Home » Alles over de Border Collie Zwart Tricolor

Alles over de Border Collie Zwart Tricolor

Misschien heb je nog nooit van een zwart tricolor Border Collie gehoord. Dat is ook niet zo gek, want de meeste Border Collies hebben een zwart-witte vacht. Toch is dit niet de enige kleurencombinatie waarin deze fascinerende hond voorkomt.

Border Collies komen voor in veel andere kleuren en kleurencombinaties. Eén van deze kleuren is zwart tricolor. Dit is een kleur die na zwart-wit het meeste voorkomt bij Border Collies.


TOP TIP: Voordat je je Border Collie in huis verwelkomt, is het handig om zoveel mogelijk te weten over het gedrag en de training van honden. Border Collies zijn erg gevoelige honden die er veel baat bij hebben om op een positieve manier getraind te worden. Lees bijvoorbeeld het boek “Door de ogen van de hond om alles te lezen over hondengedrag.


Zwart tricolor Border Collie – Algemene informatie

Er zijn héél veel dingen die we kunnen bespreken over de zwart tricolor Border Collie. Hier vind je eerst de algemene informatie over dit type Border Collie. We gaan wat dieper in op verschillende algemene zaken, zoals uiterlijk, levensduur, karakter, temperament, gezondheid en zeldzaamheid.

Het uiterlijk

Een tricolor Border Collie heeft, zoals de naam al doet vermoeden, drie kleuren. Bij een zwart tricolor bordercollie is de hoofdkleur zwart, met witte en vaak bruine accenten.

Meestal heeft een tricolor Border Collie een witte ‘kraag’ rond de nek en schouders. Vaak zijn de voorpoten ook wit, en loopt er ook een witte streep over het hoofd. De staart kan ook een witte punt hebben.

De derde kleur is bij zwart tricolor Border Collies meestal een lichtbruine of ‘Tan’ kleur, zoals je die ook wel ziet bij bijvoorbeeld rottweilers. Deze kleur komt meestal terug komt terug in het gezicht van de Border Collie, en bij de staart en poten. De tan kleur kan ook op andere plekken voorkomen.

Niet alle zwart tricolor Border Collies hebben precies dezelfde kleur. De patronen kunnen verschillen. De ene Border Collie heeft bijvoorbeeld meer wit dan de andere. Ook kan de tan kleur lichter of donkerder zijn.

De levensduur

De levensduur van een zwart tricolor Border Collie verschilt niet per se van die van de andere type Border Collies. De gemiddelde leeftijd bij dit hondenras is 12 jaar. Toch kan het voorkomen dat een Border Collie 10 jaar of jonger wordt, maar ook 17 jaar of ouder.

Door je hond gezonde voeding en voldoende beweging te geven kun je ervoor zorgen dat hij ouder wordt. Obesitas is ook voor honden funest, dus probeer je hond slank te houden. Ook is het belangrijk dat je je Border Collie pup met zorg kiest. De ouderdieren mogen geen gezondheidsproblemen en erfelijke aandoeningen hebben.

Het karakter en temperament

Wanneer je een tricolor Border Collie in huis neemt, wil je natuurlijk wel weten met wat voor karakter en temperament je te maken hebt. Het karakter van een tricolor Border Collie verschilt over het algemeen niet van andere Border Collies. Dit betekent dat ze onder andere enorm intelligent zijn.

De Border Collie is één van de meest intelligente hondenrassen en dat is vooral te merken tijdens de training. Bij het trainen van een Border Collie zul je merken dat de hond dingen snel onder de knie heeft en geen moeite heeft met het leren van nieuwe commando’s of trucjes. Dit kan erg fijn zijn wanneer je niet eindeloos de tijd hebt om de hond te trainen.

Naast intelligent is een Border Collie ook erg energiek. Border Collies kunnen de hele dag doorgaan met bewegen en lijken soms een oneindige hoeveel energie te hebben. Dit kan voordelig zijn wanneer je zelf een actief persoon bent, maar als je geen grote fan bent van bewegen past een Border Collie waarschijnlijk niet zo goed bij je.

Wanneer de hond namelijk niet de mogelijkheid krijgt om zijn energie kwijt te raken, zal hij ongelukkig worden en zich gaan vervelen. Verveling kan resulteren in destructief gedrag, omdat de meeste honden op zoek gaan naar activiteiten om zichzelf te vermaken.

Ook is een Border Collie zeer loyaal aan het gezin waarin hij opgroeit. Ze zijn vriendelijk tegenover bekenden, maar wanneer er vreemden op hun pad komen kunnen ze wat terughoudend en afwachtend zijn. Ook zijn ze alert, wat betekent dat ze goed kunnen dienen als waakhonden en je kunnen waarschuwen bij bijvoorbeeld een indringer.

Waarom is een Border Collie soms agressief tegenover vreemden?

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste matras, kussen of mand voor een Border Collie

Border Collie Fokkers

Beste halsbanden voor een Border Collie


Gezondheid – Zijn zwart tricolor Border Collies gezond?

Over het algemeen zijn zwart tricolor Border Collie gezond. De gezondheid van Border Collies met deze kleur verschilt niet van de gezondheid van Border Collies met andere kleuren.

Toch zijn er bepaalde afwijkingen en ziektes waar een Border Collie mee te maken kan krijgen. Het is belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent, zodat je weet waar je rekening mee kunt houden.

Allereerst komt epilepsie voor bij Border Collies. Je zult hierbij rekening moeten houden met eventuele epileptische aanvallen. Er zijn nog geen testen beschikbaar waarmee gekeken kan worden of een Border Collie lijdt aan een genetische vorm van epilepsie. Fokken met lijnen waarin epilepsie voorkomt moet daarom vermeden worden.

Ook Collie Eye Anomaly (CEA) is een afwijking die je tegen kunt komen. CEA is aangeboren en heeft betrekking tot het oog van de hond. Het tast het netvlies, het vaatvlies en de sclera van het oog aan, maar zorgt zelden voor een aangetast gezichtsvermogen. Je kunt het dus zien als een milde ziekte zonder grote gevolgen.

Naast CEA komt er nog een ander oogprobleem voor bij tricolor Border Collies, namelijk Progressieve Retinale Atrofie (PRA). Deze afwijking kan wel zorgen voor volledige blindheid overdag, doordat het netvlies langzaam uiteenvalt.

Een Border Collie kan ook te maken krijgen met gehoorproblemen. De eerste vorm van doofheid is pigment-geassocieerd en komt voor bij puppy’s. Deze sensorineurale doofheid kan aangeboren zijn, maar kan zich ook ontwikkelen terwijl een puppy opgroeit. Een andere doofheid bij Border Collies is het volwassen gehoorverlies. Hierbij verliest een volwassen hond geleidelijk binnen één tot acht jaar het gehoor.

Als laatste bespreken we nog drie andere aandoeningen. Als eerste komt het Trapped Neutrophil Syndrome (TNS) voor bij Border Collies. Bij deze erfelijke ziekte produceert het beenmerg wel neutrofielen of witte cellen, maar lukt het niet om deze effectief af te geven aan de bloedsomloop. Dit zorgt ervoor dat het immuunsysteem van de hond wordt aangetast.

Naast TNS is er ook Neuronale Ceroïde Lipofuscinose (NCL). Dit is een zeldzame en dodelijke ziekte die puur en alleen bij Border Collies voorkomt, dus ook bij tricolor Border Collies. NCL veroorzaakt neurologische stoornissen die ervoor kunnen zorgen dat de hond komt te overlijden.

Als laatste is er Border Collie Collapse Syndrome (BCC). Een aanval wordt veroorzaakt door beweging met een hoge intensiteit. Wanneer een Border Collie BCC heeft, zul je merken dat hij zijn aandacht verliest, dufheid en desoriëntatie ervaart, onvaste achterpoten heeft of ermee sleept en vaak de behoefte heeft om te zitten of te liggen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe vaak moet je met een Border Collie wandelen

Beste hondenspeelgoed voor een Border Collie

Is het drijfinstinct van de Border Collie een probleem?


Zijn zwart tricolor Border Collies zeldzaam?

Zwart tricolor Border Collies zijn niet zeldzaam, de kleur komt vrij vaak voor bij Border Collies. Het is na de zwart-witte kleur de meest voorkomende kleur. Volgens de database van de ISDS, komt de zwart tricolor kleur bij ongeveer 30% van de Border Collies voor.

Zwart tricolor Border Collie – Gedrag

Het gedrag van een tricolor Border Collie verschilt niet van het gedrag van Border Collies met andere kleuren. Een Border Collie vindt het fijn om een groot deel van de dag bezig te zijn. Als je een Border Collie genoeg mentale en fysieke uitdaging geeft, kan hij echter in huis ook prima heel lang rustig liggen slapen.

Border Collies zijn leergierig en maken graag gebruik van hun intelligentie. Ze vinden het heerlijk om te trainen en nieuwe commando’s te leren. Een Border Collie is dan ook makkelijk te trainen en zeer geschikt voor behendigheidssporten.

Border Collies hebben van nature een drijfinstinct en deze zullen ze hoogstwaarschijnlijk tonen. Vooral bij kleine kinderen hebben ze de neiging om te hoeden. Pas hiermee op, want een Border Collie zou hierbij kunnen bijten wanneer een kind niet de kant op gaat die de hond wil.

Als laatste is een Border Collie alert en kan hij goed situaties overzien. Hij kan dus prima dienen als waakhond, maar door zijn vriendelijkheid zal hij indringers waarschijnlijk niet aanvallen.

Zwart tricolor Border Collie – Prijs

De prijs van een zwart tricolor Border Collie verschilt per leeftijd van de hond. Een puppy kost minder dan een volwassen Border Collie. Zwart tricolor Border Collies hebben meestal dezelfde prijs als Border Collies met andere kleuren.

De prijs van een zwart tricolor Border Collie puppy

Een zwart tricolor Border Collie puppy kost meestal 700 tot 1000 euro. Wanneer je een puppy wil met papieren, fokrechten en een superieure afstamming, dan kun je al gauw 1100 tot 4000 euro betalen.

De prijs van een volwassen zwart tricolor Border Collie

De prijs voor een volwassen tricolor Border Collie kan variëren, van gratis tot 3500 euro. Herplaatsers kun je vaak vinden voor een klein bedrag, of zelfs gratis. Je kunt ze soms vinden in het asiel (100 tot 400 euro), op facebookpagina´s voor herplaatsers of op bijvoorbeeld Marktplaats.

Als je een Border Collie zoekt voor een bepaald doel, zoals schapendrijven, kun je ervoor kiezen een getrainde Border Collie over te nemen waar je meteen mee aan de slag kunt. De prijs van een getrainde Border Collie kan oplopen tot 3500 euro.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Waar kun je het beste een Border Collie pup kopen?

Een Border Collie pup van Marktplaats, belangrijke tips

Het adopteren van een Border Collie


Zwart tricolor Border Collie – Verzorgingsbehoeften

Een zwart tricolor Border Collie heeft over het algemeen niet veel verzorging nodig. Drie keer per week borstelen en af en toe wassen is genoeg. Alleen de lange haren, bijvoorbeeld tussen de poten en bij de oren, hebben de neiging te klitten, waardoor je ze regelmatig goed moet borstelen.

De oren, ogen, poten, nagels en tanden van een Border Collie hebben een normale hoeveelheid verzorging nodig.

Zwart tricolor Border Collie – Bewegingsbehoeften

Een Border Collie vindt het fijn om veel te bewegen. Zorg ervoor dat de hond minstens twee uur per dag kan bewegen. Denk hierbij aan rennen, wandelen, zwemmen etc.

Hoe meer je met een Border Collie beweegt, hoe beter. Onthoud wel dat een Border Collie ook rust nodig heeft, en zelfs vervelend en onrustig gedrag kan vertonen als je hem die rust niet gunt. Border Collies moeten net als andere honden rustig een groot deel van de dag kunnen slapen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe erg verharen Border Collies?

Beste hondenborstel voor een Border Collie


De uiterlijke verzorging van een Border Collie