Home » Bi-Black Sheltie – Uiterlijk, Karakteristieken en Prijs – (met foto’s)

Bi-Black Sheltie – Uiterlijk, Karakteristieken en Prijs – (met foto’s)

Shelties zijn prachtige honden en net als bij de meeste andere hondenrassen komen ze voor in verschillende kleuren en kleurcombinaties. Eén van deze kleurcombinaties is Bi-Black. Bi-Black Shelties zien er zeker anders uit dan de ‘standaard’ Shelties. Het is dan ook zeker de moeite waard om ze even apart uit te lichten. Want hoe zien ze er precies uit, hoe is hun karakter en wat betaal je gemiddeld voor een Bi-Black Sheltie?

Wat is een Bi-Black Sheltie?

Bi-Black Shelties vallen onder de Black Shetland Sheepdogs. Een Bi-Black Sheltie draagt twee Bi-Black genen met zich mee. Wanneer een Sheltie één Bi-Black ouder heeft, betekent dit dat deze automatisch ook Bi-Black is.

Een Bi-Black Sheltie voldoet aan de ras standaard wanneer er geen tan tinten of vervagingen van de zwarte vacht plaatsvinden. Er wordt alleen aan de standaard voldaan wanneer een Sheltie een vacht heeft waarvan 50% of minder een witte kleur heeft en de rest van de vacht zwart is. Wanneer een Sheltie een vacht heeft waarvan meer dan 50% wit is, betekent dit niet dat ze niet geschikt zijn als gezinshond. Ze zijn alleen minder geschikt voor bijvoorbeeld hondenshows.

Hoe ziet een Bi-Black Sheltie eruit? – Vachtoverzicht

Zoals je eigenlijk uit bovenstaande informatie al op kunt maken, is een Bi-Black Sheltie zwart met wit. De meesten zijn voor het overgrote deel zwart en hebben verschillende witte aftekeningen. Een Bi-Black Sheltie heeft nergens bruin in zijn vacht. De witte aftekeningen komen voornamelijk voor op de poten, de borst en rondom de nek van de hond.

Zijn Bi-Black Shelties gezond?

Over het algemeen zijn Shelties gezonde honden. Toch zijn er een aantal gezondheidsproblemen waarmee ze gemiddeld wat vaker te maken krijgen. Dit geldt ook voor Bi-Black Shelties. We hebben een aantal van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij dit hondenras op een rijtje gezet.

Doofheid

Wanneer Shelties ouder worden, lopen ze meer risico op gehoorverlies. Als hondenbaasje kun je hier rekening mee houden. Zo zou je bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van verbale signalen en handgebaren. Uiteraard zul je de hond deze signalen en gebaren aan moeten leren. Het kan ook voorkomen dat een Sheltie doof geboren wordt. Dit komt het meest voor bij Shelties die veel wit in hun vacht hebben. Bi-Black Shelties hebben over het algemeen voornamelijk een zwarte vacht, waardoor aangeboren doofheid bij dit type Sheltie wat minder voor zal komen.

Patent Ductus Arteriosus

Patent Ductus Arteriosus is een aangeboren hartafwijking waar Shelties een groot risico op lopen. Bij deze aandoening blijft de Ductus Arteriosus na de geboorte open staan. De Ductus Arteriosus is een bloedvat dat twee grote slagaders in een foetus verbindt. Wanneer deze open blijft staan, stroomt het bloed in omgekeerde richting door de open doorgang. Hierdoor ontstaat er een verhoogde bloedstroom naar de longen. Het kan ook voorkomen dat bloed in tegengestelde richting door het vat naar de linkerkant van het hart stroomt. Wanneer deze aandoening niet behandeld wordt, is de kans groot dat de hond binnen zijn eerste levensjaar als komt te overlijden. Het is dan ook verstandig om een pup te laten controleren. Wanneer er een sterke hartruis wordt geconstateerd tijdens een controle, kan dit wijzen op Patent Ductus Arteriosus.

Dermatomyositis

Dermatomyositis wordt ook wel DM genoemd. Deze ziekte komt voor bij verschillende herdersrassen, waaronder de Sheltie. Er is nog niet veel bekent over deze ziekte, maar wat we wel weten is dat het haaruitval veroorzaakt op verschillende plekken op het lichaam van een hond. Denk bij deze lichaamsdelen aan het hoofd, het gezicht, de voorpoten en de staart. DM komt vaak al voor wanneer een puppy vier tot zes maanden oud is. Het kan voor schurft worden aangezien, maar om erachter te komen of het schurft of DM is, is meestal een weefselbiopsie nodig.

Er zijn mildere vormen van DM, maar ook ernstigere. Wanneer een hond te maken krijgt met een ernstige vorm van DM, kunnen de spieren worden aangetast. Het kan dan zelfs voorkomen dat een hond moet worden geëuthanaseerd.

Lees Meer: Wat Zijn de Meest Voorkomende Gezondheidsproblemen bij Shelties?

Hoe lang leven Bi-Black Shelties gemiddeld?

Shelties worden gemiddeld 13 jaar oud. Dit geldt ook voor Bi-Black Shelties. Het kan uiteraard voorkomen dat een Sheltie jonger of ouder wordt. Om de kans dat jouw hond oud wordt zo groot mogelijk te maken, is het belangrijk dat je zorgt voor een gezonde levensstijl die zoveel mogelijk aan de behoefte van de hond voldoet.

Shelties zijn kleine honden, daarom leven ze meestal iets langer dan de meeste grote hondenrassen. Je kunt meer te weten komen over de levensduur van Shelties op basis van de ervaringen van Sheltie-eigenaren in dit artikel.

Zijn Bi-Black Shelties zeldzaam?

Bi-Black Shelties komen niet vaak voor. Het is zelfs het minst voorkomende type van dit hondenras. Dit komt doordat het Bi-Black allel recessief is. Een recessief allel is een type gen en deze komt alleen tot uiting wanneer er geen sprake is van de aanwezigheid van een dominant allel.

Volgens mijn onderzoek van een Sheltie database met meer dan 20 duizend Sheltie registraties, wordt slechts 0,7% van alle Shelties beschouwd als een Bi-Black. Dit is vergelijkbaar met de BI-Blue Shelties die ook zeer zeldzaam zijn.  

Zijn Bi-Black Shelties zeldzaam - are Bi-Black Shelties rare

Het temperament en karakter van een Bi-Black Sheltie

Elk hondenras komt met een typerend temperament en karakter. Het temperament en karakter van een Bi-Black Sheltie komt overeen met de andere type kleurcombinaties. Shelties zijn herdershonden die vroeger werden ingezet om te werken. Ze hielpen bij het hoeden van onder andere schapen, pluimvee en pony’s. Het bijzondere aan de Sheltie, is dat hij over het algemeen kleiner is dan veel andere herdersrassen. Ze zijn misschien wat kleiner, toch hebben ze een grote persoonlijkheid. Zo zijn ze bijvoorbeeld zeer energiek en erg liefdevol naar hun baasjes. Daarnaast zijn ze ook nog eens trouw. Tegenover vreemden zijn ze over het algemeen wel wat terughoudend. Wanneer je ze echter goed socialiseert, hoeft dit geen problemen op te leveren.

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je overweegt een Sheltie aan te schaffen. We hebben dan ook een aantal van deze dingen op een rijtje gezet, zodat je zo goed mogelijk geïnformeerd bent over het temperament en karakter van dit hondenras.

Wil je weten wat Sheltie-overs vinden van de positieve en negatieve eigenschappen van hun hond? Je kunt het vinden in dit artikel waar we meer dan 800 Sheltie-eigenaren vroegen ons te vertellen wat de 5 positieve en negatieve aspecten van hun Shelties karakter zijn.

Zijn Bi-Black Shelties geschikte gezinshonden?

Wanneer je hond aan wil schaffen en een gezin hebt met kinderen, is het belangrijk dat je voor een gezinshond gaat. Shelties kunnen geweldige gezinshonden zijn, maar je zult wel rekening moeten houden met hun herdersinstinct. Wanneer je namelijk jonge kinderen of andere kleine huisdieren rond hebt lopen, kan het zijn dat een Sheltie de neiging heeft om hen te hoeden of te achtervolgen. Hierbij zouden ze eventueel kunnen happen. Het zijn echter ook hele vriendelijke en trouwe honden. Deze eigenschappen dragen bij aan zeer fijne gezinshonden. Een vroege socialisatie en een goede training zijn belangrijk. Wanneer een Sheltie goed gesocialiseerd en getraind is, kun je zijn herdersinstinct vaak prima onder controle houden.

Kunnen Bi-Black Shelties goed omgaan met andere honden?

Heb je al een hond in huis? Dan is het handig om bij de aanschaf van een nieuwe voor een hond te gaan die goed om kan gaan met andere honden. Gelukkig zijn Shelties allesbehalve agressief tegenover andere honden. Dit betekent dan ook dat ze over het algemeen goed met hen om kunnen gaan. Heb je echter een hond die kleiner is dan een Sheltie? Dan zul je een Sheltie waarschijnlijk wel moeten leren om deze niet te hoeden of te achtervolgen.

Zijn Shelties agressief tegenover vreemden?

Sommige honden staan erom bekend dat ze agressief kunnen zijn, bij Shelties is dit niet het geval. Shelties hebben zelfs een lage reactiviteit op nieuwe stimuli. Ook in verrassende situaties blijven ze over het algemeen kalm. Tegenover hun baasjes zijn Shelties zelden agressief. Ze hebben dan ook vaak een hechte band met hun baasjes. Honden van dit ras vertonen daarentegen wel wat vaker agressie tegenover vreemden. Ze zijn echter wel eerder geneigd tot angst dan tot echte agressie. Deze angst vertonen ze over het algemeen tegenover vreemden. Een vroege socialisatie kan ervoor zorgen dat een Sheltie zich sneller op z’n gemak voelt rondom vreemden en dus ook minder angstig zal zijn. Aangezien angst voor agressie kan zorgen, kan een socialisatie ook eventuele agressie tegenover vreemden verminderen.

Wat is de prijs van een Bi-Black Sheltie?

Wanneer je een Bi-Black Sheltie aan wilt schaffen, is het handig om te weten hoeveel een puppy ongeveer kost. De gemiddelde prijs van een puppy van dit ras ligt tussen de €1500 en €2000 wanneer je deze aanschaft via een gerenommeerde fokker. De precieze prijs hangt af van de locatie van de fokker en het geslacht en de stamboom van de puppy. Wil je graag een puppy van topkwaliteit? Dan moet je rekening houden met een prijs tussen de €2500 en €3000.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Blue Merle Sheltie – Uiterlijk, Karakteristieken en Prijs (met foto’s)

Sable Sheltie – Uiterlijk, Karakteristieken en Prijs (met foto’s)

Tricolor Sheltie – Uiterlijk, Karakteristieken en Prijs – met foto’s