Home » Houden Australian Shepherds van Zwemmen?

Houden Australian Shepherds van Zwemmen?

Sommige honden vinden het heerlijk om lekker het water in te duiken zodra ze een meertje of een plas tegenkomen. Anderen lopen er het liefst met een grote boog omheen. Maar hoe zit dat bij Australian Shepherds? Wat vinden zij van het nemen van een verfrissende plons? Dit actieve hondenras doet niets liever dan bewegen en zwemmen kan dan een fantastische optie zijn om die energie eens lekker kwijt te raken. Maar vinden Australian Shepherds het wel leuk om te zwemmen en kunnen ze zwemmen?

Kan een Australian Shepherd zwemmen?

Over het algemeen zijn Australian Shepherds goed in staat om te zwemmen. Dit komt doordat ze vroeger werden gefokt om dieren te hoeden en hiervoor atletisch moesten zijn. Daarnaast zijn ze erg atletisch en evenredig gebouwd, wat een groot voordeel is bij het zwemmen. Ook kunnen ze een grote werklast aan, wat betekent dat ze de inspanning die nodig is om te zwemmen vaak goed aankunnen. De atletische vaardigheden van dit hondenras zijn een groot pluspunt als het aankomt op zwemmen.

Niet alle hondenrassen zijn van nature goede zwemmers, maar Australian Shepherds kunnen er vaak wel wat van. Houdt er echter rekening mee dat dit een algemeen beeld is en dat niet elke Australian Shepherd even goed kan zwemmen en het ook altijd leuk vindt om te doen.

De enige manier om erachter te komen of jouw Australian Shepherd kan zwemmen, is door het een keer te proberen. Het is hierbij wel belangrijk dat je dit voorzichtig doet en de hond de kans geeft om aan het water te laten wennen.


TOP TIP: Een van de beste manieren om een Aussie puppy te laten wennen aan water en zwemmen, is door hem in een hondenzwembad te laten spelen. Doe er een laagje water in, voeg wat koekjes toe, en voila! Een heleboel waterplezier voor je hond. Een goed voorbeeld van een handig en goedkoop hondenzwembad vind je hier.


We hebben voor jou een kort stappenplan dat je kunt gebruiken wanneer je erachter wil komen of jouw hond kan zwemmen. Door dit stap voor stap te doen en de tijd te nemen, maak je het voor zowel jouzelf als voor de hond een prettige ervaring.

Stap 1. Zoek ondiep water op

Het is niet verstandig om de hond meteen het diepe water in te laten gaan. Wanneer hij namelijk niet kan zwemmen, kan dit gevaarlijk zijn. Ga dan ook op zoek naar ondiep water waarin de hond gemakkelijk kan staan. Zo geef je hem de kans om even te wennen en kan hij uiteindelijk proberen om daadwerkelijk te zwemmen.

Stap 2. Krijg de hond daadwerkelijk het water in

Soms zijn honden wat voorzichtig en zullen ze niet meteen het water instappen. Er zijn echter wat dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat ze er wel ingaan. Zo kun je bijvoorbeeld zelf het water instappen en gewoon wat rondjes lopen of rennen. Hierdoor wordt de hond nieuwsgierig en zal hij sneller proberen om ook eens het water in te stappen. Je zou ook het favoriete speeltje van jouw hond in het water kunnen gooien. De kans is groot dat hij deze wil pakken en hiervoor het water ingaat. Is de hond in het water? Laat hem dan voldoende tijd doorbrengen in het meertje of de plas. Zo kan hij nog beter wennen aan het water.

Stap 3. Blijf met je hond naar het water gaan en bouw het op

Nadat je hond is gewend aan het water, kun je steeds diepere meren en plassen op gaan zoeken. Bouw het wel rustig op en push de hond niet. Hij voelt zelf wel aan wanneer hij er klaar voor is om te zwemmen. Wanneer je geduld hebt en de hond zijn eigen tempo aan laat nemen, zorg je ervoor dat hij het zwemmen als iets prettigs gaat zien en dat hij het uiteindelijk ook echt leuk vindt om te zwemmen.

Het is belangrijk om te vermelden dat je een hond nooit alleen moet laten tijdens het zwemmen. Houdt hem altijd in de gaten en zorg ervoor dat je in kunt grijpen wanneer dit nodig is. Laat hem ook niet te lang zwemmen en voorkom dat hij zichzelf uitput. Australian Shepherds zijn enorm actief en zullen niet snel uit zichzelf stoppen met bewegen. Hoe vaker de hond zwemt, hoe beter hij aanvoelt wat hij wel en niet aankan, maar zorg er altijd voor dat hij zichzelf niet helemaal uitput en laat hem nooit alleen tijdens het zwemmen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Verharen Australian Shepherds veel?

Beste hondenborstel voor een Collie

Blaffen Australian Shepherds veel?


Hoe goed kunnen Australian Shepherds zwemmen?

Hoe goed een Australian Shepherd kan zwemmen verschilt per hond. Zoals we al hebben benoemd, hebben Australian Shepherd zeker de lichamelijke bouw om te zwemmen. Dit is zeker een groot pluspunt, maar hoe goed ze daadwerkelijk kunnen zwemmen ligt aan de hond zelf en aan hoe vaak hij zwemt. Hoe vaker een hond zwemt, hoe beter hij erin wordt.

Hierbij is het ook belangrijk hoe leuk de hond het vindt om te zwemmen. Wanneer hij het niet leuk vindt, zal hij het niet vaak doen en is hij er dus ook minder goed in dan een Australian Shepherd die wel graag zwemt.

Lees Meer: Het karakter van een Australian Shepherd

Houden Australian Shepherds van zwemmen?

Om erachter te komen of Australian Shepherds van zwemmen houden of niet, is er naar de ervaringen van eigenaren van Australian Shepherds. In onderstaande grafiek zijn de resultaten te vinden.

Hieruit blijkt dat 65% van de eigenaren aangaf dat hun Australian Shepherd er wel van houdt om te zwemmen. Aan de andere kant geeft 35% aan dat hun Australian Shepherd er niet van houdt. Dit geeft aan dat het grootste deel het wel degelijk leuk vindt, maar dat een redelijk groot deel het toch liever niet doet.

Het is nou eenmaal zo dat je van tevoren niet weet of een Australian Shepherd ervan houdt om te zwemmen. Hier kom je echt maar op één manier achter en dat is door het een keer te proberen. Toch is de kans dus groter dat de hond het wel leuk vindt om te zwemmen, dan dat hij er niet van houdt.

Houden Australian Shepherds van zwemmen
Houden Australian Shepherds van zwemmen?

Wat zijn de voordelen van zwemmen voor Australian Shepherds?

Er zitten redelijk wat voordelen aan zwemmen voor Australian Shepherds. Deze voordelen hebben betrekking op beweging, de gemoedstoestand van de hond en de band die je als baasje hebt met jouw Australian Shepherd.

Het is een fantastische manier om te bewegen

Wanneer een hond gaat zwemmen, is hier veel inspanning bij nodig. Zoals bekend zijn Australian Shepherds enorm actief en is het belangrijk dat ze de mogelijkheid krijgen om hun energie kwijt te raken. Door te zwemmen is het voor hen mogelijk om gebruik te maken van deze energie en lekker te bewegen.

Daarnaast kan het ervoor zorgen dat de hond meer gedisciplineerd is en alerter zijn na het zwemmen. Ook zorgt het ervoor dat ze minder hyperactief zijn gedurende de rest van de dag. Ook dit kan een groot voordeel zijn voor zowel jouzelf als voor de hond.

Lees Meer: Hoeveel beweging heeft een Australian Shepherd nodig?

De hond kan er een stuk gelukkiger door worden

Australian Shepherds zijn gefokt om te werken en hierdoor hebben ze behoefte aan veel fysieke en mentale uitdaging. Door te zwemmen kun je hen op een hele leuke manier fysiek uitdagen. Wanneer je er een spel aan koppelt is het ook nog eens mogelijk om dit op mentaal gebied te doen.

Als een Australian Shepherd niet genoeg beweegt, kunnen ze hun energie niet kwijt, waardoor ze uiteindelijk ongelukkig kunnen worden en verveeld kunnen raken.

Een ongelukkige, verveelde hond kan uiteindelijk destructief gedrag gaan vertonen. Ze zouden dan bijvoorbeeld spullen kunnen gaan vernielen. Dit wil je voorkomen en om dit te doen zou je onder andere kunnen gaan zwemmen met de hond.

Het geeft je de mogelijkheid om een gezonde band op te bouwen met jouw hond

Wanneer je met jouw Australian Shepherd gaat zwemmen, kun je lekker veel tijd met elkaar doorbrengen. Stap zelf ook eens in het water en zwem rond samen met jouw hond. Hoe meer tijd je met jouw trouwe viervoeter doorbrengt, hoe sterker de band tussen jou en jouw hond wordt. Deze band zorgt ervoor dat ze uiteindelijk meer respect voor je krijgen en zelf beter zouden kunnen gaan luisteren. Ook kan het gewoon heel fijn zij om er samen op uit te gaan en lekker te bewegen.

Houden Australian Shepherds van water?

Ook om erachter te komen of Australian Shepherds van water houden is er gebruik gemaakt van de ervaringen van de sommige eigenaren van Australian Shepherds. De resultaten hiervan zijn te vinden in onderstaande grafiek.

Er is te zien dat maar liefst 89% van de eigenaren aangeeft dat hun Australian Shepherd van water houdt. Aan de andere kant zegt 11% van de eigenaren dat hun hond hier niet van houdt. Dit is een enorm verschil, wat betekent dat het overgrote deel van de Australian Shepherds het heerlijk vindt om tijd door te brengen in het water.

Houden Australian Shpeherds van water
Houden Australian Shpeherds van water?

We hopen dat je nu voldoende informatie hebt over de houding van Australian Shepherds tegenover zwemmen en water. Je kunt nooit van tevoren zeker weten of een hond het leuk vindt om te zwemmen, maar bij dit hondenras is de kans wel groot dat ze hiervan houden.

De beste manier om hierachter te komen is door het gewoon een keer te proberen. Wanneer je het kennismaken met water en zwemmen rustig opbouwt, zorg je ervoor dat het voor de hond een prettige ervaring blijft en dat de kans groot is dat hij met veel plezier het water.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenbench voor een Collie

Zijn Australian Shepherds goede honden voor in kleine appartementen?

Beste matras, kussen of mand voor een Collie