Home » Kortharige Border Collie

Kortharige Border Collie

Kortharige Border Collies zie je niet veel, maar ze bestaan zeker, en ze kunnen ook gewoon een stamboom hebben. In de showring wordt vaak de voorkeur gegeven aan een lange vacht, maar werkhonden hebben vaak een halflange of zelfs korte vacht.

Wat is een kortharige Border Collie?

Een kortharige Border Collie heeft glad en kort haar over het hele lichaam. Sommige kortharige Border Collies hebben een dikke onder-vacht, terwijl andere een dunne hebben.

De meeste boeren die werken met een Border Collie geven de voorkeur aan een kortharig type. Dit komt niet door hoe ze eruit zien, maar doordat ze makkelijker te onderhouden zijn. Kortharige Border Collies kun je ook regelmatig tegenkomen in hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheid.


TOP TIP: Kortharige Border Collies kunnen ondanks hun korte haar behoorlijk verharen. Gebruik een Furminator kam om snel en moeiteloos losse haren bij je Border Collie te verwijderen. Zo zal je minder haren in huis vinden, en blijft de vacht en huid van je Border Collie gezond.


Kortharige Border Collie – Vachttype-informatie

We gaan wat dieper in op de textuur, de haarlengte, de haarkleur en de eventuele haarlagen van een kortharige Border Collie.

De vachtstructuur van een kortharige Border Collie

Bij kortharige Border Collies is de vacht over het hele lichaam wat grover en het voelt vaak glad. De dichtheid van de onder-vacht verschilt per kortharige Border Collie. Het kan zijn dat de onder-vacht erg dik is, maar bij sommige kortharige Border Collies is deze juist weer dun.

Wanneer je een kortharige Border Collie wast of wanneer hij in de regen heeft gelopen, zul je merken dat de vacht sneller droogt. Ook heeft dit type Border Collie geen last van klitten. De vacht ligt dicht op het lichaam van de hond en is bestand tegen slechte weersomstandigheden.

De haarlengte van een kortharige Border Collie

kortharige Border Collies zijn kortharige honden. Het haar is een stuk korter in vergelijking tot sommige andere type Border Collies. Je zult dan ook merken dat een kortharige Border Collie geen last heeft van klitten, aangezien de haren niet lang genoeg zijn om deze te vormen. Dit is zeker een voordeel van dit type Border Collie.

gladharige Border collie

De vachtkleuren van een kortharige Border Collie

Kortharige Border Collies zijn er in alle kleurvariaties. Je zult zelden zien dat een Border Collie één kleur heeft. Vaak hebben ze meerdere kleuren. Hieronder vind je een overzichtelijke lijst met alle erkende kleuren en kleurencombinaties bij Border Collies, waaronder kortharige Border Collies.

  • Saddleback
  • Brindle
  • Wit en Zwart
  • Wit en Blauw
  • Wit en Blauw Merle
  • Wit en Rood
  • Wit en Rood Merle
  • Wit gevlekt

Hebben kortharige Border Collies een dubbele vacht?

Ook kortharige Border Collies hebben een dubbele vacht. Dit betekent dat ze zowel een onder-vacht als een boven-vacht hebben. De structuur van de boven-vacht van een kortharige Border Collie is een stuk grover dan de structuur van de onder-vacht. De boven-vacht kan recht of golvend zijn. De onder-vacht kan zowel dik als dun zijn.

Zijn kortharige Border Collies een apart ras?

Kortharige Border Collies zijn geen apart ras. Ongeacht welk vachttype en kleur een Border Collie heeft, het zijn allemaal Border Collies. Een Border Collie kan dus een gladde of ruwe vacht hebben en een lange of korte vacht, maar dat betekent niet dat het ook echt andere rassen zijn. Het verschil zit alleen in de lengte en de textuur van de vacht én in de manier waarop je de vacht moet verzorgen. Het ras blijft dus hetzelfde.

Verhaart een kortharige Border Collie?

Kortharige Border Collies hebben korter haar dan sommige andere type Border Collies, maar dat betekent niet dat ze minder verharen. Of Border Collies nu een korte of een lange vacht hebben, ze verharen gemiddeld het hele jaar door.

Wanneer een Border Collie in een verhaarperiode zit, zul je de hond dagelijks moeten borstelen. Het is verstandig om de wintervacht van de Border Collie weg te borstelen wanneer dit nodig is. Op die manier voorkom je dat het hele huis vol komt te liggen met haar.

Het is wel zo dat kortharige Border Collies over het algemeen makkelijker te verzorgen zijn dan sommige andere type Border Collies. Hun vacht droogt namelijk sneller na een regenbui, nadat ze hebben gezwommen of nadat je ze gewassen hebt. Het is ook zo dat een kortharige Border Collie minder vuil oppikt met zijn vacht.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Beste hondenborstel voor een Border Collie

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?

Hoe vaak verharen kortharige Border Collies?

Net als alle andere type Border Collies verharen kortharige Border Collies het hele jaar door. In twee verschillende periodes van het jaar verharen ze nog wat extra. Je zou kunnen zeggen dat deze twee periodes de verhaarperiodes van een Border Collie zijn. De twee verhaarperiodes van het jaar zijn aan het begin van de zomer en aan het begin van de herfst. Dit zijn de tijden dat een Border Collie het meest verhaart.

Zowel aan het begin van de zomer als aan het begin van de herfst is het zo dat de seizoenen het meest veranderen. Het lichaam van een Border Collie voelt dat aan, waardoor het de behoefte krijgt om zijn onder-vacht te verliezen. Wanneer een Border Collie verhaart betekent het eigenlijk dat de huidige vacht wordt losgelaten, zodat er plaats wordt gemaakt voor een nieuwe vacht.

In de zomer maakt de wintervacht dus plaats voor een dunnere zomervacht, terwijl in de herfst deze dunnere zomervacht weer plaatsmaakt voor een dikkere en vollere wintervacht. Op deze manier past een Border Collie zich aan en kan hij beter omgaan met de temperatuur van een seizoen.

Omdat veel Border Collies binnen wonen, kun hun natuurlijke ritme wat veranderen. Dit komt door de warmte in huis, en de kunstmatige verlichting. Je Border Collie zal waarschijnlijk nog steeds het meeste verharen in de lente en in de herfst, maar het komt ook voor dat hij het hele jaar door licht verhaart.

Heeft een kortharige Border Collie minder vachtverzorging nodig?

Een kortharige Border Collie hoeft minder vaak geborsteld te worden dan een langharige Border Collie. Toch kun je een kortharige Border Collie, net als andere type Border Collies, het beste minstens 2 à 3 keer in de week borstelen.

De vacht van een kortharige Border Collie is wel makkelijker te verzorgen. Ten eerste is het zo dat een kortharige Border Collie erg snel droogt. Sneller dan een Border Collie met langere haren.

Ten tweede nemen de korte haren een stuk minder vuil mee. Dit betekent dus ook dat je een kortharige Border Collie niet al te vaak hoeft te wassen. Je hoeft ze meestal niet meer te wassen dan eens in de drie maanden.

Ten derde is het zo dat het haar van een kortharige Border Collie natuurlijk niet zo snel klit. Dit betekent dus ook dat een borstelbeurt een stuk minder lang zal duren. Je hoeft geen tijd te besteden aan het uitborstelen van eventuele klitten.

Een snelle borstelbeurt is over het algemeen zelfs al genoeg om het haar van een kortharige Border Collie in een goede conditie te houden.

Benodigdheden voor het borstelen van een kortharige Border Collie

Om de vacht van een kortharige Border Collie te borstelen heb je uiteraard een borstel nodig. Er zijn verschillende soorten borstels, maar om de haren van een kortharige Border Collie te borstelen raden wij je vooral een slickerborstel en een zachte borstel aan.

Een slickerborstel is heel geschikt om losse haren en groot vuil te verwijderen. Zo’n borstel is perfect voor een hond met een dubbele vacht, zoals een Border Collie. Een voorbeeld is deze borstel van Mister Mill.

Naast deze borstel kun je een borstel met zachte haren gebruiken om zand en ander klein vuil te verwijderen, en de vacht te laten glanzen. Bekijk bijvoorbeeld deze handige zachte borstel.

Hoeveel kost een kortharige Border Collie?

Aangezien kortharige Border Collies hetzelfde ras zijn als andere type Border Collies betekent dit dat ze hetzelfde kosten als alle andere types. Een gemiddelde prijs van een Border Collie pup met stamboom is €800,-, maar dit kan gemakkelijk oplopen tot een prijs van maar liefst €2000,- of meer.

De prijs is afhankelijk van de locatie van de fokker, de afstamming van de hond en de papieren. Zorg ervoor dat je voldoende onderzoek hebt gedaan naar zowel het ras als de fokker vóórdat je een kortharige Border Collie aanschaft.

Ga voor een Border Collie van een verantwoordelijke fokker die volledige documentatie heeft over de medische geschiedenis van de ouders van de pup. Wanneer je dit doet weet je dat je een pup aanschaft die niet vatbaar is voor genetische ziektes.

Je kunt uiteraard ook gaan voor het adopteren van een Border Collie. Het adopteren van een Border Collie kost gemiddeld rond de €200,-, wat een stuk minder is dan wanneer je er een koopt bij een fokker. Ook is het een mooie manier om een Border Collie een nieuwe kans en een veilig thuis te geven.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Border Collie prijs – Wat kost een Border Collie?

Waar kun je het beste een Border Collie pup kopen?


Border Collie Fokkers