Home » Hoe vaak moet je met een Border Collie wandelen

Hoe vaak moet je met een Border Collie wandelen

Border Collies zijn energieke honden die vaak niet van ophouden weten. Bewegen doen ze ontzettend graag en het is dan ook erg belangrijk dat ze aan die behoefte kunnen voldoen. Eén keer per dag wandelen met een Border Collie is meestal te weinig. In dit artikel bespreken we per levensfase hoe vaak je met een Border Collie moet wandelen.

Hoe vaak moet je met een Border Collie wandelen?

Hoe vaak een Border Collie moet worden uitgelaten ligt aan de leeftijd van de hond. Puppy’s mogen minder lang lopen dan volwassen Border Collies. Wanneer de hond ouder wordt zul je ook merken dat de wandelingen korter worden. Hieronder vind je per levensfase hoe lang je met jouw Border Collie op pad moet.

Dit zijn natuurlijk richtlijnen, hoe lang je moet wandelen met je Border Collie om hem tevreden te houden verschilt per hond. Wat je doet tijdens een wandeling kan ook veel verschil maken. Als je er een interessante wandeling vol training van maakt, of andere dingen doet waarbij je Border Collie zijn hersens veel moet gebruiken, dan is je hond vaak sneller moe.

Het is sowieso aan te raden dit soort oefeningen te doen met je Border Collie. Ze zijn gefokt om schapen te drijven en moeten een taak hebben. Je houdt je Border Collie tevreden als je hier leuk op inspeelt.

Veel Border Collie eigenaren laten hun hond eindeloos apporteren maar dit is eigenlijk voor de psychische en lichamelijke gezondheid van je hond niet zo goed. Je maakt op deze manier een verslaafde ballenzombie van je Collie, en de snelle sprints en korte draaien zijn een zware belasting voor de gewrichten van je hond.

Border collie leeftijdWandeltijd
< 3 maanden oude Border Collie 15 minuten (twee keer per dag)
< 6 maanden oude Border Collie 30 minuten (twee keer per dag)
< 9 maanden oude Border Collie 45 minuten (twee keer per dag)
volwassen Border Collie1,5 – 2 uur per dag
senior Border Collie< 60 minuten per dag

Hoe vaak moet je elke dag wandelen met een Border Collie pup?

Een hond is een puppy tot het één jaar oud is. Puppy’s groeien enorm snel, waardoor ook de behoeftes snel veranderen. We hebben de puppyfase ingedeeld in drie delen; een drie maanden oude puppy, een zes maanden oude puppy en een negen maanden oude puppy.

Vooral als de pup nog jong is, zul je voorzichtig moeten zijn met de hoeveelheid beweging die je je pup geeft. Als je langer wil wandelen, of gezellig mee wil met mensen die volwassen honden hebben, kun je het beste iets meenemen waarmee je je pupt kunt dragen.

Wat je pup en jij fijn vinden is altijd een kwestie van even uitproberen, maar veel puppy eigenaren maken gebruik van een draagzak, zoals deze van Trixie.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenspeelgoed voor een Border Collie

Border Collie Fokkers

Beste halsbanden voor een Border Collie


Hoe vaak moet je met een drie maanden oude pup wandelen?

Over het algemeen zijn puppy’s vaak snel moe, maar bij een Border Collie pup is dat net even wat anders. Border Collie pups zijn zeer actief en hebben meteen al veel energie. Een pup van drie maanden oud heeft dan ook al dagelijks beweging nodig. Er geldt een eenvoudige vuistregel; laat een pup twee keer per dag vijf minuten bewegen voor elke maand dat hij oud is.

Voor een Border Collie pup van drie maanden oud geldt dus dat je hem twee keer per dag in totaal 15 minuten moet laten bewegen.

Hoe vaak moet je met een zes maanden oude pup wandelen?

Als je de vuistregel toepast kun je berekenen dat een Border Collie pup van zes maanden oud in totaal een half uur beweging nodig heeft per dag. Verspreid het over twee wandelingen.

Je zult nu wel gaan merken dat het tempo wat verhoogt. De pup is nu wat ouder en zal dus ook wat harder gaan lopen. Het feit dat de wandeling nu wat sneller gaat houdt dus in dat je een langere wandeling kunt maken. Zorg er echter wel voor dat de wandeling niet veel langer wordt dan een paar kilometer. Volg het tempo van de pup en concentreer meer op de tijd van de wandeling dan op de afstand.

zes maanden oude Border Collie pup wandelen

Hoe vaak moet je met een negen maanden oude pup wandelen?

Een negen maanden oude Border Collie pup moet je minimaal drie kwartier laten bewegen. Het is het beste om dit verspreid over twee wandelingen te doen.

Houd je hier echt aan, want het feit dat een Border Collie erg energiek is betekent niet dat hij ineens veel meer aankan dan andere puppy’s. Een Border Collie pup heeft nog, net als andere puppy’s, zachte groeiplaten. Dit is het gebied aan het einde van hun lange botten.

De zachte groeiplaten maken snelle groei mogelijk. Wanneer je ze echter overbelast kunnen ze beschadigen. Als dat gebeurt kan dat leiden tot een achterblijvende groei of misvormde ledenmaten. Houd dus rekening met de leeftijd van de pup en bouw de lengte en de duur van de wandelingen rustig op.

Het is niet erg als je een keer wat verder loopt dan anders, maar doe dit niet elke dag en zorg ervoor dat je jonge Border Collie genoeg kan rusten. Een jonge Border Collie zal vaak uit zichzelf al heel veel aanbieden, en je moet ze echt in bescherming nemen.

Je hond heeft ook rust nodig, en het is belangrijk dat je ze vanaf het begin leert deze rust ook te nemen. Zo voorkom je dat je Border Collie een zenuwachtige hond wordt die overal op reageert omdat hij jou en zichzelf aangeleerd heeft dat hij altijd ‘aan moet staan’.

Hoe vaak moet je elke dag wandelen met een volwassen Border?

Aangezien een Border Collie ontzettend energiek is, is de dagelijkse wandeling essentieel. Een wandeling zorgt er niet alleen voor dat de hond opgekropte energie kwijt kan raken, een wandeling stimuleert ook de geest door alle bezienswaardigheden, geluiden en geuren die ze tegenkomen.

Het is niet genoeg als je per dag een keer een blokje omgaat. Je zult er echt tijd voor vrij moeten maken. Heb je geen tijd om een hele lange wandeling in één keer te doen? Splits de wandeling dan op in meerdere momenten per dag.

Bij voorkeur geef je je Border Collie ook iets te doen tijdens de wandeling. Dit betekent niet dat je eindeloos apporteerspelletjes moet spelen met je Border Collie. Je Border Collie moet ook leren normaal mee te wandelen, zonder continu met zijn bal bezig te moeten zijn. Ook voor de gewrichten van je Border Collie is het niet zo goed.

Border Collies blinken uit in gehoorzaamheid, en ze willen graag iets te doen hebben. Train je hond dus gerust tijdens de wandeling. Leer hem netjes te wachten bij de weg, te zitten, liggen of blijven op afstand op commando of leer hem iets op te halen dat je verderop neer hebt gelegd.

Ook speuren vinden Border Collies vaak geweldig. Collies zijn ontzettend goed in allerlei hondensporten zoals behendigheid, hoopers en frisbee en je doet ze een groot plezier als je hem hiermee uitdaagt.

Maar, zoals eerder gezegd: gun je Border Collie ook zijn rust. Deze honden hebben de neiging door te gaan tot ze erbij neervallen. Wees duidelijk als eigenaar en leer je Border Collie dat het ok is om lekker te rusten. Niet elke wandeling hoeft een training of topsport te zijn. Je hond moet ook leren zijn rust te nemen.

Een gezonde, volwassen Border Collie heeft op z’n minst negentig minuten beweging per dag nodig. Dat kun je in één keer doen, maar je kunt er ook voor kiezen om drie keer per dag er een half uur op uit te gaan.

Hoe vaak moet je elke dag wandelen met een senior Border Collie?

Wanneer een Border Collie ouder wordt zul je merken dat hij langzamer gaat lopen en minder intensieve beweging nodig heeft dan voorheen. Als jouw Border Collie minder behoefte heeft aan intensieve beweging zul je dat herkennen aan het feit dat hij langzamer wordt, hij stijfheid ervaart na een wandeling, terughoudend wordt om lange afstanden af te leggen en minder interesse heeft om bijvoorbeeld een apporteerspelletje te doen.

Wanneer je die signalen opmerkt, kun je het beste het tempo van de hond aannemen tijdens een wandeling. Verminder ook de intensiteit. Ga bijvoorbeeld lekker door het park wandelen in plaats van steeds opnieuw de bal te gooien op een grasveld.

Geef je oudere Border Collie een supplement voor gewrichtsondersteuning bij zijn voer. Veel hondeneigenaren zien positieve resultaten met bijvoorbeeld Flexadin Advanced.

Hoe ver kan een Border Collie wandelen?

Je moet niet alleen rekening houden met hoe lang een Border Collie moet wandelen, je moet ook rekening houden met hoe ver. Een Border Collie pup zal veel minder lange afstanden af kunnen leggen dan een volwassen Border Collie. Ook senior Border Collies zullen minder zin hebben in die 10 kilometer en liever gaan voor een kortere ronden langs een vijver. Hieronder staat overzichtelijk beschreven hoe ver een Border Collie kan wandelen per levensfase.

Hoe ver kan een pup wandelen?

Wederom hebben we de puppyfases ingedeeld in drie delen; een drie maanden oude puppy, een zes maanden oude puppy en een negen maanden oude puppy.

Hoe ver kan een drie maanden oude pup wandelen?

Een drie maanden oude pup is nog erg jong en zal niet erg hard lopen. Je zult merken dat het tempo tijdens de wandeling nog erg laag is. Focus je dus niet op een bepaalde afstand, maar volg het tempo van de pup. Je zult niet heel veel verder komen dan één kilometer op een dag. Dat is ook geen probleem, want op deze leeftijd heeft een Border Collie pup daar nog minder behoefte aan.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?

Beste matras, kussen of mand voor een Border Collie


Alles wat je moet weten over de werklijn Border Collie


Hoe ver kan een zes maanden oude pup wandelen?

Een zes maanden oude Border Collie pup kan al langer lopen dan wanneer hij drie maanden oud is. Je zult merken dat het tempo omhoog gaat en dat je dus langere afstanden af gaat leggen. De gemiddelde tijd van één wandeling voor een zes maanden oude Border Collie pup is een half uur. Kijk dus welke afstand je af kunt leggen in die tijd en probeer je wandeling daarop aan te passen.

Hoe ver kan een negen maanden oude pup wandelen?

Wanneer je met een negen maanden oude Border Collie gaat lopen weet je dat de duur van de wandeling al is uitgebreid naar drie kwartier. In drie kwartier kun je een langere afstand afleggen dan dat je in een kwartier of in een half uur kunt, zéker nu je weet dat jouw Border Collie pup lekker snel kan lopen. Kies dus een afstand uit die past bij het looptempo van de pup én bij de tijdsduur van de wandeling. Zo kom je er vanzelf achter welke afstand jouw pup al af kan leggen.

Hoe ver kan een volwassen Border Collie wandelen?

Een Border Collie kan bij wijze van spreken zo ver lopen als hij wil. Hij is ontzettend energiek en houdt ervan om te bewegen. Border Collies weten niet zo goed wanneer ze moeten stoppen. Het is daarom belangrijk dat je ze afremt. Een volwassen Border Collie moet je zeker wel anderhalf uur tot twee uur per dag laten bewegen.

Meer is niet erg, maar let wel goed op je hond. Merk je dat hij zichzelf aan het uitputten is? Stop dan met bewegen en zorg ervoor dat jouw Border Collie zijn rust neemt. Hij voelt zelf niet aan wanneer het genoeg is, dus zul jij dat aan moet voelen. Het verschilt per Border Collie hoe ver hij kan lopen, maar met een wandeling van een aantal kilometer zul je hem zeker blij maken.

Hoe ver kan een senior Border Collie wandelen?

Zoals al eerder benoemd hebben senior Border Collies een stuk minder behoefte aan intensieve beweging dan dat volwassen Border Collies dat hebben. Een oudere Border Collie zal dan ook steeds meer gaan aangeven dat hij er niet bepaald veel zin in heeft om een lange wandeling te gaan maken.

Hoe ouder de hond wordt, hoe korter de afstanden van de wandelingen zullen worden. Let dus goed op de lichaamstaal van de hond. Heeft hij geen zin meer en wil hij naar huis? Dan is hij waarschijnlijk moe en heeft hij op dat moment even genoeg beweging gehad. Alle honden zijn verschillend, dus zul je goed aan moeten voelen waar jouw senior Border Collie behoefte aan heeft.

We hopen je met dit artikel voldoende informatie te hebben gegeven, zodat jij lekker op pad kunt met jouw trouwe viervoeter. Besef wel dat je een actieve werkhond in huis hebt en dat je aan zijn behoeftes moet kunnen voldoen. Ga dus lekker wandelen en geniet van het feit dat je lekker samen met jouw Border Collie op pad kunt gaan.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Hoe lang kan een Border Collie alleen thuis blijven?

Beste hondenbench voor een Border Collie