Home » Alles wat je moet weten over de showlijn Border Collie

Alles wat je moet weten over de showlijn Border Collie

Border Collies zien er niet allemaal hetzelfde uit, en ook het karakter kan verschillen. Zo worden er verschillende types Border Collie gefokt om te voldoen aan verschillende wensen. Eén van deze Border Collie lijnen is de showlijn. In dit artikel kom je erachter of dit type Border Collie bij je past én geven we je informatie over wat een showlijn Border Collie precies is.

Het uiterlijk van een showlijn Border Collie

De verschillen tussen het uiterlijk van een werklijn en showlijn Border Collies zijn niet heel groot, maar voor het getrainde oog zeker zichtbaar. Het grootste verschil tussen het uiterlijk van een showlijn en werklijn Border Collies is de grootte en de vacht. Hieronder bespreken we een aantal uiterlijke kenmerken waaraan je een showlijn Border Collie kunt herkennen.

De lichaamsbouw van een showlijn Border Collie

Showlijn Border Collies zijn meestal wat breder gebouwd dan de andere lijnen Border Collies. Ze ogen wat groter, wat ook komt door hun vacht. Showlijn Border Collies hebben meestal een overvloedige vacht die er heel zacht uitziet. De haren zijn lang en meestal zwart en wit gekleurd.

Showlijn Border Collie reuen wegen gemiddeld tussen de 14 en de 20 kilo. Showlijn Border Collie teven wegen vaak wat minder, aangezien ze wat kleiner en slanker zijn dan de reuen. Het gemiddelde gewicht van de teven ligt tussen de 12 en de 19 kilo.

De vacht van een showlijn Border Collie

Bij show Border Collies wordt de voorkeur gegeven aan een langere, volle vacht. Over het algemeen komt de kleurcombinatie zwart met wit het meeste voor. Ze hebben een wollige ondervacht en een langere bovenvacht.

Je zult merken dat de haaruitval van een showlijn Border Collie wat toeneemt wanneer hij van vacht wisselt. Dit houdt in dat hij in de zomer zijn wintervacht inruilt voor een dunnere zomervacht. In de winter wisselt een Border Collie zijn zomervacht dan ook weer in voor een wat dikkere wintervacht. Door de toename van de haaruitval in deze periodes zul je merken dat je wat vaker moet borstelen.

Showlijn Border Collie

Showlijn Border Collie – Temperament en persoonlijkheid

Showlijn Border Collies zijn meer geschikt als gezelschapsdier voor gezinnen dan werkende Border Collies. Ze hebben vaak een minder sterk drijfinstinct dan Border Collies uit werklijnen. Dit maakt ze makkelijker in de omgang.

Ook show Border Collies hebben echter een drijfinstinct, en het zijn honden met veel energie, die het fijn vinden om met hun baasje samen te werken. Dit maakt de show Border Collie een uitstekende optie voor hondensporten, zoals behendigheid of bijvoorbeeld frisbee.

Het zijn enorm vriendelijke honden die vaak erg gericht zijn op hun baasjes. Ze kunnen, wanneer ze goed getraind zijn, overweg met kinderen, maar oudere kinderen passen beter bij een Border Collie. Het is belangrijk dat de kinderen weten hoe ze met een hond om moeten gaan.

Showlijn Border Collies hebben enorm veel energie. Ze hebben dagelijks 1 tot 2 uur lichamelijke beweging nodig, en moeten ook mentaal bezig gehouden worden. Ook een showlijn Border Collie is van nature een werkhond, die graag een taak heeft.

Ten slotte zijn show Border Collies erg intelligent. Ze vinden het heerlijk om commando’s op te volgen en leren ook graag nieuwe dingen. Mede hierdoor zijn ze dan ook geschikt voor hondenshows. Over het algemeen luisteren ze goed en leren ze gemakkelijk nieuwe dingen aan. Het is dan ook van belang dat je ze zowel mentaal als fysiek voldoende uitdaagt en stimuleert.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe intelligent is een Border Collie?

Border Collie Fokkers

Gezondheidsproblemen bij Border Collies


Showlijn Border Collie – Verzorging

Een showlijn Border Collie heeft een redelijke hoeveelheid vachtverzorging nodig. De vacht van een showlijn Border Collie is meestal vrij lang en dik, waardoor de hond regelmatig geborsteld moet worden om matten en klitten te voorkomen. De rest van de verzorging van een showlijn Border Collie is hetzelfde als die van de meeste andere honden.

Borstelen en wassen

Over het algemeen heeft een showlijn Border Collie niet enorm veel uiterlijke verzorging nodig. Wanneer je de hond 2 à 3 keer in de week een goede borstelbeurt geeft is het in principe al voldoende. Besteed daarbij extra aandacht aan de plekken die gemakkelijk klitten, zoals de oren, de oksels en de buik.

Wil je met een showlijn Border Collie ook daadwerkelijk meedoen aan shows? Dan kan het zijn dat je hem wat vaker zal moeten borstelen om ervoor te zorgen dat de vacht zo lang mogelijk en in topconditie blijft.

Ook hoeft een Border Collie niet vaak gewassen te worden. Eén keer een wasbeurt in de drie maanden is genoeg. Dit is natuurlijk afhankelijk van allerlei omstandigheden. Als je Border Collie veel zwemt of dagelijks in de modder loopt, is een regelmatige wasbeurt aan te raden.

Tandenpoetsen en nagels knippen

Naast het borstelen en het wassen zijn er nog een aantal andere dingen waar je op kunt letten. Ten eerste is er het tandenpoetsen. Een gezond gebit draagt bij aan de algemene gezondheid van een hond. Het is niet reëel om het gebit drie keer per dag te poetsen, maar probeer het wel zo vaak mogelijk te doen.

Ten tweede zijn er de nagels van de hond. Wanneer deze te lang worden, zal dit oncomfortabel zijn voor de Border Collie en zal hij last krijgen bij het lopen. Houdt de nagels dus goed in de gaten. Over het algemeen slijten ze vanzelf, maar af en toe is een knipbeurt wel belangrijk.

Oren en poten schoonmaken

Naast de verzorging voor de tanden en de nagels is er ook nog de verzorging voor de oren. Houd de oren in de gaten en kijk af en toe goed of er oorsmeer in het oor aanwezig is. Wanneer dit het geval is kun je het met een vochtige doek schoonmaken. Gebruik geen wattenstaafjes.

Probeer haren die zich in de oren bevinden kort en schoon te houden. Dit doe je ook om te voorkomen dat de haren gaan klitten. Border Collies die veel zwemmen hebben baat bij een oorreiniger die de vochtbalans herstelt, zoals Virbac Epi-Otic om oorontstekingen tegen te gaan.

Als laatste moet je de poten en voetkussens van je Border Collie regelmatig verzorgen. Uiteraard is het verstandig om deze schoon te maken wanneer je terugkomt van een wandeling. Controleer ze echter ook op eventuele wondjes en sneetjes. De poten zijn over het algemeen het meest vuile lichaamsdeel van een hond, waardoor het verstandig is om deze af en toe goed schoon te maken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe erg verharen Border Collies?

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Beste hondenborstel voor een Border Collie


Showlijn Border Collie – Bewegingsvereisten

Border Collies zijn energieke honden. Dit geldt voor alle lijnen, dus ook voor showlijn Border Collies. Een Border Collie heeft meestal ongeveer 1 tot 2 uur lichaamsbeweging per dag nodig. Daarnaast moet een Border Collie mentaal uitgedaagd worden.

Om te begrijpen hoeveel beweging een showlijn Border Collie precies nodig heeft, hebben we een aantal belangrijke zaken voor je op een rijtje gezet.

Het energielevel van een showlijn Border Collie

Showlijn Border Collies hebben nog steeds een drijfinstinct. Dit drijfinstinct is wel wat minder geworden – zeker in vergelijking met de werklijn Border Collies – maar het zorgt er wel voor dat ze nog steeds veel energie hebben en graag voor hun baasje werken.

Het is van belang dat een Border Collie zijn energie kwijt kan. Wanneer hij hier niet de mogelijkheid voor krijgt, kan de hond ongelukkig worden. Het kan zelfs resulteren in destructief gedrag.

Je wil dit gedrag voorkomen, maar je wil ook dat de hond gelukkig is. Zorg daarom dat een Border Collie elke dag voldoende beweegt. Een indicatie van voldoende beweging is minstens negentig minuten per dag.

De behoefte aan fysieke stimulatie

Het is belangrijk dat je je Border Collie per dag minstens negentig minuten beweging geeft. Zorg er dus ook voor dat je hier de tijd voor hebt. Als je geen tijd hebt om een hond veel te laten bewegen, dan is dit type hond waarschijnlijk niet geschikt voor jou.

Er zijn verschillende activiteiten die je samen met je Border Collie kunt doen om ervoor te zorgen dat hij voldoende beweging krijgt. Zo kun je natuurlijk lekker gaan wandelen, maar een Border Collie kan ook mee naast de fiets.

Naast wandelen, rennen en fietsen vinden sommige Border Collies het ook heerlijk om te zwemmen. Leer hem ook apporteren, zodat hij achter een bal aan kan rennen om zijn energie kwijt te raken. Het is meestal geen probleem als je over de negentig minuten bewegen heen gaat, maar zorg er wel voor dat je hond voldoende conditie heeft voordat je dat doet.

Bescherm je Border Collie wel tegen zichzelf, want ze zijn gefokt om door te gaan tot ze erbij neervallen. Veel Border Collies zullen bijvoorbeeld ballen terugbrengen zolang jij ze gooit. Stop er zelf mee als je merkt dat je hond moe wordt.

showlijn Border collie
Showlijn Border collie

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenspeelgoed voor een Collie


De behoefte aan mentale stimulatie

Naast het feit dat Border Collies energieke honden zijn, zijn ze ook nog eens enorm intelligent. Het zijn zelfs één van de meest intelligente hondenrassen ter wereld. Zorg er dan ook voor dat een Border Collie mentaal voldoende wordt uitgedaagd en gestimuleerd.

Wanneer je dit niet doet, kan het voorkomen dat een Border Collie verveeld raakt en dit gaat uiten in ongewenst gedrag. Geef Border Collies dus de mogelijkheid om gebruik te maken van hun intelligentie. Om een Border Collie mentaal te stimuleren kun je hem uiteraard trainen.

Leer hem verschillende commando’s als ‘af’, ‘zit’ of ‘blijf’. Je zult merken dat de hond de commando’s snel onder de knie heeft. Je kunt ook spelletjes spelen met de hond. Bij een spel kun je denken aan verstoppertje. Hierbij verstop je iets lekkers of iets wat de hond leuk vindt.

Daarna laat je het de Border Collie zelf zoeken. Je kunt ook jezelf verstoppen. Je zou de hond kunnen helpen door kleine geluidjes te maken wanneer het hem niet lukt om je te vinden. Naast verstoppertje zijn er nog andere spellen gemaakt die speciaal zijn ontworpen voor honden.

Deze behendigheidsspelletjes zijn een uitstekend hulpmiddel voor het mentaal stimuleren en uitdagen van een showlijn Border Collie. Ze worden ook wel hersenwerkspelletjes genoemd, en een van de bekendste makers van deze spellen is Nina Ottosson.

Showlijn Border Collie – Trainingseisen

Het is niet uitzonderlijk moeilijk om een showlijn Border Collie te trainen. Dit komt doordat ze zeer intelligent zijn. Om de hond te trainen kun je hem commando’s en trucjes aanleren. Ook kun je gebruik maken van behendigheidsspellen.

Wanneer je een showlijn Border Collie mee wil laten doen aan hondenshows, zul je net wat meer aandacht moeten besteden aan de behendigheid van de hond. Zorg er in ieder geval voor dat je de hond zowel fysiek als mentaal uitdaagt. Begin bij de aanschaf van een Border Collie eventueel met een puppycursus om alvast de basis te leggen.

De prijs van een showlijn Border Collie

De prijs van een showlijn Border Collie is lastig te bepalen. Gemiddeld kost een Border Collie pup met stamboom €1000. Deze prijs kan echter enorm oplopen wanneer je kijkt naar factoren als de papieren, de fokrechten, de afstamming en de leeftijd van de hond. Wanneer je alle papieren wil hebben én een pup wil van een superieure afstamming, kunnen de kosten oplopen tot maar liefst boven de €2000.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe vaak moet je met een Border Collie wandelen

Is een Border Collie een goede keuze voor een nieuwe hondeneigenaar?


Beste halsbanden voor een Border Collie