Home » Hoe is de algemene gezondheid van Border Collies?

Hoe is de algemene gezondheid van Border Collies?

Elk hondenras heeft bepaalde gezondheidsproblemen die net wat vaker voorkomen dan bij sommige andere rassen. De Border Collie is een redelijk gezond ras, maar er zijn zeker een aantal aandoeningen die vaker voorkomen bij Border Collies.

Bij de aanschaf van een hond is dit dan ook een punt om rekening mee te houden. In dit artikel bespreken we de algemene gezondheid van Border Collies en de gezondheidsproblemen die bij dit ras over het algemeen wat vaker voorkomen.

Hoe is de gezondheid van Border Collies over het algemeen?

Border Collies hebben over het algemeen een gezonde bouw en een stevig lichaam. Het zijn gezonde honden die gebouwd zijn om te werken, te rennen en te spelen. Er zijn echter een aantal aandoeningen die wat vaker voorkomen bij Border Collies, zoals epilepsie en oogafwijkingen. Het is dan ook belangrijk om je pup bij een verantwoordelijke fokker die de ouderdieren goed controleert te kopen.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om symptomen en ziektes voor te blijven. Hierbij kun je denken aan het op de hoogte blijven van veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij Border Collies, een gezond dieet en voldoende beweging. Ook regelmatige dierenartscontroles kunnen je daarbij helpen.


TOP TIP: Het Medisch Handboek Honden is een onmisbaar naslagwerk voor elke hondeneigenaar. Het is niet alleen een aanrader om het eens een keer helemaal door te lezen, het kan ook uitstekend als naslagwerk gebruikt worden. Met behulp van de handige diagnoseschema’s kun je op symptomen van je hond zoeken, waardoor je gemakkelijk de bijbehorende aandoeningen vindt.


Wat zijn de belangrijkste gezondheidsproblemen bij Border Collies?

Wanneer een Border Collie te maken krijgt met gezondheidsproblemen zijn dit meestal lichamelijke aandoeningen en/of genetische problemen. Hieronder bespreken we een paar van de belangrijkste gezondheidsproblemen bij Border Collies.

Spier- en skeletaandoeningen

Wanneer Border Collies ouder worden, kunnen ze te maken krijgen met heupdysplasie, artrose of osteochondritis dissecans (OCD). Dit zijn allemaal aandoeningen die meestal op een latere leeftijd problemen veroorzaken. Heup- en elleboogdysplasie kunnen ook voorkomen bij jonge honden.

Lees Meer: Wat is heupdysplasie bij Border Collies?

Gebitsproblemen

Gebitsproblemen komen redelijk vaak voor bij dit hondenras. Wanneer tandsteen en tandplak zich rond de tandvleesrand ophoopt, kan dit leiden tot gaatjes en pijnlijk tandverlies.

Border Collies zijn gek op apporteren en spelen met ballen en andere harde voorwerpen zoals takken. Dit kan de tanden beschadigen en voor problemen zorgen.

Neurologische aandoeningen

Border Collies staan over het algemeen bekend om hun vitaliteit, maar helaas zijn ze ook vatbaar voor hondenepilepsie. Dit is een neurologische aandoening die het gevolg is van een onregelmatige neuro-elektrische activiteit. Je kunt idiopathische epilepsie herkennen aan aanvallen in de vorm van spasmen, stuiptrekkingen en in extreme gevallen verlies van bewustzijn.

Idiopathische epilepsie is de meest voorkomende vorm van de ziekte die voorkomt bij Border Collies. Het is een erfelijke aandoening die meestal wordt vastgesteld wanneer een Border Collie tussen de zes maanden en vijf jaar oud is.

Lees Meer: Epilepsie bij Border Collies

Hartaandoeningen

Een veel voorkomende genetische afwijking waar Border Collies helaas aanleg voor hebben is een aangeboren hartaandoening. Patent Ductus Arteriosus (POA) is een erfelijke afwijking die vaak bij honden voorkomt. Het leidt meestal tot een overbelasting van het bloed aan de linkerkant van het hart. In ernstige gevallen kan dit bij Border Collies leiden tot hartfalen en kan het zelfs resulteren in het overlijden van de hond.

Hormonale stoornissen

Border Collies krijgen over het algemeen ook wat vaker te maken met de erfelijke ziekte hypothyreoïdie. Bij deze aandoening wordt de normale productie van hormonen verstoord. Wanneer een hond aan deze aandoening lijdt kun je dat herkennen aan verschillende symptomen.

Hierbij kun je denken aan inactiviteit, lusteloosheid, gewichtstoename en haaruitval. Wanneer een dierenarts deze genetische afwijking bij een hond vaststelt, kan de hond medicatie krijgen om de hormonale niveaus van de hond te reguleren.

Lees Meer: Hypothyreoidie bij honden

Progressieve Retinale Atrofie (PRA)

Bij Progressieve Retinale Atrofie (PRA) worden de zenuwcellen die het gezichtsvermogen in het oog bepalen aangetast waardoor ze afsterven (atrofie). Hierdoor wordt de hond gedeeltelijk of geheel blind. Dit vindt meestal plaats op latere volwassen leeftijd, wanneer een Border Collie ongeveer vier tot acht jaar oud is.

Ook gebeurt dit geleidelijk. Wanneer de atrofie vordert wordt het oog zelf wit en troebel. Het kan dan ook zijn dat de hond wat extra hulp nodig heeft om zich te verplaatsen.

Collie Eye Anomaly (CEA)

Collie Eye Anomaly (CEA) heeft meer variabele symptomen en resultaten dan PRA. De ernst van de symptomen en resultaten kunnen niet alleen van hond tot hond verschillen, maar ook tussen de ogen van dezelfde hond. Het is een erfelijke afwijking die ervoor zorgt dat de ogen van puppy’s niet goed groeien. Meestal kan een hond hier pas op worden getest wanneer ze drie tot zeven maanden oud zijn.

Lees Meer: Wat is Collie Eye Anomaly bij Border Collies?

Gehoorproblemen

De selectieve fokkerij van Border Collies was bedoeld om het scherpe gehoor te benadrukken. Helaas heeft dit ook een hardnekkig probleem van doofheid geïntroduceerd. Bij een Border Collie pup met een dove moeder van hetzelfde ras is de kans veertien keer zo groot dat hij doof wordt.

Lees Meer: Early Adult Onset Deafness (EAOD) bij Border Collies

Wat is de gemiddelde levensduur van een Border Collie?

De gemiddelde levensverwachting van Border Collies is twaalf jaar. Over het algemeen worden ze tussen de tien tot vijftien jaar, maar sommigen worden zelfs zeventien jaar of ouder. Je kunt proberen de levensduur van een Border Collie te verlengen met behulp van een gezonde levensstijl.

Daarnaast is het belangrijk dat je een pup kiest van een fokker die de gezondheid van de ouderdieren goed controleert. Dit zijn meestal fokkers die aangesloten zijn bij een Border Collie rasvereniging, en zich dus aan de fokreglementen houden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste matras, kussen of mand voor een Collie

Beste halsbanden voor een Border Collie

Border Collie Fokkers