Home » Blaffen Schotse Collies Veel?

Blaffen Schotse Collies Veel?

Over het algemeen staat de Schotse Collie bekend als een luidruchtig hondenras. Deze hond laat doorgaans graag en vaak van zich horen. Hier zijn diverse redenen voor, die we later in dit artikel uitgebreid zullen bespreken. Wellicht overweeg jij ook een Schotse Collie in huis te nemen en vraag je je af; Blaffen Schotse Collies veel?

Schotse Collies blaffen redelijk veel in vergelijking met andere hondenrassen. De Collies zijn snel visueel gestimuleerd, wat één reden kan zijn van het overmatig blaffen. Ook kan de Schotse Collie blaffen vanuit verveling, angst of honger. Het is en blijft immers hun manier van communiceren.

Wens jij als toekomstig baasje meer te weten over het gedrag van de Schotse Collie, en zijn enthousiaste geblaf? Dan raden wij je aan om het onderstaande artikel grondig door te nemen. We bespreken namelijk alles wat jij moet weten over de luidruchtigheid van dit hondenras. We nemen enkele redenen van zijn geblaf onder de loep, en kijken naar de ervaringen van diverse baasjes.

Zijn Schotse Collies van nature stille honden?

Van nature zijn Schotse Collies geen stille honden. De meeste honden binnen dit ras laten juist graag en veel van zichzelf horen. Dit doen ze uiteraard door hun geblaf te laten horen. Dit kan diverse redenen hebben, waar we laten dieper op induiken.

Alhoewel de Schotse Collie dus geen stil hondenras lijkt te zijn, zit er zeker verschil tussen de honden binnen dit ras. De ene hond is de andere niet, en er bestaan dan ook zeker Schotse Collies die een stuk minder blaffen. Wanneer we echter kijken naar het gemiddelde, kunnen we zeker stellen dat de Collies redelijk veel blaffen.

Worden Schotse Collies beschouwd als een hondenras dat veel blaft?

De meeste mensen zijn het erover eens dat de Schotse Collie een hondenras is dat veel blaft. Althans, meer dan veel andere hondenrassen. Dit kunnen wij zeker beamen. Op straat zul je bijvoorbeeld zien dat een Schotse Collie sneller luidt reageert op soortgenoten dan andere honden. Maar ook binnenshuis wil de Collie vaak genoeg van zich laten horen.

Als baasje van een Schotse Collie zul je weten dat de hond ook binnenshuis kan blaffen wanneer deze aandacht wil, naar buiten wenst te gaan of simpelweg honger heeft. Het is nooit saai met een Schotse Collie in huis, daar kun je in ieder geval van op aan!

Blaft de Schotse Collie veel? De ervaringen van hun baasjes

Om een goed beeld te krijgen van het geblaf van de Schotse Collie, is het praktisch om naar ervaringen van hun baasjes te kijken. Daarom hielden wij een enquête onder 389 Schotse Collie-eigenaren. Wij vroegen al deze baasjes; Blaffen Schotse Collies veel? De resultaten hebben wij verwerkt in het onderstaande cirkeldiagram.

blaffen schotse collie veel - enquête van eigenaren
Blaffen Schotse Collie veel?

Zoals je kunt zien geeft een groot deel van de baasjes aan dat hun Schotse Collie inderdaad veel blaft, maar liefst 65%. Negen procent van de baasjes gaf aan dat hun hond zo nu en dan blaft. Ook was er 35% van de eigenaren dat aangaf dat hun hond zelden blaft, zelfs een stuk minder dan verwacht. Dit bevestigt ons eerdere statement dat het geblaf per hond kan verschillen. Slechts 1% van de ondervraagde heeft gezegd dat de Schotse Collie helemaal niet blaft, dit komt dus duidelijk niet heel vaak voor.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Het Karakter van de Shetland Sheepdog

Hoeveel Beweging Heeft een Sheltie Nodig?

Het ideale gewicht van een Sheltie


Waarom blaffen Schotse Collies?

Schotse Collies kunnen blaffen om diverse redenen. Om te beginnen is het hun voornaamste manier om met jou te communiceren. Negeer je hond dus niet wanneer deze blaft. Doorgaans blaft de Schotse Collie om zijn behoeften duidelijk te maken. Denk aan zijn behoefte aan eten of een wandeling.

Daarnaast kan de hond blaffen om zijn baasje te waarschuwen voor iets dat potentieel gevaar zou kunnen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan het scenario dat er iemand voor de deur staat. Overmatig en extreem blaffen kan ook voorkomen onder Schotse Collies. Echter heeft dit vaak andere redenen.

Overmatig blaffen kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer een hond voor te lange periodes alleen gelaten wordt. Dit kan resulteren in angst en stress. De hond kan dit vervolgens uiten door overmatig te blaffen. Zorg dus voor voldoende aandacht om dit soort problemen te voorkomen.

Waar blaffen Schotse Collies naar? Enquête onder eigenaren

Wij besloten een groep Schotse Collie baasjes te vragen naar hun ervaringen als het gaat om het geblaf van hun hond. Hun antwoorden hebben wij verwerkt in het onderstaande staafdiagram.

wat blaft schotse collie het meest - eigenarenonderzoek
Waarom blaf je Schotse Collie

Het is duidelijk te zien dat de Schotse Collie vooral alarm slaat wanneer de deurbel gaat of er wordt aangeklopt. Ook voorbijgangers te voet of op de fiets zijn een reden voor de Schotse Collie om zijn stem te laten horen. Er is toch ook een redelijk grote groep die aangeeft dat de Schotse Collie voortdurend blaft naar alles en iedereen. Dit is zeker iets om rekening mee te houden wanneer je overweegt deze hond in huis te halen.

Ook een ontmoeting met andere dieren, een vraag om aandacht en geluiden binnenshuis zoals bijvoorbeeld de stofzuiger, zijn veelvoorkomende redenen voor het geblaf van de Schotse Collie.

Tips om het geblaf van jouw Schotse Collie te beperken

Nu ben jij ongetwijfeld benieuwd hoe je het geblaf van een Schotse Collie kunt beperken. Geen paniek, wij gaan je helpen! Onderstaand benoemen we enkele onmisbare tips om het blaffen van jouw hond te beperken.

  • Tip 1: Volg een cursus/training
  • Tip 2: Zorg voor goede leefomstandigheden en voldoende aandacht
  • Tip 3: Mentale uitdagingen blijven geven is belangrijk
  • Tip 4: Geef je hond gezonde voeding
  • Tip 5: Blijf zelf altijd rustig

De bovenstaande tips gaan je zeker helpen om jouw Schotse Collie enigszins rustig te houden. Veel mensen komen in de verleiding om hun hond te straffen wanneer deze te veel blaft. Echter heeft de praktijk uitgewezen dat dit niet werkt. Dit verhoogt uitsluitend de kans op agressie bij jouw trouwe viervoeter. Iets wat je uiteraard kosten wat het kost wenst te voorkomen.

Wanneer je jouw hond voldoende aandacht en uitdaging geeft gecombineerd met een gezonde leefstijl, zal dit absoluut resulteren in een rustigere hond. Daar twijfelen wij absoluut niet aan. Daarnaast is het wel goed om je te beseffen dat een Schotse Collie een hondenras is dat nu eenmaal iets meer blaft dan andere honden, dit dien je als baasje tot op zekere hoogte te accepteren.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe Lang Kan een Sheltie Alleen Thuisblijven?

Sheltie Prijs – Hoeveel Kost een Sheltie pup?

Verharen Shelties Veel?