Home » Wat is een Merle Australian Shepherd?

Wat is een Merle Australian Shepherd?

De Australian Shepherd komt voor in veel verschillende kleurvarianten. Een bijzondere kleurvariant is de Merle variant. Het is een prachtige variant waarin meerdere kleuren met elkaar worden gecombineerd. Maar hoe komt deze kleurvariant eigenlijk tot stand en welke verschillende typen zijn er allemaal te vinden?

Wat maakt een Australian Shepherd een Merle?

Bij meerdere hondenrassen komt de Merle kleur voor, maar de Australian Shepherd staat echt bekent om deze prachtige kleurvariant.

Wanneer een hond een Merle vacht heeft, is het zo dat de pigmentatie van vacht en de huid van de hond wordt beïnvloed door een bepaald gen. Merle is dan ook een genetische mutatie. Dit resulteert in een vlekkerige en puntige vacht. Het lijkt een beetje op marmer, dus hier zou je het dan ook mee kunnen vergelijken.

Daarnaast heeft elke Merle Australian Shepherd een unieke vacht. Het kan ook voorkomen dat de huid rondom de ogen, op de neus en op de voetzolen is aangetast. Hier kan dus ook de Merle kleur voorkomen. Dit uit zich in zwarte, bruine of roze gevlekte kleuring op deze plekken.

Een andere eigenschap dat Merle Australian Shepherds extra bijzonder maakt, is het feit dat ze zowel bruine als blauwe ogen kunnen hebben. Daarnaast komt het ook nog weleens voor dat een Merle Australian Shepherd één bruin en één blauw oog heeft. Net als bij de huid en vacht, zijn bij sommige honden van deze kleurvariant ook het pigment van de irissen gevlekt.

TOP TIP: Als je erover nadenkt om een puppy te nemen is het verstandig om goed onderzoek te doen naar wat je kunt verwachten en hoe je je kunt voorbereiden voordat je een puppy mee naar huis neemt. Met behulp van het uitgebreide Grote PuppyBoek e-book leer je alles wat je moet weten over het opvoeden van een puppy. Het is essentieel leesvoer dat je direct kunt downloaden en vandaag nog kunt lezen! Als je echter de voorkeur geeft aan standaard boeken, hoef je niet verder te zoeken want dan is Welkom puppy van Joke Monteny een uitstekende optie.

De twee typen Merle Australian Shepherds

Bij Merle Australian Shepherds zijn twee verschillende typen te onderscheiden, namelijk de Blue Merle Australian Shepherd en de Red Merle Australian Shepherd.

De Blue Merle Australian Shepherd

Het belangrijkste kenmerk van de Blue Merle Australian Shepherd is het feit dat hun vacht grijs is met daaroverheen verschillende zwarte aftekeningen. Deze aftekeningen kunnen verdeeld zijn over heel de vacht. Bij de Blue Merle Aussie kan het ook voorkomen dat ze op hun rug en achterpoten wat bruinkleurige aftekeningen hebben. De Blue Merle variant kan worden opgedeeld in vier verschillende typen:

 • Blue Merle Australische herder;
 • Blue Merle & White Australische herder;
 • Blue Merle Tan & White Australische herder;
 • Blue Merle & Tan Australische herder.
Blue Merle Australian Shepherd
Blue Merle Tan & White Australian Shepherd

Zijn Blue Merle Australian Shepherds zeldzaam?

De Blue Merle Australian Shepherd is niet heel zeldzaam. Ze zijn redelijk makkelijk te vinden en komen dan ook best vaak voor. De Red Merle Aussie is daarentegen een stuk zeldzamer.

De Red Merle Australian Shepherd

Net als de Blue Merle Australian Shepherd is ook de Red Merle Australian Shepherd prachtig. De basisvacht van dit type bestaat uit een grijze vacht met verschillende rode aftekeningen. Deze aftekeningen kunnen over het gehele lichaam van de hond voorkomen. Ook de Red Merle Australische herderd kan worden opgedeeld in verschillende typen:

 • Red Merle Australische herder;
 • Red Merle & White Australische herder;
 • Red Merle Tan & White Australische herder;
 • Red Merle & Tan Australische herder.
red merle australian shepherds
Red Merle Tan & White Australian Shepherd

Zijn Red Merle Australian Shepherds zeldzaam?

Red Merle Australian Shepherd kun je zeker zeldzaam noemen. Ze komen bijvoorbeeld al een stuk minder voor dan de Blue Merle Aussie. De kleur rood komt over het algemeen niet vaak voor bij dit hondenras en dit zorgt er dus ook voor dat ze niet gemakkelijk te vinden zijn.

Zijn Merle Australian Shepherds gezond?

Merle Australian Shepherds zijn over het algemeen net zo gezond als de andere kleurvarianten. Toch is dit niet het geval wanneer een Merle hond met een andere Merle hond gefokt wordt. Hierdoor krijg je een dubbele Merle variant en deze hebben vaak wel te maken met meer gezondheidsproblemen.

Wanneer er op een verantwoorde manier Merle Australian Shepherds worden gefokt, wordt dit gedaan door een effen gekleurde Australian Shepherd met een Merle Australian Shepherd te fokken. Hierdoor krijg je puppy’s die 50% effen gekleurd en 50% Merle zijn.

Toch wordt er soms helaas ook onverantwoord gefokt. Wanneer dit het geval is, worden twee Merle Australian Shepherds aan elkaar gekoppeld. Sommige fokkers doen dit om meer Merle puppy’s te produceren.

Wanneer twee Merle Australian Shepherds samen puppy’s produceren, komen hier voor 25% effen gekleurde puppy’s, voor 50% Merle puppy’s en voor 25% dubbele Merle puppy’s uit. Deze dubbele Merle puppy’s zullen waarschijnlijk te maken krijgen met veel meer gezondheidsproblemen en dat is uiteraard iets wat we willen voorkomen.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Merle Australian Shepherds?

Merle Australian Shepherds krijgen met dezelfde gezondheidsproblemen te maken als andere kleurvarianten. Het is niet zo dat ze hier altijd mee te maken krijgen, maar ze hebben wel een hogere kans om bijvoorbeeld cataract, epilepsie of heupdysplasie te ontwikkelen.

Cataract

Australian Shepherds krijgen over het algemeen vaak te maken met Cataract. Het is een oogaandoening wat ervoor kan zorgen dat de lens van de ogen van de hond troebel wordt.

Dit wordt veroorzaakt door veranderingen in de waterhuishouding van de lens. Ook veranderingen in de eiwitten binnen de lens kan deze vertroebeling veroorzaken. Wanneer de lens van een hond troebel wordt, kan licht het netvlies niet goed meer bereiken.

Dit kan uiteindelijk resulteren in blindheid. Je kunt Cataract herkennen wanneer het deel van het oog dat normaal zwart is, er wit uitziet.

Epilepsie

Net als mensen kunnen ook honden te maken krijgen met epilepsie. Australian Shepherds krijgen hier over het algemeen dan ook wat vaker mee te maken.

Het kan al voorkomen bij jonge honden en wanneer een hond epilepsie heeft krijgen ze last van toevallen, oftewel epileptische aanvallen. Dit kan zich uiten in spiertrekkingen en het maken van schokkerige bewegingen. De hond verliest vaak op zo’n moment de controle over zijn eigen lichaam.

Wanneer je vermoedt dat jouw hond te maken heeft met epilepsie, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Deze kan jou namelijk adviseren en samen kan er dan worden gekeken naar mogelijke oplossingen.

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een gewrichtsaandoening dat al voorkomt tijdens de groeifase van de hond. Australian Shepherds krijgen vaak te maken met deze gewrichtsaandoening, wat mede wordt veroorzaakt door het feit dat het zo’n actief ras is.

Wanneer een Australian Shepherd te maken krijgt met heupdysplasie, kan er een verslapping van het heupgewricht, disfunctie of pijn optreden. Je kunt heupdysplasie bij een hond aan verschillende dingen herkennen. De meest voorkomende symptomen van heupdysplasie zijn:

 • Moeite hebben met het klimmen op meubels, naar boven gaan via een trap of het in de auto springen;
 • Abnormale zithoudingen;
 • Het soms moeilijk vinden om te staan;
 • Krakende geluiden in de gewrichten;
 • Hinken tijdens het lopen;
 • Chronische of occasionele kreupelheid.

Hebben alle Merle Australian Shepherds blauwe ogen?

Sommige Merle Australian Shepherds hebben prachtige, blauwe ogen. Deze kleur ogen ontstaat door het Merle gen dat zowel vlekken in de vacht als in de ogen kan veroorzaken.

Het Merle gen is echter onvolledig dominant. Dit betekent dat niet elke Merle Australian Shepherd ook blauwe ogen zal hebben. Het komt wel vaak voor, maar een hond van deze kleurvariant kan ook bruine ogen hebben of zelfs één bruin en één blauw oog.

Blue Merle Australische herder met één blauw oog

Wat is het verschil tussen een Merle en een Tricolor Australian Shepherd?

Het kan misschien verwarrend zijn wat nou precies het verschil is tussen een Merle en een Tricolor Australian Shepherd.

Allereerst is Merle een kleurvariant en kan Tricolor worden gezien als een type dat voorkomt bij verschillende kleurvarianten.

Een Merle Australische herder kan meer dan drie verschillende kleuren hebben, dus ook hier zit al een verschil. Verder zit er ook een verschil op genetisch gebied.

Tricolor honden ontwikkelen namelijk hun kleur door een tri gen. Bij Merle honden is dit een Merle gen. Dit betekent echter niet dat Merle Australian Shepherds het tri gen niet kunnen dragen, want dit doen ze over het algemeen wel.

Black tricolor Australian Shepherd
Blue Merle Australian Shepherd
Blue Merle Tan & White Australian Shepherd

Wanneer een Australian Shepherds van beide Merle ouders een tri gen krijgen, worden het Tricolor Australian Shepherds met twee tri genen. Dit zorgt niet voor extra gezondheidsproblemen.

Wanneer een puppy van beide Merle ouders het Merle gen krijgt, worden het echter dubbele Merle Australian Shepherd en dit kan wel meerder gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Zo zouden de puppy’s bijvoorbeeld blind of doof geboren kunnen worden en zijn ze vaak een stuk witter dan andere Merle Australian Shepherds.

Australian Shepherds goede waakhonden
Red Tricolor Australian Shepherd
Red Merle Australian Shepherd

Wat is de prijs van een Merle Australian Shepherd?

De precieze prijs van een Merle Australian Shepherd is lastig te bepalen. De prijs van een hond hangt namelijk af van verschillende factoren. Verschillende factoren die de prijs van een hond kunnen beïnvloeden zijn bijvoorbeeld de reputatie van de fokker, de locatie van de fokkerij, het geslacht van de hond en de populariteit en zeldzaamheid van de kleurvariant.

Ga bij een Merle Australian Shepherd gerust uit van een prijs tussen de €1500 en €2000. Een Blue Merle Australian Shepherd zal minder kosten dan een Red Merle Aussie, want zoals we al besproken hebben komt rood een stuk minder voor bij dit hondenras. Dit maakt deze kleurvariant zeldzaam en dus minder makkelijk te vinden. Wanneer een kleurvariant zeldzaam is, betaal je hier dan ook over het algemeen een hoger bedrag voor.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenspeelgoed voor een Australian Shepherd

Australian Shepherd verzorgingsgids

Beste hondenborstel voor een Australian Shepherd