Home » Verharen Schotse Collies Veel?

Verharen Schotse Collies Veel?

Voor de meeste baasjes is het verharen van hun hond iets natuurlijks dat er nu eenmaal bij hoort. Toch is het zo dat de ene hond meer haren verliest dan de andere. Hondenrassen verschillen immers allemaal van elkaar qua vacht. Wanneer jij een Schotse Collie pup hebt aangeschaft, vraag je je waarschijnlijk af; Verharen Schotse Collies veel?

De Schotse Collie verhaart het hele jaar door gemiddeld tot veel. Sommige Collies hebben last van extreem veel haaruitval, terwijl andere soortgenoten een stuk minder verharen. Veel honden verharen extra in de lente en de herfst vanwege de seizoenswisselingen.

Wens jij te weten hoeveel en hoe vaak de Schotse Collies verharen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. In het onderstaande artikel vertellen we jou alles wat je moet weten over het verharen van jouw Collie. We bekijken hoeveel en hoe vaak hier sprake van is, en ook vertellen we jou hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Dat wil jij dus niet missen!

Verhaart de Schotse Collie?

De Schotse Collie heeft een prachtige dikke vacht, waar menig hond jaloers op zou worden. Zoals je waarschijnlijk al kunt raden, verharen Schotse Collies dan ook redelijk. Alhoewel de exacte hoeveelheid verlies van haar per hond verschilt, kunnen we absoluut stellen dat de Schotse Collies honden zijn die aardig veel verharen.

Om jou als nieuw baasje meer inzicht te bieden, willen we eens gaan kijken naar het verharen van de Schotse Collie in vergelijking met andere hondenrassen. Ook staan we hieronder kort stil bij enkele ervaringen van Collie-eigenaren. Deze kunnen ongetwijfeld meer licht op de zaak werpen.

Hoeveel verharen de Schotse Collies in vergelijking met andere rassen?

Bijna alle hondenrassen verharen. Toch verschilt de hoeveelheid haar dat uitvalt per ras. In vergelijking met andere hondenrassen verhaart de Schotse Collie redelijk veel. Sommige Collies verharen erg veel, terwijl andere middelmatig verharen gedurende het hele jaar.

Om een impressie te krijgen van hoe dit er in de praktijk uitziet, hebben we een enquête gehouden onder diverse Schotse Collie baasjes. Laten we deze eens nader onder de loep nemen.

Hoeveel verharen Schotse Collies volgens hun baasjes?

De ene hond is de andere niet, en zodoende hebben Collie-eigenaren elk hun eigen ervaring als het gaat om het verharen van hun hond. Wij vroegen 122 baasjes; Verharen Schotse Collies veel? De resultaten van deze enquête vind je in het onderstaande cirkeldiagram.

Hoeveel verharen Schotse Collies volgens hun baasjes
Verharen Schotse Collie veel?

Maar liefst 40% van de ondervraagde geeft aan dat hun Schotse Collie heel veel haar verliest. Een andere kleine 40 procent geeft aan dat de hond een beetje verhaart, maar dat het minder erg is dan verwacht. Daar tegenover geeft 16% aan dat de honden juist meer verharen dan verwacht. De overige 6% van de baasjes zegt geen last te hebben van het verharen van hun Collie.

We kunnen samenvattend wel stellen dat de meningen verdeeld zijn. Iets meer dan de helft van de baasjes zegt dat de hond veel verhaart, terwijl iets meer dan 40 procent vindt dat het reuze meevalt of dat er zelfs helemaal geen sprake van is. Dit bevestigt ons eerdere statement dat iedere hond anders is, en dat de ene hond nu eenmaal meer haar verliest dan de andere.

Hoe vaak verharen Schotse Collies?

De Schotse Collie is een hondenras dat het hele jaar door gemiddeld tot veel haren verliest. Dagelijks zal je als baasje dus te maken krijgen met het opvegen of opzuigen van de haren van jouw trouwe viervoeter. Dit betekent tegelijkertijd dat de Schotse Collie helaas geen geschikte hond is voor iedereen. Mensen die last hebben van allergieën, zijn in principe niet een hele goede match met dit hondenras.

Je hoort wel eens dat sommige honden uitsluitend in bepaalde seizoenen verharen. Laten we eens kijken hoe dat nu precies zit bij de Schotse Collie.

Verharen Schotse Collies het hele jaar door?

De Schotse Collie verhaart het hele jaar door. Helaas is het geen hondenras dat uitsluitend in bepaalde periodes zijn vacht verliest. Eigenlijk is dit heel logisch wanneer je kijkt naar de unieke vacht waar de Schotse Collie over beschikt.

Alhoewel de hond dus het hele jaar door haren verliest, kan het wel zo zijn dat dit proces in bepaalde delen van het jaar heftiger wordt.

Verharen Schotse Collies in bepaalde seizoenen meer?

In de herfst en in de lente neigt de Schotse Collie meer haar te verliezen dan normaal. Dit heeft te maken met de wisseling van de seizoenen. In de zomer is de hond immers gebaat bij een ander jasje dan in de winter. Dit regelt de hond helemaal zelf, wat echter wel resulteert in overmatig verharen tussen de seizoenen door.

Een optimale verzorging van de vacht is altijd belangrijk. In de seizoenen van heftig verharen is dit echter extra van belang. Daarom kijken we hieronder kort naar hoe jij het verharen van jouw Schotse Collie onder controle kunt houden.

Hoe houd je het verharen van jouw Schotse Collie onder controle?

Er zijn diverse stappen die jij als baasje kunt nemen om het verharen van je hond enigszins onder controle te houden. Het verharen voorkomen zal niet gaan, echter kun je het wel degelijk beperken. Dit doe je bijvoorbeeld door de vacht van jouw hond grondig te borstelen. Dit dien je in ieder geval elke dag te doen. Wanneer je merkt dat jouw hond extra verhaart, kan het nuttig zijn om wellicht zelfs twee keer per dag de vacht te borstelen.

Het borstelen van de vacht is zonder twijfel het belangrijkste onderdeel van een goede verzorging. Toch is er nog meer wat je kunt doen. Ook het regelmatig wassen van de vacht met een goede shampoo kan een groot hulpmiddel zijn. Wist je dat sommige baasjes hun hond zelfs stofzuigen? Dit dien je echter alleen te doen wanneer de hond zich hier prettig bij voelt, en dit dient bovendien te gebeuren met een stofzuiger op lage stand. Je wilt immers voorkomen dat je de huid van de hond irriteert.

Een combinatie van het borstelen en wassen van de vacht zal de hoeveelheid haren die je in huis vindt absoluut verminderen. Geef hier dus prioriteit aan tijdens de verzorging van jouw Schotse Collie!


.Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenspeelgoed voor een Collie

Zijn Schotse Collies Goed met Katten?

Beste hondenborstel voor een Collie