Home » Mijn puppy kauwt op mijn haar – waarom doet hij het en hoe stop ik het?

Mijn puppy kauwt op mijn haar – waarom doet hij het en hoe stop ik het?

Puppies zijn geweldig, nietwaar? Maar, ze gaan gepaard met de nodige problemen en zorgen. Toen mijn puppy voor het eerst naar mijn haar en baard hapte, vond hij er niets aan, totdat het een permanent iets werd. Pas toen maakte ik me een beetje zorgen. Na verloop van tijd realiseerde ik me dat meer puppy-eigenaren een soortgelijk probleem hebben, dus waarom kauwen puppy’s graag op haar en wat kun je doen om het te stoppen? In dit artikel zal ik wijzen op enkele belangrijke redenen voor dit gedrag en manieren waarop je de drang van je puppy om op je haar te kauwen kunt verminderen.

Mijn puppy kauwt op mijn haar – is dit normaal?

Kauwen, knagen en bijten is bij pups net zo normaal als ademen. Ze doen het voortdurend. Of het nu je schoenen zijn (lees daar hier meer over) of meubels, of elk ander voorwerp dat voorhanden is, puppy’s zullen hun tanden erin zetten om te proberen hoe het smaakt. Dit geldt ook voor haar. Er is niets vreemds of ongewoons aan dit gedrag en je moet er niet van schrikken als je je pup dit vaker ziet doen.

In sommige gevallen kunnen er echter enkele onderliggende oorzaken zijn voor dit gedrag, die in het belang van je pup en je haar moeten worden aangepakt als je wilt dat je hond zijn of haar aandacht richt op andere voorwerpen dan je haar of baard.

Zes redenen waarom puppy’s op haar willen kauwen

Hieronder heb ik verschillende hoofdredenen opgesomd waarom puppies uit zijn op je haar in plaats van op andere voorwerpen die ze tot hun beschikking hebben. Laten we beginnen met…

1. Ontdekking

Aanvankelijk wordt je puppy gewoon aangetrokken door de behoefte om de nieuwe dingen in de omgeving te verkennen. Nieuwe dingen of voorwerpen (vooral bewegende) met een ongewone textuur en gevoel kunnen aantrekkelijk zijn voor je pup zodra hij het voor het eerst ziet.

Lang haar of een volle baard kan voor een puppy boeiend aanvoelen, ruiken en interessant zijn als hij het nog nooit heeft gezien, waardoor het zijn doelwit wordt. Als dit de reden is achter de haarobsessie van je puppy dan zou het uiteindelijk met de tijd moeten vervagen. Zodra de pup ouder wordt en beseft dat je haar niet meer zo leuk is, zal hij je haar met rust laten.

2. Spelen

Een andere reden waarom puppy’s op je haar willen kauwen is gewoon uit behoefte aan spelen. Puppy’s doen in hun jonge leven niet veel. Meestal slapen, eten, poepen (of plassen) en spelen ze. Als ze iets vinden waarmee ze kunnen spelen zullen ze dat doen. Het is natuurlijk gedrag en het zou geen enkele hondeneigenaar moeten verbazen. Lang haar kan voor puppy’s een aantrekkelijk aanbod zijn om mee te spelen zodat ze aangemoedigd worden er achteraan te gaan.

Als je puppy zich lijkt te richten op je haar om ermee te spelen, kun je dit gedrag het beste stoppen en je hond alternatieve manieren bieden om te spelen. Er zijn veel speeltjes op de markt die qua textuur en gevoel een beetje op haar kunnen lijken, zoals dit Adori Speeltouw dat ook kan helpen bij het schoonmaken van de tanden van je puppy tijdens en na het doorkomen van tandjes. (Meer over doorkomende tandjes vind je hier)

Lees Ook: Op welke leeftijd verliezen pups hun tanden?

3. Om je aandacht te krijgen

In sommige gevallen kan je pup denken dat aan je haar trekken de manier is om je aandacht te krijgen. Het lijkt tenslotte elke keer te werken, want elke keer als hij achter je haar aangaat, ga je er op in om hem te laten stoppen.

Als dat het geval is, dan moet je deze cyclus stoppen en je hond niet veel aandacht geven zodra hij je bij de haren grijpt. Stop gewoon met wat je aan het doen bent, sta op of draai je om en loop weg. Geef je pup geen signalen om te denken dat het grijpen van je haar of baard een manier is om ook jouw aandacht te trekken.

puppy kauwt op haar

4. De textuur en het gevoel

Haar is op zich al een interessant iets voor een pup. Er zijn niet veel andere dingen in de buurt die zo uniek zijn als haar qua geur en textuur. Voor je puppy kan de geur van je haar genoeg zijn om zich met je haar bezig te houden. Het ongewone gevoel en de speelse textuur kunnen de behoefte van je puppy om je haar aan te raken en erop te kauwen vergroten.

Hetzelfde kan gezegd worden over baarden. Hoewel je baard voor jou niet ongewoon is, kan het voor je puppy iets heel unieks zijn dat gewoon door je hond onderzocht moet worden bij elke kans die hij krijgt.

5. Verveling

Als een puppy niet genoeg gelegenheid krijgt om te spelen of de omgeving te verkennen gaat hij zich vervelen. Dit kan een aantal gedragsproblemen veroorzaken, waaronder veel kauwen.

Als je een puppy thuis hebt, moet je gemerkt hebben dat hun concentratievermogen erg kort is. Ze springen snel van het ene speeltje naar het andere en blijven zoeken naar nieuwe dingen om te ontdekken en mee te spelen. Als hun interessante voorwerpen om mee te spelen op zijn, gaan ze op zoek naar dingen die buiten hun bereik liggen.

Koppel dit aan het natuurlijke kauwinstinct van puppy’s en je krijgt een puppy die op alles kauwt wat in de buurt komt, inclusief je haar.

Gelukkig kan verveling vrij gemakkelijk worden opgelost. Het enige wat je moet doen is je puppy een soort nieuwe ervaring bieden. Creëer een zoek en verstop spelletje of laat hem voorwerpen zoeken in huis. Je hoeft hem niet elke dag een nieuw speeltje te kopen, maar wordt in plaats daarvan creatief en bedenk manieren om de tijd die je puppy heeft te vullen met nieuwe en interessante activiteiten.

Lees Meer: Beste hondenspeelgoed voor een Collie

6. Stress

Tenslotte kan angst ook leiden tot overmatig kauwen bij honden en pups. Angstige pups kunnen op willekeurige voorwerpen kauwen als middel om de opgebouwde energie en stress kwijt te raken. Als dat bij je pup het geval is, moet je eerst de oorzaak van de angst voor je pup opsporen en proberen die weg te nemen of op zijn minst voorlopig te beperken.

Hoe voorkom ik dat een puppy op mijn haar kauwt?

Hoewel het kauwen op haar in de meeste gevallen met de jaren afneemt en de meeste puppy’s over dit gedrag heen groeien, kan een beetje hulp tijdens dit proces nuttig zijn. Daarom heb ik hieronder een paar dingen opgesomd die ik met mijn puppy deed om het kauwen op mijn haar en baard te stoppen.

Houd je haar uit de buurt van je pup

Tja, het spreekt voor zich dat het uit de buurt houden van je haar bij je pup het eerste is wat je moet doen. Er zijn echter momenten waarop dit lastiger kan zijn dan je denkt.

Telkens als je op een bank of bed ligt heeft je puppy gemakkelijk toegang tot je haar. Telkens als je bukt om te spelen of je puppy te begroeten, geef je je hond een nieuwe gelegenheid om je bij je baard te grijpen. Dat zijn de momenten die je moet proberen te onthouden en te vermijden om de kans te verkleinen dat je puppy naar het haar grijpt.

Zodra je die stap hebt gezet, is het volgende wat je moet doen…

… leer hem te stoppen of je haar met rust te laten.

Verzin een commando of gebruik het standaard “”Laat het” of “Nee” zodra je puppy de kans heeft gevonden om je haar te grijpen. Gebruik je handen om het te stoppen, maar maak er geen spelletje van, laat je pup liever rustig zien dat hij moet stoppen met wat hij doet en in plaats daarvan aandacht aan jou moet besteden. Probeer niet te snel te zijn of te bewegen op een manier die een puppy zou kunnen beschouwen als een uitnodiging om te spelen.

Je kunt al vroeg beginnen met het aanleren van het ´laat het´ commando, met behulp can koekjes. Plaats je hand boven het koekje, en geef het koekje zodra je pup je hand en het koekje met rust laat. Blijf dit oefenen en dan kun je het commando langzaam uitbouwen, tot je alleen ´laat het´ hoeft te zeggen en je pup begrijpt dat hij de snack met rust moet laten.

Nu kun je het commando weer verder uitbreiden door het voor andere dingen te gebruiken, zoals speeltjes of afval op straat. Verwacht niet dat je pup het gelijk begrijpt als je het commando op een ander object probeert. Vaak moet je de training even herhalen voor nieuwe dingen, tot je pup begrijpt dat ´laat het´ voor vanalles kan gelden.

Als je eenmaal de aandacht van je puppy hebt…

… leid de pup af met alternatieven

Gebruik alternatieve voorwerpen om de kauwbehoefte van je puppy weg te nemen van je haar of baard en verwijs hem naar andere voorwerpen die er voor je hond zijn om op te kauwen. Houd altijd een kauwtouw ergens in de buurt waar je het kunt gebruiken als afleiding en ga met je puppy spelenderwijs aan de slag, zodat hij van je gezicht wordt afgeleid.

Het zal veiliger zijn voor je puppy en voor jou om niet die scherpe tandjes rond je gezicht, ogen en mond te hebben en in plaats daarvan een puppy veilig met een touwspeeltje aan de zijkant te laten spelen.

Met de tijd zou je puppy in staat moeten zijn om uit het kauwen op je haar te groeien, maar een beetje hulp en sturing kan daarbij helpen en de tijd die nodig is om dit gedrag te stoppen verkorten. Het kan ook een goede oefening zijn om je pup de commando´s ´laat het´ of ´nee´ aan te leren.