Home » Wat is heupdysplasie bij Border Collies?

Wat is heupdysplasie bij Border Collies?

Border Collies zijn over het algemeen gezonde honden, maar net als bij alle andere hondenrassen geldt ook bij hen dat ze een groter risico lopen op bepaalde gezondheidsproblemen. Je kunt hierbij denken aan epilepsie, oogproblemen, gehoorproblemen en heupdysplasie.

Heupdysplasie is een gewrichtsaandoening waar Border Collies redelijk vaak mee te maken krijgen. Maar wat is het nou precies en wat zijn de oorzaken van heupdysplasie? Hoe kun je het herkennen en wat kun je eraan doen? Aangezien het goed kan zijn om inzicht te krijgen in de gezondheidsrisico’s van Border Collies, gaan we in dit artikel wat dieper in op heupdysplasie bij dit hondenras.


TOP TIP: Als je Border Collie heupdysplasie heeft, is behandeling bij de dierenarts het belangrijkst, maar je kunt je hond daarnaast ook helpen met een goed supplement. Supplementen met Glucosamine, zoals deze van Pharmadog, worden vaak gegeven aan honden met heupdysplasie om de gewrichten te ondersteunen.


Wat is heupdysplasie bij honden?

Heupdysplasie – ook wel Canine Hip Dysplasia (CHD) genoemd – is een aandoening die ontstaat tijdens de groei van een hond. Het kan uiteindelijk leiden tot een losse, slechte pasvorm – oftewel laxiteit – van het heupgewricht van een Border Collie. Deze laxiteit van een heupgewricht kan resulteren in mogelijke klinische symptomen van heuppijn en disfunctie van de ledematen. Ook kunnen progressieve gewrichtsveranderingen voorkomen.

Om dit wat duidelijker te maken zullen we uitleggen hoe het heupgewricht ongeveer in elkaar zit. Het heupgewricht is een kogelgewricht en een voortdurende abnormale beweging van de ‘kogel’ (femurkop) zorgt ervoor dat de ‘kom’ (acetabulum) van het gewricht uiteindelijk vervormt.

Na een tijd kan er een reactie op deze vervorming optreden. Deze reactie bestaat uit het progressieve verlies van kraakbeen en de ontwikkeling van littekenweefsel rondom het gewricht. Ook worden er ‘botsporen’ (osteofyten) gevormd rond zowel de kogel als de kom.

Er zijn verschillende oorzaken van heupdysplasie, waarvan erfelijkheid de grootste is. We zullen hier in het vervolg van het artikel wat dieper op ingaan en de eventuele andere oorzaken bespreken.

Zijn Border Collies vatbaar voor heupdysplasie?

Border Collies staan bekend om hun actieve levensstijl en hoge gehalte aan energie. Dit kan een groot voordeel zijn, maar helaas betekent het ook dat ze meer kans lopen op het ontwikkelen van heupdysplasie. Houd hier dan ook rekening mee wanneer je de aanschaf van een Border Collie overweegt.

Hoe vaak heupdysplasie voorkomt bij Border Collies kan verschillen per land, en verschillende onderzoeken leveren verschillende resultaten op. De incidentie is ook afhankelijk van wat de beoordelaar aan zal merken als heupdysplasie.

Veel honden hebben afwijkingen aan de heupkommen, maar deze zorgen niet altijd voor problemen. Een spaanse studie bijvoorbeeld, vond een incidentiepercentage van meer dan 50%, terwijl data van de Orthopedic Foundation of Animals met een percentage van 10% komt voor Border Collie.

Heb je een Border Collie? Zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent voor wanneer de hond eventueel heupdysplasie ontwikkeld. Hoe meer je weet over heupdysplasie, hoe beter je voorbereid bent op het controleren van jouw Border Collie op deze ziekte.

Wat zijn de oorzaken van heupdysplasie bij Border Collies?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor de ontwikkeling van heupdysplasie bij een Border Collie. Zoals we al eerder hebben aangegeven is de grootste oorzaak erfelijkheid. De aandoening is erfelijk en komt veel voor bij grotere honden.

De genetische aanleg kan door een aantal factoren worden versterkt. Bij deze factoren kan gedacht worden aan een te hoge groeisnelheid, bepaalde soorten lichaamsbeweging, een verkeerd gewicht en verkeerde voeding. Puppy’s hebben speciale voeding nodig die specifiek is samengesteld voor wat grotere hondenrassen.

Door middel van een gebalanceerde voeding kan overmatige groei worden voorkomen. Dit is belangrijk, aangezien een overmatige groei kan leiden tot skeletaandoeningen, waaronder heupdysplasie. Door de groei van een puppy te vertragen kunnen deze gewrichten zich beter ontwikkelen zonder dat ze te zwaar belast worden. Uiteindelijk helpt dit eventuele problemen in de toekomst te voorkomen.

Naast voeding kan ook te veel of te weinig beweging zorgen voor een grotere kans op de ontwikkeling van heupdysplasie. Hetzelfde geldt voor overgewicht. Wanneer een hond overgewicht heeft kan het zijn dat de gewrichten te zwaar worden belast.

Dit kan heupdysplasie veroorzaken of verergeren. Het is verstandig om jouw dierenarts te raadplegen als het aankomt op het beste dieet voor jouw Border Collie. Ook kun je bespreken hoeveel beweging hij precies nodig heeft om in goede conditie te blijven.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe vaak moet je met een Border Collie wandelen

In welke hondensporten zijn Border Collies goed?

Beste hondenspeelgoed voor een Border Collie


Is heupdysplasie bij Border Collies erfelijk?

Zoals we al hebben benoemd is heupdysplasie bij Border Collies erfelijk. Heupdysplasie is een poly-genetische eigenschap, waarvan wordt aangenomen dat het erfelijk is. Toch kan het ook worden beïnvloed door bepaalde factoren in de leefomgeving van een hond.

Wat zijn de symptomen van heupdysplasie bij Border Collies?

Er zijn verschillende symptomen van heupdysplasie. Deze symptomen kunnen voorkomen in elk stadium van de ontwikkeling van de aandoening. Over het algemeen worden honden met heupdysplasie onderverdeeld in twee groepen die symptomen van deze ziekte vertonen.

 1. De groep van jongere honden zonder artritis, maar met aanzienlijke heupluxatie.
 2. De groep van meer volwassen honden die heupartritis hebben als resultaat van heupdysplasie.

Er zijn een aantal signalen die belangrijk zijn om te kennen. Er wordt gekeken naar de ernst van de aandoening, de mate van ontsteking en losheid in het gewricht en de lengte van de periode waarin een Border Collie aan heupdysplasie lijdt.

Hieronder is een lijstje te vinden van de symptomen.

 • Stijfheid of mank lopen
 • Een wiegende gang
 • Pijn
 • Kreupelheid
 • Een vergroting van de schouderspieren
 • Moeite met of tegenzin bij het opstaan
 • Een verlies van de spiermassa in de dij
 • springen, rennen of traplopen
 • Piepen in het gewricht tijdens het bewegen
 • Een verminderd bewegingsbereik
 • Een verminderde activiteit

Het komt regelmatig voor dat honden helemaal geen symptomen van heupdysplasie vertonen. Ook kan het zijn dat er bij sommige honden al symptomen op zijn te merken wanneer ze nog maar vier maanden oud zijn. Andere honden ontwikkelen heupdysplasie in combinatie met artrose als ze ouder worden.

Hoe wordt heupdysplasie gediagnosticeerd?

Om heupdysplasie bij een Border Collie te diagnosticeren kunnen verschillende methodes worden gebruikt. De meest nauwkeurige röntgenmethode op jonge leeftijd is de PennHIP distractiemethode. Dit is een kwantitatieve methode waarbij röntgenfoto’s en een distractieapparaat worden gebruikt om de losheid van de heupen te meten.

Ook kan het aangeven welke chirurgische opties het best kunnen worden ingezet voor het voorkomen van artritis. Er is een speciale training en speciale apparatuur nodig om deze tests uit te kunnen voeren.

Een andere methode die kan worden gebruikt is de palpatiemethode en wordt de Ortolani Test genoemd. Bij puppy’s wordt deze methode al gebruikt sinds 1937 en tegenwoordig is het nog steeds de ‘gouden standaard’ voor een vroege diagnose van heupdysplasie bij puppy’s.

Bij de Ortolani test wordt gekeken of de heupkop in een bepaalde houding, met een bepaalde beweging uit de heupkom te drukken is. Als dit niet kan, is het echter nog steeds mogelijk dat er toch heupdysplasie aanwezig is, dus de test geeft geen 100% zekerheid.

Een andere methode die vaak door fokkers wordt gebruikt is een röntgenonderzoek. De aanbeveling hierbij is een vooronderzoek bij een leeftijd van één jaar en een eindonderzoek bij een leeftijd van twee jaar.

Vaak wordt aangenomen dat een röntgenonderzoek niet mogelijk, of niet nauwkeurig is bij pups, maar dit is niet het geval. Heupdysplasie moet op een zo jong mogelijke leeftijd behandeld worden, dus als je vermoedt dat je Border Collie pup heupdysplasie heeft, is het altijd een goed idee om röntgenfoto’s te laten maken.

Hoe gaat de behandeling van heupdysplasie bij Border Collies in zijn werk?

Er zijn verschillende behandelingsopties voor Border Collies met heupdysplasie. Welke behandeling het beste past bij je hond is afhankelijk van de staat van de heupen en de leeftijd van de hond.

Wanneer de heupdysplasie niet ernstig is of wanneer een hond om medische redenen niet in aanmerking komt voor een chirurgische ingreep, kan een niet-chirurgische aanpak worden aanbevolen door een dierenarts. De adviezen kunnen verschillen van hond tot hond, maar de over het algemeen luiden de mogelijke voorstellen als volgt:

 • Gewrichtsvloeistof modifiers
 • Fysiotherapie
 • Anti-inflammatoire geneesmiddelen
 • Gewichtsvermindering om gewrichten te ontlasten
 • Gewrichtssupplementen van de heupen
 • Beperking van lichaamsbeweging, voornamelijk op harde oppervlakken;

Wanneer een hond wel in aanraking komt voor een chirurgische ingreep zijn er meer opties beschikbaar. Er zijn veel verschillende chirurgische strategieën, maar de meest voorkomende operaties voor het behandelen van heupdysplasie zijn:

 • Dubbele of drievoudige bekken osteotomie (DPO/TPO);
 • Totale heupvervanging (THR);
 • Ostectomie van de femurkop (FHO).

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Lees hier meer over behandelingen voor heupdysplasie.


Border Collie Fokkers

Beste matras, kussen of mand voor een Border Collie


Hoe kan heupdysplasie bij Border Collies worden voorkomen?

Heupdysplasie kan niet altijd worden voorkomen. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het risico op deze aandoening bij jouw hond te verkleinen. Het is belangrijk dat het skelet van de hond gezond wordt gehouden en hiermee kun je al beginnen wanneer de hond nog een puppy is.

Wanneer je jouw Border Collie de juiste voeding geeft, krijgt de hond een voorsprong op de ontwikkeling van gezonde botten en gewrichten. Ook voorkom je hiermee dat hij overmatig groeit. Zoals we hebben besproken kan dit namelijk de kans op heupdysplasie vergroten.

Puppyvoer heeft de juiste calcium:fosfor verhouding nodig, en moet een passende hoeveelheid energie leveren. Geef je pup dus altijd puppyvoer van een goed merk, want hondenvoer voor volwassen honden heeft andere verhoudingen en energiewaarden.

Wanneer de hond opgroeit is het belangrijk dat hij voldoende kan bewegen om overgewicht te voorkomen. Overgewicht vergroot niet alleen de kans op heupdysplasie, maar kan ook veel andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Geef hem dus niet te veel koekjes en traktaties en laat hem voldoende bewegen.

Als laatste kun je ervoor zorgen dat je een Border Collie aanschaft via een verantwoordelijke fokker die de juiste gezondheidsonderzoeken uit laat voeren. Hierbij kun je denken aan röntgenfoto’s voor heupdysplasie.

Om een puppy te laten testen op heupdysplasie kunnen fokkers het beste gebruik maken van een screening. Sommige gezondheidstesten kunnen helpen bij het bepalen van de conditie van de heupen van de puppy, zodat fokkers ervoor kunnen zorgen dat ze alleen honden fokken met heupgewrichten met een normale graad of hoger.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Beste hondenborstel voor een Border Collie

Waar kun je het beste een Border Collie pup kopen?