Home » Een aantal tips om je puppy buiten te leren plassen

Een aantal tips om je puppy buiten te leren plassen

In dit korte artikel deel ik enkele tips die voortkomen uit mijn persoonlijke ervaring over hoe je je puppy kunt helpen buiten zijn behoefte te doen. Ik hoop dat ze nuttig voor je zijn en dat ze de tijd verkorten die je puppy nodig heeft om te leren dat buiten plassen en poepen veel beter is dan binnen.

Let vanaf de eerste dag goed op

Op het moment dat je een puppy krijgt zijn de meesten van ons betoverd en spelen we liever met hem dan dat we andere dingen doen. Maar als je vanaf het begin goed op je puppy let, krijg je een gevoel van wat een natuurlijk ritme is voor je puppy om te plassen, hoe lang er tussen elke keer zit en welke plek zijn favoriet is om zijn behoefte te doen.

Al die dingen zijn kleine aanwijzingen die je in de toekomst kunnen helpen. Ze stellen je in staat een beter inzicht te krijgen in de aard van je hond en zijn behoeften. Het zal je alertheid op het juiste moment aanscherpen voor het geval je pup naar buiten moet. Bovendien zal het je helpen om een schema op te stellen dat je kunt gebruiken als leidraad om te weten wanneer de volgende keer is dat je puppy misschien een korte wandeling moet maken.  

Lees Ook: Hoe lang duurt het om mijn puppy zindelijk te maken?

Plasschema voor zindelijkheidstraining

Een schema is een goede manier om min of meer te weten wanneer het tijd is om naar buiten te gaan. Honden houden van routine, dus als je de routine vanaf het begin introduceert zal dat in de toekomst gunstig zijn voor je hond.

Je kunt beginnen met de eerste toiletpauze in de ochtend. Puppy’s moeten meestal meteen plassen vanaf het moment dat ze wakker worden. Dit zou je uitgangspunt moeten zijn. Voeg vanaf dan, afhankelijk van de leeftijd van je puppy, 1-2 uur toe en je hebt een soort idee wanneer je moet stoppen met wat je aan het doen bent en je puppy mee naar buiten moet nemen.

Dit betekent niet dat je pup niet binnen zal plassen, of dat hij buiten zal plassen, maar het zal langzaam een routine introduceren. Na verloop van tijd kun je de tijd tussen elke buitenpauze vergroten tot de tijd die jij wilt.

Al snel zul je zien dat je puppy het liefst buiten plast, en zal hij minder vaak binnen plassen.

Eetschema

Een andere tip is om een eetschema voor je pup aan te houden. Uit mijn ervaring hebben puppy’s kort na het eten een toiletpauze nodig. Dit is een belangrijke aanwijzing die je kan helpen bij het trainen van je puppy. Dit betekent dat als je je puppy elke dag op dezelfde tijden voert, en dit opvolgt met een wandeling, de kans groot is dat je puppy zich buiten ontlast.

Een eetschema kan ook op enkele andere manieren nuttig zijn. Het kan je helpen om het gewicht van je hond op het juiste niveau te houden, en het helpt bij de invoering van een vaste routine in het leven van je hond.

Probeer afleiding te vermijden

Voor de pup is de buitenwereld spannend, eng, leuk en nieuw. Als je je pup mee naar buiten neemt naar een plek waar veel andere mensen, honden, auto’s, fietsen, vogels en miljoen andere geluiden zijn, kun je merken dat je pup helemaal niet geïnteresseerd is in plassen of poepen, maar alles wil gaan onderzoeken.

Dit kan frustrerend voor je zijn, vooral als je niet veel tijd hebt. Daarom kun je je pup het beste meenemen naar de plek waar afleiding tot het minimum beperkt blijft. Probeer de wandelingen ontspannend en rustig te maken.

Concentreer je op het laten plassen van je puppy, en laat hem daarna pas spelen. Soms kan het moeilijk zijn om zo’n plek te vinden, dus kies het moment van de dag waarop het niet zo druk is om je puppy uit te laten.

De meeste mensen met honden hebben al een schema en nemen hun honden elke dag op dezelfde tijden mee naar buiten. Je kunt dit in acht nemen en proberen je wandelingen ertussen te passen om de hoeveelheid afleiding voor je pup te verminderen.

Puppy’s die vanaf het begin buiten te opgewonden of overprikkeld zijn, kunnen problemen hebben met zindelijk worden. Dit kan ertoe leiden dat je puppy direct na terugkomst van een wandeling binnen plast.

Vaak lost dit zich overigens vanzelf weer op als de pup wat meer zelfvertrouwen krijgt, maar voor jezelf en je pup is het handig om een rustige plek te hebben waar je pup kan focussen op het kwijtraken van zijn ontlasting.

Gebruik puppytrainingspads

Ik heb puppytrainingspads gebruikt en ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Ze helpen niet alleen om je puppy te trainen, maar beschermen ook je huis. Ze moeten natuurlijk verstandig gebruikt worden en niet als een toilet voor je puppy, maar eerder als een hulpmiddel dat je puppy kan begeleiden om uiteindelijk buiten te plassen en te poepen.

Als je ze correct gebruikt, kunnen ze een geweldig hulpmiddel zijn, en je helpen het proces te versnellen om je puppy te leren waar een geschikte plaats is om te plassen en waar niet.

Sommige hondentrainers beweren dat je met het gebruik van puppypads je hond stimuleert om binnen te plassen, maar dit valt wel mee. Je puppy zal in het begin zeker een flink aantal keren binnen plassen, en je kunt hem dus beter gelijk leren even naar de puppypad te lopen.

Honden willen op een gegeven moment gewoon niet meer binnen plassen, op enkele uitzonderingen na. Je kunt dit natuurlijke proces prima ondersteunen met een puppypad.

In dit korte artikel vind je puppy training pads die ik aanbeveel. Ik bespreek er ook in hoeveel puppy pads ik tijdens de hele training heb gebruikt en hoe lang ik erover deed om mijn puppy zindelijk te maken.

Verwijder tapijten en bedek vloerbedekking

Je puppy wil in het begin graag op iets zachts plassen, en dus zal je tapijt en vloerbedekking hier het slachtoffer van worden.

Verwijder daarom tijdelijk tapijten, en zorg ervoor dat je pup geen toegang heeft tot delen van je huis met vloerbedekking of bedek het met iets glads dat tegen vocht kan.

Wanneer de puppy pads de enige comfortabele plekken zijn om te plassen, zal je pup daar automatisch heengaan. En zodra je merkt dat je pup interesse toont in de puppypad, kun je hem gelijk meenemen naar buiten waar hij hopelijk een plasje zal doen.

De beschikbaarheid van tapijten in huis kan je veel frustratie opleveren, omdat je pup dan overal comfortabel kan plassen en dat in het begin zeker zal doen.

Lees Ook: Hoe maak je de overstap van puppypads naar zindelijk worden buiten?

Conclusie

Als je deze 6 tips volgt en wat werk en moeite steekt in het trainen van je pup, zou het je ongeveer 4-6 weken moeten kosten om een volledig getrainde hond te hebben die zonder enig probleem buiten zijn ontlasting doet.