Home » Hoeveel beweging Heeft een Schotse Collie Nodig?

Hoeveel beweging Heeft een Schotse Collie Nodig?

Honden hebben veel beweging nodig. Dagelijks de frisse lucht in voor een heerlijk lange wandeling is absoluut geen overbodige luxe. Echter kan de hoeveelheid benodigde lichaamsbeweging per hondenras verschillen. Als trots baasje van jouw Collie vraag jij je ongetwijfeld af; Hoeveel beweging heeft een Schotse Collie per dag nodig?

Een Schotse Collie heeft ongeveer 45 tot 60 minuten lichaamsbeweging per dag nodig. Dit is een gemiddelde dat geldt voor volwassenen honden. Jongere honden dienen doorgaans enigszins ontzien te worden, aangezien deze hun energie hard nodig hebben om zichzelf fysiek en mentaal te ontwikkelen.

Wil jij weten hoeveel lichaamsbeweging jouw Schotse Collie nodig heeft, en vraag je je af wat de beste fysieke en mentale oefeningen zijn voor jouw trouwe viervoeter?

In het onderstaande artikel vertellen we jou alles wat je moet weten over de benodigde lichaamsbeweging van de Schotse Collie in diverse levensfases. Ook bekijken we welke vorm van beweging nuttig is voor dit hondenras.

Hoeveel beweging heeft een Schotse Collie nodig?

De hoeveelheid lichaamsbeweging die een Schotse Collie per dag nodig heeft is sterk afhankelijk van de leeftijd. De meeste Collies hebben veel energie en dus redelijk veel behoefte aan beweging. Ook de Schotse Collie is een hondenras dat redelijk veel beweging nodig heeft. 45 minuten per dag is absoluut het minimum voor een volwassen hond. Echter is het tegelijkertijd een hond die zich prima kan aanpassen aan zijn situatie.

Alhoewel een Schotse Collie gebaat zou zijn bij een heerlijke tuin waar hij of zij zichzelf in kan vermaken, is het ook niet onmogelijk om een Schotse Collie aan te schaffen wanneer je bijvoorbeeld in een appartement woont. Echter zijn lange wandelingen dan wel extra belangrijk, maar dat wist je waarschijnlijk al!

Hoeveel moet een volwassen Schotse Collie per dag bewegen?

Een volwassen Schotse Collie heeft meer beweging nodig dan een pup. Het minimum van 45 minuten per dag dient absoluut gehanteerd te worden. Indien de mogelijkheid zich voordoet adviseren wij jou zeker om dagelijks een uur of langer met jouw hond te bewegen.

Je kunt daarbij natuurlijk kiezen uit diverse vormen van lichaamsbeweging. Verderop in dit artikel zullen we stilstaan bij diverse oefeningen die de Schotse Collie graag uitvoert. Echter is en blijft een lange wandeling in de vrije natuur altijd één van zijn favoriete bezigheden. Iets waar jij als baasje bovendien ook van kunt genieten.

Hoeveel moet een Schotse Collie pup per dag bewegen?

Wanneer de Schotse Collie nog een pup is, heeft deze uiteraard voldoende lichaamsbeweging nodig. Echter is het ook belangrijk om je pup voldoende rust te geven. Het vinden van een goede balans kan dus nog best een uitdaging zijn.

Schotse Collie pup van 3 maanden

Een Schotse Collie pup van 3 maanden dient ongeveer 20 à 30 minuten per dag te bewegen. Het is aan te raden om dit te verdelen over verschillende korte wandelingen. Zo zijn 3 wandelingen van 10 minuten beter dan één hele lange wandeling. De pup heeft zijn krachten immers hard nodig om zich optimaal te kunnen ontwikkelen

Schotse Collie pup van 6 maanden

Een Schotse Collie pup van 6 maanden dient ongeveer 30 à 40 minuten per dag te bewegen. Je kunt langzamerhand langere wandelingen gaan maken wanneer de hond deze leeftijd heeft bereikt. Echter blijft het belangrijk om verschillende wandelingen per dag met jouw hond te maken.


.Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Zijn Schotse Collies Goed met Katten?

Het Karakter van de Schotse Collies


Hoeveel beweging heeft een Schotse Collie op leeftijd per dag nodig?

Wanneer een Schotse Collie op leeftijd is, dien je hier als baasje natuurlijk op in te spelen. Je wilt jouw hond immers niet overbelasten. Echter wens je tegelijkertijd dat jouw hond zo lang mogelijk vitaal blijft. Zolang jouw hond het fysiek aankan, is het geen probleem om 45 tot 60 minuten per dag te blijven bewegen. Merk je echter dat jouw hond hier moeite mee heeft? Kort dit dan in naar 40 of indien noodzakelijk naar 30 minuten per dag.

Twijfel je over de capaciteiten van jouw hond wanneer deze op leeftijd is? Dan is het altijd verstandig om dit in overleg met de dierenarts te bepalen.

Wat zijn de beste fysieke oefeningen voor de Schotse Collie?

Je kunt met jouw hond diverse vormen van lichaamsbeweging uitvoeren. Om te beginnen zijn lange wandelingen onmisbaar in het dagelijkse patroon van dit hondenras. Echter is er meer nodig. Zo zijn Schotse Collies gek op ieder spel waar een bal in voorkomt. Ze houden van apporteren en kunnen dit eindeloos volhouden.

Ook behendigheid parcours zijn een cadeautje voor de Schotse Collie. Op een trappetje, door een tunnel en vervolgens over een horde, deze hond doet het allemaal met gemak. Dit is bovendien een leuke manier van trainen met jouw Schotse Collie.

Het is cruciaal voor jouw hond om zich ook mentaal te blijven ontwikkelen. Het is immers een leergierig en intelligent hondenras dat graag wordt uitgedaagd. Onderstaand duiken we iets dieper in op enkele mentale oefeningen die jouw hond alert houden.

Hoe kun je jouw Schotse Collie het beste mentaal blijven uitdagen?

Het is belangrijk dat de Schotse Collie mentaal uitgedaagd wordt. Wanneer dit gedeelte ontbreekt in de opvoeding, kan dit leiden tot ongewenst gedrag. Er zijn diverse oefeningen beschikbaar voor deze mentale stimulatie. Onderstaand enkele voorbeelden.

Commando’s & trucjes aanleren

Een leuke manier om jouw hond mentaal uit te dagen is door het aanleren van nieuwe commando’s en trucjes. Wanneer jouw Schotse Collie de basiscommando’s onder de knie heeft, is het zeker leuk om hierop voort te borduren. De hond leert immers graag nieuwe dingen, ook wanneer deze reeds volwassen is.

Puzzel speelgoed voor honden

Wellicht ben je wel bekend met honden speeltjes die net dat beetje extra inspanning vragen van jouw Collie. Deze speeltjes staan beter bekend als puzzel speeltjes. Je hond dient bepaalde handelingen te verrichten, voordat deze bijvoorbeeld zijn favoriete koekje tevoorschijn tovert.

Verander eens de wandelroute of het dagelijkse patroon

Jouw Schotse Collie blijft ook mentaal uitgedaagd wanneer je met enige regelmaat zijn of haar dagelijkse patroon aanpast. Denk aan het ondernemen van diverse activiteiten, of iets simpels als het veranderen van de wandelroute.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Blaffen Schotse Collies Veel?

Verharen Schotse Collies Veel?