Home » Op welke leeftijd verliezen pups hun tanden?

Op welke leeftijd verliezen pups hun tanden?

Het is belangrijk om te weten hoe je een puppy goed moet verzorgen. Een van de eerste dingen die je over de verzorging moet weten is op welke leeftijd pups hun tanden verliezen. Pups hebben melktanden die uiteindelijk uitvallen en vervangen worden door volwassen tanden. Dit proces verloopt op een natuurlijke manier tijdens de jeugd van de hond.

Op welke leeftijd verliezen pups hun tanden?

Puppy’s beginnen hun melktanden te verliezen als ze ongeveer 10 weken oud zijn, hoewel het normaal is dat dit proces bij sommige puppy’s eerder begint. De gemiddelde leeftijd waarop honden hun melktanden verliezen is tussen de 3 en 5 maanden oud, maar sommige individuele honden kunnen er tot 8 maanden over doen om volledig van hun melktanden af te komen.

De reden dat pups hun melktanden verliezen is dat de volwassen tanden gemakkelijker doorkomen als de melktanden verwijderd zijn.

Lees Ook: Beste hondenspeelgoed voor een Collie

Op welke leeftijd verloor je pup zijn tanden – enquête onder eigenaren

Om meer te weten te komen over individuele ervaringen van Collie-eigenaren heb ik Collie-, Border Collie- en Aussie-eigenaren gevraagd naar de leeftijd waarop hun hond begon met het wisselen van de tanden.

De overgrote meerderheid, 68%, zei dat hun pup op de leeftijd van 4 maanden met het doorkomen van de tandjes begon. Dit was zoals verwacht, en mijn eigen persoonlijke ervaring lijkt daar sterk op. Mijn puppy was 4,5 maand oud toen hij merkbaar tanden begon te verliezen.

Op welke leeftijd verloor uw poppy zijn tanden?
Op welke leeftijd verloor uw poppy zijn tanden?

Wat voor soort tanden hebben pups?

Puppy’s ontwikkelen twee sets tanden – melktanden en een set blijvende tanden die hun volwassen leven lang bij hen blijven.

Er zijn 3 soorten melktanden bij puppy’s – snijtanden, hoektanden en premolaren.

de tanden van een puppy hond
de tanden van een hond

De snijtanden zijn de zes kleine tandjes die boven en onder in de mond direct voor elke hoektand zitten. Deze tanden worden gebruikt voor het bijten en snijden van voedsel.

De hoektanden zijn spits en scherp; ze zitten achter de snijtanden en helpen bij het grijpen van voedsel en het verscheuren ervan in kleinere stukjes.

Daarna komen de premolaren; deze tanden zitten achter de hoektanden en helpen bij het vermalen van voedsel tot een papperige consistentie voordat het in het spijsverteringskanaal van je hond terechtkomt.

Als je hond eenmaal een stel blijvende tanden en kiezen heeft, kun je een ander type tanden en kiezen onderscheiden. Molaren zijn de grote vermalers die voedsel in nog kleinere stukjes vermalen, zodat je hond het gemakkelijker kan verteren zonder te stikken in iets dat te groot is voor zijn mond.

Lees Ook: Hoe lang duurt het om mijn puppy zindelijk te maken?

Welke puppytanden vallen het eerst uit

De volgorde waarin de tanden van je puppy uitvallen hangt af van welke tanden als eerste doorkomen. De eerste tanden die tevoorschijn komen zijn de snijtanden, gevolgd door de hoektanden, de premolaren en tenslotte de kiezen. Dit kan echter afhangen van de individuele hond, dus maak je geen zorgen als je pup dit patroon niet strikt volgt.

De eerste puppytanden die uitvallen zijn meestal snijtanden. Ze worden vervangen door volwassen snijtanden als je puppy ongeveer 3-4 maanden oud is.

Vervolgens zullen de hoektanden uitvallen op een leeftijd van ongeveer 4-5 maanden en worden ze vervangen door een nieuwe set van 4 volwassen hoektanden op een leeftijd van ongeveer 6 maanden.

Ten slotte beginnen de premolaren uit te vallen op ongeveer 5 maanden oud en dat gaat door tot een leeftijd van ongeveer 8 maanden, wanneer ze worden vervangen door volwassen premolaren en kiezen.