Home » Alles over de Red Merle Border Collie

Alles over de Red Merle Border Collie

Bij een Border Collie denken mensen vaak aan een middelgrote hond met middellange haren en een zwart-witte vacht. Het is logisch dat dit beeld bestaat, want dit type Border Collie komt nou eenmaal het meest voor.

Border Collies komen echter ook voor in veel andere kleuren en kleurcombinaties. Eén van deze kleuren is red merle. Dit is een bijzondere en interessante kleur en erg mooi om te zien. Graag vertellen we je in dit artikel wat meer over de red merle Border Collie.


TOP TIP: Denk je eraan een Border Collie in huis te nemen? Het boek ‘Door de ogen van de hond‘ van Jos Oosting is perfect om kennis op te doen over de opvoeding en het gedrag van honden. Ook als het niet je eerste hond is heb je veel aan dit boek!


Wat is een merle Border Collie?

Wanneer een Border Collie de kleur ‘merle’ heeft, betekent dit dat er een verdunning plaatsvindt van de basiskleur. De basiskleur van de meeste Border Collies is zwart. Deze verkleurt bij een merle hond meestal naar grijs op een witte achtergrond. Hierdoor is er een patroon te zien met zowel donkere als lichtere gedeeltes. Het is niet toegestaan om twee honden met de kleur merle puppy’s voort te laten brengen. Dit komt doordat honden met twee merle-genen vaker blind, doof en gevoelig voor zonlicht zijn.

Red merle Border Collie – Algemene informatie

Aangezien we niet alles kunnen vertellen over de red merle Border Collie, beginnen we eerst met wat algemene informatie. Uiteraard zullen we hierbij wat vertellen over het uiterlijk van dit bijzondere type Border Collie. Ook zullen we wat dieper ingaan op de levensduur, het karakter, het temperament, de gezondheid en zullen we bespreken of deze kleur zeldzaam is of niet.

Het uiterlijk

De red merle Border Collie is ontstaan door een genmutatie die ergens in de jaren 1940 in Schotland voor het eerst voorkwam. Dit betekent dus dat deze kleur al een tijd bestaat. Red merle Border Collies hebben een rood-witte kleur als basis. Deze kleur wordt opgebroken door een patroon.

Red Merle Border Collies kunnen er heel verschillend uitzien. Sommigen hebben een overwegend witte kleur met rode vlekken en anderen hebben juist bruine of kaneelkleurige vlekken. Vaak heeft dit type Border Collie een leverkleurige neus, wat natuurlijk anders is dan bij de meeste andere types.

red merle border collie

De levensduur

Het is niet per se zo dat de levensduur van een red merle Border Collie verschilt van die van de andere types. Een Border Collie leeft gemiddeld 12 jaar. Toch kan dit sterk variëren. Sommige Border Collies worden 10 jaar of jonger, terwijl andere Border Collies maar liefst 17 jaar of ouder worden.

Door de hond een gezonde en veilige omgeving te bieden kun je proberen om de levensduur zo veel mogelijk te verlengen, zodat je zo lang mogelijk van het gezelschap van jouw trouwe viervoeter kunt genieten. Ook is het belangrijk dat de ouders van de pup die je kiest gezond zijn.

Het karakter en temperament

Het karakter en het temperament van een red merle Border Collie is over het algemeen een hele fijne. Het zijn echte gezinshonden die loyaal zijn aan de leden van het gezin. Ze houden dan ook van gezelschap en vinden het niet fijn om alleen te zijn.

Border Collies vriendelijke honden die goed overweg kunnen met kinderen, maar houdt ze wel in de gaten. Ze kunnen deze kleine kinderen namelijk zien als ‘schapen’ die ze moeten hoeden. Hierbij zouden ze kunnen bijten en dat wil je uiteraard voorkomen.

Naar vreemden zijn Border Collies daarentegen wat terughoudend en afstandelijk. Ze hebben even de tijd nodig om je te leren kennen, maar zodra ze je vertrouwen zijn ze je beste vriend. Ook zijn ze enorm energiek en is bewegen hetgeen ze het liefste doen.

Border Collies zijn constant op zoek naar taken die ze kunnen uitvoeren en werken liever dan dat ze ontspannen. Kunnen ze die energie niet kwijt? Dan gaan ze zich vervelen en kunnen ze zelfs ongelukkig worden. Het is van belang dat ze fysiek worden uitgedaagd om verveling en destructief gedrag te voorkomen.

Als laatste zijn ze ontzettend intelligent. De Border Collie is één van de meest intelligente rassen op de wereld. Dit is vooral te merken tijdens het trainen van de hond. Ze hebben commando’s en trucjes snel onder de knie en leren maar al te graag nieuwe dingen. Dit betekent dus dat ze mentaal ook goed moeten worden uitgedaagd. Gebeurt dit niet? Dan is de kans op verveling wederom groot.

Gezondheid – Zijn red merle Border Collies gezond?

Over het algemeen is de gezondheid van red merle Border Collies goed en vergelijkbaar met die van andere type Border Collies. Toch is er wel één belangrijk aspect waar rekening mee moet worden gehouden. Dit is namelijk het feit dat twee merle Border Collies absoluut niet met elkaar moeten worden gefokt.

Wanneer een merle Border Collie teef puppy’s krijgt van een merle Border Collie reu is de kans groot dat je een puppy krijgt met twee merle-genen. Dit kan gevaarlijk zijn. Een Border Collie met twee merle-genen kan blind en doof geboren worden.

Ook kunnen ze gevoelig zijn voor zonlicht. Dit is voor een hond uiteraard niet prettig, waardoor dit dus zo veel mogelijk moet worden voorkomen. Gelukkig is het fokken met twee merle Border Collies verboden, zodat dit zo min mogelijk gebeurt.

Naast dit risico zijn er nog andere gezondheidsproblemen waar Border Collies over het algemeen wat vaker mee te maken krijgen. Ook bij de red merle Border Collie is dit het geval. We bespreken een paar van deze veelvoorkomende gezondheidsproblemen, zodat je weet waar je eventueel mee te maken kunt krijgen.

Allereerst kunnen red merle Border Collies te maken krijgen met twee soorten doofheid. De eerste is de sensorineurale doofheid. Deze doofheid is pigment-geassocieerd en kan zowel aangeboren als later ontwikkeld zijn. De tweede soort doofheid is het volwassen gehoorverlies. Hierbij krijgt een volwassen Border Collie binnen één tot acht weken te maken met een geleidelijk gehoorverlies.

red merle border collie chase the frisbee

Ook blindheid komt bij red merle Border Collies voor. Hierbij zijn wederom twee soorten blindheid te onderscheiden. De eerste is Collie Eye Anomaly (CEA). Deze oogafwijking is aangeboren en zorgt voor een aantasting van de sclera, het netvlies en het vaatvlies van het oog. Het gezichtsvermogen van de hond wordt door CEA zelden aangetast, waardoor het dus kan worden beschouwd als een milde ziekte.

De tweede oogafwijking is een stuk ernstiger, namelijk de Progressieve Retinale Atrofie (PRA). Hierbij kan een Border Collie volledige blindheid ontwikkelen. Dit komt doordat het netvlies langzaam uiteenvalt.

Houdt ook rekening met eventuele epilepsie. Hierbij kunnen jaarlijks, wekelijks of zelfs dagelijks epileptische aanvallen voorkomen. Fokkers zouden in principe niet moeten fokken met lijnen waarin epilepsie voorkomt, maar het komt desondanks ook bij stamboomhonden helaas regelmatig voor.

Een andere aandoening is Border Collie Collapse (BCC). Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het uitvoeren van oefeningen met een hoge intensiteit. Een Border Collie met BCC kan tekenen tonen van verlies van aandacht, desoriëntatie, mentale dufheid, slepen met de achterpoten of onvaste achterpoten en hebben altijd de behoefte om te zitten of te liggen.

Dan is er ook nog Neuronale Ceroïde Lipofuscinose (NCL). Dit is een zeer zeldzame en dodelijke ziekte die alleen bij Border Collies voorkomt. Bij NCL worden ernstige neurologische stoornissen veroorzaakt waardoor honden vaak niet ouder worden dan twee jaar.

Als laatste is er nog het Trapped Neutrophil Syndrome (TNS). Dit is een erfelijke ziekte waarbij het immuunsysteem van een puppy wordt aangetast. Hierdoor zou een puppy niet in staat kunnen zijn om eventuele infecties te bestrijden.


You might also find it interesting to read

Heupdysplasie bij honden

Beste matras, kussen of mand voor een Border Collie

Epilepsie bij Border Collies


Zijn red merle Border Collies zeldzaam?

Het antwoord op deze vraag is simpel: ja, een red merle Border Collie komt niet vaak voor en kun je dus zeker zeldzaam noemen. Een van de redenen dat red merle Border Collies niet zo vaak voorkomen, is omdat het lastig is om ze te fokken. Normaal doe je dit door een ‘normale kleur’ Border Collie te kruisen met een Border Collie die het merle gen draagt.

Aangezien merle x merle problemen oplevert, moeten fokkers dit voorkomen, en hier volgt het probleem. De rode kleur van een Border Collie kan merle ‘maskeren’. Dit wil zeggen dat een Border Collie met een rode kleur een merle allel kan dragen, zonder dat je dit ziet. Als je een merle Border Collie met een rode Border Collie wil kruisen, is er dus altijd een risico dat je per ongeluk een merle x merle Border Collie fokt.

Zijn Red Merle Border Collie zeldzaam

Red merle Border Collie – Gedrag

Het gedrag van een red merle Border Collie komt overeen met die van alle andere type Border Collies. Uiteraard verschilt het per individuele hond hoe hij zich gedraagt, maar over het algemeen zijn Border Collies vriendelijke, energieke en intelligente honden.

Zolang je ze voldoende uitdaagt op zowel fysiek als mentaal niveau zullen ze zich keurig gedragen. Doe je dat niet? Dan zul je te maken krijgen met destructief gedrag. Hierbij maken ze alles wat ze tegenkomen kapot. Dit komt door pure verveling. Houdt hier dus rekening mee en zorg ervoor dat je een Border Collie voldoende uitdaagt.

Red merle Border Collie – Prijs

Hoe duur een red merle Border Collie is hangt af van verschillende factoren. Hierbij wordt vooral gekeken naar de leeftijd en de fokker. Hieronder geven we je een benadering van de prijzen van een red merle Border Collie puppy en van een volwassen red merle Border Collie.

De prijs van een red merle Border Collie puppy

Wanneer je een red merle Border Collie puppy wil met volledige papieren en deze puur wil houden als huisdier, zul je ongeveer 700 tot 1000 euro moeten betalen. Wil je hem aanschaffen als show- of werkhond? Dan zijn ze duurder. Red merle Border Collie puppy’s met papieren, fokrechten en superieure afstamming kosten al gauw tussen de 1100 en 4000 euro.

You might also find it interesting to read

Het adopteren van een Border Collie

Waar kun je het beste een Border Collie pup kopen?

Beste halsbanden voor een Border Collie

De prijs van een volwassen red merle Border Collie

Een volwassen red merle Border Collie die getraind is voor het schapendrijven is duurder dan een puppy. Dit komt doordat de fokker moeite moet steken in het trainen van de hond en doordat dit tijd kost. Een volwassen red merle Border Collie die getraind is kost vaak rond de 3500 euro.

Red merle Border Collie – Verzorgingsbehoeften

De verzorgingsbehoeften van een red merle Border Collie zijn laag. Het is belangrijk dat je ze ongeveer drie keer in de week borstelt en dat je ze één keer in de drie maanden wast, wat zeer weinig is.

Als je Border Collie vies is geworden door de modder of door zand, is het wel verstandig om hem een keer vaker te wassen, of in ieder geval goed te borstelen.. Houdt de nagels, oren, ogen, poten en tanden ook goed in de gaten en verzorg deze wanneer dat nodig is.

Red merle Border Collie – Bewegingsbehoeften

We zullen ook nog even ingaan op de bewegingsbehoeften. Zoals we al hebben aangegeven zijn Border Collies zeer actieve honden. Dit geldt dus ook voor de red merle Border Collie. Zorg ervoor dat de hond minstens twee uur per dag kan bewegen. Meer is altijd beter, dus laat hem lekker bewegen wanneer dit mogelijk is.


You might also find it interesting to read

Border Collie Fokkers

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Beste hondenborstel voor een Border Collie

Wat is het verschil tussen een werklijn en een showlijn Border collie?