, deze zijn vaak ook niet geschikt voor langdurig gebruik. Er zijn allerlei middelen die je gewoon in de dierenwinkel kunt kopen, die je Border Collie kunnen helpen kalmeren.

Een middel dat door veel hondeneigenaren met goed resultaat wordt gebruikt is bijvoorbeeld Zylkène. Je moet dit middel wel langere tijd geven voor een goed effect, dus verwacht niet onmiddellijk een kalme hond. Het kan goed gebruikt worden tijdens de training. Onthoud dat geen enkel kalmeringsmiddel verlatingsangst op kan lossen. Alleen training kan dat.

Lees hier meer over kalmeringsmiddelen: Welk kalmeringsmiddel past het beste bij mijn hond?

Gebruik geen straf

Wanneer je verlatingsangst probeert te verminderen kan het soms frustrerend zijn wanneer het niet helemaal gaat zoals je wil. Zorg er echter wel voor dat je je woede achter je laat en dit niet uit naar de hond. Wanneer je namelijk boos wordt, zal de hond de straf associëren met het feit dat jij thuiskomt.

Dit helpt het verminderen van de verlatingsangst niet en kan de situatie alleen maar erger maken. Je wil uiteraard voorkomen dat de Border Collie bang wordt voor je. Het is dus belangrijk dat je kalm en assertief blijft. Verwacht dan ook niet te snel verandering in het gedrag van de Border Collie. Blijft consequent en heb geduld.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe lang kan een Border Collie alleen thuis blijven?

Border Collie Fokkers

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?