Home » Waarom hebben Border Collies blauwe ogen?

Waarom hebben Border Collies blauwe ogen?

Bruine ogen komen bij Border Collies het vaakst voor. Dit is vooral het geval bij zwart-witte en driekleurige Border Collies. Onder bruine ogen verstaan we meerdere tinten van donker tot bijna zwart. Toch is bruin niet de enige oogkleur die bij Border Collies voorkomt.

Bruin-witte honden hebben bijvoorbeeld vaak amberkleurige of gele ogen en blauwe honden amberkleurige of groene ogen. Het kan zelfs voorkomen dat de ogen van een Border Collie blauw zijn of dat dit alleen van toepassing is op één oog. In dit artikel vertellen we je wat meer over blauwe ogen bij een Border Collie en gaan we nog wat dieper in op de andere mogelijke kleuren.


TOP TIP: Wil je alles weten over de honden en de gezondheid van honden? Dan kan het Klein Medisch Handboek voor honden niet missen in je boekenkast! Het is een perfect boek om een keer door te lezen zodat je weet wat je moet doen in noodsituaties, maar je kunt hem ook gewoon als naslagwerk gebruiken.


Kan een Border Collie blauwe ogen hebben?

Zoals we hierboven al hebben besproken kunnen Border Collies zeker blauwe ogen hebben. Het is zelfs zo dat raszuivere Border Collies met de ‘standaard’ zwart-witte vacht één of twee blauwe ogen kunnen hebben. Het is dus niet verstandig om overhaaste conclusies te trekken wanneer je een Border Collie met blauwe ogen ziet.

Het hoeft namelijk niet zo te zijn dat het geen raszuivere hond is. Toch is deze verwarring wel begrijpelijk, aangezien blauwe ogen het meest voorkomen bij Border Collie kruisingen of bij merle Border Collies.

Hoe krijgen Border Collies blauwe ogen?

Maar hoe komt het nou precies dat sommige Border Collies blauwe ogen hebben? Dit heeft te maken met heterochromie. Heterochromie is een erfelijke oogaandoening die bij meerdere hondenrassen voorkomt, waaronder bij Border Collies. Deze oogaandoening heeft te maken met de hoeveelheid melanine in de iris van de hond en met de gelijkmatigheid van de verdeling hiervan. Deze factoren beïnvloeden de oogkleur.

De hoeveelheid melanine of pigment in de iris van het oog bepaald de kleur. Heeft een Border Collie blauwe of lichtgekleurde ogen? Dan is er sprake van een gebrek aan melanine. Heeft een Border Collie bruine of zwarte ogen? Dan is er voldoende of een overschot aan melanine.

Wanneer een Border Collie tweekleurige ogen heeft, is er sprake van een ongelijke pigmentverdeling. Het kan dan voorkomen dat een hond één blauw en één bruin oog heeft, maar het kan ook zijn dat de hond zowel de kleur blauw als de kleur bruin in één oog heeft. In dit laatste geval is er sprake van particolored ogen bij de hond.

Hoe ontstaat heterochromie bij Border Collies?

Heterochemie is over het algemeen een erfelijke eigenschap die genetisch wordt doorgegeven. Dit wordt ook wel congenitale heterochromie genoemd. In zeldzame gevallen kan heterochromie ontstaan door een gezondheidsprobleem dat het pigment van de iris aantast.

Heterochromie komt ook vaak voor bij honden die bont zijn of het merle gen hebben. Dit betekent echter niet dat een Border Collie met blauwe ogen meteen een merle is. Het is dan ook handig om dit in je achterhoofd te houden wanneer je een Border Collie met blauwe ogen tegenkomt.

Worden alle Border Collie pups geboren met blauwe ogen?

Het blijkt inderdaad zo te zijn dat alle Border Collie puppy’s over het algemeen worden geboren met blauwe ogen. Dit komt doordat het vaak even kan duren voordat het pigment zich voldoende heeft ontwikkeld om de ogen de toekomstige kleur aan te laten nemen.

Ook puppy’s zonder heterochromie of het merle-gen hebben bij de geboorte blauwe ogen. Bedenk dus bij het zoeken naar een puppy dat het niet gegarandeerd is dat een puppy met blauwe ogen deze ook behoudt.

Op welke leeftijd veranderen de ogen van Border Collie puppy’s?

Vaak is het zo dat de ogen van de puppy al zijn veranderd wanneer potentiële baasjes op bezoek komen. Dit veranderen van de kleur begint meestal wanneer de puppy vier weken oud is. Fokkers mogen geen puppy’s meer verkopen voordat ze acht weken oud zijn. Hierdoor is de kans groot dat je de toekomstige oogkleur van de puppy al weet wanneer je hem aanschaft en ophaalt.

Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Bij sommige puppy’s kan het zelfs voorkomen dat het pigment in de ogen pas na een paar maanden wordt ontwikkeld. Dit betekent dat je dan pas hun uiteindelijke oogkleur ziet. Je kunt dus niet altijd zeker weten dat de ogen van een puppy blauw blijven wanneer je hem ophaalt.

Er is een redelijk betrouwbare manier om van tevoren te zien of de ogen van een puppy ook na langere tijd blauw blijven. Wanneer de ogen een sterke blauwe kleur behouden na een aantal weken is de kans relatief groot dat ze ook blauw zullen blijven. Is de blauwe kleur echter verwassen of grijzig?

Dan wijst dit vaak op een zekere mate van pigmentontwikkeling in de ogen van de hond. Dit pigment kan ervoor zorgen dat de ogen later net geen blauw meer zijn of zelfs een bruine kleur aannemen. Ook hiermee weet je echter niet 100% zeker of de blauwe kleur na een langere tijd standhoudt. De enige manier om hierachter te komen is wachten.

Komen blauwe ogen veel voor bij Border Collies?

Blauwe ogen komen bij Border Collies niet vaak voor. De meeste Border Collies hebben bruine ogen. Border Collies met een merle vacht hebben een grotere kans ook blauwe ogen te hebben. Ook al zijn Border Collies met blauwe ogen zeldzaam, als je goed oplet kun je er regelmatig een tegenkomen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is een Merle Border Collie?

Beste hondenspeelgoed voor een Collie

Beste matras, kussen of mand voor een Collie


Zijn Border Collies met blauwe ogen vatbaar voor gezondheidsproblemen?

Wanneer mensen graag een Border Collie aan willen schaffen met blauwe ogen vragen ze zich vaak af of dit verschijnsel bepaalde gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Gelukkig is dit niet het geval. Border Collies met blauwe ogen hebben niet meer kans op gezondheidsproblemen dan Border Collies met een andere oogkleur. Toch wordt er wel vaak gedacht dat Border Collies met blauwe ogen vatbaar zijn voor oogproblemen, doofheid of problemen met het gezichtsvermogen. Dit is gelukkig niet waar.

Er zijn veel studies en testen geweest die betrekking hebben op heterochromie bij honden. Hieruit is gebleken dat heterochromie nooit in verband is gebracht met of geleid heeft tot slecht zicht bij de hond. Ook verhoogt het niet de kans op oogproblemen.

Waarom hebben sommige Border Collies één blauw oog?

Wat al helemaal weinig voorkomt zijn Border Collies met één blauw oog. Het is dan ook een vrij zeldzaam en ongewoon verschijnsel bij dit hondenras. Ook dit staat bekend als heterochromie en kan er heel schattig en leuk uitzien. Men is er nog niet achter waarom sommige Border Collies één blauw oog hebben.

Wetenschappers denken echter dat het te maken heeft met de migratie van melanocyten tijdens de embryonale ontwikkeling van de hond. Melanocyten zijn cellen die melanine produceren.

Melanine zorgt ervoor dat de puppy kleur krijgt, waaronder in zijn ogen. Bij Border Collies is het zo dat deze cellen naar de achterkant van de iris migreren en dit gelijkmatig over de hele iris doen. Dit zorgt ervoor dat een hond wat bruine of blauwe ogen kan krijgen. Wanneer deze melanocyten er niet in slagen om de achterkant van de iris van het oog te bereiken, kan een blauw oog ontstaan. Dit wordt ook wel sectorale heterochromie genoemd. Zoals we al hebben aangegeven is dit heel bijzonder, maar ook erg mooi om te zien.

Hoeveel kost een Border Collie met blauwe ogen?

Een Border Collie met blauwe ogen hoeft niet perse duurder te zijn dan een Border Collie met een normale oogkleur. Houd rekening met een bedrag van tussen de 1000 en de 2000 euro wanneer je een Border Collie puppy met blauwe ogen aan wil schaffen.

De prijs kan afhangen van verschillende factoren. Denk hierbij aan de fokker, de locatie, de bloedlijn van de pup en alle andere factoren die een puppy kan onderscheiden van zijn broertjes en zusjes. Omdat de meeste Border Collie fokkers niet specifiek fokken op oogkleur, kan het ook lastig zijn een Border Collie met blauwe ogen te vinden.

Welke andere oogkleuren kunnen Border Collies hebben?

De oogkleur bruin en hazelnoot komen bij Border Collies het meeste voor. Veel Border Collies hebben dan ook een mix van deze twee kleuren. Toch zijn dit niet de enige oogkleuren die voorkomen bij dit ras. Zoals we in dit artikel besproken hebben kunnen Border Collies blauwe ogen hebben, maar hier blijft het niet bij.

Ook zwarte, amberkleurige, gele en groene ogen komen bij dit hondenras voor. Wat heel zeldzaam is bij Border Collies is één blauw oog en één bruin of hazelnootkleurig oog. Hoe dit ontstaat hebben we eerder in dit artikel al besproken.

We hopen je met dit artikel zo goed mogelijk te hebben geïnformeerd over de oogkleur blauw bij Border Collies. Je weet nu dat het erg zeldzaam is en dat het wordt veroorzaakt door heterochromie.

Ook al vinden veel mensen het mooi en ziet het er schattig uit, de gezondheid van je Border Collie pup is belangrijker dan zijn oogkleur. Kies daarom liever voor een goede, betrouwbare fokker die gezonde honden fokt, dan een fokker die ervoor kiest vooral ´hippe´ kleuren te fokken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Heeft een Border Collie veel verzorging en onderhoud nodig?

Hoe erg verharen Border Collies?

Beste hondenborstel voor een Border Collie