Home » Morty´s reviews – Idepet hondenjas

Morty´s reviews – Idepet hondenjas

Een hondenjas is geen overbodige mode accessoire voor je hond, het kan een wandeling in koud weer echt comfortabeler maken. Veel mensen vragen zich af of een hond wel echt een jas nodig heeft, en die opmerking hoorden we dan ook vaak tijdens onze wandelingen.

Veel kortharige honden vinden het fijn om in de winter buiten een jas te dragen. Volwassen langharige collies zullen het niet zo snel te koud hebben, maar in extreem weer kan een jas soms ook comfortabeler zijn voor hen.

Een waterdichte jas kan er daarnaast voor zorgen dat je hond schoner en droger blijft tijdens een wandeling in de regen.

Voor onze pup hebben we voor de zekerheid een winterjas aangeschaft voor tijdens de wintersport. We wisten niet zeker of het nodig was, maar uiteindelijk bleek hij onmisbaar in de koude sneeuw.

De vacht van collie pups is vaak wel redelijk dik, maar lang niet zo goed isolerend als die van een volwassen hond. Ze hebben het door hun kleine lichaam ook sneller koud, en dat kale buikje helpt natuurlijk ook niet.

We probeerden een goede, warme jas te vinden onder de 20 euro, omdat hij er waarschijnlijk toch snel uit zou groeien. Daarom kozen we voor de reflecterende en waterdichte hondenjas van Idepet, die op amazon beschikbaar is voor ongeveer 15 euro.

Hondenjas, waar moet je op letten?

Er zijn een aantal dingen waar we op gelet hebben bij het kiezen van een hondenjas. Voor ons was de prijs het belangrijkst, dus we gingen voor een goedkope hondenjas. Als je weet dat je de jas veel vaker gaat gebruiken, dan is het zeker de moeite waard om geld te besteden aan meer kwaliteit.

Waterdichtheid

Kies bij een winterjas voor een goede waterdichtheid. Zo kun je gerust in de regen en sneeuw lopen zonder dat je hond nat wordt en het koud krijgt. Een fijne dikke waterdichte stof aan de buitenkant is dus echt een aanrader.

De Idepet jas is volgens de advertentie waterdicht, en hij heeft het inderdaad goed volgehouden. Na een dag in de sneeuw was hij wel wat vochtig aan de binnenkant, maar vooral aan de onderkant, waar sneeuw naar binnen kan komen tijdens het rennen en spelen.

De jas heeft een stevige stof aan de buitenkant, die behoorlijk goed waterdicht lijkt. De rits aan de bovenkant is echter wel een nadeel. Hij is redelijk goed beschermd met twee flapjes, maar als het echt goed nat is komt hier wel water doorheen.

Een ander nadeel is de nepbontkraag bij nat weer. Bij koud weer zorgt hij voor een lekkere warme nek, maar als het regent raakt hij doorweekt.

Pasvorm

De pasvorm is belangrijk voor een hondenjas, en bij de Idepet hondenjas zit dat opzich wel goed. De opening voor de poten is groot genoeg om comfortabel te kunnen bewegen, en in de jas zit elastiek om de buikomvang wat strakker te maken.

Verder heeft de jas een mooie hoge hals die ook te verstellen is met elastiek, en bedekt hij de rug en borstkas goed. De achterhand en billen van je hond worden wat minder goed bedekt, waardoor deze delen wel koud kunnen worden.

De jas komt ook wat omhoog aan de achterkant als je hond met zijn hoofd omlaag gaat of gaat snuffelen. We wisten niet zeker of dit door de grootte van de jas kwam of door de pasvorm en het stijve materiaal.

Voor onze sheltie pup was de jas eigenlijk net iets te groot, maar het was goed aan te passen. De hondenjas heeft een ingebouwd tuigje die je er ook af kunt halen. Als je dit tuigje goed op maat maakt, blijft de jas heel goed zitten, en het tuigje zelf is ook goed bruikbaar.

De maatvoering van de jas is overigens wat vreemd, deze begint bij XL. Voor hele kleine pups is hij dus niet geschikt. Onze sheltie pup van 6 kg paste het net, er was in ieder geval nog genoeg ruimte voor hem over om te groeien.

Gebruiksgemak

De Idepet hondenjas is redelijk makkelijk aan en uit te trekken. We hadden wel meer gebruiksgemak verwacht van de rits. Dit klinkt heel handig, maar een buikband is sneller vastgemaakt. Het zorgt er wel voor dat de onderkant van de jas lekker warm is omdat er alleen twee gaten zijn voor de poten.

Voor een langharige hond levert de rits ook wat problemen op. Er is een plastic flapje aanwezig aan de binnenkant die water tegen moet houden en moet voorkomen dat de vacht in de rits terecht komt. Dit werkt redelijk, maar kon bij onze pup niet helemaal voorkomen dat er af en toe wat haren tussen kwamen.

De jas aandoen was eerst ook even wennen, want je moet de voorpoten van je hond tegelijk door de gaten zien te krijgen. Toen we eenmaal de gang te pakken hadden ging het een stuk beter.

Een jas met een rits heeft als voordeel dat hij lekker warm is bij de borstkas en minder schuift, maar volgende keer zouden we toch eens een ander model proberen.

Het ingebouwde tuigje is een groot voordeel, deze blijft goed zitten, schuift niet en zorgt ervoor dat de jas ook heel netjes blijft zitten.

Verder is de jas heel makkelijk te wassen, en hij droogt ook snel weer op na een avontuur in de regen.

Idepet hondenjas; wel of niet kopen?

Na al mijn ervaringen met de idepet hondenjas kan ik hem zeker aanbevelen. Hij hield onze pup lekker warm en droog, en het tuigje vonden we ook heel handig. Je vindt de Idepet hondenjas op Amazon door deze link te volgen.

Dat de achterkant niet zo goed aansloot en bescherming gaf was wel wat jammer, daarom zouden we volgende keer voor een jas gaan die wat meer bedekking geeft aan de achterhand.

Voor deze prijs is het echter een super leuke jas van goede kwaliteit, die zeker geschikt is voor een pup. Let op de maatvoering, de XL paste onze pup van 6 kg ok, maar had voor het mooie een heel klein beetje kleiner gekund. We vonden dat niet zo erg, want nu kan hij er mooi in groeien.

Lees Ook: Morty’s reviews – Apollo Walker Dog Backpack