Home » Houden Shelties van Water en Zwemmen?

Houden Shelties van Water en Zwemmen?

Ben jij net als wij fan van de unieke eigenschappen van de Sheltie? Dan weet je dat dit hondenras veel energie heeft. Een rondje park of een sprint achter de tennisbal aan, de Sheltie vindt het prachtig. Maar hoe zit het eigenlijk met zwemmen? Houden Shelties van water?

Zwemmen is voor de meeste Shelties geen favoriete bezigheid. Een groot deel van de baasjes geeft dan ook aan dat hun hond niet graag zwemt. Alhoewel de meeste Shelties niet dol zijn op water, is er zeker een klein percentage die wat verkoeling in de vorm van water juist wel kan waarderen.

Ben jij het trotse baasje van deze trouwe viervoeter, en vraag je je af of jullie een middagje kunnen gaan zwemmen? Dan raden wij je aan het onderstaande artikel te lezen. Wij vertellen je namelijk alles wat je moet weten over de zwemkunsten van de Sheltie.


TIP: Ondanks het feit dat de meeste Shelties geen enthousiaste zwemmers zijn, kan het vooral bij heet weer wel lekker zijn voor je Sheltie om een plons te nemen. De beste manier om je Sheltie langzaam te laten wennen aan water, is door een hondenzwembadje aan te schaffen. Dit goedkope hondenzwembadje is een perfect hulpmiddel om je Sheltie te leren zwemmen. Strooi bijvoorbeeld wat koekjes in een klein laagje water, en je hondje kan heerlijk rondspetteren.


Houden Shelties van water?

De Sheltie, ook wel bekend als de Shetland Sheepdog, is niet specifiek gefokt om te zwemmen. Toch bestaat er een klein percentage Shelties die een frisse duik wel op prijs kan stellen. De nadruk ligt hierbij echter op ‘klein’. Er zijn namelijk veel Shelties die een hekel hebben aan water. Het lijkt hierbij zeker om het overgrote merendeel te gaan.

Tot slot zijn er ook Shelties die tijdens hun eerste kennismaking met water nog wat terughoudend zijn, maar eenmaal gewend, het ene na het andere baantje zwemmen. We kunnen dus wel stellen dat de liefde of juist afkeer voor water onder de Shelties nogal uiteenloopt. Maar wat leert de ervaring van de meeste baasjes? Laten we eens gaan kijken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Blaffen Shelties Veel?

Verharen Shelties Veel?


Houden Shelties van water – Ervaringen van hun baasje

Om antwoord te krijgen op de bovenstaande vraag, hebben wij diverse Sheltie-eigenaren gevraagd naar hun ervaringen. Het onderstaande diagram is naar voren gekomen uit een enquête gebaseerd op 154 Sheltie-eigenaren. We stelde hen de vraag; Houdt jouw Sheltie van water?

Houden Shelties van water
Houden Shetland Sheepdogs van water?

Uit deze enquête is gebleken dat het gros van de Sheltie honden niet van water houdt. Maar liefst 70 procent van de baasjes gaf aan dat hun hond niet dol is op water. Daartegenover gaf 30 procent aan dat hun Sheltie wat verfrissende H2O juist wél op prijs kon stellen.

We kunnen dus concluderen dat de meeste Shelties niet dol zijn op water. Maar wellicht vraag je je af hoe het dan eigenlijk gesteld staat met hun zwemkunsten. Laten we ook dit aspect eens nader onder de loep nemen.

Kunnen Shelties zwemmen?

Net zoals de meeste hondenrassen, kunnen Shelties in principe goed zwemmen. Dit betekent echter niet dat ze het ook per definitie leuk vinden. Gaat jouw Sheltie voor het eerst het water in? Dan kan deze wellicht wat ongemakkelijk of onzeker overkomen. Dit is volkomen normaal. Echter hoef je niet bang te zijn dat de Sheltie niet kan zwemmen. Wel raden wij altijd aan om toezicht te houden wanneer je hond het water in gaat. Je weet immers maar nooit welke situaties zich kunnen voordoen.

Nu we weten dat Shelties in principe prima kunnen zwemmen, is een logische vervolg vraag; Hoe goed kunnen ze dan zwemmen? Zijn het uitstekende zwemmers, of valt dat toch nog wat tegen?

Houden Shelties van Water en Zwemmen

Hoe goed kunnen Shelties zwemmen?

Vergeleken met andere hondenrassen, zouden we de Sheltie waarschijnlijk niet bestempelen als uitmuntende zwemmer. Wanneer je jouw Sheltie echter van jongs af aan hebt laten wennen aan deze activiteit, zal deze op latere leeftijd een prima zwemmer zijn.

Is jouw Sheltie nog jong, of heb je een volwassen hond die nog niet veel ervaring heeft in het water? Dan zullen de zwemkunsten waarschijnlijk iets minder indrukwekkend zijn. De Sheltie zal eerst ervaring op moeten doen, voordat deze een goede zwemmer zal worden. Bij ons mensen is dit immers niet anders.

Om goed te leren zwemmen moet de Sheltie bovendien wel plezier hebben in deze activiteit, en dat is zeker niet altijd het geval. Zo blijkt ook uit een enquête die recentelijk is gehouden onder enkele baasjes.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Levensduur Sheltie – Hoe lang leven Shetland Sheepdogs?

Beste hondenspeelgoed voor een Sheltie


Houden Shelties van zwemmen – Ervaringen van hun baasjes

Houden Shelties van zwemmen? Wij vroegen het 91 Sheltie-eigenaren. De uitkomst van deze enquête was verrassend, de meeste eigenaren lijken het namelijk redelijk met elkaar eens te zijn. In het onderstaande diagram hebben wij de bevindingen uiteengezet.

Houden Shelties van zwemmen
Houden Shetland Sheepdogs van zwemmen?

Zoals je ziet liegen de cijfers er niet om. Maar liefst 91% van de Sheltie-eigenaren geeft aan dat hun viervoeter niet van zwemmen houdt. Slechts 9% van de baasjes zegt dat hun hond een frisse duik juist wel kan waarderen. Deze cijfers geven ons toch een redelijk sterk antwoord op de vraag of Shelties van zwemmen houden.

Alhoewel 30% van de Shelties geen hekel blijkt te hebben aan water, zoals we in het vorige diagram hebben kunnen zien, betekent dit wellicht niet per definitie dat ze ook van zwemmen houden. Toch kan zwemmen voor honden diverse voordelen met zich meebrengen. Dit geldt voor alle hondenrassen, dus ook voor de Sheltie.

Wat zijn de voordelen van zwemmen voor een Sheltie?

Zwemmen is een fantastische vorm van beweging voor honden. Het bevordert een goede conditie en zorgt ervoor dat de hond spierkracht opbouwt. Voor de algehele gezondheid van een hond is zwemmen dan ook zeer bevorderlijk.

Een hond van jongs af aan leren om regelmatig te zwemmen, levert op de lange termijn enkel positieve effecten. Ook voor de Sheltie brengt zwemmen diverse voordelen met zich mee. Onderstaand de grootste voordelen die laten zien waarom jouw Sheltie is gebaat bij regelmatig zwemmen.

  • Verbetering van de bloedsomloop
  • Verbetering van algehele gezondheid, waaronder longen en gewrichten
  • Versterkt het hart
  • Biedt verlichting bij stress
  • Gewichtsbeheersing
  • Vermindering van ontstekingen

Dit lijstje bevestigd wat we al wisten; zwemmen is goed voor honden, ook voor jouw Sheltie. Op de lange termijn kunnen de bovenstaande voordelen absoluut een grote impact hebben. Zo resulteert een goede bloedsomloop in een gezonde vacht en huid, zorgt een sterk hart voor een lange levensduur en zorgt gewichtsbeheersing ervoor dat jouw hond op een gezonde manier oud kan worden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste matras, kussen of mand voor een Collie

Beste hondenbench voor een Collie