Home » Heeft een Border Collie veel verzorging en onderhoud nodig?

Heeft een Border Collie veel verzorging en onderhoud nodig?

Wanneer je een hond aan wil schaffen zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van een ras. Eén van deze dingen is de mate van verzorging en onderhoud. Misschien vind je het verzorgen van je hond leuk en vind je het niet erg als je wat meer tijd kwijt bent aan het borstelen van de hond.

Veel mensen willen echter een onderhoudsvriendelijke hond, omdat het borstelen veel tijd kost, en een hondentrimmer veel geld. Het is altijd verstandig om hier van tevoren wat onderzoek naar te doen.

Heeft een Border Collie veel verzorging nodig?

Een Border Collie heeft in vergelijking met sommige andere hondenrassen niet veel verzorging nodig. De verzorging van een Border Collie is meestal makkelijk. Een Border Collie heeft alleen regelmatig een borstelbeurt nodig, en hoeft in principe niet geknipt te worden. Je hoeft dus niet heel veel tijd vrij te maken om een Border Collie te verzorgen.

Hoeveel verzorging heeft een Border Collie precies nodig?

Er zijn verschillende lichaamsdelen van een Border Collie die verzorging nodig hebben. Je moet de vacht, de oren, de nagels en de tanden verzorgen. We bespreken hieronder per lichaamsdeel wat je precies moet doen om ze zo goed mogelijk te verzorgen.

Vachtverzorging van een Border Collie

De vachtverzorging van een Border Collie is meestal niet moeilijk of tijdrovend. Je bent er wel meer tijd aan kwijt dan bij honden met een korte vacht. Een Border Collie moet regelmatig geborsteld en gewassen worden. Over het algemeen is een borstelbeurt maar één à twee keer per week nodig. Dit doe je om klitten te voorkomen en om losse haren weg te borstelen.

Sommige Border Collies hebben een langere vacht, vaak zie je die bij Border Collies met showlijnen. Meestal moet je zo´n vacht wat vaker borstelen om klitten te voorkomen. Focus je in dit geval op de oren, oksels en het haar tussen de poten.

Een Border Collie hoeft niet getrimd te worden, maar het kan wel fijn zijn om bepaalde lange haren regelmatig even bij te knippen. Je kunt dan denken aan de haren in en rond de oren, tussen de tenen, en bijvoorbeeld haren die bij reuen steeds vies worden door urine.

Je kunt je Border Collie gewoon wassen wanneer het nodig is. Een wasbeurt is bijvoorbeeld aan te raden als de hond een wat vette vacht heeft, gezwommen heeft in de zee of vies water, of als de hond lekker door de modder gerend heeft. Een Border Collie die zichzelf graag vies maakt zul je waarschijnlijk wat vaker moeten wassen.

Lees hier meer over de vachtverzorging van een Border Collie


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe erg verharen Border Collies?

Border Collie Fokkers

Beste hondenborstel voor een Border Collie


De oren

Het is verstandig om de oren van een Border Collie schoon te maken wanneer dit nodig is. Om te weten of het nodig is kijk je aan de binnenkant van het oor. Zit de gehoorgang verstopt? Dan is het slim om ze schoon te maken.

Doe dit niet met een wattenstaafje of -schijfje! Gebruik hiervoor een vochtige doek en maak de oren voorzichtig schoon. Zitten er haartjes die de gehoorgang blokkeren? Dan zou je die weg kunnen halen met een pincet.

Border Collie oren hebben meestal een prima zelf-reinigend vermogen. Bij honden met grote, slappe, harige oren zie je vaak oorinfecties, maar bij Border Collies komt dit niet zo vaak voor. Het is wel belangrijk om de oren regelmatig te controleren en overmatige haargroei te verwijderen.

Als je Border Collie wel vaak last heeft van oorinfecties, kun je het beste de oren regelmatig schoonmaken met een goede oorreiniger, zoals Virbac Epi-Otic. Deze oorreiniger herstelt de vochtbalans en is daardoor heel geschikt voor honden die veel zwemmen.

De nagels

Soms is het nodig om de nagels van een Border Collie te knippen. Dit is het geval wanneer je ziet dat ze anders en moeilijker gaan lopen. Je kunt ze zelf knippen, maar dit kun je ook door de dierenarts laten doen.

Als je het niet fijn vindt om nagels te knippen, kun je ook een elektrische nagelvijl gebruiken. Het risico dat je per ongeluk in het leven knipt is hierdoor minimaal, en als je de nagelvijl regelmatig gebruikt blijven de nagels netjes kort.

De tanden

Ook de tanden van honden kunnen af en toe wel eens een poetsbeurt gebruiken. Eén à twee keer per dag is niet realistisch, maar probeer het zo vaak mogelijk te doen. Gebruik hiervoor producten die bedoeld zijn voor honden.

Door je Border Collie regelmatig kauwmateriaal te geven, blijven de tanden ook beter schoon. Zorg er echter voor dat het kauwmateriaal veilig is, en niet té hard. Materiaal dat te hard is kan de tanden beschadigen. Runderkophuid is een goed voorbeeld van geschikt kauwmateriaal.

Heeft een Border Collie veel verzorging en onderhoud nodig

Heeft een Border Collie veel beweging nodig?

Border Collies zijn energieke en actieve honden. Dit betekent dat ze elke dag veel lichaamsbeweging nodig hebben om al hun energie kwijt te raken en in vorm te blijven.

Om een Bordercollie gezond te houden is het essentieel om hem voldoende ruimte en tijd te geven om te bewegen. Er zijn tal van manieren om je hond de fysieke training te geven die hij nodig heeft.

Lange wandelingen, hondensporten of een bezoek aan het hondenpark waar je collie kan spelen en socializen met andere honden zijn slechts enkele ideeën.

Een grote tuin waar je Bordercollie vrij rond kan rennen is ideaal, maar de meeste mensen kunnen zich zo’n luxe niet veroorloven. Het is ook geen vereiste, omdat je je Border Collie ook op veel andere manieren beweging kunt geven.

Hoeveel beweging heeft een Border Collie precies nodig?

Een Border Collie heeft elke dag minstens twee uur beweging nodig. Dit betekent niet dat meer beweging niet mag. Hoe meer beweging, hoe beter. Het is wel aan te raden om dit te verspreiden over de dag en niet alle beweging in één keer te doen.

Daarnaast moet je niet vergeten dat een Border Collie ook rust nodig heeft. Een Border Collie moet soms aangemoedigd worden die rust ook te nemen, zorg er dan ook voor dat iedereen de hond met rust laat tijdens de rusttijd.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe vaak moet je met een Border Collie wandelen

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?

Beste hondenspeelgoed voor een Collie


Heeft een Border Collie veel mentale stimulatie nodig?

Geestelijke stimulatie is belangrijk voor alle honden, maar vooral voor Border Collies. Border Collies zijn namelijk erg intelligent en zullen daarom regelmatig mentaal bezig moeten worden gehouden om evenwichtige en gezonde honden te blijven.

Als ze gedurende langere tijd niet genoeg stimulatie krijgen, kunnen ze ongewenst gedrag gaan vertonen, zoals graven, happen of blaffen. Ze kunnen ook agressiever worden en destructief gedrag vertonen.

Daarom is het erg belangrijk om een Border Collie bezig te houden met activiteiten die de hond ook mentaal bezig houden.

Hoeveel mentale stimulatie heeft een Border Collie nodig?

Nadenken kost energie. Een Border Collie zal dus van een intensieve gehoorzaamheidstraining, het leren van nieuwe commando’s of trucjes en van bijvoorbeeld speuren ook moe worden.

Een Border Collie kan elke dag een stevig uur mentale stimulatie nodig hebben. Je kunt dit het beste gedurende de hele dag integreren in je routine.

Het is misschien een goed idee om ‘s middags of’ s avonds een uur tot anderhalf uur te besteden aan het verstoppertje met je Border Collie of aan een leuke en speelse trainingssessie. Je kunt het ook een snuffelmat of hersenwerkspel gebruiken om je border collie uit te dagen.

Dit houdt je hond niet alleen gezond en scherp, maar helpt ook om een sterkere band op te bouwen tussen jou en je hond.

Heeft een Border Collie veel training nodig?

Training is een essentieel onderdeel bij het opvoeden van een gehoorzame hond, niet alleen Border Collies. De training moet vanaf jonge leeftijd beginnen en gedurende het hele leven van de hond worden voortgezet.

Border Collies worden beschouwd als de meest intelligente honden en hebben een sterk werkinstinct. Ze werken graag en gehoorzamen hun baasjes, wat hen tot een zeer trainbare metgezel maakt in de handen van degenen die bereid zijn tijd en moeite te steken in de training.

Hoeveel training heeft een Border Collie precies nodig?

Training is een perfecte combinatie van fysieke en mentale stimulatie voor elke hond. Vanwege hun hoge energie en intelligentie zijn de trainingsvereisten van Border Collies hoger in vergelijking met andere, minder actieve hondenrassen.

Afhankelijk van hun leeftijd hebben Bordercollies verschillende trainingsbehoeften. Jongere Border Collies, die vaker en intensiever moeten worden getraind, hebben mogelijk een trainingssessie van een uur per dag nodig. Oudere honden hebben misschien een kortere en minder intensieve training van een half uur nodig om te behouden wat ze al weten.

Border Collies vinden het heerlijk om samen met hun baasje bezig te zijn, en genieten dan ook van trainingssessies. Het is dus een goed idee om samen met je Border Collie een hondensport uit te oefenen, of in ieder geval te proberen je hond altijd mentaal uit te blijven dagen.

Zijn Border Collies honden die veel onderhoud nodig hebben? De conclusie.

Border Collies hebben veel onderhoud nodig als het aankomt op mentale en fysieke stimulatie, maar niet als het aankomt op uiterlijke verzorging. Door hun werkethiek en energie hebben ze veel beweging nodig en door hun hoge intelligentie is ook voldoende mentale stimulatie van belang.

Als het aankomt op het borstelen, wassen, nagels knippen en tandenpoetsen van een Border Collie, valt het allemaal reuze mee. Houd je van beweging en wil je niet al te veel tijd kwijt zijn aan de uiterlijke verzorging van jouw hond? Dan is een Border Collie precies wat je zoekt.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De ontwikkelingsfasen van een Collie puppy

Beste halsbanden voor een Border Collie

Wat is de beste leeftijd voor een Border Collie om het nest te verlaten?