Home » Wat is het ideale gewicht van een Schotse Collie – tabel en grafiek

Wat is het ideale gewicht van een Schotse Collie – tabel en grafiek

Een Schotse Collie is een redelijk groot hondenras. Zijn indrukwekkende vacht wekt bij vele mensen de indruk dat het ook gaat om een zwaar hondenras. Maar is dit ook daadwerkelijk het geval? Wij gingen op onderzoek uit om de volgende vraag voor toekomstige baasjes te beantwoorden; Hoeveel moet mijn Schotse Collie wegen?

Een volwassen Schotse Collie weegt tussen de 20 en 34 kilo. Dit zijn twee uiterste. De meeste volwassen honden bevinden zich in het midden en wegen rond de 25 kilo. Een pup jonger dan 6 maanden weegt ongeveer tussen de 10 en 20 kilo. Je hond op gewicht houden is zeer belangrijk voor zijn of haar algehele gezondheid.

Benieuwd hoeveel jouw Schotse Collie ongeveer mag wegen? We bekijken het gemiddelde gewicht van zowel de vrouwelijke als de mannelijke Collies. Ook staan we aan het einde van dit artikel kort stil bij het belang van een gezond gewicht, en hoe jij ervoor kan zorgen dat jouw hond op gewicht blijft. Dat wil jij niet missen!

Hoeveel weegt een volwassen Schotse Collie?

Een volwassen Schotse Collie weegt gemiddeld zo tussen de 20 en 34 kilo. Dit is best een ruime marge. We kunnen dus wel stellen dat er grote verschillen bestaan tussen de honden binnen dit ras.

De ene Schotse Collie kan minder dan 20 kilo wegen wanneer deze is volgroeit, terwijl een andere Schotse Collie uiteindelijk wel meer dan 30 kilo weegt. Net als bij ons mensen zit er onderling dus veel verschil in het gewicht van de Schotse Collie.

Ook zit er een klein verschil in het volwassen gewicht van de vrouwelijke en de mannelijke honden. Laten we deze beide eens nader onder de loep gaan nemen.

Hoeveel weegt een volwassen Schotse Collie teef?

Om relevante informatie op dit gebied te kunnen geven, hebben wij ons verdiept in het gewicht van de vrouwelijke Schotse Collie per leeftijdscategorie. De resultaten worden in de onderstaande grafiek weergegeven. De grafiek geeft twee gemiddelden aan, een hoog en een laag gemiddelde.

gewicht van Schotse Collie teef - grafiek
Gewicht van Schotse Collie teef – grafiek

De vrouwelijke Schotse Collie is na 16 maanden bijna volgroeit. Dit wil zeggen dat de hond op dit punt reeds volwassen is.

Volwassen Schotse Collie teef wegen gemiddeld tussen de 20 en de 34 kilo.

LeeftijdMin. gezond gewichtMax. gezond gewicht
3 maanden8,0 kg12,5 kg
4 maanden10,5 kg17,0 kg
5 maanden13,0 kg20,5 kg
6 maanden15,0 kg24,0 kg
7 maanden16,0 kg26,2 kg
8 maanden17,0 kg28,0 kg
9 maanden18,0 kg30,0 kg
10 maanden19,0 kg31,0 kg
11 maanden19,2 kg32,0 kg
12 maanden / 1 jaar19,5 kg32,7 kg
1,5 jaar20,0 kg34,0 kg

Een grof gemiddelde zou dus om en nabij 25 kilo zijn. Echter kunnen verschillende lichaamsgewichten binnen deze marge als gezond gewicht worden beschouwd.

Hoeveel weegt een volwassen Schotse Collie reu?

Wij hebben ons ook verdiept in de groeicurve van de Schotse Collie reu. De resultaten hiervan vind je in de onderstaande grafiek.

gewicht van Schotse Collie reu - grafiek
Gewicht van Schotse Collie reu – grafiek

Een volwassen mannelijke Schotse Collie heeft doorgaans een gewicht dat ligt tussen de 23 en 34 kilo.

LeeftijdMin. gezond gewichtMax. gezond gewicht
3 maanden9,0 kg13,5 kg
4 maanden12,0 kg17,0 kg
5 maanden14,5 kg20,5 kg
6 maanden16,5 kg24,0 kg
7 maanden18,5 kg26,5 kg
8 maanden19,5 kg28,0 kg
9 maanden21,0 kg30,0 kg
10 maanden21,5 kg31,0 kg
11 maanden22,0 kg32,0 kg
12 maanden / 1 jaar22,5 kg33,0 kg
1,5 jaar23,0 kg34,0 kg

Het laag gemiddelde ligt bij de mannelijke honden dus iets hoger dan bij de vrouwtjes. Echter is het hoge gemiddelde wel gelijk, met 34 kilo als maximaal gewicht. We zouden kunnen stellen dat de mannelijke Collies gemiddeld ongeveer 28 kilo wegen.

Wat is het gewicht van een Schotse Collie pup?

Wanneer jouw Schotse Collie nog een pup is, kan het reeds nuttig zijn om het gewicht van je hond goed in de gaten te houden. Je wilt immers voorkomen dat jouw pup te maken krijgt met over- of ondergewicht.

Een Schotse Collie pup jonger dan 6 maanden weegt gemiddeld tussen de 10 en 20 kilo. Deze ruime marge kunnen we enigszins verfijnen door zowel de pups van 3 en 6 maanden apart onder de loep te nemen.

Schotse Collie pup van 3 maanden oud

Een Schotse Collie pup van 3 maanden weegt doorgaans tussen de 8 en 13,5 kilo.

Wanneer jouw pup dus rond de 10 kilo weegt, zit deze op een prachtig gezond gewicht. Wanneer jouw hond hier toch redelijk ver van afwijkt, is een bezoekje aan de dierenarts absoluut de moeite waard. Wellicht dient het voedingspatroon van het hondje te worden aangepast, of blijken er onderliggende problemen te zijn. In dat geval ben je er maar liever zo snel mogelijk bij.

Schotse Collie pup van 6 maanden oud

Een Schotse Collie pup van 6 maanden weegt ongeveer 15 tot 24 kilo.

Gemiddeld komt dit dus neer op een gewicht rond de 20 kilo. Echter kan elk gewicht binnen de marge worden beschouwd als gezond gewicht. Er zit nu eenmaal veel verschil in de Schotse Collies op het gebied van lichaamsgewicht.

Afmetingen van een Schotse Collie

Waarom is het belangrijk om je Schotse Collie op gewicht te houden?

Het is belangrijk om jouw Schotse Collie goed op gewicht te houden, aangezien over- en ondergewicht diverse gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen. Overgewicht kan het risico of hart- en vaatziekten, maag- en darmklachten, suikerziekte en gewrichtsproblemen vergroten.

Ondergewicht kan resulteren in een slechte weerstand, en vacht- of huidproblemen. Zowel onder- als overgewicht kunnen jouw hond fataal worden wanneer je er niets aan doet. We kunnen dus wel stellen dat het van uitermate groot belang is om jouw Schotse Collie op gewicht te houden. De gezondheid van jouw trouwe viervoeter is voor jou toch ook de nummer 1 prioriteit?

Hoe houd je jouw Schotse Collie op gezond gewicht?

Een gezond gewicht draagt bij aan een betere kwaliteit van leven voor iedere hond. Het is dan ook niet gek dat veel baasjes zich verdiepen in hoe ze hun hond op gezond gewicht houden. Gelukkig zijn er diverse zaken die hier een waardevolle bijdragen aan kunnen leveren.

Om te beginnen is jouw Schotse Collie natuurlijk gebaat bij voldoende lichaamsbeweging. Lange wandelingen in de natuur of apporteren met de bal, de Collie is er gek op. Zorg voor minimaal 45 minuten lichaamsbeweging per dag. We benadrukken graag dat dit een minimum is, en dat veel honden gebaat zullen zijn bij 60 minuten per dag of zelfs nog meer.

Nog een belangrijk aspect voor het op gewicht houden van jouw hond, is een goed voedingspatroon. Houd je aan een vast voedingsschema en wijk niet af van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Merk je dat jouw hond niet voldoende of juist te veel wil eten? Dan is overleg met de dierenarts absoluut geen overbodige luxe.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoeveel beweging Heeft een Schotse Collie Nodig?

Het Karakter van de Schotse Collies

Verharen Schotse Collies Veel?