Home » Tricolor Sheltie – Uiterlijk, Karakteristieken en Prijs – met foto’s

Tricolor Sheltie – Uiterlijk, Karakteristieken en Prijs – met foto’s

Shelties zijn prachtige honden. Wanneer je overweegt om een hond van dit ras aan te schaffen, kun je kiezen uit een aantal fantastische kleurvarianten. Zo heb je Sable Shelties, Bi-Black Shelties, Bi-Blue Shelties, Blue Merle Shelties en daarnaast ook nog eens tricolor Shelties. Deze kleurvariant bevat een aantal geweldige tinten en het is dan ook zeker de moeite waard om eens wat dieper in onder andere het uiterlijk, de gezondheid en het karakter van dit type Sheltie te duiken.

Hoe ziet een Tricolor Sheltie eruit?

Een tricolor Sheltie heeft voornamelijk een zwarte vacht met hier en daar verschillende hoeveelheden wit en/of bruin. Tricolor is dominant over Bi-Black, maar recessief tegenover Sable. Er zijn zuivere tricolor Shelties en Bi-factored Shelties.

Een zuivere tricolor Sheltie heeft twee Tri-genen, waar een Bi-factored Sheltie één Tricolor-gen en één Bicolor-gen draagt. Het Tricolor-gen zorgt ervoor dat een hond voor een groot deel een zwarte vacht heeft. Op deze zwarte vacht zijn witte aftekeningen en tan points te vinden. Deze komen vooral voor boven de ogen, langs de mond en op de poten.

Een Sable Sheltie met veel mahonie tinten in zijn vacht, kan van een afstand erg lijken op een tricolor Sheltie. Toch zit er zeker wel verschil in.

Bij een tricolor Sheltie is de individuele haarfollikel namelijk helemaal zwart en ook het gezicht van deze honden zijn voor het grootste deel zwart. Hier en daar zijn daarnaast wat tan points te vinden. Een individuele haar van een Sable Sheltie met mahonie tinten, is bij de wortel roodachtig en aan het einde zwart. Daarnaast is het gezicht van deze typen Shelties Sable en niet zwart. Hieruit blijkt dus dat deze twee typen Shelties misschien op elkaar kunnen lijken, maar zeker niet hetzelfde zijn.

Tri color Sheltie - illustration
Tri color Sheltie met ball

Wanneer twee tricolor Shelties samen worden gefokt, kunnen hier zowel tricolor Sheltie puppy’s als Bi-Black puppy’s uitkomen. Je kunt bepalen of een Sheltie puppy een raszuivere Tricolor is, wanneer deze aan de volgende eisen voldoet:

  • De overheersende kleur van de vacht is zwart;
  • De hond heeft het typische zwart met bruine patroon van aftekeningen (behalve op de plekken waar de witte vacht te vinden is);
  • De gehele haarschaft is effen zwart op de plekken waar de zwarte vacht zicht bevindt.

Zijn Tricolor Shelties zeldzaam?

Tricolor Shelties zijn niet per se heel zeldzaam. Ze komen minder vaak voor dan bijvoorbeeld de Sable Sheltie, maar het is niet zo dat ze helemaal niet te vinden zijn. Tricolor is bijvoorbeeld dominant over Bi-Black, dus de kans dat je een Tricolor vindt is dus al groter dan dat je een Bi-Black Sheltie vindt.

Agnes Waninge Gebaseerd op de Pawpeds database van meer dan 20 duizend geregistreerde Shelties is Tricolor de tweede meest voorkomende bij Shelties. Meer dan 18% van alle geregistreerde Shetland Sheepdogs zijn Tricolor Shelties.

Zijn Tricolor Shelties zeldzaam

Zijn Shelties gezond?

Over het algemeen zijn Shelties gezonde honden. Dit geldt ook voor tricolor Shelties. Net als bij alle andere hondenrassen, zijn er een aantal gezondheidsproblemen die bij Shelties over het algemeen wat vaker voorkomen.

Een aantal veel voorkomende gezondheidsproblemen bij tricolor Shelties zijn de Collie Oog Afwijking, Patellaire Luxatie, Heupdysplasie, Dermatomyositis, en de ziekte van Von Willebrande.

Collie Oog Afwijking

De Collie Oog Afwijking is een ontwikkelingsziekte die zich manifesteert in verschillende stadia. In ernstige gevallen kan het leiden tot blindheid bij de hond. De Collie Oog Afwijking hangt samen met verschillende andere oogafwijkingen.

Er zijn verschillende symptomen waaraan je de Collie Oog Afwijking kunt herkennen. Zo kan een hond tegen dingen aanbotsen en daarnaast verzonken en/of abnormaal kleine oogbollen hebben.

Patellaire Luxatie

Bij kleine rashonden, zoals Shelties, komt Patellaire Luxatie over het algemeen vaker voor. Deze orthopedische aandoening kan pijn en problemen bij het strekken van de poot veroorzaken. Dit komt doordat de knieschijf uit positie zweeft.

Je kunt Patellaire Luxatie herkennen aan verschillende dingen. Zo kan een hond gaan hinkelen of mank gaan lopen. Ook kan hij te maken krijgen met kreupelheid. Hierbij is er vaak sprake van een volledig ontbrekende of een te ondiepe geul waarin de knieschijf zich bevindt.

Heupdysplasie

Heupdysplasie komt voornamelijk voor bij grote hondenrassen. Denk hierbij aan de Duitse Herder en Old English Sheepdogs. Door middel van historische kruisingen kan de mutatie die bij deze aandoening komt kijken aan Sheltie populaties zijn doorgegeven.

Een Sheltie kan te maken krijgen met heupdysplasie doordat het dijbeen gedeeltelijk zweeft of volledig loskomt uit het kogelgewricht.

Wanneer een hond te maken heeft met heupdysplasie kan het voorkomen dat hij het moeilijk vindt om overeind te komen, een ietwat waggelende gang heeft met de achterpoten, minder graag rent of loopt, meer blijft liggen en niet meer op de bank of in de auto kan springen.

Voor meer informatie over heupdysplasie bij honden, de symptomen, de behandeling en nog veel meer is dit uitstekende artikel van Hondengezond een aanrader.

Dermatomyositis

Dermatomyositis is een ziekte die betrekking heeft op de bloedvaten, de spieren en de huid van een hond. Het komt vooral voor bij Shelties en Collies.

Dermatomyositis kan ernstige ontstekingen veroorzaken. Veel voorkomende symptomen van Dermatomyositis zijn korstjes, schilfers, roodheid van de huis en kaalheid op voornamelijk de snuit, de staart en aan de onderkant van de poten van de hond.

Ziekte van Von Willebrande

Wanneer een hond te maken heeft met de ziekte van Von Willebrand, heeft deze een gebrek aan een bloedstollingseiwit. Dit heet de Von Willebrand Factor. Bij zo’n tekort treden er overmatige bloedingen op.

Een hond met de ziekte van Von Willebrande kan te maken krijgen met bloedingen aan het mondslijmvlies, een slechte wondgenezing, meer (na)bloeden na een operatie, verwonding of bevalling, geregeld bloed in de urine of ontlasting, meer en langer bloedverlies tijdens de loopsheid en vaak terugkerende neusbloedingen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De Meest Voorkomende Gezondheidsproblemen bij Shelties


Hoe lang leven Tricolor Shelties gemiddeld?

Gemiddeld leven tricolor Shelties 12 tot 14 jaar. Hetzelfde geldt voor de meeste andere typen Shelties. Voor meer informatie over de levensduur van een Sheltie kun je ons artikel “Hoe lang leven Shelties” bekijken, waarin we meer dan 160 Sheltie-eigenaren vroegen naar hun ervaringen over dit onderwerp.

Wanneer je wilt dat jouw Sheltie een zo lang en gezond mogelijk leven lijdt, zul je moeten zorgen voor een goede levensstijl waarmee zo veel mogelijk aan de behoeften van de hond wordt voldaan.

Het temperament en karakter van een Sheltie

Tricolor Shelties hebben hetzelfde karakter als de andere typen Shelties. Zo zijn ze bijvoorbeeld zeer bekwaam en ijverig. Dit komt door het werkverleden van dit hondenras.

Verder zijn het vriendelijke honden die graag bij het gezin zijn waar ze deel van uitmaken. Toch kunnen ze ook terughoudend en afstandelijk zijn tegenover vreemden. Hierbij tonen ze niet per se angst, maar zijn ze wel afwachtend.

Wanneer je zorgt voor een vroege socialisatie van een Sheltie, hoeft deze gereserveerde houding absoluut geen problemen op te leveren.

Shelties zijn ook absoluut niet verlegen. Ze hebben veel zelfvertrouwen en zijn daarnaast ook nog eens ontzettend loyaal. Tegenover hun baasjes zijn ze over het algemeen zeer aanhankelijk en ontvankelijk, maar ook hierbij is een goede socialisatie erg belangrijk. Het kunnen dan ook fantastische gezinshonden zijn die goed overweg kunnen met kinderen en andere huisdieren. Het is echter wel belangrijk dat je een hond nooit alleen laat met kleine kinderen.

Shelties zijn bijvoorbeeld herdershonden en hun drijfinstinct zou voor problemen kunnen zorgen. Ze zouden kleine kinderen namelijk kunnen gaan hoeden en hierbij is de kans aanwezig dat ze naar hen happen. Dit zouden ze ook kunnen doen bij andere, kleinere huisdieren. Je zult kinderen ook moeten leren hoe ze op een respectvolle manier met een hond omgaan. Je wilt namelijk voorkomen dat ze bijvoorbeeld aan de oren of de staart van de hond gaan trekken.

Tri color sheltie

Andere eigenschappen van Shelties zijn hun intelligentie en gehoorzaamheid. Deze twee eigenschappen zorgen ervoor dat ze eenvoudig te trainen zijn en commando’s snel onder de knie hebben. Daarnaast zijn Shelties enorm liefdevolle honden. Het feit dat ze aanhankelijk zijn aan hun baasjes kan fijn zijn, maar kan ook voor scheidingsangst zorgen. Train een Sheltie dan ook goed en leer hem aan om alleen thuis te zijn. Wanneer je hier voldoende tijd aan besteed, hoeft dit geen problemen op te leveren.

Verder zijn Shelties zeer energieke honden. Hun hoge energielevel in combinatie met hun hoge intelligentie zorgt ervoor dat ze veel uitdaging nodig hebben. Schaf dan ook alleen een Sheltie aan wanneer je voldoende tijd hebt om hem zowel mentaal als fysiek uit te dagen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door voldoende met hem te bewegen, hem nieuwe commando’s aan te leren en met hem te spelen.

Krijgt een Sheltie niet voldoende fysieke en mentale uitdaging? Dan kan hij destructief gedrag gaan vertonen. Dit is iets wat je uiteraard wilt voorkomen, dus zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om jouw hond te stimuleren of zowel fysiek als mentaal gebied.

Om meer te weten te komen over wat Sheltie-eigenaren denken over het karakter van hun honden, kun je dit artikel bekijken waarin we meer dan 800 Sheltie-eigenaren hebben gevraagd wat zij de positieve en negatieve eigenschappen van hun Shelties vinden. Ik raad het zeker aan.

Wat kost een Tricolor Sheltie?

Hoeveel een tricolor Sheltie kost hangt af van een aantal factoren. Je kunt hierbij denken aan de reputatie van de fokker, waar deze zich bevindt, de bloedlijn van de hond en het geslacht. Shelties zijn fantastische honden die zeer gewild zijn, waardoor ze wel wat duurder kunnen zijn. Houdt rekening met een prijs tussen de €1200,00 en €3000,00 voor de aanschaf van een tricolor Sheltie puppy.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe Lang Kan een Sheltie Alleen Thuisblijven?

Hoeveel Beweging Heeft een Sheltie Nodig?

Het ideale gewicht van een Sheltie