Home » Schotse Collie Prijs – Hoeveel Kost een Schotse Collie in 2023?

Schotse Collie Prijs – Hoeveel Kost een Schotse Collie in 2023?

Voordat je besluit een hond aan te schaffen, is het verstandig om de kosten te berekenen. Een hond aanschaffen is namelijk niet goedkoop. Je betaalt niet alleen voor de pup, je dient ook rekening te houden met alle bijkomende kosten op het gebied van verzorging. De prijs van een Schotse Collie pup kan bovendien verschillen, en is afhankelijk van diverse factoren. Maar hoeveel kost een Schotse Collie gemiddeld?

De Schotse Collie is een geliefd hondenras dat redelijk duur is in aanschaf. Voor een pup met stamboom ben je al snel tussen de €1200,- en €2000,- kwijt. Ook voor een pup zonder stamboom ligt de prijs al snel boven de €1000,-. De prijs van een volwassen Schotse Collie kan ook sterk variëren. 500 euro is een grof gemiddelde.

Wil jij weten wat de aanschaf van een Schotse Collie jou nu precies gaat kosten? In het onderstaande artikel vertellen we jou alles wat je moet weten over de prijzen van Schotse Collies. We bekijken zowel de pups als de volwassen honden. Ook nemen we honden met en zonder stamboom onder de loep. Hiertussen bevindt zich immers nog een aardig prijsverschil.

HondMin PrijsMax Prijs
Schotse Collie puppy met stamboom€ 1.200 € 2.000
Schotse Collie puppy zonder stamboom€ 750€ 1.200
Volwassen Schotse Collie met stamboom€ 500€ 1.500
Volwassen Schotse Collie zonder stamboom€ 50 500
Schotse Collie prijs – tabel

Wat is de prijs van een Schotse Collie pup?

De Schotse Collie is een populair hondenras, en dit is terug te zien in de prijs van de pups. Je koopt een Schotse Collie pup doorgaans voor een prijs die ligt tussen de 700 en 2000 euro. We kunnen dus wel stellen dat er grote prijsverschillen bestaan. Er zijn diverse factoren die hierbij een rol spelen. Denk aan een pup met of zonder stamboom, het geslacht, de leeftijd en uiterlijke kenmerken.

Naast de kosten voor aanschaf, dien je uiteraard ook rekening te houden met maandelijkse kosten die terugkeren. Denk hierbij aan voeding en verzorging. Wij adviseren Schotse Collie baasjes hier in ieder geval 100 tot 150 euro per maand voor opzij te zetten. Op deze manier ben je er zeker van dat je kunt voldoen aan alle behoefte van jouw trouwe viervoeter.

Hoeveel kost een Schotse Collie pup met stamboom?

Een Schotse Collie pup met stamboom is zeer prijzig. Je betaalt voor een dergelijke pup gemiddeld tussen de 1200 en 2000 euro. Het gros van de pups wordt zeker verkocht voor een prijs die rond de 2000 euro ligt.

Pups met stamboom zijn populair om diverse redenen. Om te beginnen zijn hun ouders en voorouders getest op diverse erfelijke aandoeningen. Op deze manier probeert de fokker een zo sterk en gezond mogelijke pup op de wereld te zetten. Ook worden Schotse Collies met stamboom vaak gefokt met specifieke uiterlijke kenmerken waar veel mensen dol op zijn.

Hoeveel kost een Schotse Collie pup zonder stamboom?

De prijs van een Schotse Collie pup zonder stamboom ligt doorgaans tussen de 750 en 1200 euro.

De prijs ligt een stuk lager omdat de pups niet hoeven te voldoen aan de strenge eisen die worden gesteld aan honden met een stamboom. Toch kunnen dit kerngezonde honden zijn waar niets mis mee is.

Wel is het belangrijk om op je hoede te zijn. Kom je Schotse Collie pups tegen die worden aangeboden voor slechts een paar honderd euro? Dan kan het geen kwaad om de fokker in kwestie na te trekken. Je wilt immers voorkomen dat je een Schotse Collie pup koopt van een onbetrouwbare fokker.

Schotse Collie puppy prijs

Wat is de prijs van een volwassen Schotse Collie?

Volwassen honden zijn doorgaans een stuk goedkoper dan jonge pups. Echter kunnen ook hier de prijzen sterk verschillen. Haal jij een volwassen hond uit het asiel? Dan betaal je doorgaans slechts 100 tot 400 euro, omdat je uitsluitend betaald voor de kosten die het asiel heeft gemaakt op het gebied van verzorging. Neem je een volwassen Collie rechtstreeks van zijn vorige eigenaar over? Dan bepaalt deze uiteraard hoeveel de hond zal kosten.

Sommige mensen kiezen ervoor om hun hond voor een klein bedrag een nieuw forever home te bieden, terwijl andere baasjes toch echt wel wat willen verdienen aan hun hond. Gemiddeld ligt de prijs van een volwassen Schotse Collie ergens tussen de 300 en 1000 euro.

Hoeveel kost een volwassen Schotse Collie met stamboom?

Voor een volwassen hond met stamboom betaal je meer dan een hond zonder stamboom. Voor een volwassen Schotse Collie met stamboom betaal je ongeveer tussen de 500 en 1500 euro.

Dat is dus nog best een redelijk bedrag voor een hond die reeds op leeftijd is. Echter is het een nobel streven om een hond die reeds volwassen is een liefdevol nieuw thuis te bieden. Daar ben jij zeker voor te prijzen!

Hoeveel kost een volwassen Schotse Collie zonder stamboom?

Een volwassen Collie zonder stamboom heeft een gemiddelde verkoopprijs die ligt tussen de 50 en 500 euro.

Dit is aanzienlijk minder dan de prijs van de pups of honden met stamboom. Wanneer je ervoor kiest een Schotse Collie uit het asiel te redden, kunnen de kosten zelfs nog lager liggen. Het asiel is er immers niet op uit om winst te maken op de dieren die ze redden.

Waarom bestaat er een prijsverschil tussen Schotse Collies met en zonder stamboom?

We hebben eerder in dit artikel reeds kort stilgestaan bij het belang van een stamboom. Honden met een stamboom worden getest op diverse erfelijke aandoeningen. Ook bevat deze stamboom medische informatie over de ouders en voorouders van de hond. Op deze manier krijg je als baasje dus inzicht in de medische geschiedenis van een stam. Het is dus best logisch dat een Schotse Collie met stamboom duurder is dan een hond zonder stamboom.

Daarnaast zorgen stamboom fokkers doorgaans goed voor hun pups in de eerste levensweken. Zo worden alle nodige vaccinaties doorgaans netjes en op tijd uitgevoerd.

Alhoewel een goede gezondheid op de lange termijn nooit een garantie is, is de kans toch groot dat jij een gezonde hond aanschaft wanneer je kiest voor een pup met stamboom. Dit betekent echter niet dat een hond zonder stamboom per definitie slecht of ongezond is. Dit hoeft zeker niet het geval te zijn.

Wat dient inbegrepen te zijn bij de prijs van een Schotse Collie pup?

Een goede fokker zorgt voor een passende opvoeding en verzorging van zijn pups in hun eerste weken. Zo worden de pups getest op verschillende medische aandoeningen en krijgen ze alle zorg die ze nodig hebben. Onderstaand bespreken we enkele aspecten die hierbij om de hoek komen kijken.

Vaccinaties

Iedere pup dient tijdig diverse vaccinaties te ontvangen. Dit wordt doorgaans gedaan bij de dierenarts, die dit vervolgens noteert in het paspoort van de hond. Zo kan de nieuwe eigenaar precies zien welke vaccinaties de pup reeds heeft gehad.

Ontwormen

Pups dienen ook een kuur te krijgen voor ontworming. Dit middel zorgt ervoor dat de hond niet met wormen besmet raakt en zodoende ook geen andere dieren hiermee kan besmetten.

Chip

Veel fokkers kiezen ervoor om de pups reeds te voorzien van een microchip implantatie. Deze chip kan geregistreerd worden op de gegevens van de nieuwe eigenaar wanneer de pup wordt verkocht.

Alhoewel de bovenstaande aspecten ervoor kunnen zorgen dat de fokker de prijs van de Schotse Collie pups verhoogd, verkleint het voor jou het risico op een ongezonde hond. En zeg nu zelf, jij bent toch best bereid om wat extra’s te betalen voor het waarborgen van de gezondheid van jouw hondje?


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Het ideale gewicht van een Schotse Collie

Hoeveel beweging Heeft een Schotse Collie Nodig?

Blaffen Schotse Collies Veel?